icon

Ako sa vyrovnať s rozchodom: Rady a podpora

13. feb 2024

ahojte musím si vyliať srdce. Pred pár dňami sa so mnou rozišiel môj priateľ. Boli sme spolu 1 rok. Viem že keď mi to oznamoval (cez správy), nebolo mu to ani ľúto. Potom som mu aj videla na očiach že mu to je jedno, ja som strašne plakala a aj som ho prosila nech sme spolu. Zevraj to bolo kvôli hádkam atd ale že ma miluje. Nechápem ako sa toto mohlo stat, pred mesiacom by som toto ešte nepovedala. A to že mu bude bezo mna tak dobre by som nečakala ani v najhoršom sne. Ja som už pár dni ani nejedla, som slabá, stále sa trapim, kladiem si otázky prečo sa to stalo. Zoznámil ma aj s celou rodinou, nasluboval hory-doly a len tak to zahodil. Povedal mi že si to aj premysli ešte ale len ma ťahal za nos. Obmedzila som kontakt a aj to mu je jedno. Ja by som sa k nemu aj vrátila, ale dostala som kopacky bez pravdivého vysvetlenia. Viem, že mi už nenapise ani nezavola lebo ma ego. Som citlivá a budem sa z toho dostavať dlho, a jeho to prešlo za 1-2 dni. Viem že je tu veľa príspevkov na takúto tému, no chcela som to dostať von a sú tu aj skúsenejšie ženy ako ja. Prosím nesúďte ma, mám len 18 ale akoby sa mi zrútil svet.

duppka13
13. feb 2024

Jednu vec lutujem v mojom zivote a tou je ze som mala v 18tich zly dlhodoby vztah. Moct sa vratit spat v case, kopnem ho s usmevom do prdele a som stastna. Stratene roky. Ty bud rada, usmej sa, ono to casom preboli , to ti mozem slubit. Uzivaj si mladost a netrap sa niekym kto ta nechce, ten ti za to nestoji. Drz sa.

autor
13. feb 2024

@tanyag nie len ja, väčšinou sme sa len pochytili za hlúposti alebo sme mali odlišne názory. Vždy som sa snažila to vykomunikovat, písala som dlhšie správy a vysvetlenia čo mi ide hlavou a dostávala so na to 4slovné odpovede

autor
13. feb 2024

@h2 neviem nemyslela som si že je taký bezcitny, však sme spolu už čosi prežili a každému prídu takéto veci ľúto.a Dakujem ❤️

h2
13. feb 2024

To nie je tým, že by bol bezcitný. Ale skús si predstaviť, že by si bola s niekým, s kým už byť nechceš, napríklad by si ho už nemilovala. Dlhšie by si zvažovala rozchod, až by si sa napokon odhodlala. Myslím, že skôr, ako smútok, by si cítila úľavu. Veď logicky, keby mal za tebou smútiť a trápiť sa, že už nie ste spolu, tak by sa s tebou vôbec nerozchádzal.

autor
13. feb 2024

@h2 ale hovoril mi že ma miluje stále len že už nemôžeme byt spolu a potom mi vravel že on si to ešte premysli 🤷🏼‍♀️

autor
13. feb 2024

@h2 keby sa so mnou aspoň rozišiel dôstojne, keby sa mi nesmial do tvare, keby ma neklamal tak by som sa s tým zmierila lepšie ale takto sa to nedá lebo mám stále toľko otázok

tanyag
13. feb 2024

veď muži neznášajú dlhé správy a slohové práce 😀

h2
13. feb 2024

Prepáč, je mi to ľúto, ale nemyslím si, že ťa miluje. Nerozišiel by sa s tebou, ak by ťa miloval. Jedine z veľmi vážnych dôvodov, o ktorých by ti určite povedal. Proste ho pusť z hlavy, tento človek ti nestojí za to, aby si sa preňho trápila. A veľmi dúfam, že keď za tebou príde, že sa chce vrátiť (a ja si myslím, že ten čas určite príde), že ho s úsmevom pošleš kade ľahšie.

