icon

Ako naučiť partnera finančnej zodpovednosti?

10. apr 2024

Ahojte, mali ste niektorá pred pôrodom také divné pocity, že ste si možno nevybrali najsprávnejšieho muža po svojom boku? Možno je to hormónmi ale mám pocit, že je všetko len na mne. Priateľ je úplny opak mňa, nevie byť zodpovedný, nevie ušetriť ani euro, všetko hneď rozfláka. Mám obavy ako budeme fungovať, ked mi skončí materská. Zarobí dobre ale vie aj všetko pomíňať. Bývame v mojom byte po rodičoch, prerábali sme, ale on to veľmi nefinancoval, len ja z úspor. Má vždy plné ústa o tom, ako postaví dom, ako sa o nás postará ale neviem či tomu mám veriť, keď nevie nič ušetrit. Synovi som kúpila všetko ja z výplaty a úspor, on svoje peniaze použil na kúpu sersanu, náradia, oblečenia. Vie si kúpiť parfém za 250€, ale do domácnosti kúpi minimum. Príde mi to, že moje peniaze sú naše a jeho len jeho🤷🏻‍♀️Vždy mu hovorim, že nemôžem všetko financovať len ja. Aspoň tak mi to príde. Ja si teda nekúpim nič drahé, keď musím zaplatiť nájomné a iné poplatky. Zarobím oveľa menej, teda teraz mám len materskú a potom rodičak. Ako ho naučiť byť viac zodpovedným? Ako ho “prinútiť” mi dávať nejaké peniaze? Stane sa konečne zodpovednym, keď sa narodí náš syn?

Strana
z4
domkakvet
11. apr 2024

Tak mu povec, treba este kupit plienky, zavinovacku pre dietatko, mne to uz nevychadza.

lenkakravcova
11. apr 2024

@autorka
Urob spoločnú skupinu na neviem WhatsApp. Názvu ju financie. Zriad zdarma rodinný účet na fio. Urob k nemu dve karty (je to za 10€).
Na spoločný účet pošli 300€. On nech pošle tiež. Ak niekto niečo z vás kúpi sám a je to pre rodinu, nech to napíše do WhatsApp skupiny (rodinný účet mi dlží napr 40€ za plienky). Na konci mesiaca pôjdeš a vyberieš peniaze z rodinného účtu v hotovosti a vyplatis ich ak si nakupovala/alebo on zo svojho mimo rodinného účtu (lebo napr niečo sa dalo len v hotovosti)

Ak bude už v polke mesiaca málo peňazí na rodinnom účte opäť jeden i druhý doposlete 300€. Budete to tak mať pekné pol na pol a on si uvedomí čo koľko stojí.

feb13
11. apr 2024

Mat moje peniaze a tvoje peniaze je uplne zle... ste rodina, peniaze su spolocne. Mozete spolocne dohodnut nejaku ciastku, co moze mesacne minat na seba. Ostatne idu do domacnosti, na dieta, na energiu a do spolocnych uspor, z coho budete financovat stavbu alebo neplanovane vacsie vydavky (nikdy nevies kedy sa pokazi pracka a pod.).

dasakasa
15. apr 2024

Ak máš ešte boha pri sebe,mysli na zadné vrátka.prestan ho sponzorovať a šetri peniaze pre seba a dieťa.nezmeni sa a vlastne mi príde,že sa príliš fintí-zeby pre iné ženy?

hrasocek12
15. apr 2024

A predtým si nevidela akého chlapa máš vedľa seba? To až teraz je taký? Alebo si to len nechcela vidieť? Ty si tá ,ktorá mu ukázala že on nič nemusí ,že ty si tá ktorá ťahá domácnosť a nosí nohavice u vás..obrátila sa karta a ty teraz budeš sedieť na dvoch stoličkách ,budeš chlapom aj matkou doma 😑 je to náročné ..ale vybrala si si ty sama ..vedela si aký je ,aký máte vzťah a ako utráca,tak už zbytočne plakať nad rozliatym mliekom ..jediné čo ostáva je sa s ním porozprávať a keď to nebude lepšie ,tak buď sa s tým zmieriš alebo sa rozídete..

autor
15. apr 2024

@hrasocek12 citaj prosim aj komentare vyssie

patricia255
16. apr 2024

Tak za prvé, načo si všetko platila ty? Zle si si to nastavila. Od začiatku si mala požadovať aby spoločne výdavky boli spoločne hradené.
No a bohužiaľ on sa len tak nezmení, to by musel sám chcieť a to fakt veľmi...

Ja som jedného kvôli financiám raz opustila. Bol presne ako tvoj - jeho výplatu rozflákal a ja som platila spoločne pobyty, výlety, každý účet v kaviarni...
On si po výplate kupil značkový parfum a na konci mesiaca nemal na jedlo a nariekal že doba je zlá

Ja z tej istej výplaty som platila viac za bývanie ako on (nebyvali sme spolu), spoločne vydaje a ešte mi aj ostalo... A uvedomila som si že s ním ma v lete nečaká ani dovolenka pri mori

Bol milý, bola tam chémia, sexy, nebol zlý človek

Ale dala aom ruky preč, v podstate do 3 mesiacov sme sa rozišli a neľutujem to. Keď nevie narábať s peniazmi tak ťa čaká ťažký život

autor
3. máj 2024

ja som pisala, ze sme mali vztah v ktorom sme mali obaja vlastne byvanie, vlastne peniaze. Vylety som nefinancovala sama, vzdy sme sli na polovicu. Peniaze mal kazdy svoje, priatel si asi neuvedomoval, ze uz nie sme samostatne jednotky ale byvame spolu..Necakane som otehotnela, vsetko je teda tak hrrr… prerabka izbicky pre babatko je asi normalna vec, neviem co riesite niektore. Asi nemam len tak nachystanu izbu a veci pre dieta. Ked nebolo planovane a mala som normalne menstruaciu do 5 mesiaca.. a k veci, ak ste niektore aj citali co som pisala…
uz sme si to vyriesili… majte pekny vecer

Strana
z4