icon

Zmena partnera po narodení dieťaťa: čo robiť?

3. aug 2026

Dobrý deň. Rada by som sa poradila o mojej situácii s niekým "zvonka". Jednoducho nezaujatý názor.

Ide o môjho manžela. Pred narodením dcéry sme boli až na drobnosti naozaj spokojní. No od jej narodenia je to také všelijaké až to vyeskalovalo minulý týždeň v piatok kedy som začala reálne uvažovať o tom, či s ním chcem ostať.

V skratke vysvetlím čo mi vadí hoci situácií kedy som bola z jeho správania sklamaná je v poslednej dobe mnoho. V prvom rade ma veľmi sklamalo, že po narodení dcéry nechal celú starostlivosť na mne. Naozaj celú a aj to spätne priznal. Dokonca aj keď som mala horúčky kvôli zápale v prsníku z kojenia a žiadala som aby ostal aspoň jeden deň doma povedal, že veď to zvládneš... Potom sa to trochu zlepšilo a občas kúpal alebo uspával. Ako dcéra rástla občas sa spolu aj chvíľu hrali. No ako dcéra začala chodiť niekoľkokrát sa stalo, že keď na ňu mal dávať pozor keď som išla napríklad k lekárovi malá spadla alebo si ublížila len kvôli tomu, že on hral na počítači... No a čo sa týka správania ku mne strašne mi vadí, že partner si nikdy neprizná, že urobil niečo zle. Vždy je to samé ale ale a otočí to na mňa. Taktiež zľahčuje akýkoľvek môj pocit a keď náhodou mu niečo vyčítam tak hovorí, že si vymýšľam, preháňam a neviem čo všetko.

No a teraz k tomu piatku... Prvýkrát po narodení dcéry sme si spolu vyrazili do mesta. Spočiatku to bolo super no potom s kamošmi začal piť. Ja som nič nechcela ak by náhodou bolo treba pre dcérku v noci prísť. No a jednoducho najskôr začal mať "múdre" mačovské reči, začal mi nadávať aká som hentaká a onaká, robil bordel, sotil moju kamarátku plnou silou do kríkov, že akože sranda a proste hanba na sto rokov. Keď som mu ďalší deň keď mu bolo zle povedala, že je to jeho problém, že mi ho nie je ľúto, že mu je zle tak na mňa vyletel, že no a čo, že sa opil, že dramatizujem zas ako vždy...

Moja úprimná otázka na vás ženy... Naozaj som taká náročná? Alebo zobrať nohy na plecia a nikdy sa nevracať. Čím ďalej, tým viac uvažujem o odchode, keďže nechcem aby dcéra vyrastala v tom, že takto to má vo vzťahu vyzerať... Uvažovala som aj nad tým, že odídem iba na čas nech si uvedomí ale neviem, či by to malo ten účinok čo by som chcela...

katarinka963
3. aug 2026

@anonym_autor vymenit partnera

katarinka963
3. aug 2026

@anonym_autor preto je dobre mat svoju vlastnú nehnuteľnost

anonym_648b62
3. aug 2026
@aurora33

@patrike alkoholik, násilnický, nezaujíma sa o dieťa, verejne zhadzuje svoju manželku, je násilný aj k iným ľudom….. sory ale za mňa toto nie je prvý vážnejší problém. Je ich kopec.

@anonym_cf19c2 Tak sa vymente a choď do roboty od rána do večera a môžeš živiť celú rodinu, potom šup domov a ešte rob všetko okolo domácnosťi
@aurora33 Alkoholík pije každý deň, nie raz za čas na party. Mne sa vôbec nezdá že by bol násilník

anonym_980dee
3. aug 2026

@anonym_autor ale ved on Ta nelubi. Povazuje Ta za hysterku, nema zaujem o to ako sa Ty citis, nechce Ti pomoct ani vtedy, ked Ti je realne zle nieto sam od seba pri beznych cinnostiach. Nuz nechcela by som.
Lubi to, ze ma "rodinu" ze ma doma full servis a to je tak vsetko.

