Ako by ste sa cítili, keby vám partner povie načo svadba?
Keby ste s priatelom cez rok a miluje vás a popri vyznaní lasky mi povie,že ale načo svadba,šak bývame spolu, a deti mozeme mat aj bez svadby??? vek 33 on ja 30
@najk tak, ze bud bude s priezviskom za slobodna so statusom partnerka alebo vydata s muzovym priezviskom (kedze si 99,9% zien meni po svadbe priezvisko). Preto priezvisko zeny zavisi od chlapa - svadba alebo partnerstvo.
@poopsie tak šetrili kde sa dalo. Miesto v Tom dátume bolo voľné. Kalkuláciu im spravili na 3500€a nakoniec to bolo okolo 1500€ viac lebo niekto si bral na bare jak po nebohom a miesto vody do dzbanov dávala drahé minerálky za 5€ jednu 🤦🤦🤦tak si nahrávali peniazi viac. Hovorím keby nevyzbieraju bedoplaria sa
@hederamonstera presne. My sme mali taku nadhernu svadbu, tiez nie som typ co odmalicka snival o svadbe ani pozornosť az tak nemusím ale na svadbe boli nasi najbližší, bolo to dojemne, romantické, symbolické a veru sme sa paradne zabavili. Nemali sme ziadne extra formality, ceremónie.. Ale precitat si pred blizkymi nase vlastne sluby, zatancovat si nas prvy tanec, vidiet ako sa s nami blizki tešia - nadhera🥰
A keby sme boli mladší, nemali na to tolko penazi tak to pojmeme este obycajnejsie, proste na styl narodeninovej oslavy.. A je to.
Mne na svadbe nezáležalo, kým sme deti nemali. Potom som už svadbu chcela. Raz som povedala že kedy si ma zoberieš? A.manzel.ze.kedy chces? A ja že čo najskôr. Tak sme na druhý deň išli na matriku, vybrali dátum a o dva mesiace bola svadba. Po siedmich rokoch vzťahu , s dvojročným synom a s druhým v bruchu. Ale to som ja. Chápem ak vám na.svadbe záleží . A lepšie si ju zase užijete ešte bez detí. Partner by zase mal dbať aj na vaše pocity . A načo? Lebo to pre vás znamená veľa..a chcete ju. Skúste mu povedať že deti budú mať priezviska po vás. 🙃
@terezkaa22 k laske svadbu nepotrebujes,ale z pravneho hladiska je lepsie byt zosobaseni.
Pracujem s muzmi, trosku vidim aj ich pohlad. Ja osobne neriesim nikoho rozhodnutie a zrejme keby nebolo snahy nasich rodicov, stale sme.slobodni😁 ale oni nas do toho po 5 rokoch tak nejak naskrutkovali🤷♀️😁 ale to nie je podstatne.
V kancelarii sme 3, ja vydata, kolega stastne rozvedeny v dlhodobom stabilnom vztahu bez svadby - nic nebudu menit, obom to tak vyhovuje, ale spolocne deti nemaju a mat nebudu. Tym.padom aj zakonne veci neplanuju riesit spolocne. Dalsi kolega slobodny s dlhorocnou priatelkou a dietatom, obaja sli do vztahu, ze manzelstvo nie, deti ano. Tu uz je to komplikovanejsie - meno dietata. Uz teraz v tomto veku by som nedala meno po partnerovi, lebo 95% zalezistosti okolo malych deti som vzdy riesila ja a zdovodnovat niekde, ze sme nezosobaseni rodicia by ma nebavilo. Ak by do toho siel.partner s tymto zmiereny, nepotrebujem svadbu. Kolega vsak okolo ich spolocneho dietata naozaj zabezpecuje takmer vsetko, vratane navstev lekara, vsetko mali vopred vykomunikovane. Z osobnych dovodov chcu mat financne zalezitosti oddelene, obom to tak vyhovuje. Namienia na statuse "slobodny-slobodna" nic menit
My sme s mojím mužom spolu teraz 8.mi rok,nie sme manželia zatiaľ, ani to nejako extra neriešime, zasnúbili sme sa a bývame vo vlastnom... všetko nám klape a máme spolu 3 ročného syna. ☺️
@terezkaa22 da sa pekne zit aj bez svadby, ale svadba je pre mna verejny slub toho, ze to spolu myslime obaja vazne. Mojmu muzovi bolo jedno, ci sa vezmeme ci nie, ale vedel, ze pre mna je to dolezite. A po svadbe napokon sam povedal, ze je to ine, citi voci mne vacsiu zodpovednost a to sme spolu byvali asi 3 roky kym sme sa vzali. Asi by som si dlhodobo nevedela predstavit zit s niekym len tak.
