Ako by ste sa cítili, keby vám partner povie načo svadba?
Keby ste s priatelom cez rok a miluje vás a popri vyznaní lasky mi povie,že ale načo svadba,šak bývame spolu, a deti mozeme mat aj bez svadby??? vek 33 on ja 30
@thoughtfulweirdo mne by to presne takto absolútne vyhovovalo, ale rozumiem, že mnohé ženy túžia po velkej svadbe so všetkými tradíciami atď
@jmjznn keby tá skúška nevyšla radšej sa rozísť ako sa rozviesť 😊
@kris_tin257 dieťa nieje skúška ani lepidlo žiadneho vzťahu 🤦♀️
@nikulincek realizujem svadby. Stacili napisat, ze svadba bola v kastieli. Da sa svadba so 40ludmi do 5000€- vsetko. Zalezi od narokov.
Upresním svoj predchádzajúci príspevok
Najprv sobáš, potom deti
Svadba ako hostina pre mňa nikdy nebola prioritou... ale musela byť lebo... medveď nemá zips a rodina chcela 😀 Ale nebola to až taká trauma ako som sa obávala. Tú jednu noc som prežila bez ujmy.
Ak ste spolu len rok, tak je to dosť krátko na svadbu. Svadba je ale oveľa viac ako len obrad a sobášny list. Ak to tvoj partner nechápe tak neviem. Je to dosť zásadne ako si predstavujete tieto veci do budúcnosti. Ak ty chces klasickú rodinu so všetkým čo k tomu patrí a on len voľný vzťah bez záväzkov, tak asi vám to nebude klapať. Uf, dúfam, že sa mi podarí z mojich synov vychovať mužov zodpovedných, ktorí budú chápať, že za svoje deti a ich matku majú prevziať zodpovednosť.
Dieťa bez svadby je pre mňa nou, nou.
@terezkaa22 tak...vieš...každá ti tu môže napísať svoj názor, ale v konečnom dôsledku si to ty, ktorá vie, ako to v duši má.
Pre.mna (a to nie som veriaca), založenie rodiny znamená, že zdieľame spoločnú domácnosť, peniaze, vychovávame deti a staráme sa jeden o druhého. Slovenský právny systém nerieši druha a družku. Len manželov. Takže pre mňa bola svadba dôležitá hoci sa manžel dlho bránil. Po 10 rokoch to vzdal 😂😂 Ale deti sme mali až po svadbe. Ja jednoducho trvám na tom, že máme všetci rovnaké meno, adresu, sme rodina. Aj keď "je to len papier", je to dôležitý papier.
Na tvojom mieste by som ja (ale ty nie si ja, takže urob co chceš), proste povedala niečo v zmysle -"zlatko, chápem, že svadba pre teba nie je dôležitá, ale pre mňa je a je to jedna z mojich základných hodnôt, a v žiadnom prípade NECHCEM byť slobodnou matkou, takže pokiaľ sa v niečom takto zásadnom nezhodneme, asi by sme mali ísť každý svojou cestou, nech nestrácame najkrajšie roky života s niekym, s kým to nemá budúcnosť"
A uvidíš.
@rommie Ja mám iné priezvisko, ako syn a nemám s tým nikde problém. Keď ma lekárka osloví "pani ... (podľa syna)", nemám potrebu ju opravovať. Keď niečo riešim písomne, alebo telefonicky napríklad so školou, tak sa predstavím mojím celým menom a poviem, že som mama (synovo celé meno). Nikdy sa nikto nad tým nepozastavoval.
@h2 som na tom podobne, vobec si neviem predstaviť aby ma tam ocumovali a ešte nedaj bože aby som musela niečo povedať pred toľkými ludmi a všetky tie teatralnosti okolo toho 🙈... Tuším vo Švédsku byva raz za rok rýchla svadba, že prídu páry na námestie a prehlásia ich za manželov, mne by vyhovovalo poslať emailom žiadosť a naspäť že by nám poslali papier o tom ze sme svoji 😁
@aurorastone Aj mne, to by som sa vydávala bez mihnutia oka! 😁
A nezabudni, že potom musíme ešte obehať všetky úrady a vybaviť si nové doklady. Bŕŕŕ!
@terezkaa22 Lebo ak nie je svadba tak iba randite. Mozete sa volat ako chcete... priatel/priatelka alebo druh/druzka ale faktom je ze ak nie ste manzelia, tak iba randite... a najhorsie na tom je to slovko "iba". To vystihuje vsetko.