anonym_980dee
3. aug 2026
@anonym_648b62

@anonym_cf19c2 Tak sa vymente a choď do roboty od rána do večera a môžeš živiť celú rodinu, potom šup domov a ešte rob všetko okolo domácnosťi
@aurora33 Alkoholík pije každý deň, nie raz za čas na party. Mne sa vôbec nezdá že by bol násilník

@anonym_648b62 " Tak sa vymente a choď do roboty od rána do večera a môžeš živiť celú rodinu, potom šup domov a ešte rob všetko okolo domácnosťi" presne to ju caka, ked jej skonci materska. Bude robit v praci od rana do vecera a potom doma druha sichta, lebo jej chlap vsetko nechava na nu.

anonym_648b62
3. aug 2026
@anonym_980dee

@anonym_648b62 " Tak sa vymente a choď do roboty od rána do večera a môžeš živiť celú rodinu, potom šup domov a ešte rob všetko okolo domácnosťi" presne to ju caka, ked jej skonci materska. Bude robit v praci od rana do vecera a potom doma druha sichta, lebo jej chlap vsetko nechava na nu.

@anonym_980dee Však teraz je doma, Čo chce robiť celý deň. Ležať na gauči ?

aurora33
3. aug 2026
@anonym_648b62

@anonym_648b62 asi máš doma podobný skvost keď tu tak obhajuješ násilníckeho alkoholika.

biba_18
3. aug 2026
@anonym_648b62

@anonym_648b62 ale ak on má rodinu, tak sa má starať a áno, je to aj jeho domácnosť, on nemá pomáhať, on sa má spolupodieľať ...
a čo sa týka toho či je alkoholik - možno nie je, ale že sa nevie po alkohole kontrolovať je rovnaký problém ...

3petka
3. aug 2026

@anonym_autor chod. Zjavne máš dosť rozumu an to aby si to zvládla. Či opitý či triezvy nemá ti čo nadávať, to nie je partner to je len guľa na nohe.

anonym_4a0eca
3. aug 2026

@anonym_autor Si si 100% ista, ze to co pride po rozchode bude idealnym vzorom pre dceru ? Si myslis, ze dalsi a dalsi vztah uz bude uplne idealny ? Ono to vzdy vzdy vzdy sa vyskytne v zivote nieco, co nie je ok. Kazdy sme omylny, robime chyby, sparavame sa kadejako. Ale teda jasne, zas ked je niekto vyslovene hruby a agresivny, tak tu uz ide o zivot. To urcite prec. A ten alkohol. To je tiez no-go. Ak mas pocit ze je alkoholik, tiez by som odisla.

januska12323
3. aug 2026

Nuž čo, spravila si si dieťa s debilom. Nie si ani prvá ani posledná. Škoda len, že si to nevidela predtým. Jemu pomôže len reálny odchod. Buď sa uvedomí alebo budeš mať pokoj.

anonym_980dee
3. aug 2026
@anonym_648b62

@anonym_980dee Však teraz je doma, Čo chce robiť celý deň. Ležať na gauči ?

@anonym_648b62 a myslis, ze po jej navrate do prace sa to zazracne zmeni? Ze zrazu zacne riesit aj domacnost aj potreby jeho dcery? Predpokladam, ze stale bude hrat hry na pocitaci ako jedno velke prerastene decko.
Ja by som chcela manzela, nie dalsie dieta.

anonym_980dee
3. aug 2026
@patrike

@anonym_autor Rozvod je rychle riesenie, ale poskodi kazdeho a najviac dieta, ak sa manzel posnazi, mozete to dat do poriadku, navrhni mu poradnu.
To pitie aj pocitac su uniky z reality, ktora ho zatazuje.

