Aký prístup starania sa o muža je podľa vás normálny?
Ahojte,
Možno blbo formulovaná otázka, ale v rámci konverzácie so svokrou o mojom mužovi som naznačila, ako ho ona svojou prehnane starostlivou výchovou rozmaznala a že teraz nie je schopný po sebe ani hodiť špinavé prádlo do koša, ráno uložiť po sebe posteľ, umyť pohár, atď. Ona mi na to povedala, že všetky tieto veci u nich sú na starosti ženy, že ona a aj jej dcéra manželom každé ráno aj trenky nachystajú do roboty, atď. Neskutočne ma to vytočilo, ja som vyrastala s otcom a som zvyknutá na pravý opak, že muž nemá problém ani so ženskou robotou, samostatne oprať, vyžehliť atď...
S mužom sme spolu 4 roky, z toho 2 roky manželia a čakáme druhé bábo, je perfektný otec a o týchto "manželských" nedostatkoch sa často rozprávame a vie, že by som veľmi ocenila keby sa o kúsok viac snažil. Je aj veľa v práci takže samozrejme nečakám, že bude každý deň zmývať podlahy, ale zarazil ma prístup svokry a áno aj som si to zobrala osobne a som v 37.tt takže aj hormóny robia svoje 😅
Ako je to u vás?
Staraj sa tak, ako uznas za vhodne. Predpokladam, ze ak mu nenachystas oblecenie, tak nepojde do prace v pyzame, ak si nehodi do spinaveho pradla, tak neper-s detmi som to takto za tyzden vyriesila.
Odpoviem takto hromadne:
Svokra kvoli zdrav. problemom je uz dlhe roky doma, svokor stale pracuje. A ano za tu dobu bola aj v nemocnici, vtedy sa o neho postarala - ako inak - moja svagrina. Svokor si ani jest sam nenaberie...
Nie je to tak, ze by mi to aky je moj muz zacalo po 4 rokoch vadit a temu som nezakladala s umyslom stazovat sa na manzelstvo, ako som uz pisala je skvely otec a ked este na niektorych veciach popracuje, budem uplne spokojna 🙂 Viacmenej som vedela do coho idem (ale dnes co mi teda jeho mamicka povedala bol extrem), vedela som ze ho uplne nezmenim. Napriklad na zaciatku vztahu absolutne nechodil do obchodu (nemal preco ved mamahotel), teraz riesi rodinne nakupy vyhradne on. Je tam progres sice mohol by byt lepsi ale je tam. Tak naozaj mi to vsetko ale zacalo vadit odkedy mame dieta, lebo ved akym pojde prikladom pre deti... a na toto sa idem aj sustredit nadalej, tuto myslienku mu vtlkat, ja mu teda ziadne trenky zo suflika vytahovat nebudem, to si radsej v klude vypijem kavu. Len sa ma to dotklo lebo svokra tak prizvukovala ze "u nas to vzdy tak bolo" tak mne to v hlave translator prelozil ako "nepatris medzi nas, si neschopna ked ani toto nevies urobit" 😄
On asi nikdy nebýval aspoň chvíľu sám, že by sa musel sám o seba starať, že? Rovno z mamahotela išiel do manželkahotela.
Normálny chlap si tieto veci robí sám, dokonca sa spolupodieľa na starostlivosti o domácnosť - naplní umývačku, vyloží ju, dá prať, uprace čo treba atď. Úprimne, takéto ženy, čo takto rozmaznávajú chlapov a aj svojich synov robia zlé meno celému ženskému pokoleniu. Potom sa im budúce nevesty "poďakujú".
