icon

Je pravda, že cigáni môžu podvádzať a cigánky nie?

27. aug 2022

Je to pravda? Vraj to majú cigáni dovolené a že žena nemôže zato že môže otehotnieť. Plus mi povedali že to len my biely sa rozvadzame za podvádzanie že pozeráme len na seba a že oni ostávajú kvôli deťom spolu. A že my nepozeráme na deti.. to fakt toto platí ešte v dnešnej dobe takéto názory ako zo stredoveku ?

babalenka
27. aug 2022

Tak tu sa pripnem zo zvedavosti 😍

lalenka33
27. aug 2022

@vanda323 možno by si to mohla písať aj tu. Založiť diskusiu a tam popisovať váš spôsob života. Určite by ti to pomohlo. Menej by si sa sledovala a my by sme sa dozvedeli niečo viac o vás a mozno by veľa žien aj zmenilo názor. Jedna kočka tu na svoj blog píše o živote v Iraku ženy to veľmi radi čítajú. Minule tu bola super diskusia o moslimoch, ale tú zmazali lebo autorka bola fake účet. Tato diskusia sa mi páči. Rada by som si prečítala viac o vašom spôsobe života, zvykoch a tak.

autor
27. aug 2022

@lalenka33 ako sa volá tá pani čo píše o Iraku ? Kde to nájdem ? Vdaka

bessie12
27. aug 2022

Myslim, ze @vevesh písala o Iraku

andreatytler
28. aug 2022

@vanda323 A ked poupratujes maz toho aspon dobry pocit? Lebo ak hej, tak kludne upratuj aj kazdy den.
U nas bezal rality serial so zivota romov... tusim filmovane bud v amerike alebo v anglii a tam som to videla prvy krat ako zena kazducky den zoberie vedro s vodou, handru a umyva a lesti uplne vsetko aj ked je to dokonale ciste, lebo to umyla vcera, predvcerom a bude to zase umyvat zajtra. Ale ze az tak ze aj lustre, dvierka na kuchynskej linke, balustrady na schodoch. Proste kazdy cm stvorcovy vsetkeho co je v dome. Ze vacsina romskych zien na zapade nechodi do prace, lebo tak to maju zauzivane a tiez koli tomu ze muz nechce a tym padom ma cas udrziavat dom v absolutnej cistote. Ale zaroven je pani domu a ma tam svoje slovo. Ako je to s romskymi zenami na Slovensku? Chodia do prace, alebo su to skor zeny v domacnosti? Predsa len ten komunizmus co tu bol 40 rokov nutil zeny chodit do prace kdezto na zapade to nebolo.
A druha sokujuca vec bolo to ako skoro uzatvaraju manzelstva. Kedze ako si vravela zena musi byt panna, zena trva na tom ze sex az po svadbe. Ale kedze ako kazdy teenager aj oni maju hroznu chut na sex, tak je normalne ze sa beru v 16tich. Ze ak je romske dievca slobodne v 18tich je uz stara dievka. Je to tak aj na Slovensku?

mamkalentedkova
28. aug 2022

@vanda323 ty si strašne super 😉 Myslím,že si nás ohúrila všetky. Veľmi sa mi páči tvoja otvorenosť a úprimnosť .Prajem ti všetko dobré .Raz verím ,že niekde budem čítať riadky "spod tvojho pera" o živote rómskych rodín ,zvykoch a tradíciách .Možno by sme sa tak vzájomne vedeli všetci na svete lepšie pochopiť ☺️

vanda323
28. aug 2022

@lalenka33 No nspadyo není zlý, to máš pravdu, možno naozaj niekto by viac začal chápať ten Rómsky život

vanda323
28. aug 2022

@lalenka33 Ach prepáč klávesnica sa mi prepla, 🤗 Nápad tam malo byť

bluka2
28. aug 2022

@slovakboy ja som počula a stotožňujem sa z tým, že z Cabo Verde. A potom tie ďalšie portugalské kolónie, Angola a iné - krásni ludia