@patrike "To pitie aj pocitac su uniky z reality, ktora ho zatazuje." Ved to. Myslis, ze v poradni sa spamata? Ze zacne mat rad realitu svojej rodiny? Alebo skor len dojde k rozhodnutiu, ze bude lepsie ked pojdu od seba....on bude spokojne hrat svoje hry a chodit s kamaratmi vecer na pivo. Dcere zaplati vyzivne a tym to hasne.

patrike
3. aug 2026
@anonym_980dee

@patrike "To pitie aj pocitac su uniky z reality, ktora ho zatazuje." Ved to. Myslis, ze v poradni sa spamata? Ze zacne mat rad realitu svojej rodiny? Alebo skor len dojde k rozhodnutiu, ze bude lepsie ked pojdu od seba....on bude spokojne hrat svoje hry a chodit s kamaratmi vecer na pivo. Dcere zaplati vyzivne a tym to hasne.

@anonym_980dee Rozlisoval by som jednorazove opitie sa a trvale chlastanie. Aj vzorny otec rodiny sa moze niekde zabudnut s kamosmi raz za rok a dovezu ho na furiku.

anonym_ac8111
3. aug 2026

Kazda zena ti tu povie, ze ti pre to ci ono rozumie/nerozumie. Obcas je to o tom, ze je potrebne si vypocut aj druhu stranu. On ma svoju rodinnu vychovu a zvyky a vzory a ty svoje a pravdepodobne sa pretym tie vzory neprejavili, alebo si ich v zalubeni nevidela - videla si svoje ocakavania, hladala si v tom co robil svoje ocakavania, ak sa to co i len trochu podobalo - tak si myslela, ze si rozumiete.
A ono je to take lahke, ludia sinaozaj naozaj naozaj nerozumeju, potrebuju prekladac:
Spravil si toto, ako si to myslel?
Povedal si toto, ako si to myslel?
Ked ti odpovie - odpovie ti ako to citi, robi , bude robit...
Nemusi sa to zhodovat s tym, ako si to pochopila ty.
Nemusi sa to zhodovat s tym ako to potrebujes ty.
Prosim ta, potrebovala by som aby si urobi toto a toto...
Prosim ta, ked si urobil toto a toto - pochopila som to tak a tak - naozaj si to tak myslel?
A bolo by to tak v kazduckom jednom vztahu. Proste vztah = ochota porozumiet vzoru spravania toho druheho. Obojstranna ochota.
Moze sa ti zdat, ze ty si jedina ochotna - ze ty jedina pre vztah cosi robis. Mozes v tom mat pravdu. Ale - a to je smutne - ta pravda nezoobudi ochotu u partnera.

anonym_ac8111
3. aug 2026

Toto sú otázky od jednoho kouča o vzťahoch:

1. Ako by ste túto situáciu videli inak, keby ste vedeli, že neexistuje žiadny správny výsledok?
2. Ktoré časti vášej nespokojnosti sa týkajú vášho partnera a ktoré by ste si so sebou mohli preniesť do ďalšieho vzťahu?
3. Predstavte si, že by ste odišli a o rok neskôr našli hlboký pokoj a radosť. Akú prácu na sebe ste museli urobiť, aby ste sa tam dostali? Teraz si predstavte, že by ste zostali a našli rovnaký pokoj a radosť. Akú prácu si to vyžadovalo?
4. Ak by bol váš priateľ v presne takom istom vzťahu, v akom ste vy, čo by bolo to prvú vec, ktorú by ste mu povedali?
5. Ak by bol niekto v presne rovnakej pozícii ako váš partner, čo by ste mu poradili?
6. Keď sa na to pozriete spätne o desať rokov, čo by ste mohli urobiť dnes, na čo by ste boli najviac hrdí?
7. Ako zadržiavate svoju vlastnú pravdu, len aby ste korigovali reakciu svojho partnera?
8. Keby ste nemohli z ničoho viniť svojho partnera, aké emócie by ste museli prežiť?
9. Čo by sa stalo s vaším vzťahom, keby ste konali presne tak, ako sami chcete, a nie tak, ako si myslíte, že by ste mali, alebo spôsobom, ktorý má kontrolovať reakcie partnera?
10. Čo by ste robili, keby ste s istotou vedeli, že svojho partnera nedokážete urobiť šťastným?
11. Ak by ste si prestali klásť otázku „Mám zostať alebo odísť?“, aké emócie by ste museli prežiť a aké hlboké by tie pocity boli?
12. Keby sa váš partner cítil v úplnom bezpečí, ako by odpovedal na otázku: „Čo sa to medzi nami dvoma vlastne deje?“
13. Aké hranice by ste museli nastaviť, aby ste sa do svojho partnera opäť zamilovali?
14. Keby ste vedeli, že s touto osobou budete po zvyšok svojho života, ako by ste sa museli správať, aby ste sa vo vzťahu cítili dobre?