autor
13. feb 2024

@tanyag ale aj keď sme sa rozprávali o oči do oči tak bol len ticho a jedine čo vedel povedať bolo len to ze všetko je moja chyba🤷🏼‍♀️

autor
13. feb 2024

@h2 neviem či to zvládnem a som si istá že sa už neozve, sle budem sa snažiť a dakujem

autor
13. feb 2024

@tanyag teda nie že je všetko moja chyba ale citujem: “obidvaja robíme chyby ja tiež niesom bezcitny” ale keď som poukázala na to čo mi vadí tak si to nikdy nevedel priznať takze v konečnom dôsledku to aj tak nepriamo otočil na mna

h2
13. feb 2024

Blahoželám, zbavila si sa manipulátora! Jediné, čo ti povedal, je to, že všetko je tvoja chyba! Otváraj šampanské a buď rada, že je preč. Hovorí sa tomu aj, že smeti sa vyniesli samé.

autor
13. feb 2024

@h2 no hej…keď som povedala čo mi vadí čo robí tak to bolo “ale ty…”, “aj ty..”, “ja to nerobím”

moonlight1210
13. feb 2024

Ty mas 18, on je este mladsi od teba. Takze on je este uplne decko. Sorry, ty ho asi vnimas ako muza, ale od muza ma daleko. Je to este maly chlapec.
A chlapci vseobecne dozrievaju emocne neskor ako dievcata. V tomto veku ich vedia dievcata predbehnut aj o 3-5 rokov rozumovo a emocne. Takze on za tebou este celkom daleko kriva.
Nayvse sa este len uci v pocitoch orientovat. A samozrejme, pripustit si svoju chybu vyzaduje zreleho cloveka, to on este nie je. Takze hlada dovody vsade. V tebe, v okolnostiach, len nie v sebe. Jeho "ospravedlnovanie" je ako mlatenie vody doskou.

Preto marne od neho cakas rozumne vysvetlenie, odpoved, ci dokonca normalne chovanie. On este nie je pripraveny prevziat zodpovednost za seba.
Kludne sa dozijes toho, ze o mesiac-dva uz obrati plachty podla noveho vetra a uz ta zas bude lubit az za hrob (do dalsieho rozchodu).
Takze - darmo sa potesis a vrhnes do toho vztahu aj treti raz.

Jemu aj darmo vysvetlujes svoje pocity. Ma z toho akurat humor.
(A ani starsi muz nebude chciet citat slohove prace. Na muza plati vacsinou, ze to, co chces, musis vediet vtesnat do troch jasnych viet s uzavretou informaciou. Vtedy pochopi a urobi, co chces.).

Nemozem ti zakazat sa kvoli nemu trapit. Ani ty si prikazat, ze sa uz trapit nechces. Nejaku dobu to potrva. Tak to je.

Urob pre seba to, ze slohovky si pis do dennika. Vypis tam svoje pocity, dedukcie, co sa stalo. Ponadavaj si na neho od srdca. Ponadavaj kludne aj sebe. Rozober aj svoju predpokladanu vinu. Polutuj sa. Napis mu tam vsetko, co mu povedat chces. Tam si slobodna to urobit. Tak to vyuzi.

Uvidis, ze ked tie pocity budes zo seba dostavat, postupne prestanu byt take zle. PRestane ta hnevat, akosa stebou rozisiel. Prestane ta urazat, ze sa ti smial. Zacne ti byt jedno, ci ti nieco niekedy vysvetli, lebo koho to este zaujima.

A hladaj si postupne aj inu zabavu. Tvoj problem je aj v tom, ze si zivot prilis tocila okolo neho. On bol jeho stred. Takze ti ostalo teraz akurat prazdno a otazka, co s nacatym zivotom.
Potrebujes znova mat inych ludi okolo seba. Kamaratov, s ktorymi mozes niekam ist, pisat si, vymienat si zabavne veci, ci nazory.
Prazdnota iba vsetky tvoje pocity umocnuje a zhorsuje. Robi situaciu horsou, nez v skutocnosti je. A ohrozuje ta moznostou, ze az on luskne, tak ty pribehnes a budes stat v pozore, vdacna, ze on tebe dal tretiu sancu (aj ked si budes nahovarat, ze to iba vasa laska zvitazila a on pochopil, co v tebe ma. Vernu, milujucu, iba pre neho zijucu.).
To isto dalsi raz uz nechces.

tanyag
13. feb 2024

@autor
Neplakala by som za takým mužom aj keby bol celý zo zlata...