vanda323
28. aug 2022

@andreatytler Keď upratujem ano mám z toho veľmi dobrý pocit....a tiež to robím že lestim úplne všetko....okrem lustrov...máme bodové svetlá 🤗
Keď sa nad tým tak hlbšie zamyslím myslím že je to preto , pretože vždy každý hovorí že cigáni sú smradľavý že majú doma bordel.....a preto mám asi potrebu stále upratovať...moja babka mi vždy hovorila aby som mala doma čistotu pretože nikdy nevieš kto príde....
Rómske ženy a práca, teda zamestnanie....je veľkou pravdou že sa stále traduje Rómska žena rovná sa žena v domácnosti...ja si myslím že väčšinou je to o tej žiarlivosti.... Rómovia muži sú veľmi žiarlivý....
Napríklad ja som pracovala , začínala som popri škole ako čašníčka v jednom clube no to bolo úplne hrozne ....môj manžel z toho šalel...kontroloval ako idem oblečená . .veľa krát prišiel s kamarátom sedel celú noc tam až kým som nekončila. ..a veru par krát má aj zachránil pred zákazníkom ....asi nemusím opisovať o čo šlo....
Vo všeobecnosti však ide o to odkiaľ a z akej kasty Róm pochádza, u osadníkov je úplne nemysliteľné aby žena pracovala, aj kvôli deťom aj kvôli nízkemu vzdelaniu...ale najmä kvôli tomu že muž by jej to nedovolil.
Keď ide o osadníkov a svadby, sex , vzťahy tak v osadách je to také nekontrolovateľne...napíšem vám ako to mne opisala moja svagrinna keď som sa jej pýtala ako sa dala s manželom do kopy....
Povedala, býval vedľa v domčeku, ( rozumej chatrč, len Rómovia to volajú domček) , od detstva sme sa spolu naháňali hrali, keď som mala 12 rokov vzal ma do lesa, ťahal ma...vzal odomna panenstvo..to znamenalo že už som jeho ( u Rómov je to tak že keď od ženy muž vezme panenstvo berie sa to tak že žena je už jeho a iný muž na ňu právo nemá a ona ako žena už nemôže alebo teda nemala by vychádzať z domu bez toho aby o tom vedel on) v 13 rokoch s ním prvý krát otehotnela, bábätko v nej bolo mŕtve.. povedala mi že veľmi chcela študovať na strednej škole no už jej to moja svokra ani jej teda manžel už terajší nedovolili...keď mala 18 otehotnela druhý krát, z tehotenstva pochádza jej dcérka Deniska...
Potom je tu ďalšia kasta Rómov , to sú väčšinou Rómovia kt. sa integrovali medzi bielymi, žijú normálne životy....a snažia sa vzdelávať deti ....
Tento náš svet Rómov je veľmi veľmi veľký a je v ňom veľa veľa vecí....napríklad stále funguje sľúbenie alebo skôr zasľúbenie detí...aj keď sa dvaja neľúbia rodičia ich zasnubia už v detstve a musia spolu žiť....inak by to bola veľká hanba ....ale o tom Vám dievčatá, napíšem neskôr , pretože musím spraviť detom raňajky 😂🥰

vanda323
28. aug 2022

@mamkalentedkova Zlatá si❤️🌷
Aj ja tebe prajem len to najlepšie v živote ❤️

mamkalentedkova
28. aug 2022

@vanda323 ďakujem 🥰

lenja123
28. aug 2022

@vanda323 som rada, že tu píšeš aj pohľad z "druhej strany". Mám skúsenosť s niekoľkými stovkami rómov - zväčša sú to práve tí chudobní a nevzdelaní. A nepamätám, že by len jediná žena bola rozvedená. Na druhej strane, uvádzajú svoj stav samé, nikto to neoveruje sobášným listom. Často majú aj vyše 10 detí, pritom sú slobodné, nie všetky deti sú od jedného partnera. Neviem ani, či tie vydaté, ktoré majú viac detí sú vydaté prvý krát, alebo je u rómov možné sa vydať aj viackrát?
Čo sa týka zamestnania, pracuje možno jedna zo 100, a to ešte kým sú slobodné, lebo často kvôli tehotenstvu nedokončia ani ZŠ.

nicol1905
28. aug 2022

😂😂😂 no ako väčšiu s prepáčením chujovinu som nepočula som tiež rómka... Netreba veriť všetkému sa povie o cigáňoch 😉😉😉

andreatytler
28. aug 2022

@vanda323 Fuu! Pana! V 12 rokoch riesit znasilnenie a potrat. To je pre nas nepredstavitelne a este k tomu pravdepodobne na to vsetko bola sama. Nikto jej v tom nepomohol, lebo ved taky je zivot romskej zeny. Myslim ze romky maju neskutocne tazky zivot koli tomu dominantnemu postaveniu muzov v spolocnosti. Nemaju prakticky ziadne moznosti ako zmenit svoj zivot. Tiez som sa casto sama seba pytala podobnu otazku ako @alenamihal ze preco si zena necha urobit deti, ked sa o ne nemoze postarat... najma ked som videla africanky s umierajucimi podvyzivenymi detmi. Ale kym clovek nepozna vsetky okolnosti nema sancu to pochopit.
Urcite pouvazuj o tom blogu alebo nejakej inej forme. Mas dar ze o tom dokazes rozpravat.

vanda323
28. aug 2022

@nicol1905 Au chuj...ovinu si nepočula?

kulumulu123
28. aug 2022

@vanda323 osobne si myslim ze by si sa mala vykaslat na blog a napisat knihu o zivote zvykoch a tradiciach romov myslim ze by isla na dracku lebo tvoje prispevky sa super citaju su uprimne a hlavne sa mi paci ze nemas potrebu to nejak prikraslovat ani dramatizovat v pisani si super 👍

elsaanna1
29. aug 2022

@andreatytler prepáč ale to bolo voľakedy to čo píše vanda323. Doba sa mení aj ľudia sa menia a to čo tu vypisuje už dávno medzí rómami či ciganmi nieje.