@terezkaa22 co partner "ziska" svadbou?
-zenu uz doma ma
- dieta sa teoreticky podarit moze
- ak nastanu problemy, tak je jednoduchsie odist
Co zena "ziska" svadbou?
- v pripade, ze ide na RD a na viacero rokov sa jej znizi ekonomicka situacia, tak po pravnej stranke je majetok a prijem rodiny spolocny a deli sa na polovicu
Samozrejme, toto je velmi zjednoduseny pohlad, trosku viac ekonomicko-prakticky. Samozrejme, vela veci je individualnych, ale podla mojho nazoru sa mnoho zien "dava" lacno. Nevazia si same seba a potom sa cuduju, ze si ich nevazi ich partner.
@terezkaa22 povedz mu, že keď jemu sa dačo stane ty dostaneš hovno... Ako už iba z praktických dôvodov kriste pane....
@loliki to nemyslíš vážne túto otázku????
@terezkaa22 áno veľa párov dokáže takto žiť a majú sa super fantastický geniálne majú super deti všetci sa milujú. Len ak sa nedaj boh jednému niečo stane tak ten druhy ostane koľko krát na deti hypo pôžičky a lízingy sám bez akejkoľvek pomoci a finančného zabezpečenia žiadne vdovske sirotske nič tak potom je to pekne na...... Takže asi na to svadba aj keď je to len kus papiera môže sa stať že raz bude nesmierne dôležitý ale potom už bude neskoro...
@terezkaa22 ja by som sa cítila veľmi zle, ale úplne to chápem. Nemá dôvod ani potrebu, dostal už všetko, a to bez záväzkov. Ak ty s tým nie si v pohode, Skús si vypočuť tento skvelý podcast Ako si nevziať teľa, prvá časť - 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. https://open.spotify.com/episode/2iBa0NjaAmII7h...
@babls Mňa to napadlo v rámci tejto debaty.
@linduska86 Normálne to myslím vážne. Príde deň posledný, autonehoda, covid, lavína, padajúce skaly, hocičo. Ako sa to zvykne riešiť? Rodina sa začne hádať? Spolu, zvlášť? Tak, sorry, ak je to mimo témy.
Ja uprednostňujem mať deti po svadbe, ale nesúdim ani ľudí, ktorí to majú inak. Hlavné je dohodnúť sa, urobiť si v tom jasno. Pokiaľ to jeden chce tak a druhý inak, treba si to včas vydiskutovať a buď sa dohodnúť (ale potom dohodu naozaj akceptovať bez nejakých neskorších výčitiek) alebo ísť od seba.
@terezkaa22 pre ženu svadba veľa znamená. Sú kultúry kde svadbu netreba alebo by si mala aj spolumanželky. No v našej kultúre má manželstvo veľa významov a viac výhod ako nevýhod. Kríza vo vzťahu príde skôr či neskôr. Ešte som nepočul o vzťahu v ktorom nebola. Manželstvo ako inštitúcia morálna sj právna je akoby jedna z ochranných bariér. Nie je ľahké sa rozviesť niektorí manželia sa udobrili aj potom ako videli sa na súde hádať iné dvojice. Deti budú mat pocit bezpečia a vo svete voľných zväzkov budú hrdé na to že sú z klasickej rodiny. Žena cely život spomína na svoj den kedy bola najkrajšia na svoje svadobné šaty. Život je o zážitkoch a okamihoch. Prečo sa oberať o tento pekný okamih?
