icon

Život v tieni manžela

28. mar 2025

Ahojte. Rozmýšľam čo ďalej so životom... Svoj život som obetovala rodine - deťom a manželovi... Keď som bola mladá mala som najskôr len zamestnanie neskôr som sa rozhodla pre vlastny projekt. V tom čase sa však aj manžel ( v tom čase priateľ) rozhodol podnikať a potreboval moju podporu... Takú psychickú, občas pomôcť s administratívou a tak... Potom sme sa začali baviť o svadbe a tak nejako prirodzene vyplynulo zo strany oboch že bude najlepšie aby som zostala doma a bola zamestnaná v mužovej firme a robila "holku pro všechno" a keď budú deti budem sa venovať deťom...
Manžel tvrdo pracoval, budoval nám bývanie,firmu a chcel aby som bola ja tá ktorá vytvorí teplo domova... Nuž... Dávalo mi to zmysel rozhodla som sa teda svoj projekt predať a oddať sa rodine... Všetko to bolo v poriadku medzi tým bola svadba narodili sa nám deti, po víkendoch som "vychovávala" ešte dcéru z predošlého vzťahu. Manžel prišiel domov a nemusel robiť nič. Každý deň upečený čerstvý koláč, teplá večer, nachystané jedlo na ďalší deň do práce, samozrejme popri tom som fakturovala, riešila úrady no časom chcel odo mňa v rámci firmy viac a viac a tam som už nemala ako zamestnanec dosah pretože bolo nutné to riešiť len s majiteľom/ konateľom... Manžel teda spravil zo mňa konateľku, na čo som sa ho opýtala prečo nie spolumajiteľku? Predsa podnik od začiatku budujem s ním robím prvé posledné tak azda to mohol aspoň navrhnúť. Vtedy ma odbil že konateľka je super pozícia a áno budovali sme to spolu ale predsa by si to chcel nechať vo svojom vlastníctve... Čo vám poviem prekvapilo ma to ale nejako som to neriešila, popravde na to nebol ani čas... Fungovala som s deťmi, všetky krúžky, aktivity, choroby na všetko som bola sama. Do toho domácnosť a "teplo" domova a ešte medzi tým lietať po úradoch, k účtovnicke, prípadne kontrola zamestnancov, riešenie zmlúv no... Bolo toho veľa... Roky idú, deti sú väčšie a väčšie a akosi sa zabudlo na všetko čo som za tie roky vybudovala ja. Manžel je čoraz divensji všetko si akosi privlastnuje. Keď spomeniem že by som sa rada vrstila do práce tak načo veď zarába dosť. Napriek všetkým čo som absolovala či už vo vzťahu alebo manželstve. Od stavania domu až po budovanie firmy pravda je taka že dnes nemám nič na svoje meno. Nedávno mi dcéra z predošlého vzťahu povedala že raz ma aj tak odtiaľto vyhodí... Premýšľam čo ďalej...

lienka.7
1. apr 2025

@karolinakr no ale ona ho predsa ľúbi!

karolinakr
1. apr 2025

@lienka.7 jaj, tak to je potom iné! a všetko to vysvetĺuje..

ema22270
1. apr 2025

@liv1 je to tak, ono aj po rozvode... ak deti ostanu zene, tak to je uz uplne v prdeli, lebo uz je na vsetko sama aj na financie... ak si muz berie deti na vikend.. ak je striedavka, tak to je zas pre deti uplny miesung... odskacu si to len deti.. lebo vychova je ina u mamy, ina u otca.. stale sa niekam presuvaju. V tomto pripade neviem, ako to dopadne, ale ak sa rozvedu, tak neviem.

siska53
1. apr 2025

@autorka, este taka otazka - ty aj vies nejake podrobnosti z byvaleho jeho vztahu? Ako sa spraval k svojej ex manzelke? Ci vtedy este nemal take majetky a teda vysporiadanie bolo normalne? Alebo ho ona osklbala alebo on ju, ako to robi s tebou teraz?

autor
1. apr 2025

@siska53 vtedy nemal ani z ďaleká taký majetok ako sa potom nadobudol aj mojim pričinením. Bola to len jeho partnerka, nie manželka takže tak to prebiehalo úplne inak. V každom prípade vtedy bol SZČO a ona mu z účtu vytiahla nejaké peniaze. Riešilo sa to aj súdne a nakoniec mu všetko musela vrátiť.
Takže áno myslím si že svojim spôsobom je poučený z minulosti.. ale len ťažko to môže porovnať. Pretože to boli všetko diametrálne rozličné vzťahy ako žil a budoval s ňou a so mnou

autor
1. apr 2025

@saraxyz áno kedysi áno
Nebolo to tak ako je to dnes... Kedysi mi za každé jedlo poďakoval čo zjedol a často hovoril ako si váži čo všetko za deň stíham a ešte v noci dorabam a fungujem s deťmi... Ale posledný cca rok je všetko akési iné

autor
1. apr 2025

@karolinakr tak ja som to všetko vnímala proste tak inak... No

autor
1. apr 2025

@lienka.7 no áno je to tak. Robila som to z lásky lebo som sa cítila byť v bezpečí že to.mame rovnako a nič sa nemôže zmeniť. Nemyslela som hneď na najhoršie...

