icon

Čo si myslíte o rovnosti párov?

31. aug 2023

Čo si myslite o rovnosti párov? Párov rovnakého pohlavia?
Ste za to, aby boli uzatvárané takéto manželstva, aby mohli mať deti?
Hlasujte v komentároch:
1. Som za
2. Niesom za

Ja za rozhodne niesom. Nie je to prirodzene. Prirodzenosť = muž a žena. Nech si majú aj tie vlajky, ale nech neorganizujú dúhové pochody. Je to choré.

Strana
z8
tululu
3. okt 2023

@ckocka prepac,ten zaver zakona som pochopila tak,ze po posudeni a so suhlasom zakonneho zastupcu je to mozne aj pred 18tkou,uz rozumiem,vdaka.
zly psychologicky stav je samozrejme vazna vec,ale zatial to vyzera skor tak,ze zmeny na tele nevedia vyliecit dusu.alebo psychiku,nech to uz nazveme akokolvek.v kazdom pripade je mi to luto.

anonymanonym
3. okt 2023

@tululu povodna tema bola o uzatvarani manzelstiev, tam sa ani pri hetero ludoch nebavime o tom, ze by sa mohli sami rozhodnut o vstupe do manzelstva pod 18. A aj v inych temach maju na slovensku stale hlavne slovo pri ludoch do 18 rodicia, co je fajn 🙂 Aj ked na druhu stranu, ja si velmi dobre pamatam ake som mala nazory a uvazovanie vo veku dajme tomu 14-18 rokov. A popravde, nebola som az tak hlupa, naivna, nezodpovedna (neuvedomujuca si dosledky), ovplyvnitelna atd. ako sa to casto prezentuje. Podla mna sa mladi dospievajuci prilis podceňujú 🙂

ckocka
3. okt 2023

@tululu Teraz nerozumiem. Chceš povedať že sú len prípady tak či onak dobabarané, a že ludia ktorí tranzíciou dosiahli toho čo chceli neexistujú, a ak existujú tak si to len nahovárajú pretože duševne nie sú v poriadku? A že keby tranzíciou neprešli tak sú na tom rovnako?
Osobne poznám dvoch ludí po tranzícii, ten jeden čo je mi bližší svoje rozhodnutie určite nelutuje. Nie že by žil bez problémov, ale to ani nikto iný z nás.

tiezjedna
4. okt 2023

@tululu ja som sa nepýtala, čo vplýva na spoločnosť. To je snáď nám všetkým jasné a prepáč, že niekto nemá vyhranený názor - na tom funguje marketing a politika po stáročia, to by som do tejto diskusie vôbec nevnášala. Ja som položila jednoduchú otázku, na ktorú mi ani jedna nie ste schopná dať jednoduchú a jasnú odpoveď - ako konkrétne teba, Jožka, Janku alebo pipistrel13 ohrozí to, že štát povolí manžestvo homo párom. Ako? Jednoduchú odpoveď čakám. Nie nejaké imaginárne strachy.

aalt
4. okt 2023

@tiezjedna ziadnej rozumne odpovede sa nedockas, lebo neexistuje. Jednej mensine by sa ulahcil zivot, ostatnych sa to nijako nedotkne.
Ale vodca povedali, ze nas to ohrozuje, tak to tak proste musi byt. Ale oni nas ochrania. Aj pred medvedmi.

tiezjedna
4. okt 2023

@aalt tak nejak to bude... Amen.

tululu
4. okt 2023

@tiezjedna Asi niecomu nerozumiem,otazka je ako to vplyva na mna, Jozka, Janku,nie na spolocnost? Ja,Jozko a Janko tvorime spolocnost. Je tazke logicky a konkretne odpovedat na nelogicku a protichodnu otazku.