A tebe sa tiež čudujem...to ako vážne tieto veci riešiš už 4 roky a čakáš a sleduješ pomaličky "progres"? Dovoľ, aby som sa zasmiala. Takéto základné veci si mala v domácnosti zaviesť hneď a striktne ich vyžadovať a nie ako s nejakým mentálne postihnutým dieťaťom, lebo to mi tak príde, že hocijaké dieťa sa to naučí skôr ako za 4 roky. Poznám viaceré ženy, čo takto obskakovali chlapa, že však im to "robí radosť", potom došli deti a im došlo, že on sa teraz zázračne nezmení a nezačne v domácnosti pomáhať, keď si už zvykol na full servis. A v čom je akože skvelý otec? Ty deti nachystáš, oblečieš a on ich následne slávnostne vezme na ihrisko, aby si ty zatiaľ upratala, navarila a následne keď príde z ihriska ich zase len ty povyzliekaš, poumývaš, nakŕmiš a uložíš do postele? A potom možno slávnostne deťom prečíta rozprávku? Či si to zle predstavujem? Lebo neviem si predstaviť v čom môže byť taký skvelý otec, keď starostlivosť o malé deti spočíva v prvých rokoch najmä v činnostiach, ktoré on sám nezvláda.
A najlepšie sa naučí tak ako píše kočka v komentári nad mojim. Proste to za neho prestaň robiť. Jedného dňa dojde na to, že to prádlo sa samo zo zeme nezdvihne a nedopraví do pračky a keď si už nebude mať mať čo obliecť, tak to začne riešiť.
Ty kokos- rano trenky nachystat🤦♀️. Ved nech ide v osratych ked si nevie vybrat zo skrine. Esteze mas svagrinu. Inak by po svokrinej smrti ostala tato povinnist na tebe.🤣
Ale fakt, tak trojrocne dieťa pri nástupe do škôlky má byť samoobluzne, a hľa! dospelým chlapom sa trenky chystajú, jedlo naberá, zadky im kto utiera? Za chvíľu Vaše dieťa predci otca.
Náš syn, predskolak, si sám vesia oprate trenky aj ponožky, na susic, aj zvesi, aj odprace. A už to nerobí s tým nadšením dvojročného, ale s frflanim. Ale musí. A keď mu bagetu rozkrojim, sám si maslo natrie, aj šunku položí, aj do servitka si to zabali, do ruksaku dá.
Za mňa, vďaka za tieto diskusie! Aspoň nemám nutkanie robiť doma všetko sama.
Nerozumiem takým chlapom a ešte viac ich partnerkam, ze to toleruju. Ale mame takého v rodine, moj ujo. Maju už 70 ale celý život ho teta obskakovala co sa tyka domácnosti, varenia. On síce je pracovitý vonku, porobi všetko ale doma 0 bodov. On si ani riad po sebe v 70 neuprace zo stola, nanaberie z hrnca jedlo, radšej je hladný alebo ide povedať tete ktorá robí niečo nech mu ide naložiť. :D Ked isla teta na operáciu, ostal týždeň sam a museli mu varit ini ľudia, konkrétne svokra (bola vtedy mladsia), chodieval sa cely týždeň stravovat tam.
U svokrovcov podobne ako u vašich svokrovcov, mňa to vždy hrozne baví, keď svokor kričí na svokru "čo si mám obliecť?" A podobné dotazy 😄😀😄. Takže môj muž bol tak vychovaný, ale u mňa má teda studený odchov a nie úmyselne - som proste vychovaná ináč 🤭. Takže muž zistil relatívne rýchlo, že čo nie je v prádle, proste nevyperiem a že mi je fakt u prdele, čo si dá na seba von 😄. A predstav si, doteraz (sme spolu takmer 20 rokov) sa stane, že chce dať niečo vyprať, aj mi to povie, že tam cez stoličku mám roznosené nejaké tepláky, keď budeš prať tmavé, vyper mi ich pls. No ale ja - sila zvyku - vyperiem len to, čo bolo v koši (a naozaj to nerobím naschvál, aj sa mu pokojne ospravedlním, že som proste zabudla). Takže svokre by som nejak extra nedohovárala (ani som to NIKDY nerobila, v podstate si jej povedala, že "nesprávne" vychovala svojho syna, ja som na to extrémne citlivá, keď sa niekto pasuje za samozvaného hodnotiteľa mojej výchovy). Čiže - tak ako ty sa cítiš dotknutá, predpokladám, že ona sa cíti rovnako dotknutá, ak nie viac... Ak chceš chlapa zmeniť, rieš to s ním a u svokry, nech si užíva ten luxus, že mu mamička skáče okolo riti (aspoň ten môj si to užíva pri každej návšteve 😄).