elsaanna1
29. aug 2022

@vanda323 nehnevaj sa ale to čo vypisuješ sa už dávno medzí rómami či ciganmi nieje.je úplne iná doba šaj oni sa menia s dobou som tiež cigánka a viem o čom hovorím

elsaanna1
29. aug 2022

@nicol1905 máš pravdu

elsaanna1
29. aug 2022

@vanda323 podľa mňa sa mýliš nehnevaj sa ale poznám strašne veľa cigánov čo rozišli alebo rozviedli kvôli tomu

vanda323
29. aug 2022

@elsaanna1 Tam kde žijem ja na východnom Slovensku to tak stále funguje.....
Iba nedávno sme tu mali 3 svadby kde sa brali bratranci so sesternicami pretože bolo to dohodnuté
Ja samozrejme tiež žijem úplne inak....

lenqua_12325
29. aug 2022

Pripnem sa 🧡

elsaanna1
29. aug 2022

@vanda323 ja nehovorím že sa to nedeje môže byť ok aj u nás to tak ešte stále je ale už to nie je ako kedysi

vanda323
29. aug 2022

@elsaanna1 Chapem t aj veď aj ja s aj pohybujem v okruhu Rómov kde sa toto už nedeje ...z mojej strany rodiny. ..
Ale z manželovej takto normálne fungujú....
Ja napríklad keď idem na návštevu k manželovej rodine nesmiem si obliecť šaty ani sa príliš namaľovať....
Lebo by to bolo pre nich pohoršenie....
Minule som šla od lekára a povedala som si reku zastavím sa u svokry po ceste mal som šaty nad kolená ani som si to neuvedomila....svokra bola vonku akurát či mi veríš či nie povedala mi , zober sa a choď domov ....

lubkavargova1
29. aug 2022

@elsaanna1 by si sa cudovala ake rozdiely robia medzi sebou romovia. Ja to vidim na nasich v Trebisove a staci ze pojdem do Secoviec - Habes a tam su zase inak a Michalovce a Sobrance..ine to je.
A inak sa spravaju v meste a inak v obci. Pracujem v malej obci, kde teda je to dordziavane a ver alebo never, zeny tam este stale chodia prat na potok aj ked doma maju pracku a aj susicku...
Inak sa spravaju co maju VS a inak aj taky co su akoze "elita"...
Inak beru zlato, krasne saty olassky romovia a inak Kosicsky romovia...
Inak sa chape uzera v meste a inak v obci...
Inak sa chape rom na vychode a inak na zapade..
U nas je normalne, ze 12 rocne dievca uz je zasnubene a slubene niekomu. Inde? To je pedofilia a neviem co.
U nas maju romovia vacsi majetok a vacsi status v dedine ked ma na dvore kona ako nejake luxusne auto.

andreatytler
29. aug 2022

@vanda323
Vies co Vanda, ak sa das na ten blog alebo knihu, bolo by to skvele ale urcite pod pseudonimom. Ja som uvazovala ze ako to ze som o takej knihe nikdy nepocula, ved by to bolo skvele poznat inu kuturu a nepochybujem ze by to bol trhak, ale urcite by sa to nepacilo romom, lebo by si akoby vyzradzala ich tajomstva bielym a prepierala ich spinave pradlo na verejnosti. Chapem ze ako komunita, nechce aby boli v knihe opisovany ako nejaka atrakcia a zial vela bielych ludi by to tak ponalo alebo este horsie a vyuzili by tu knihu na vybudovanie este vacsej rassovej nenavisti. Ale zarucene by to vela bielym ludm otvorilo oci a ukazalo im inu, ludsku tvar romov.... lebo pozri s ako dobre ludia reagovali na tvoje prispevky.

lubkavargova1
29. aug 2022

@andreatytler A ja si dovolim oponovat, ze naopak. Jasne povedat, otvorene. Lebo prave tym, ze sa nepriblizi ich kultura a tradicie a zvyky tak vznikaju taketo nenavistne prejavy. My ucitelia v skolach co mame inkluzie chodime na skolenia a tam nam ludia z praxe vysvetluju ake to je a teda zirame. A prave vela romov a romiek co pracuje tiez ani ponatia nemaju o svojej historii, kulture, nepozna romstinu. Nevedia co znamena vlajka, odkial pochadzaju, hymna a ostatne veci. Tento rok sme boli s p. Herom na konferencii a tam sa prave ze prijalo memorandum o osvete aj takym smerom.

hermionia
29. aug 2022

@vanda323 môžem sa spýtať inú vec? Raz som jednej slečne romke pochválila jej vlasy - len som sa jej chcela prihovoriť a ona si ich hneď poplula, to proti urieknutiu?

andreatytler
29. aug 2022

@lubkavargova1 Absolutne suhlasim s tym ze otvorene povedat a vysvetlit ako sa veci maju je ten spravny pristup, len sa bojim ze narazi na obrovsky odpor zo strany romov, lebo tam bude vela nie prave lichotivych veci ako napriklad tie sobase deti... to je extremne osemetna a nebezpecna tema a moze byt zneuzita na vyvolanie nenavisti skinheadmi, alebo socialny urad zacne koli tomu razie.
Ved, uz hned v tejto diskussi su ohlasy ze to co Vanda vravi su chuj...oviny...