Mnohé idú riadne na kosť.

anonym_f5006a
3. aug 2026

@anonym_autor nečítam celú diskusiu, ale dieťa zamáva s každým vzťahom a niekedy partneri nevedia zvládať naše hormonálny zmeny a emócie. Priznajme si, že sme v tom čase dosť frustrované, nevyspaté, nervózne... Ako často pije? Koľko rokov má dieťa?
Treba si o tom pohovoriť, ak nezvládate normálne komunikovať skúste manželskú poradňu... ak sa to nezlepší potom by som uvažovala o odchode...

michaela329
3. aug 2026

Prvý rok po narodení dieťaťa je ťažký, veľa párov to neustoji. Bolo by dobré ísť do poradne, ak mu na vzťahu záleží, pôjde. A tam uvidíte ako sa vaša komunikácia vyvinie a ako to pôjde ďalej. Ak by však začal byť hoci aj verbálne agresívny voči Tebe, bal veci a odíď. Čerstvo máme v rodine taký prípad, od takého zhadzovania a blbych reči k fackam to trvalo ani nie mesiac (tiež malé dieťa do dvoch rokov majú).

anonym_980dee
3. aug 2026
@patrike

@anonym_980dee Rozlisoval by som jednorazove opitie sa a trvale chlastanie. Aj vzorny otec rodiny sa moze niekde zabudnut s kamosmi raz za rok a dovezu ho na furiku.

@patrike tak Ty si napisal tu vetu o piti, o pocitaci a o uniku z reality. Len som Ta citovala.
Popravde nechapem preco potreboval "uniknut z reality" ked bol po vyse roku (odhad) so svojou manzelkou vecer von, bez dcery. Pokial ju teda lubi, svoju manzelku. Ale zjavne ju nelubi a je mu na len pritaz. Mohli sa venovat jeden druhemu, ale on sa rozhodol inak.

anonym_094705
3. aug 2026

On musel slopat a byt primitiv aj pred dietatom. Ako dlho ste sa poznali,kym ste mali dieta? Tesil sa az potom, co si itehotnela. Lebo neverim, ze on planoval dieta. Vybrala si si zle.

sova7
3. aug 2026

Na počítači trávil čas určite aj predtým len s narodením dieťaťa je toho na teba viac tak si to viac všímas. Tiez ak sa chlap po tom čo si vypije správa agresívne nie je schopný si priznať že má problém všetko otočí na teba je to obrovska 🚩tu ľahko raz moze prísť k tomu že ťa napadne. Ukážkový partner to nebol nikdy len po dieťati si asi začala vnímať realitu. Ľahké je napísať odid nežijeme tvoj život a s takýmto chlapom rozchod ľahký skôr nebude ale bojím sa že nič pekné vás s ním nečaká po dieťati ťa má istú a už sa ani nesnaží tváriť že mu na tebe záleží

sova7
3. aug 2026
@michaela329

Prvý rok po narodení dieťaťa je ťažký, veľa párov to neustoji. Bolo by dobré ísť do poradne, ak mu na vzťahu záleží, pôjde. A tam uvidíte ako sa vaša komunikácia vyvinie a ako to pôjde ďalej. Ak by však začal byť hoci aj verbálne agresívny voči Tebe, bal veci a odíď. Čerstvo máme v rodine taký prípad, od takého zhadzovania a blbych reči k fackam to trvalo ani nie mesiac (tiež malé dieťa do dvoch rokov majú).

