Krst, spoveď a priznanie sa k sexu s treťou osobou

31. júl 2022

Dosť kontroverzná vec s čím tu píšem a chcem poradiť…s manželom sme sa rozhodli pokrstiť syna, sme katolíci a samozrejme k tomu patrí aj spoveď nás rodicov ku krstu. Na spovedi sme boli naposledy pred svadbou nie je to zas tak dávno…ide o to že sme s manželom mali už alo manželia intímny styk (nie sex) s treťou osobou ženou. Súhlasili sme s tým obaja, obaja sme to chceli, nikto nikoho nenútil a tu nastáva otázka ako sa z toho vyspovedať pretože klamať nechceme…poprosím vopred aby ste si nenávistne a neviem aké komentáre nechali pre sebe ak nie sú ku veci, áno sme katolíci ale sme aj ľudia čo chcú skúšať nové veci a robíme to spolu a slobodne.

mamamasama
31. júl 2022

Spoveď nie je predsa povinná. K nej máš pristupovať preto, že chceš a potrebuješ. Nie preto, že ideš krstiť dieťa. Ak nemáš potrebu sa z hriechu vyznať a neľutuješ ho, tak by aj tak nebola platná.

sissy27
31. júl 2022

Ja neviem, fakt treba farárovi všetko vešať na nos? Nikto nikomu neublížil, nie je z čoho sa spovedať. Farári sa tiež asi nespovedajú zo sexu s maloletými, aj keď to ubližuje, zrejme to berú ako “lásku k blížnemu”.

caroline_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patus_2
31. júl 2022

Nemusíš rozpitvavat, povedz že si konala nečisté skutky, alebo že si porušila 6.prikazanie, alebo taký všeobecný názov nečistota srdca. Avšak niektorí farári majú občas potrebu rozpitvavat...

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karolinakr
31. júl 2022

A ma zmysel sa z toho spovedat, ked sa vam to pačilo, robili ste to slobodne a mozno volakedy skusite znova zas? Lutovat niečo, v čom chceš pokračovat ( možno len tak tajne ) nema zmysel..aj toto je zaujimava formulacia - intimny styk - nie sex? 🙄 ja by som to pod " smilstvo" zaradila no, ako inak to nazvať

sickynickyobsadene
31. júl 2022

Najprv si hovorím chudák farár takéto nechutnosti počúvať a potom mi došlo veď mi tu máme takých farárov,že hádam by vás ešte aj požiadal či sa môže pridať a ako bonus tá tretia osoba aby bola neplnoleta.

hailey1
31. júl 2022

😂😂😂 mam ortodoxnu katolicku kamosku a ona mi poradila formulku: “robila som neciste skutky” bodka a vybaveno. Plati to na takmer vsetky hriechy 🤷🏼‍♀️

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
31. júl 2022

@autorka
A lutujete to? Lebo ano, je to hriech proti Bohu, aj nevera, aj sexualny zivot pred manzelstvom.
Ľutost nie je len o spovedi, ale aj o zmene myslenia, napravy, pokania, ineho smerovania zivota. Nema zmysel napr. niekomu sa ospravedlnit, komu sme ublizili a potom mu ublizovat dalej a vlastne ani nevnimat to, ze sme pochybili.
Ak to nelutujete, ak chcete krst len kvoli "ocakavaniam" spolocnosti, nechodte do toho. Nema zmysel robit veci, s ktorymi nie ste stotozneni. Mat nejaky pamflet, ze dieta je pokrstene, vobec nie je potrebne.

Krst je aj urcitym zavazkom viest dieta k Bohu, ak vy samy nezijete vztah s Bohom, netreba sa pretvarovat pred ludmi a hrat tieto hry. V tom pripade je to len maskarada.

fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
31. júl 2022

Ja som síce ateista a o náboženských otázkach mam možno naivne predstavy, ale v mojom vnímaní je spoveď vyznanie sa zo zlých veci a cesta k odpusteniu. Takéto kluckovanie okolo toho mi príde farizejske

dada0902
31. júl 2022

Ja som za názoru pokiaľ ja necítim ze robím hriech tak s takého by som sa nespovedala

diaszoky
31. júl 2022

@fairyprincess to nieje zbytocny pocit viny to je svedomie ibak by tu nepisala kaslaa by nato! Chuda dieta mat takych rodixov

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
31. júl 2022

No to isto. 😁Sa niekto zjavne nudí.🤦

sintra
31. júl 2022

No, vyssie ti uz zeny poradili elegantnu formulku, ako z toho von. Ja len dodam,ze toto je krasna ukazka pokrytectva a formalnej prislusnosti k nabozenstvu, taka typicka pre nasu krajinu. To nie je nenavistny komentar, ja sa proste bavim 😀 Sama sa k ziadnemu nabozenstvu nehlasim, ale keby som sa, tak s tym,ze respektujem jeho pravidla a nehladam taketo klucky.