Všetky dôvody ti on môže nejako vyhovoriť a dá sa o nich polemizovať. Jeden je však z môjho osobného pohľadu najdôležitejší:
Mám ťa tak veľmi rád / rada, že ti dávam svoju slobodu pred svetom pred ľudmi pred Bohom aj pred štátom. Som tvoj a keď chceš prstienok ako dokaz lásky, keď chceš ma zviazať aj formálne, mne to nevadí. Lebo chcem byt s tebou do konca života. Chcem s tebou zostarnúť a milovať ťa do smrti.
Odmietanie svadby je kalkulovanie s rozchodom. “Načo svadba, neveríš mi?” Alebo horší argument: “ a čo keď nám to nevyjde? , to budeme chodiť po sudoch?” To on sebe neverí keď špekuluje.
Viem, nechceš ho do toho nútiť. To ti ani neodporúčam. Môžeš však mať svoje predstavy o vzťahu a požadovať od neho aby ich rešpektoval. Jednoducho mu povedz že ty chceš žiť v manželstve povedz mu aj nejaké dôvody a nechaj mu čas na rozmyslenie. Za ten čas buď k nemu ako kamarátka. Ak ťa miluje vezme si ťa a nebude to z donútenia.
@loliki jedného rozsypu doľava a druhého doprava 🤦🏻♀️
@terezkaa22 ja by som mu povedala, ze deti do konkubinatu nerodim. Bodka, koniec diskusie a nech sa zariadi ako chce.
@terezkaa22 Ak by mi povedal, ze načo svadba a deti mozeme mat aj bez svadby... Povedala by som mu, ze naco by mali mat jeho priezvisko ked nemas ani tolko ucty, zobrať si ich mamu za manzelku a dat takto svetu najavo, ze ona je ta prava.
U nás to bolo presne naopak, muž chcel najprv svadbu potom dieťa ja naopak, pretože dieťa je jedna z najväčších skúšok vo vzťahu, hlavne poznám páry čo sa zobrali lebo chceli dieťa a dieťa nemôžu spolu mať, jedny sa rozviedli druhí to skúšajú už 5 rokov ... Výchova dieťaťa nie je easy a mnohí majú iní pohľad naň, chcel som preto mať najprv dieťa rok dva a potom riešiť svadbu a tak sa aj stalo a neľutujem 😊 zistili sme ako sme kompatibilní aj z tejto stránky ako si rozumieme vo výchove či mame rovnaké názory 😊 aj keď keby to bolo na mne svadbu by som vôbec nepotrebovala
Keď ten chlap je taky ako môj, tak aj chápem. My sme spolu 10 rokov a od začiatku, že nechce svadbu, lebo je introvert a nemá rád ak sa neho upriami pozornosť. Mame jedno dieťa, druhé na ceste a až teraz sa bavíme o svadbe, že sa časom vezmeme, ale žiadna veľká svadba. Po roku čakať manželstvo je príliš skoro a muži sú niektorí naozaj takí, že tu pozornosť nechcú. Netreba tlačiť, len porozprávať sa, pochopiť a počkať. Môj svadbu nechcel a už chce, ale malu.
To je veľmi individuálne, moja predstava svadby je max rodičia a svedkovia na úrade. Ak nebude ani to, tak nevadí. Čiže by som sa necítila zle. Žijeme spolu, máme dieťa, snažíme sa o druhé. Jediné čo mi vadí že musím opravovať lekárov keď idem s malým. Volajú ma automaticky pani M. podľa syna, aj keď som pani K. 😂 Záleží čo chceš, či túžiš po svadbe alebo len po manželskom zväzku atď
@sorayaardente presne, ja som introvert a mňa by klasická slovenska svadba asi zabila 🤦♀️😁
@rommie Ja som takú mala, len ja, muž, dvaja svedkovia a bonus naša dcéra 😄 brali sme sa už za korony, bolo vtedy povolených tuším 10 ľudí, tak nám núkali, že aj rodičov tam môžme mať, ale slušne sme odmietli 😅
@kris_tin257 zaujímavé,dieťa ako skúška vzťahu a keby vám ta skúška nevyšla tak potom čo s testovacím materiálom ?

@nikulincek aha no, keď povieš kaštieľ.. Jemi všetko jasné 😅áno skromná svadba