Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?
Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.
@sleepy_joe On ťahá všetko, lebo to tak chcel. Ona čo, slúžka a na výchovu detí? Si myslíš, že o tom snívajú všetky ženy? Nemôžu sa realizovať, lebo sa má prispôsobiť, lebo on všetko na zlatom podnose nosí. Mali ísť do nového spoločného. Svoj si mohol prenajímať. Aj tak tam predtým žil s ex. Už len tá predstava, žiť v byte, kde si to rozdával s inou. Že vôbec vydržala.
@sleepy_joe pane boze ty si teda kus🤦🏼♀️ slaby kus
@sleepy_joe veď ona by mala , keby on bol ochotný sa venovať aj svojim deťom aj v chorobe aj domácnosti. Ale ty si jeden z tých novodobých mužov...aj so ženou všetko na polovicu. A na druhej strane ale deti a domácnosť sú jej starost, lebo to je ženská robota , v opačnom prípade je dobré aj v mamahotel. Tiež som takého jedného poznala....a ani sa nečudujem že na jeho názory stále je sám, lebo taká naivná resp hlúpa sa ešte nenarodila.
@zuzanita1609
Ženy majú úplne rovnaké možnosti ako muži, len to je väčšinou rozhodnutie tej ženy, že bude s deťmi x rokov doma, a tak sa nezapája do pracovného procesu. Plus to, že "ženy vychovávajú deti" zrejme platilo tak pred 100 rokmi, v normálnych rodinách vychovávajú obaja rodičia.
@sleepy_joe porovnávaš dve rozdielne situácie a navyše v tvojom skreslenom podaní. Ide však o to, že tie manželky si nemôžu kúpiť vlastnu nehnuteľnosť. Pokial maju BSM, polovica bytu bude patriť mužovi a k hypotéke tiež potrebujú suhlas druhej strany.
Nemám pocit, že by bol muž sebecky, skratka riešil veci tak, ako im to obom vyhovovalo, pride mi to bezne a logické fungovanie partnerov. Snad aj jeho manželka je dospela a svojprávne sa rozhoduje, či ostane doma s deťmi, či sa im bude radšej venovať alebo budovať kariéru.
Avšak aj mne sa zdá, že za tým jeho odmietavým postojom niečo bude, strach, podozrievanie, strata kontroly a moci…, neviem?
Takto.. som v pozicii tvojej zeny..
Ked sme sa rozhodli spolocne byvat, tak akurat som skoncila na UP a potom pracovala istu dobu v chranenej dielni za minimalny peniaz.. tak hypo a byt riesil muz na seba.. casom sme sa zobrali, pribudli dve deti.. teraz po 10 rokoch spolocneho byvania som mu priamo povedala, ze lutujem ze sme nepockali s kupou a nezobrali hypo spolocne.. takto sme on a ja s detmi.. za tie roky som mu totiz zariadila a prerobila cely byt... preto som chcela predat byt a zobrat novu hypo na vacsi a hlavne spolocny byt.. no muz radsej vybavil stretnutie s pravnickou a riesi darovanie polku bytu na mna...
Taka moznost u vas do uvahy nepripada?
@sleepy_joe ako vies, ze by sama nemala ani to? Neobetovala by sa pre rodinu, nemala na jeho ziadost 6 rocnu matersku=vypadok v zamestnani, nemala by pracu, ktora jej umoznuje starat sa o spolocne deti aj picas ich choroby aj normalne, kym panko “zabezpecuje rodinu”. Ona by si totiz na svoju hypoteku a byt komfortne zarobila. Si slepy a neempaticky.