@terezkaa22 stoj si za svojim. Deti po svadbe. Svadba nie je záruka šťastia ale právna ochrana hlavne ženy. Hlavne keď je žena s deťmi doma,chlap zarába ale majetok je spoločný. Potom si aj menej dovolí keď sú problémy, lebo vie že ako manželka máš práva...
Nechápem ženy, ktoré tu píšu, že sú introvertne a kôli tomu sa nevydajú, lebo nechcú byť stredobodom pozornosti 🤔nezažili ste to ale presne viete ako to je(taká detinská výhovorka), všetko je tak ako si zariadite. Na Slovensku stačí povedať jedno áno, podpísať papier, novomanželský bozk... Všetko ostatné vravia a robia ľudia okolo... A k tomu ak máte napr.svokru tajfún ,ta povie aj prípitok... Ja som dokonca ani netancovala, len v nevyhnutný prípad čepcenia(to nemusíte vôbec absolvovať)... A môj manžel sedí každú svadbu pri mne lebo v tomto sme rovnakí, sedel aj na tej našej... Ani sa nespil pod obraz boží.. Chodil so mnou do izby a pomáhal mi pohybovať sa v šatách
@poopsie tiež mi to príde ako taká výhovorka. Veď svadba o pár ľudí h tetaz dokonca je aj "nutnosť" v tomto covid období. A zase už skutočne zo musí byť šialený introvert (co ma sociálnu fobiu) aby mu vadilo postaviť sa pred matrikara a povedať jedno slovo
A doklady? Veď to je minimum, OP, vodičak, pas to vserko sa robí na jednom mieste. Poisťovňa, v prípade neskutočne problémov ísť tam aj mailom sa dá nahlásiť, no a banka. Koniec hotovo, ja som ti mala za necelu hodinu urobene vsetko.
Alebo aj pôvodné meno si môže osoba nechať (ak fakt je toto problém)a nemusí ísť vybavovať nič
@poopsie
@jaskolka Ja to neviem vysvetliť. Nejde o rozprávanie pred ľuďmi. Keby sa vydávala kamoška a mala by som na jej svadbe mať príhovor, nemám s tým problém. Ide o to, že to ja nechcem byť tá nevesta, tá "hlavná" osoba tam, okolo ktorej sa to všetko točí. Bolo by mi to nepríjemné. Prečo mám zažívať situáciu, ktorá mi je nepríjemná a ešte mať kvôli nej aj kopec starostí a stresu? Nečakám, že to pochopíte, sama tomu nerozumiem, prečo je to tak, ale je. 🤷🏻♀️
@h2 ak by si si to zariadila, tak že nebudeš stredobodom. A hlavne teraz ak sa vyššie píše... Naozaj je to iné, mať tú obrúčku na prste (nenosim ju 🤣, ale veľmi by som chcela.. Ale moj prst potom vyzerá ako párka) môj muž ju nedal od svadby dole... Moja kamarátka /spolužiačka zo SŠ sa vydavala len rodičia a súrodenci.. Ako na oslave narodenín, ani tie nesláviš? Jediný čo sme zagratulovali sme boli my s mužom.. Lebo nikto neprišiel 🤷♀️
@h2 ale to je v poriadku. Ja len vravím, že svadba na úrade s dvoma svedkami a matrikarom skutočne nie je nič, kde sa točia okolo nevesty alebo nejako ju"zviditelnuju "To je doslova "pásová výroba" vojde pár, 10 minút a ide preč. Nikto okolo toho nerobí haló, ani nič také, ak si to snúbenci neprajú. Dokonca ani fotiť sa nemusí.
Ú nás je kaštieľ, robila som niekoľko mesiacov ako brigádnicka také pomocné práce, tak som zažila aj par sobášov. A dva z nich boli ozaj také ze prišli dvaja mladí, oblečení ona krátke letné šaty, on nohavice tričko, dvaja svedkovia, bum a za 10 minút šli preč. Keby ich vidím na ulici, ani mi nenapadne, že sa prave vzali. A celý ich slovný príspevok bol "áno"
@terezkaa22 povedala by som mu:načo priateľ,keď milenec splní ti istú úlohu a nemusíš mu robiť full servis.
Svadba nie je len papier....
@chapsa áno 5000€ mali za miesto stravu alkohol proste všetko mali vyrátali sálu jedlo na počet ľudí 65dohromady návrh prvý okolo 3500-4000€ keď potom zákusky torty 1000€ šaty svadobné 700€ požičanie ešte musela kabátik požičiavať lebo bola zima vtedy. Topánky mužovi oblek to bolo 400€ kostol výzdoba 300€ speváčka 50€ v kostole obrúčky 500€ vankúšik krížik, DJ 400€ fotograf mali tiež za 400€ a na takých orkotinach pozbierali dosť keď za celú svadbu keď sa na komplet zrátali ale že zo všetkým tak 10400€ vyrátali že ich to stálo . Jasné že je kaštieľ o niečo drahší ale pôvodnú cenu čo im vyrátali bola taká,že si povedali že dobre no prekvapenie bolo ráno po svadbe keď účet priniesli.