@ckocka Jedina naozaj dlhodoba statistika,ktora hovori o dopade tranzicie na zivot transgender ludi pochadza zo skandinavie,ak sa nemylim a zahrna horizont nad 10 rokov a nie je velmi pozitivna.(Su to relativne cerstve temy a toto su najstarsie sledovane data) Ale nechcem strielat udaje,lebo si to presne nepamatam,mozem si to pozriet.Aktualne sa robia statistiky o tom dopade v ramci par rokov po tranzicii,kedy ludia prechadzaju kvazi euforickym obdobim,lebo dosiahli nieco,po com tuzili,ale po tomto obdobi casto prichadza hlboky downfall. Ale opat bavime sa o pocite spokojnosti a stastia,to su velmi subjektivne temy.

tiezjedna
4. okt 2023

@tululu takže zase žiaden relevantný argument. No nič. @aalt má pravdu... Tá otázka nie je ani nelogická ani protichodná.

tululu
4. okt 2023

@tiezjedna cize som nedostala vysvetlenie.v poriadku.ta otazka je nelogicka a protichodna.

aalt
4. okt 2023

@tiezjedna Ale ved Ti odpovedala. Z toho ze to bude zakazane, ma pocit spokojnosti a stastia. Pre tento dovod jej to fakt stoji ...
To je ako s tou povestnou susedovou kozou. Ja z toho sice nic nemam, ze mu zdochla, ale ten pocit spokojnosti a stastia ...

tiezjedna
4. okt 2023

@tululu nie je. Zato tvoj komentár nemá s argumentom nič spoločné. Sú to len imaginárne, neopodstatnené a hlúpe strachy, predpokladám, že hojne živené víťaznou volebnou stranou. Na to ti žiadne vysvetlenie nedám, neexistuje. To musíš riešiť u psychológa, v prípade vážnejšieho stavu u psychiatra.

tululu
4. okt 2023

@aalt
@tiezjedna
Ok,naozaj mi to pride evidentne,ale uvediem priklad.
Velmi zjednodusene a nadnesene o vplyve castych javov sa vyskytujucich v spolocnosti,resp. vseobecne sa propagujucich.
Obyvatelia BA a najma velkych miest boli ovplyvneny progresivne, ekologicky a prozapadne orientovanou stranou zameranou na altruizmus a pokrok.
Obyvatelia mensich miest a obci boli ovplyvneni potrebou socialnych istot a pocitom socialneho zabezpecenia,jednoduchych a polopatistickych rieseni a slubov,ktore maju vyriesit ich kazdodennu lopotu.

Slovo ovplyvneny nepouzivam ako eufemizmus alebo urazku,ani nehovorim o kazdom jednom cloveku,ale vseobecne je to tak,zhoduju sa na tom odbornici,politologovia a podobne.

Pocet transgender neistych dievcat,ktore ziadaju tranziciu sa nastupom socialnych sieti zvysil o 5000%. (Nemusime sa snad bavit o tom,co dokaze TikTok,vsak?Bez prikazov,bez zakazov,staci kvantita bez kvality) Toto cislo sa neda pochopit tak,ze zopar dievcat konecne naslo riesenie na svoju depresiu, ale ako aj mnoho transgender osob priznava,ich kriza identity pocas dospievania bola ovplyvnena vseobecne rozmahajucou sa kulturou trans osob.To su aj deti,ktore podstupili tranziciu a neskor to v dospelosti lutovali a bolo napachanych vela psychickych aj fyzickych skod.Ano,boli ovplyvneni.
Vynimka potvrdzuje pravidlo,samozrejme.
Spolocnost je suhrn jednotlivcov,Ferkov a Jozkov,Zuziek aj Aniciek.

Snazila som sa zodpovedat vasu otazku,odpoviete prosim aj vy na moje?
Co je manzelstvo?
Na co sluzi?
Kolko osob moze alebo musi zahrnat?
Je nutne,aby manzelstvo zahrnalo len osoby?