@sleepy_joe prečo by mal ťahať on? Veď aj ona zarába, to, že zarába menej je už iná vec. Prečo zarába menej? Musí sa venovať deťom, nemôže robiť kariéru. Peniaze v manželstve su spoločné, aj keby buď muž alebo žena nerobili, to, čo zarobí hociktory z nich je v BSM
@bielasovicka nemusi prepisovat svoj byt, padlo tu xy navrhov, ne kasle na pozemok co nevie 10 rokov vybavi a nech vezmu ako manzelia spolocny ivnesticny. On pise, ze sporia na dom, tak nech kupia byt, ako manzelia, a bude pokoj. Ale panko to nechce, tipujem, ze pozemok dostane darom, to tu tuez padlo a stavbu zasmodrchaju nakoniec tak, ze v konecnom dosledku to bude zase iba autorove. Takeho vychcanxa kopnut do zadku.
Marek, si to ty?
Ak áno, pozdrav Maťku....😃
Btw, každá moja tretia kamoška si takto chytila muža "so servisom"...už pre 10 r.som tušila, že to takto dopadne....veľmi ma pobavil 1koment, že Tvoja žena je múdra žena 🙉🙈🙊
Keby bola, toto by teraz neriešila..
Čo my,čo sme sa vydali z lásku za chlapa čo nemal nič....všetko sme si vybudovali spolu-dom s obrovskou záhradou, autá, dovolenky....hypo takmer splatena *chvalabohu keď vidím terajšie ceny
Od začiatku som trvala že musí byť všetko 50/50!
Vy-ak tak miluješ svoju ženu ako tvrdíš, okamžite by som začala riešiť iné bývanie-spoločné kde budete tiež 50/50!
Držím palce....
Mne je strašne ľúto tvojej ženy. Vziať si takého sebca ako ty. No riadne sa ohukala, Chuderka.
@kuko55 ja som si tiez s muzom vsetko vybudovala od nuly ale boli sme na rovnakej startovacej ciare, je to dost narocne ak mas ty napr 20 a muz 35. Ak nemas OF alebo iny “zaujimavy prijem” je nerealne aby ste na to sli 50/50. A mudra je v tom ze napriek tomu ze nemaju zavazny problem tu otazku byvania riesia aktivne a nespolieha sa na to ze sa nikdy nestane, mozno ako mladu 20 rocnu babu tieto veci nenapadnu, dolezite je ze nad tym premysla aj ked neskor… nie vsetci maju rovnaky pribeh ako ty a neznamena to ze ona sa z lasky nevydavala to je inak dost skresleny zmyslanie- akoze kazdy kto si niekoho bral s nejakym druhom majetku si ho bral za peniaze hej?
Ono tu zaznelo už asi vsetko, ale poviem aj ja k tomu niečo.
Mala by som rovnaký problém ako tvoja žena. Skús sa na to pozrieť z jej strany, veď ona nemá nič. A je normálne že jej to konečne došlo a chce mať aj ona niečo.
Podľa mňa máš dve možnosti. Bud to vyrieš tak aby aj ona bola spokojná ( kúpa väčšieho spoločného bytu, kúpa investičného bytu, na ten celý dom by som sa vyprdla, keby sa skutočne chcelo, už by ste ten pozemok mali) a situácia sa možno naozaj zlepší, alebo sa na to vykašli a tvoja žena bude nešťastná.
Ale keď je nešťastna žena, skôr či neskôr ťa kopne do prdele. A už dupľom, keď je o 10 rokov mladšia ako ty.
Ja obdivujem, že dokazala žiť v byte, kfe sa neciti doma s dvoma malymi deťmi niekoľko rokov. Maš super ženu.
Uvažuješ racionálne , ona ešte racionálnejšie. Láska však racionalitu postráda. Počas manželstva som ani len sekundu nemyslel na to čo by bolo , keby sme sa rozišli , lebo som manželku ľúbil . No stalo sa. U nás bolo vysporiadanie otázkou 3 sekúnd , obaja máme hlbokonadpriemerné zárobky ani po rozvode nie je problém s financovaním nášho dieťaťa , neplatíme si výživné a vlastne ohľadom financií je to úplna pohodička...............Ale keby si sa ma opýtal pred 6,7 rokmi na tému rozvod , zaklopem ti na čelo. Takže chápem jednak teba ( lebo som nebol iný ) chápem aj ju , pretože pri rozvode čo platilo dnes , neplatí už na obed a keď sa dostaneš do veku 30 , 35 plus , kde pozrieš tam rozvedená , rozvedený.....