autor
13. feb 2024

@moonlight1210 aj mi povedal že keby náhodou otehotniem (mame ochranu ale keby zlyhala) - tak že by ma nechal lebo jeho by rodina vydedila atd.. keď som mala na sebe niečo čo sa mi páčilo tak som počula že “to čo máš na sebe” “to Je aké vtipne” alebo keď som mala krátky top tak že pred kým sa ukazujem a tak🤦🏼‍♀️ nebolo možné aby som ja mohla mat na sociálnych sieťach kamarátov chalanov, nie to ešte v galérii. A on nejaké baby aj lajkoval, aj si pridal svoju bývalú na Instagram este asi v decembri tak som povedala že narušil moju dôveru a on že “no predtým som si ju tiež musel budovať a trvalo to aj 2 mesiace a ja nechcem byt s takou čo mi neverí” atd atd.. robil scénu aj za to keď som chcela ísť ku gynekologovi že ako sa na mna môže kukat iný muž a že mne sa tu bude určite páčiť. ja viem že ani ja som nebola bezchybná, lutujem niektoré veci ale nebola som k nemu zlá na toľko ako on ku mne. Priniesol mi občas kvety, kúpil mi niečo ale to väčšinou preto lebo sa chcel ukázať že si to môže dovoliť alebo sa chcel pretekať s frajermi mojich kamosiek. Ano občas povedal že som pekná, občas ma zobral sa najest, občas ma vypočul…no viac tam bolo toho zlého ale snazim sa tam stále hľadať do dobre aj keď viem že som bola pod palcom manipulátora a hovoria mi to všetci z môjho okolia že ako som to dokázala rok. A ďakujem pekne za take rozpisanie, vážim si toto.

autor
13. feb 2024

@moonlight1210 boli sme spolu kazdy deň a Potom zrazu raz-dvakrát do týždňa lebo mal toho “veľa” (a to bývame 700m od seba) a už aj keď sme boli spolu tak bol stále na telefóne. Vravel že on chce krásny dobry vzťah so mnou ale že sa musíme zmeniť obaja. Okej, zmenila som to že mi vadilo to že sme boli spolu malo, rešpektovala som ho, viac som ho “neobmedzovala” a aj tak sa so mnou rozišiel a on nezmenil nič 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️ robil si srandu z veci o ktorých sa sranda nerobí a ublížil mi a potom sa urazil že on si už ani srandu nemôže robiť atd.. prvé mesiace (možno prvé 3) bol fakt dobry ku mne, ale potom to išlo dole vodou. Chcel sa so mnou rozísť aj na Silvester, pár minút po polnoci. Ako sa hovorí- jak na nový rok tak po cely rok

jana_eyre_2
13. feb 2024

Aj ja som raz bola takáto zrútena, mala som 19r, bol to môj prvý vážny vzťah taký že som si myslela že to bude navždy.. boli sme spolu dva roky.. on sa tiež tváril ako macho čo sa ho to nedotklo, našiel si frajerku do pár dní.. a potom sa raz opil a volal mi aby sme sa stretli.. ja krava som sa s ním stretla s nádejou a on ma začal obviňovať že sa chce odmilovat a že už nechce ma ľúbiť akoby to bola moja chyba.. takých výstupov, teatralnych líčení sme mali viac.. asi po roku keď som sa trápila, som z toho vytriezvela, bohužiaľ tragédiou - nečakane mi zomrela mama, to mi už bol môj bývalý frajer zrazu ukradnutý aj keď sme sa pár krát stretávali ešte.. no proste mladosť - pochabost.. boli to premna blbé roky.. mala som aj iného priateľa, ale on sa odstahoval mimo republiky.. potom jeden deň som stretla môjho dlhoročného kamaráta.. a nejako sme spolu šli von a odvtedy sme uz spolu 20rokov... Tým všetkým chcem povedať.. prvý vážny rozchod bolí a veľmi, je to normálne.. dovoľ si sa polutovat a smútiť.. ale snaz sa nájsť v živote pozitívne veci, skús žiť tak aby si na neho čo najmenej myslela.. sustred sa na niečo úplne iné a ono to nakoniec naozaj prejde ver mi.. to ako to prežíva on - to je úplne jedno.. na to nemysli.. myslí na seba a uvidíš že ani nebudeš vedieť ako a príde niekto, kto bude o teba stať a najmä bude ZA to stáť..

h2
13. feb 2024

Čím viac o ňom píšeš, tým viac si stojím za tým, že oslavuj, že si sa ho zbavila. To s tým gynekológom ma úplne dostalo, tak nakoniec si chodíme na gynekológiu užívať záujem chlapa-lekára, no mám dosť!