karolinakr
1. apr 2025

čo ti povedal, že si v ešte väčšej neistote?

mischy00
1. apr 2025

@autorka nikto ti predsa nebráni ho ľúbiť aj ďalej, ani ho nemusíš opustiť....len sa zabezpec rovnako, ako to urobil aj on. A nemaj pocit, že ti robí láskavosť, nie, máš rovnaký nárok na majetok, ako aj on. Ak sa nechcel deliť, mal zostať sám a nemal sa ženiť, robiť si deti.

autor
1. apr 2025

@karolinakr že mu to príde z mojej strany vypočítave a začína si myslieť že mám nejaký plán - to nešpecifikoval a ani nechcel povedať keď som sa pýtala ako to myslí...
Proste on sa mňa opýtal či mám milenca keď mi zrazu všetko vadí... Ale ono to nie je zrazu, často vyťahujem tieto otázky ale nejako sa ho to proste dotklo

karolinakr
1. apr 2025

tak na koniec ty si vypočítava, tak ak neni toto vymyslene, maš totalneho hajzla manžela, len nechapem, že si ho neprekukla.dúfam, že si z tejto diskusie niečo odnesieš, no musí mat nejaku charizmu, ked mu tak zobeš z ruky ale možno je chorobne lakomy na peniaze a nemá to už pod kontrolou...už by som mu neverila ani nos medzi očami

vikiki29
1. apr 2025

Veď sa ho opýtaj či by sa mu to páčilo aj opačnom garde. Keby bolo všetko čo ste nadobudli spoločne napísané iba na teba. Ako by sa cítil on, či by s tým bol spokojný, či by pokojne spával. Mne to pripadá, že chce len viac zabezpečiť dcéru z prvého manželstva v prípade ak by sa mu niečo stalo - to je vypočítavé a nie to, že ty chceš to čo je tvoje. Rozhodne by som trvala na tom, aby bol minimálne dom zahrnutý v BSM a mzda žiadna minimálna kvoli nižším odvodom, ale normálne keďže nie si spolumajiteľ.

siska53
1. apr 2025

Zlodej krici, chytte zlodeja. Za mna - teraz by som sa k tej teme nevracala, spravala sa ako vzdy a riesila potichu toho pravnika, ake su moznosti a tak, poradila sa s nim, pripadne aj so psychologom, ako na takehoto cloveka. Az nasledne vyzbrojena odbornymi radami by som opat otvorila tuto temu.

mischy00
1. apr 2025

Ja tomu nerozumiem, tak ako žena, matka, milenka, zamestnanec si mu dobrá, to mu nevadí ale ako človek, s ktorým má mať spoločný majetok, tak už zrazu dobrá nie si? Co to máš doma za muža, preboha🤢

autor
1. apr 2025

@mischy00 ja neviem čo sa mu porobilo😭 ... Naozaj nemal takéto vyjadrenia na moju osobu vždy. Či je to len tým že som to začala riešiť a vždy taký bol alebo sa mu porobilo čosi v hlave a dostal druhú pubertu...
Ale áno nejako to začnem riešiť pretože nemam z toho dobrý pocit

Neviete koľko stojí prichystanie zmluvy u notára a prepis domu? Teda ja by som to chcela riešiť kúpnou zmluvou asi... Lebo aj to mi povedal že či mi nie je ľúto tých peňazí čo za to budeme musieť dať ale nemám nejako prehľad že koľko takéto veci môžu stáť

lienka.7
1. apr 2025

@autorka práveže preto, že ho ta ex predtým obsiahla, teraz si povedal, že ťa sviňa bude on... lebo minimálne pri tej hypo veľmi dobre vedel co robí. Tebe ti nebo divne? Nič si sa nepýtala? Že prečo teda nemôžeš byt na LV ale teda na hypo už áno? Aj keby len 10%, 20% ci 30% povedzme (nepoznám ako mal/nemal predtým dom, preto nepíšem 50%). Lebo čisto teoreticky teraz ty budeš fakt platit ako ovca 20 rokov a v 50tke ta vyhodí na ulicu s 2 taškami a deťmi. Co budeš robiť potom, hm? Na toto si myslela? Ci mas este stále ružové okuliare a nevidíš, ako sprosto ta len využíva?

lienka.7
1. apr 2025

@autorka a inak, s tým milencom to fakt zaklincoval 👌 len aby nemal tu milenku nakoniec on a z domu pôjdeš skôr, ako si myslíš. Aj z firmy ta poľahky vyhodí...nemáš peniaze oáze, nemáš nič...uvedomujes si to, v akej môžeš byť situácii? Ešte aj deti ti môže vziať, prinajhoršom...