@michaela329 fyzické násilie veľmi často začína ako opisujes urážky drobné rypanie ale prosím ťa sranda čo si taká citlivá narážky až príde k útoku. Nasilie sa pomaly stupňuje a začína nenápadne facka nie je to prvé ale už výsledok dlhšieho verbalneho a iného násilia jeho vyústenie do fyzického útoku

anonym_0d0f5f
3. aug 2026
@anonym_f5006a

@anonym_autor nečítam celú diskusiu, ale dieťa zamáva s každým vzťahom a niekedy partneri nevedia zvládať naše hormonálny zmeny a emócie. Priznajme si, že sme v tom čase dosť frustrované, nevyspaté, nervózne... Ako často pije? Koľko rokov má dieťa?
Treba si o tom pohovoriť, ak nezvládate normálne komunikovať skúste manželskú poradňu... ak sa to nezlepší potom by som uvažovala o odchode...

@anonym_f5006a chlap nepije preto ze že žena je po porode naladova ale preto že chce pit nerob tu autorku vinnou s toho že ten chlap slope. Normálny chlap si so ženou pohovori pomôže jej odstráni aspoň niečo s toho čo ju tazi upokojí situáciu a nerieši svoju nepohodu alkoholom.

anonym_f3fc36
3. aug 2026

@anonym_autor Si úplne normálna ale manžel uteká od zodpovednosti, bojí sa priznať chybu a vinu hádže na teba.

patrike
3. aug 2026
@katarinka963

@anonym_autor vymenit partnera

@katarinka963 Ano, na cerstve matky s malickym dietatom stoja cele zastupy muzov so zodpovednym pristupom.

aurora33
3. aug 2026
@patrike

@katarinka963 Ano, na cerstve matky s malickym dietatom stoja cele zastupy muzov so zodpovednym pristupom.

@patrike stokrat radšej sama s dieťaťom ako s takou guľou na nohe.

anonym_b342e1
3. aug 2026
@anonym_648b62

Prečo by mala ísť do roboty a ziviť rodinu? Veď on sa o dieťa postarať nevie a ani nechce. Čo on bude doma robiť? Hrať PC? Nezdá sa ti to hrozne, lebo si nič také nezažila..a prišla si sem mudrovať.

anonym_b342e1
3. aug 2026

@anonym_autor z vlastnej skúsenosti ti radím rozvod. On sa nezmení, možno sa na chvíľku prisposobí situácii, ale v hĺbke duše bude rovnaký.. neempatický, nezáujem o dieťa, rodinu, jeho priority budú vždy on a potom jeho záujmy a niekde na oko ty a dcéra.

beata_k
3. aug 2026

@anonym_autor Prosim ta ten odchod si naplanuj, nie ze sa rodicom zavesis na krk. Vyber partnera je tvoja chyba, nie ich. Najdi si pracu a potom uvazuj o stahovani.

anonym_e025e3
3. aug 2026
@patrike

@anonym_autor Rozvod je rychle riesenie, ale poskodi kazdeho a najviac dieta, ak sa manzel posnazi, mozete to dat do poriadku, navrhni mu poradnu.
To pitie aj pocitac su uniky z reality, ktora ho zatazuje.

@patrike a ju to nema zatazovat? Vsak aj ona sa moze opit, nie? A kto sa bude potom starat o dieta...tieto nazory...a strcit do kamaratky, ponizovat, nadavat zene verejne? To je unik od reality? Akoze v pohode, ci si sa s konom zrazil? Ci si cele dni na tom slncisku a drblo Ti to na hlavu?