Aj keby som žena v domácnosti ,tak nechystám chlapovi trenky a neumyvam po ňom poháre
No takto vychovaju mamičky synacikov a potom, keď žena ochorie (mam dlhodobo problém s rukou) tak je doma problém. Mam ro teraz doma, nevie sa postarať. Bežné veci mu robia problém.
Mne moja svokrus raz len tak prehodila medzi recou ze dufam ze mu zehlis trenky aj ponozky lebo to treba aby sa zabili bakterie 🙂aby bol synacik v bezpeci 😁 skoro mi zabehlo
@mirkava svokra za teba aj sobasny list podpisala? Vyber partnera si mala snad slobodny nie?
@elizabet173 🤣 no nastastie puky nevyzadovala 🤣 som si pomyslela ,ze ked ty nemas co s volnym casom tak si zehli 😁 mna ani nema 😁
@maranta_leuconeura máš pravdu, mala som si to dat do kritérií výberu partnera 😁 no co už teraz...
@elizabet173 ver mi, snažila som sa ...
@elizabet173 no teraz mu nič iné neostáva musí variť, pratat. Berie to tak ze je to ženská robota. Nepríde ochotný pomôcť, neberie to ako samozrejmosť. Domácnosť je podľa neho ženská záležitosť. Má takéto nastavenie v hlave.
Poznam zenu, ktora vstavala skor, aby urobila synovi do prace raňajky 😮
moj muz tiez niekedy nevie trafit so spinavou bieliznou do kosa, takze... uz ju nasiel hodenu doprostred izby, aby si ju vsimol 😀
Ako si manžela naučíš, tak bude....
@zorkahorka ja tiež takú poznám 😊😂
Sorry ale normalny muz vhodny do zivota robi veci aj bez toho, aby ho zena musela ziadat.
Ano je to pomerne bezne,ze zeny muzskym prislusnikom domacnosti robia servis vo vsetkom. Tiez pochadzam z takej rodiny a zobrala som si manzela co pochadza z takej rodiny. Ale my zijeme inak. Upratujeme spolocne,o dieta sa starame spolocne,ja varim,umyvam riady,periem,manzel vynasa smeti a chodi na nakupy. Skor zijeme stylom,ze jeden druhemu pomahame a nie,ze mu robim fullservis. Svokru neries. Ona je tak zvyknuta roky rokuce. Niekedy bolo bezne,ze muzi nevedeli dieta ani okupat,ani kde su zakladne veci v domacnosti. Ale potom sa stali vdovcami a svitlo im. Ty rob ako tebe vyhovuje a co nestihas skus delegovat na manzela,hlavne v takom narocnom obdobi okolo porodu a po porode.
@elizabet173 v zúfalstve aj ožehli

Mne aj nakladanie do taniera pride čudne, však nemožeš vediet, kolko ten druhy chce a na čo ma chuť.
Bridget Jones sa rozišla s Markom, lebo si rano skladal trenky😆 to len tak na odĺahčenie..
Ženy sa delia na 2 typy, tie čo sa staraju a tie, čo prehaňaju.Susedka na dôchodku vstava rano, ma natočeny budik na 6.00 aby 50 r.synovi spravila raňajky, desiatu, žehli mu puky..Tato mu zrejme aj trenky pripravuje a žehli

Trenky rano pripravit? Mi oci vypadli 😆