karolinakr
1. apr 2025

@lienka.7 inak bola tu taka diskusia presne, že dokial platila žena hypoteku a varila, bola mu dobra, jak doplatila a mali si uživať dôchodok - tiež jej tam hory doly nasĺuboval, vyhodil ju a ona s holou ritou doslova s igelitkami odišla domov. Jej dcera to pisala v skupine Ach, tí chlapi...normalne mam zimomriavky, jak môže byt niekto tak vychcany
A tuto už dcera hovori - I tak ťa vyhodí, čiže vie niečo, čo autorka nie..

saraxyz
1. apr 2025

Nemá milenku? Prečo si myslí, že máš milenca? Podľa seba súdom Teba?

lienka.7
1. apr 2025

@karolinakr osobne si myslím, ze dcéra vie viac ako manželka... zial☹
@saraxyz si tiež myslím, že ma inú... ženu ma ako otroka a mukla , na sex a uvoľnenie zase milenku...

kasssiopea
1. apr 2025

@autorka on Tebou takymito recami len manipuluje. Zmluvu Ti pravnik prichysta za niekolko 100,- Eur, ci uz kupnu (na to pozor, ak neuhradis kupnu cenu moze predavajuci od zmluvy odstupit) alebo darovaciu. Ak vsak napriek Vasej financnej situacii je toto vyznamna polozka, dokazes si urobit taku zmluvu aj sama, nejde o zlozitu zmluvu, na internete najdes vzorov milion a kedze robis "papierove" veci vo firme, nemal by to byt pre Teba problem. Ja mam ekonomicke vzdelanie - nie pravne a aj tak som si par zmluv na kataster uz vypracovala a boli v poriadku.
A za zapis na katastri sa plati 100,- Eur pri beznom konani s lehotou zapisu 30 dni, alebo 300,- Eur za zrychleny zapis do 14 dni.
Ja sa nebudem vyjadrovat ku vsetkemu, nazorov tu zaznelo dost ALE ☝️ nikto by nemal suhlasit so spoludlznictvom na hypotekarnom uvere ak nie je spolumajitel nehnutelnosti, bez ohladu na vztahy - cez to nejde vlak.

krtko1313
1. apr 2025

Nie ,nie je ti ľúto tých peňazí. Ty potrebuješ mať istotu. To mu ale nehovor.A určite si nájdi, dobrého právnika . Všetko preber s právnikom. Lacné to nebude, ale budeš to mať na poriadku.

kristinka92
1. apr 2025

tvoj muž ma na 99% milenku. presne ako nejaka baba písala, zlodej kričí chyťte zlodeja. zmeny správania. že ty máš nejaky plán? veď ten ma dopredu spravený on. on by chcel byt v tvojej situácii?

betulinka1
1. apr 2025

Preco kúpnou zmluvou? To mu budes platit nejake peniaze? Zmluva u notara stoji ako u koho ale od tych 300€ do tych 600€ aj so zápisom na kataster. Ale ty este potrebujes suhlas banky, ked je tam banka záložný veriteľ. Cize spisete zmluvu a musite ju dat do banky v jednom vyhotovení, banka da suhlas a potom to moze ist na kataster.

autor
1. apr 2025

@betulinka1 pretože darovacou sa to dá napadnúť myslím 10 rokov. To mi príde ako celkom risk

maya_hi
2. apr 2025

"Robíš mu účtovníctvo, beháš po úradoch"... a na Koníku sa pýtaš koľko stojí prepis domu? 😏 Od začiatku mi to príde ako vymyslený, alebo dosť prikrášlený príbeh. A občas aj zamotaný. Pri takomto vplyve vo firme a schopnostiach si nevieš dupnúť aby si bola aj majiteľka? Neverím 😏

lienka.7
2. apr 2025

@autorka nie je také jednoduché napadnúť darovaciu zmluvu. A za koľko chceš akoze dom odkúpiť? Keď tak, to si mala riešiť tých 10 rokov dozadu, či koľko ste spolu...akože neviem si predstaviť, žeby som vlastnému mužovi predavama časť domu, obzvlášť keď niekoľko rokov platí hypo, investuje do neho a pod. A teraz z tej trhovej hodnoty mi ma platit a estecaj ďalších 20 rokpv hypo samozrejme...Sorry, ale toto je vrchol chrapunstva. Ale tebe to očividne nevadí. Btw, na tie poplatky si budeš opäť pýtať od neho peniaze, či ako?

autor
2. apr 2025

@maya_hi a čo to ma s tým spoločne? Ja robím faktúry, zmluvy na zákazky, komunikujem s FS, daňovým a podobne.
Ja sa nestretávam s takýmto typom prepisu, nerozumiem...pod každým druhým príspevkom je že to je vymyslená téma.. tak to nekomentujte keď je to vymyslená téma.

autor
2. apr 2025

@maya_hi ako by malo vyzerať to dupnutie? Už som tu niekoľko krát napisala, že z mojej strany boli pokus zmeniť situáciu. Či vy doma riešite veci tak že manželovi zavelite a je hotovo?
Ja sa to snažím zmeniť, ale asi máme rozdielne názory na to ako majú veci vyzerať.