Toto by si mali prečítať všetky mladé dievčatá, aby vedeli, že skôr ako budú mať deti, musia si zaobstarať svoje bývanie a kariéru a až potom sa brať a rodiť deti. Ale chcem ich vidieť! :D
Namiesto toho, aby boli vďačné, že idú k mužovi, čo si dokázal zaobstarať bývanie aj pre ne, tak ony sú schopné po pár rokoch z toho vyrobiť nakoniec ešte problém!
@sleepy_joe Už len to, že požaduješ akúsi vďačnosť je divné, ty sa skôr hodíš do minulého storočia tak predvojnové roky. Vieš, čo je najspravodlivejsie? Zabezpečiť si spoločné bývanie, čo sa očividne darí mladým párom na rovnakej štartovacej čiare. Aspoň si nemajú čo vykrikovať.
niekde vidím že je to len o tebe, ak nevlastníte ten byt spoločne a nenapísal si polku na ňu a nenechal ju zariadiť po jej ,tak sa jej vôbec nedivím, + súťaž žena toľko nezarába ako ja a ostané veci , ked to porovnám s mojou rodinou , kde ženy takmer celý život nepracovali a výplata vždy išla na spoločný účet a žena rozhodovala aj o tom kam peniaze pôjdu, majetky boli vždy na polovicu , je mi smutno z dnešných partnerstiev ,kde každý len svoje to by nemalo existovať hlavne ak sú tam deti , všetko má byť spoločné
@sleepy_joe Teba vypustili z jaskyne?Chlap chce deti, tak prosím, aby aj manželka hneď po škole nemusela ísť na materskú-zabezpečiť pestúnku na min 9 hodín denne, kuchárku. Pozri si ceny. A tá žena si môže budovať kariéru, zarábať a mať raz dobrý dôchodok. Jeho žena nie je doma z nudy či pretože je lenivá, ale preto, že chceli rodinu a na opatrovateľky, kuchárky asi nemá 100 000. Plus žena, ktorá ostane na čas doma, sa ukracuje aj o dobrý dôchodok. On si zatiaľ zarába, postupuje vyššie, vyšší dôchodok. Strašný primitív si, dúfam, že si sa nestihol rozmnožiť. Takéto drísty píš tuningovaným profesionálnym zlatokopkám, alebo hnidám, ktorá ležia doma len tak, lebo sa im nechce makať.
@enmery píšeš, že "chlap chce deti..." A žena ich akože nechce, či ich robí nasilu? A teraz vážne. Zle je ak je muž chudobný, zle je aj keď nadobudne nehnuteľnosť pred svadbou, zle je ak nechce dať len tak pre pekné oči polovicu nehnuteľnosti žene. No neviem veru, z vlastnej skúsenosti aj z toho, čo tu čítam mám pocit, že dobre nie je nikdy, lebo si vždy niečo nájdete a ak sa už nič nedá nájsť, tak na rad prídu ako problém svokrovci :D
@sleepy_joe Len si prosím ťa neber ucelený názor z toho, čo sa rieši na koníkovi. Nie je tu celé Slovensko. Podstatné je, aby boli spokojní obaja, nech sa akokoľvek dohodnú potom je všetko ok..
@sleepy_joe keď to takto vnímaš, tak máš našťastie jednu fantastickú možnosť - môžeš žiť aj bez ženy a detí. Naozaj nikde nie je napísané, že musíš nutne mať ženu a deti, fakt nie. A podľa tvojich komentárov to bude pre teba veľmi dobrá možnosť. Ušetríš kopu problémov sebe, aj tej žene, ktorá by si ťa nedajbože vzala.