ahhola
13. feb 2024

Aj on mal 18.? Tym by sa to vysvetlovalo, Koniec sveta🤣🫂

autor
13. feb 2024

@h2 hovorim proste on nebol na tom rozumovo tak ako Ja a nechápal ako to v živote chodi..alebo keď sa mi nechcelo párkrát niekam ísť tak sa urazil že on nechce taký vzťah kde nič nerobíme atd.. pritom nie kazdy deň ma človek chuť chodiť po nákupných centrách ale radšej si v klude pozrieť film doma s milovanou osobou. A raz keď som to mala aj doma ťažké a povedala som mu že mi proste neni najlepšie psychicky, že sa cítim sama tak mi odpovedal presne do písmena toto “môžeme sa rozísť a budeš naozaj sama :/“ a tuto vetu si pamätám presne od júla a za pár mesiacov mi povedal že on nikdy nič take nepovedal nooo

autor
13. feb 2024

@ahhola mladsi bol ako ja. Ja som mala 18 nedávno takze som s ním chodila keď som mala 17

mandarinka555
13. feb 2024

Ty si ním taká posadnutá, až mám pocit, že máš 13, nie 18🙈

gabika0825
13. feb 2024

Máš 18…. Takých ešte bude.. ťažko sa to hovorí teraz keď si po rozchode, chápem že tam boli city a nedá sa na to len tak zabudnúť, ale uvidis že zachvilu si ani nespomenies a povieš si že pre tohto som sa ja takto trápila? Ja si pamätám tiež na svoje lásky z obdobia keď som mala tvoj vek, tiež som mala vtedy prvého frajera a bola som ublížena po rozchode a teraz sa nad tým smejem a poviem si že som veru bola poriadna drama queen 😀

denithestrange1993
13. feb 2024

V tomto veku je normalne,ze sa menia pomerne rychlo priority aj nazory,takze asi si rozmyslel vas vztah. Dovol si smutit,byt z toho nesvoja atd. Tym,ze si prejdes touto fazou sa casom cez to prenesies. Musis si povedat,ze vztah je o dvoch ludoch a ked ten druhy nechce,nema dalej zaujem, nema zmysel prosit ani sa ponizovat. Mozno ti casom vysvetli preco to urobil a co ho k tomu viedlo.

domkakvet
13. feb 2024

Je to dobre rozist sa spolu po roku, ako po dlhsom case, nebol to ten pravy, zabudni na neho, teraz sa venuj tomu co mas rada, zalubam, skole a ten pravy este len pride a na tohto si uz ani ty sama nespomenies.

8853
14. feb 2024

Prosim ta, nemen sa. Nikdy sa nemen pre nejakeho chlapa (nie to este pre pubertalneho somara). Pracuj na sebe, kvoli sebe.
Pride muz, ktory ta bude milovat so vsetkym vsade. Ktory bude akceptovat tvoje nazory a dokonca citat aj tvoje dlhe spravy a bude sa snazit pochopit, co ti ide hlavou.

Precitaj si znova ten dlhy prispevok, co si napisala o 15:23. Precitaj si ho, akoby slo o tvoju kamaratku, nie, ze to píšeš ty. Co by si jej povedala?

Co to teraz citis prejde, tyzden, dva. Daj tomu cas. A odpusti si, ze si k sebe pustila tu karikaturu chlapca. Predstava toho, co mohlo byt bola ruzovsia ako realita. Ani to leto by nedopadlo tak, ako bolo planovane.

hankm
14. feb 2024
monika2012
14. feb 2024

Môžem sa Ťa spýtať, čo na ňom tak ľúbiš? Mne sa chlapec javí ako nevyzretý bezcharakterný studený čumák. Toto nie je a asi ani nikdy nebude partner do života. On Ťa ľúbi? A ako? Že sa Ti smeje, keď Ty plačeš? Že Ťa naťahuje? On si rozmyslí a Ty máš čakať? No NIKDY. Chlap, ktorý ľúbi, sa správa ináč.

libertz
14. feb 2024

len som to prebehol ale jako chalan ti hovorim, bud rada ze takyto isiel od teba prec... a najdi sebauctu, zdrave sebavedomie... zrejme ta len namotal a zmanipuloval...