Ako vyriešiť obavy manželky o budúcnosť?
Chcel by som váš pohľad na vec. S manželkou sme spolu 10 rokov (poznáme sa ale omnoho dlhšie), 8 manželia. 2 malé deti. Po svadbe sme dosť cestovali, potom deti a manželka bola s nimi na moju žiadosť doma počas celej MD a RD. Nastúpila pred letom do práce. Výplata nič moc, ale časovo jej to vychádza postarať sa o deti, vyberať ich zo škôlky, má možnosť postarať sa o ne počas chorôb. Ja mám náročnejšiu prácu, lepší zárobok, takže je logické, že jej práca a kariérny rast momentálne nie sú prioritou. Ja prácu meniť nechcem. Teraz k veci: bývame v byte, ktorý som kúpil pred manželstvom a žil v ňom ešte s ex. Žena tu nikdy šťastná nebola, vymenili sme niekde nábytok, ale aj tak sa tu necíti doma. Mne prišlo zbytočné vyhadzovať prachy za iné bývanie, keď máme pekné a dostatočné tu. Chcem stavať dom, pozemok je, ale sú s ním nejaké problémy, ťahá sa to už takmer 10 rokov. Žijeme si normálne, peniaze odkladáme na dom. Lenže žena prišla s tým, že by chcela aj niečo vlastné, mať nejaké svoje zadné vrátka. Že urobila chybu a nevzala si hypo na seba ešte pred svadbou a teraz sa bojí, že sa niečo stane a za 10 rokov ju vyhodím a skončí na dlažbe (v poslednej dobe sa v našom okolí rozpadávajú dlhoročné manželstvá). Podľa jej slov, na ten sľubovaný dom čaká už dlho a už po ňom ani netúži, bez problémov by žila aj v inom byte, ktorý by sme kúpili spolu. Alebo by za usporené chcela kúpiť investičný byt, ktorý by v prípade rozchodu ostal jej (polku by vyplatila). Vo vzťahu nemáme nejaké veľké problémy, bežné hádky z únavy ako inde, ľúbime sa, sexujeme, výletujeme. Nechápem, čo teraz rieši, ja ju opustiť nechcem. Len ona má stále strach, čo ak a či jej neujdú roky. A ako jej známa v 50ke ostane odkázaná na podnájom, lebo žila celé manž. u muža. Žena si teraz "bije hlavu o múr", že sa nevykašľala na cestovanie so mnou, neutiahla si viac opasok a nevzala hypo, keď mala možnosť. Je o 10 rokov mladšia, čiže v čase chodenia sme ani neboli na tom rovnako finančne či pracovne. Ja zabehnutý, s bytom, úsporami, ona čerstvo po škole s mizerným platom, takže ani vyplatiť polku by mi nemala vtedy z čoho. Neviem co robiť, táto otázka priviedla naše manželstvo do krízy. Žena je nervózna, že začne zdražovanie, politická situácia všelijaká, v spoločný dom už neverí.
@damian85 a po vysokych chodia len muzi, ci ako si to myslel? Studuju aj zeny, dokonca tehotne, vydate, s detmi. Neviem no, co si tym myslel?
@seepferdchen a kde som napísal že ženy nechodia. Slečna mala pripomienku k mužom , napísal som u mužoch....
Necitam vsetko, ale uplne jej rozumiem a nikdy by som nesla do takeho vztahu nastahovat sa k niekomu,,, vsak ked sa rozidete tak co.. vsak ostane na ulici. My od zaciatku mame spolocne byvanie, spolocnu hypoteku pol na pol. Kupte este nieco spolocne, kde bude polovicny vlastnik lebo takto to nie je spravodlive. A po tolkych rokoch je mozno pre nu aj neskoro nad tym premyslat, si podla mna uplny sebec,..
A doplnim, ze nemas ani empatiu, keby si ju mal, tak by si ju chapal a nemusel by si tu ani pisat...kazdy, alebo aspon 90% ludi pochopilo, z coho ma tvoja zena nervy, preco chce aj nieco, co bude patrit jej. Lebo to tak ma byt v manzelstve, partnerstve. Nie je len moje, tvoje, ale nase.
@ema22270 len ona musí niečo pre to urobiť, aby mala a nie čakať, čo jej manžel prepíše, alebo zafinancuje.
@sleepy_joe píšeš, akoby si vôbec nečítal ani prvý príspevok autora. Píše o tom, čo všetko pre to ona robí. Čo by mala ešte urobit viac?
Tu je podľa všetkého problém inde. Ak by išlo o nejaký podiel na majetku, istotu, pochopenie, už by to mali poriešené. Ale muž dostal zrejme strach. On ju opustiť nechce, no čo keby to urobila ona. Takto si ju chce poistiť.
Tie pary, ktoré tu spomínajú ako to poriesili oni, nemali potrebu týmto spôsobom držať toho druhého v šachu.
@sleepy_joe ale prosim ta netaraj, vsak od zaciatku mali mat nieco spolocne keby aj na hypoteku, chces povedat ze vychova deti je nic? Chod do kelu s tvojimi nazormi ....