aalt
4. okt 2023

@tululu Nechapem sice preco stale tocis o tranzicii, ked otazka je o registrovanom partnerstve? Alebo teda o "manzelstve" homosexualov?
Ale dobre. Co sa tyka tranzicie, tak k tomu mam tiez nazor. Nechat to na odbornikov. Na lekarov. Nie na politikov. Uz to tu bolo spominane, tak fakt neviem co este k tomu pisat. Spomenul som si na jednu relaciu, kde zobrali mladu neviem ci vobec 18 rocnu herecku so skrytou kamerou a chodila po plastickych chirurgoch, ze je modelka a chce plasticke operacie, vyhladenie vrasok, lifting tvare, botox a tak ... Len jeden z neviem kolkych chirurgov ju odmietol. Takze by sa mali zakazat plasticke operacie ... Proste ak niekto bude mat prachy a bude mu fakt drbat a bude fakt chciet tranziciu, tak mu ju niekto spravi aj ked by nemal. Asi nie na SK, ale v nejakych exotikach urcite. Aj teraz uz funguje plastikova turistika a po internete koluju fotky hroz, co vytvorila. To ale nic nemeni na tom, ze niekto tranzicii naozaj potrebuje a v sucastnej dobe ju vieme realizovat. Aj pocet automobilovych nehod vzrastol od roku 1800 ... ked auta vobec neboli ...
A este Tvoje otazky:
Manzelstvo je statom uznany zvazok dvoch osob - u nas muza a zeny. Tu chcem podotknut ze sa nikto nechce chytat za slovicka a fakt staci registrovane partnerstvo. To malo byt umoznene aj partnerom rozneho pohlavia.
V konecnom dosledku sluzi na zjednodusenie vlastnictva, dedenia, rodinnych vztahov a podobne. Nie som pravnik aby som tu na to sypal definicie. Nezosobasene pary by to vedeli vysypat lepsie ako ja v com je rozdiel.
Zahrna dve osoby a je najvhodnejsie aby zahrnalo prave dve osoby (na to je mimochodom aj matematicky dokaz). A samozrejme ze osoby.
Takze mozes uz odpovedat, ako konkretne Teba obmedzi registrovane partnerstvo osob rovnakeho pohlavia?

tululu
5. okt 2023

@aalt Tranziciu som spominala ako priklad toho,ked uvolneny alebo moderny trend v urcitej oblasti stiahne aj ludi,ktorych by nikdy nezachytil,ak by nebol popularizovany a napacha nezvratne skody. Pytas sa ma,ako konkretne ovplyvnia registrovane partnerstva.No nijako,nevidim dovod,preco by osoby akehokolvek pohlavia nemali mat pravne vztahy aj s inymi osobami mimo rodiny,ale fakt v tom nevidim nic ine ako reformu obcianskych prav bez ohladu na orientaciu.Ak sa to posuva na uroven manzelstva,to je opat nieco ine,ale ok,bavime sa o registrovanych partnerstvach.
Co ma na tom celom znepokojuje,je ta hranica,kde to konci,ale tu si asi nebudeme rozumiet.Lebo ci chces ci nie,ludske prava vychadzaju z prirodzenych dusevnych a fyziologickych danosti cloveka a ak spolocnost vytvara nove pravidla na zaklade aktualnych preferencii,ktore nie su nikde ukotvone, je to tenky lad.Ak registrovane partnerstva,preco nie manzelstva?Naco manzelstvo bez deti? Ak adopcie,preco nie nahradne matky? A tak dalej a tak dalej. Preto som uvadzala ako priklad tu tranziciu,lebo takto to postupne zacinalo aj v Kalifornii a teraz ti tam moze vlada legalne odobrat dieta,ak ho nepodporis v tom,ze ma ine pohlavie,ako svoje biologicke.Lebo preco nie? Sloboda a individualizmus,ktory nema hranice je vlastne iluzia.
LGBTI podiel medzi mladymi americanmi vzrastol za poslednych cca 15 rokov na nejakych 25 %. To je brutalne cislo,ktore sa jednoducho za to kratke casove obdobie zdvojnasobilo. Myslis,ze to je proste prirodzeny jav? V historii bolo dost spolocnosti,kde bolo tolerovane ci praktizovane homosexualne spravanie,ale teda mat stvrtinu populacie,ktora nedokaze prirodzene splodit potomkov,to je naozaj ojedinely jav.Nadnesene povedane.

Strana
z8