nevenka
31. júl 2022

@zmrzlinka2021 spravne, lepsie by som to nenapisala.
A taketo veci sa pytat na MK 🙄

viky_21
31. júl 2022

Ja by som to nerozoberala. Nepodviedli ste sa navzajom tak naco to riesit

zmrzlinka2021
31. júl 2022

@sintra ja som veriaca a uplne s tebou suhlasim. Je to presne obraz mnohych tradicnych cirkvi

nevenka
31. júl 2022

Ak ste katolici na papieri a nezijete vierou, ani dieta nechcete viest ku krestanskym hodnotam, tak na kieho certa ho chcete krstit? A pytat sa tu neveriacich, ako to povedat, a ci to povedat...ak zatajis hriech, velmi dobre by si mala vediet, ze spoved je neplatna a na prijimanie ides svatokradezne, co je hriech proti Duchu Svatemu. Je ine na hriech zabudnut, ako ho zamerne zatajit, ale nie na tazky hriech predsa. Ale co sa tu vlastne snazim, ved Ti tu uz poradili 🤷‍♀️

monuska112
31. júl 2022

tak bud ti to vadi alebo to nelutujes...ako tato krestanska kultura: spravim nieco s cim cirkev nesuhlasi, ale vyspovedam sa a abraka dabar vsetko zabudnute a ja sedim v prvom rade pred oltarom a este si dam aj prijmanie, sak nech susedia vidia!
a nejde o to zeby som nesuhlasila so sexom v trojke alebo cokolvek, ludia su slobodni a nech si robia co chcu ak im to pasuje a nikto nikoho do nicoho nenuti, a rovnako nikto nema pravo za to po tebe krivo pozerat ale tato cirkevna kultura ma proste ubija :D sak ak to nevnimas ako hriech, tak sa z toho nespovedam, ak to nepasuje do tej cirkevnej kultury a robim to, tak sa na tom prijmani nepretrcam....rozumies dufam co chcem povedat...cirkev je organizacia v ktorej sa clovek dobrovolne zgrupuje ak uznava psycho pravidla, ktore si cirkev naordinovala...ak tam nepasujem, tak sa tam nenutim chodit.
alebo chod na spoved povedz formulku o necestnych skutkoch, pokrstia ti dieta a ty nemusis ist na prijmanie ak sa citis ze si nieco nedostatocne vyznala...

h2
31. júl 2022

Veď nemusíš vešať farárovi na nos všetky detaily. Povieš, že si zosmilnila a hotovo. Keď sa bude vypytovať, tak nie, manžela si nepodviedla, detaily si necháš pre seba.

fotoarch
31. júl 2022

Prvy krat ma napadla myslienka , ze ti knazi v tych spovedelniciach , ak pocuvaju kazdy den 20 hriechov z intimity, v dusnej atmosfere, pomaly - do detailu , sak to pre nich ehmehm ako to napisat ...... narocne ? Ale ak sa pamatam na nauku z detstva , tak ano vyzadovala sa lutost ( neopakovane hriechu ) a vysvetlenie , co bol hriech - aby ti vedel poradit 😨 .... Stresujuce pre farara, i pre spovedajucich , nie zbytocny stres ?

lenkakravcova
31. júl 2022

Povedz, že si porušila 6. Prikázanie. Je veľmi pravdepodobné, že na podrobnosti sa ťa pýtať nebude (max. sa opýta či sama alebo s inou osobou).

basska_b
31. júl 2022

Lenze ked toto zamlcis a dobre o tom vies, tak spoved vraj neplati... akoze, co si pamatam, knaz sa pocas spovede tvaril tak neutralne, ze keby mu poviem cokolvek sokantne, tak ani obocie nedvihne... Dokonca v niektorych kostoloch su stare spovedelnice s takou mrezou...

zuzliq
31. júl 2022

Ešte raz si premyslite, čo vlastne chcete. Ak chcete pokrstiť dieťa kvôli okoliu, nie je to ten najlepší dôvod. Krst v rannom veku vás zaväzuje viesť dieťa k viere, budete to robiť?
Spoveď pred krstom dieťaťa nie je povinná. Ak nechcete pravdivo vyznať hriechy (pokladáte to za zbytočné, hanbíte sa, nevnímate to ako hriech), nerobte to. Klamstvo v tomto smere je horšie, ako neurobiť nič.
A čo sa týka formulácie - aký kňaz je u vás, aké máte s ním skúsenosti? Lebo nie každý reaguje rovnako (pre ostatné -to je zase jeho hriech, veľmi, veľmi ťažký hriech). Ak by si napísala odkiaľ si, možno by sme ti poradili dobrého spovedníka, ktorý ti so spoveďou po dlhšom čase pomôže.

zuzliq
31. júl 2022

@sissy27 nie, netreba. Kto sa chodí spovedať, vie prečo to robí. Neberie to ako "česanie na nos". Spoveď je dobrovoľná, nikoho do nej nikto nenúti.

autor
31. júl 2022

Mnohým vám ďakujem za komentáre sme s manželom veľmi milo prekvapení dá sa povedať z podpory a pochopenia a aj sme sa na pár komentároch dobre zasmiali. Pár veci ujasním pár ľuďom čo sa tu vyjadrili…
Nadpis bol iný, admin ho zmenil.
@diaszoky tvoje vyjadrenie bolo pod tvoju úroveň si myslím že chuda dieťa mat takých rodicov…toto sa udialo pred tým ako som vôbec otehotnela a vôbec to že sme sa takto s manželom slobodne zabavili hneď neznamená že sme zlý alebo neviem aký ľudia! Netreba hneď odsudzovať…tiež by sa ti nepáčilo keby sa takto jasne vyjadrím ja na teba…

Pokrstiť ho chceme lebo ako som už pisala sme katolíci, veríme v boha a mame aj svoje hodnoty a veľa to pre nás znamená ALE sme aj zdraví ľudia čo sa milujú a chceli niečo take spolu vyskúšať, zaexperimentovať a ani jeden z nás na tom nevidí nič zle a ani sa za to nehanbíme ani neľutujeme a to čo sme spravili sa nášho syna nijak netýka ide iba o nás, chce ešte niekto niečo objasniť? Kľudne sa pýtajte nemám problém ak niečo nie je niekomu jasne

sissy27
31. júl 2022

@zuzliq určite je spoveď dobrovoľná? Nie je to náhodou podmienka (teda povinnosť) pred sobášom, pred prijímaním a pri nejakých ďalších aktivitách?