Aj materska, aj rodicak nie su male peniaze, prispievat by mohla aj na hypoteku, tak ako to robim aj ja.. predstav si ze sice som 7 rokov s detmi, ale popritom som aj vystudovala vysku, aj platim hypoteku ... to je co...
Mame vsetko spolocne... ostatne hradi manzel..ale neboj aj do prace sa chystam. Tak ako autorka, tiez pracuje uz, ale bohuzial aj tak je vsetko na jej pleciach, ako tak citam, lebo deti. A autor co? On je majitelom bytu, on pracuje on vsetko, len manzelka je divna, lebo by aj ona nieco chcela. Ale preboha vsak ona mohla mat tiez svoje, tiez aj karieru, ale to by nemohla mat s nim deti a o vsetko sa starat ohladom deti.. to je uz len spravodlive. A potom zostane na ulici, to je uz len delba prace.
@sleepy_joe su 10 rokov manzelia, chodila do prace, bola na MD, RD ako vacsina zien na SK, znovu pracuje, ale podla slov autora, "on ma lepsiu pracu, preto ona ma taku aby sa postarala o deti a tak jej praca ide do uzadia" uspory maju, lebo setria na dom, takze uz pre spolocne byvanie nieco urobila. A mimochodom, spolocny byt na hypo mali kupit hned po svadbe a byt kde byval s ex mali dat do najmu a bol by pokoj. Ci zena co sa stara o spolocne deti a musi zobrat horsie platenu pracu lebo prichadza o peniaze kvoli ocr a chorobam neprinasa nic do domacnosti?
@sleepy_joe ty máš problém čítať s porozumením, autor sa ani slovom nikde nezmienil žena chce aby prepísal polovicu bytu na ňu. Ale keď môžu mať spoločné deti, spoločné meno, mali mať aj spoločné bývanie, pretože keby vieš čítať s porozumením ona už urobila dosť. Keby sa aj muž staral o deti v prípade chorôb tiež by mohla ona budovať kariéru. On na len strach že už nebude na ňom závislá a to mu vyhovuje
Žena má pravdu.
Pekná zámienka, počul som podobnú v živote už 2x od 2 rôznych žien, s prvou som bol 15 rokov, z toho 8 v manželstve, s druhou 2,5 roka. Rád by som povedal, že to, čo chce tvoja žena je logické, no nie je, pretože ak budete žiť spolu aspoň 10 rokov, bude mať aj v prípade čohokoľvek nárok na podiel na spoločnom bývaní, takže tie rozprávky o tom že čo by bolo keby sú hlúposti a vzhľadom na to, čo sa prihodilo mne by som povedal, že by si si mal dávať väčší pozor na to, čo robí vtedy keď nie si doma, teda s kým trávi čas a či ťa vôbec ešte má rada a neuvažuje o tvojej výmene. Pre mnoho žien sú žiaľ peniaze, majetok a spoločenské postavenie podstatnejšie ako rodina, či láska. Nehovorím, že to tak je aj v tvojom prípade, ber to ako jednu z možných variant...
Držím palce
A ako pozeram uz si aj zmazal vsetky odpovede, ... no zaujimave.
Tak kúp spoločný byt na bývanie a tvoj (kde teraz byvate) mozete prenajimat.
A rozhodne by som svoj byt neprepisovala na nikoho (ani na manzela). Sama poznám kamošky, kt.do svadby navštevovali nákupné centrá a cestovali/zabávali sa A nesporili, veď chlap ich zabezpeci, a s holou ritou si následne narokovali polku bytu/domu, kt.mal či už na hypo alebo zdedil ich budúci manzel. Chápem, že vychova deti dokážu ženy obrat o prác.roky - ale nie každá by zacala s kariérou, ale by hľadala ďalšieho, kt.sa o ňu postará a s kt.moze mať deti. A aj keď odhliadnem od toho, že mnohé by si z vlastných prijmov vlastne bývanie nedokázali tak jednoducho zabezpecit, tak i tak by som ti odporučila pre klud v rodine, aby si kúpil spolocny byt, ale tvoj si nechaj napísaný na seba.
mam pocit ako keby tvoja zena vedela ze ju opustis casom… zaujimave… mal by si ako muz nieco pre svoju zenu urobit ak sa neciti komfortne

@sleepy_joe ty nevies citat? Chce kupit byt spolocne, cize budu spolu splacat hypoteku. A jej muz chcel aby sedela doma 5-6 rokov. Tak nech teraz on sedi doma, vari, zehli nakupuje, perie, umyva okna, uci sa s detmi, vstava ku nim, ked su chore, robi im desiaty, ulohy s nimi a dookola kazdy den a pani bude chodit do prace, studovat, karierne rast. Proste vzdy je to o kompromise, kde jeden nemoze, druhy potiahne. Zarabam viac? Dobre ty potiahnes deti. Malokedy sa obom partnerom postasti rovnaka kariera, bez pomoci z vonku ( babka, dedko) okrem toho on je 10 rokov pred nou, inu situaciu ma 30 rocny chlap a 20 rocna zena. Chcel mladu zenu tak, musi mat aj rozum.