@autorka: pozri si tuto diskusiu a prispevky autorky: realne ilustrovany problem lasky bez manzelstva (netvrdim, ze tvoj partner by sa choval rovnako, ale...):
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-zotrvat-v-takomto-vztahu-2/?page=8#post-84477800
@poopsie ale mnohí sa vďaka nemu rozchádzajú, tak prečo si nebyť najprv istí že to klape aj s výchovou až potom sa brať? Poznám pár ktorý sa rozviedol lebo mali úplne rozlisne názory na výchovu ... Keď sa dá radšej sa tomu vyhnem
Mne len nejde do hlavy, že niekomu pripadá svadba po roku, dvoch či troch skoro. Že sa musia spoznávať. Ale decko si spravia "neplánovane" aj do roka. To oveľa väčší záväzok ako svadba. Ja kopem za tím: Bez svadby, žiadne dieťa".
ale zase na druhej strane mas sa za 10 rokov rozvadzat :D tak sa radsej neber
My jsme spolu 15 let a z toho 12 zasnoubení, máme 2 děti, ale svatbu neřeší ani jeden z nás a naštěstí ani naše rodiny. Pro mne svatba není vůbec důležitá (max z právního hlediska). Myslím si, že je hodně žen, které to tak mají a to, že většina po svatbě touží neznamená, že to tak máme každá. Nedávno se vdávala má mladší sestra po 3 letech vztahu, byla jsem jí za svědka a vůbec jsem se necítila tak, že jsem o něco přišla a nebo že bych se teď chtěla vdávat.
Neříkám, že svatba nikdy, přítel by jednou chtěl, ale za mne někde v zahraničí se svědky, nic víc.
Naštěstí jsme ale oba na podobné vlně a hodně jsme toho před dětmi zažili. Měli jsme první dítě až po společných 10ti letech (10 let jsme společně i žili v jedné domácnosti) a do té doby jsme hodně cestovali atd, takže jsme se i dobře znali a věděli, že děti chceme a budeme se o ně starat.
Já bych zas nemohla mít svatbu a dítě jen po 2 letém vztahu např.
Neříkám, že nám to spolu musí vydržet dalších xy let, ale ani svatba toho není zárukou a ano, rozvod si lidé asi lépe promyslí, ale mám okolo dost záletných manželství na to, abych byla tak naivní, že svatba nas spasí.
Kdyby mě přítel tlačil, nevím jak bych se cítila.
Papír nám věrnost a lásku nezaručí.
@poopsie
@jaskolka Moja mama by neprežila, keby nebola na mojej svadbe. Keď tam bude moja mama, bude tam musieť byť aj mužova mama (otcov už ani jeden nemáme). Keď tam bude jeho mama, bude tam musieť byť aj jeho sestra, ktorá s ich mamou býva v jednom dome. Čiže automaticky aj jej muž a syn. No a v tom prípade by bolo blbé, keby tam jeho sestra bola a moja nie, takže + moja sestra, jej muž a ich dve deti. No a samozrejme, že nemôžeme obísť mužove 2 dcéry z prvého manželstva. Jedna z nich už má dokonca aj manžela, druhá dlhoročného priateľa. Takže, ak dobre počítam, na svadbe "o dvoch svedkoch" by bolo teda zatiaľ 16 ľudí (vrátane nás dvoch a nášho syna). Keď k tomu pripočítam všetkých ľudí, ktorí sa prídu pozrieť na obrad, keď sa dozvedia o svadbe, tak už je to dosť.
Tiež som hovorila, že sa vydávať nebudem. Dosť ostro som si prezentovala tento názor. Že načo. Potom sme mali dieťa a akosi mi to celé začalo vadiť. A po svadbe, ktorá nakoniec bola, som pochopila, že to má svoj význam, zvláštny pocit. 🙂
Preto sa snažím byť už opatrná so svojimi skalopevnými presvedčeniami, pretože život mi ich už párkrát zmenil od dvadsiatky. 😅

@terezkaa22 A opýtaj sa ho, že keď nie svadba, či by mu teda vadilo, že deti by mali priezvisko po Tebe. A tam uvidíš, že ako sa hneď sekne...