Možno sa spovedať z používania ochrany?
Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?
Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.
@maja22
,,Povedal im: A vy čo hovoríte, že kto som ja? 16 A Šimon Peter odpovedal a riekol: Ty si Kristus, Syn živého Boha! 17 A Ježiš odpovedal a riekol mu: Blahoslavený si Šimone, synu Jonášov, lebo telo a krv ti toho nezjavily, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach. 18 A ja ti tiež hovorím, že si ty Peter, Skala, a na tej skale zbudujem svoju cirkev, a nepremôžu jej ani brány ríše smrti;” Matúš 16, 15-18
Šimon, teda Peter, ktorého Ježiš nazval Skalou nie je a ani nemože byť prvý pápež. Vieš prečo? Už len preto, že Peter bol žid. Ježiš bol žid a tiež Mária, Ježišova matka bola židovka a aj ostatni apoštoli boli židia. Tento verš hovorí o tom, že Peter bol prvým, ktorý išiel hlásať evanjelium k nám pohanom. My sme totiž z biblického hľadiska vzišli z pohanov. A tou Skalou je Kristus, ktorí toto všetko učinil (zomrel za nás na kríži a porazil smrť a teraz keď konáme v mene Ježiš, ani brány pekla nás nepremožu- je to myslené doslovne a prakticky, diabol nemá moc v živote človeka ak kráčame s Ježišom). Boh si veľmi použil Petra, ale aj iných apoštolov. Peter by z vlastnej moci neurobil nič, nie je Boh. Tak ako ani my teraz by sme bez Boha nedokázali urobiť nič, ale s Ním robíme. A Peter a aj všetci sa narodili ako židia a aj zomreli ako židia. Nikto z nich nevytvoril novú cirkev. Oni boli tí, ktorí zo židov spoznali aj z Božej milosti dlho prorokovaného Spasiteľa, lebo hebrejsky meno Jeshua znamená Spasiteľ. A dnes sa títo židia volajú mesiánsky židia, ktorí sú stále židmi, ale uverili v Krista. V žiadnom prípade to nie sú katolíci 😅 v Biblii sú totiž rozdelené časy pre neveriacich židov a čast pre pohanov nazvem ich Kristovcov (tých, čo uverili v Krista). Nakoniec všetci židia príjmu Krista ako Spasiteľa, ale až po istých udalostiach. My pohania sme v podstate povýšení oproti židom, lebo vdaka tomu, že oni Ho neprijali, tak sa k nám dostalo evanjelium apoštolmi. A teda je jedna Kristova Cirkev, tá čo bola v čase Krista a aj dnes je tá istá. A sklamem ťa, no nie sú to ani katolíci, ani evanjelici, ani pravoslávni a pod- toto sú ľudské zriadenia. V Písme sú len židia a pohania. To je všetko. Židovský národ si zvolil sám Boh a v vlastne si ho vytvoril a všetko ich postupne učil, tak ako to učí aj teraz nás. Len my už máme Bibliu a Ducha Svatého a poznáme sled udalostí, takže malo by to byť pre nás ľahšie porozumieť ❤️ Aj apoštoli veľmi nerozumeli, keď im Ježiš hovoril, porozumeli všetkému až po Jeho smrti, keď dostali Svatého Ducha a Ježiš ich potom ešte učil 40 dní ako sa im ukazoval po zmrtvychvstaní.
Spása pochádza zo židov (Ján 4,22) - lebo Ježiš bol a stále je žid ( preto sú v Písme aj rodokmene, aby sa to dalo všetko dohľadať). Mimochodom v Ježišovom rodokmeni boli aj pohania, ktorí ale nasledovali Boha celým srdcom (prvé a najdoležitejšie Božie prikázanie). A nikdy Boh na židov nezanevrel, má s nimi svoj plán. Tento antisemitizmus je čisto diablova robota, vždy sa snažil zničiť a vyhubiť židov, lebo ak by neboli, tak by všetko bolo inak. Všetko v Písme aj dnešné časy sa dajú pekne v Písme čítať vďaka súčasnej situácii židov. Napĺňajú sa momentálne pred našimi očami biblické proroctvá. Skúmaj, všetko je v Písme, každá jedna odpoveď na hocijakú otázku, len tomu treba venovať čas a modlitby.
@hefo no históriu RKC si ozaj dohľadaj sama, je tam toho tak veľa, že ani neviem, čo skor by som povedala, no nič pekné, v mene Boha určite nekonali, zaujímavé a vtipné sú roky ako si pápeži menili, doplňovali dogmy. Ale urob si sama prieskum, je to veľmi zaujímavé, ale aj šokujúce, pre mňa bolo. Mňa však viac zaujíma Biblia. A ospravedlňujem sa, je to ozaj off topic, už nebudem ďalej zahlcovať tému.
@makodob Ale netáraj. Vieš čo bola prvotná cirkev? To bola samovražda. Underground. Vyvraždiť kresťanov chceli židia od počiatku (Šavol) a hneď na to rímska ríša (prenasledovanie začalo pár rokov po ježišovej smrti a zmrtvychvstaní). Až po milansky edikt (sa mi zdá) byť kresťanom znamenalo byť jednou nohou v hrobe (ak vôbec, lebo niekedy ich len tak rucali levom, alebo do masového hrobu). Tu sa vzala katolícka cirkev a nič iné ako katolícka cirkev neexistovalo až po Luthera (Husa, ariancov, nestoriancov a podobné sekty nerátam, lebo netrvali dlho), čiže cca 1600 rokov nič iné ako katolícka cirkev neexistovalo.
Že kresťanstvo v stredoveku nabralo moc, to nikto nepopiera, ale ten začiatok cirkvi bol vražda. Napriek tomu ju pekelné brány nepremohli. A to je jeden z mojich top argumentov, prečo práve kresťanstvo. Prečo nie Islam? Lebo Islam sa šíril násilne - alebo uveríš v Alaha, alebo ti odrežeme hlavu. Čiže presne naopak ako kresťanstvo (keď budeš veriť, hodíme ťa v koloseu levom). To znamená, že z mojho pohľadu je v tom jedine nejaký nadprirodzený zásah, že cirkev vydržala týchto tristo rokov prenasledovania a nielen že vydržala, ale dokonca rástla, napriek tomu, že ju dusili všetky svetské mocnosti zo všetkých strán.
Takže áno, Peter bol prvý pápež, po ňom Línus, Anaklét, Kliment, Sixtus, atď atď až po pápeža Františka. Otázne je, nakoľko si oni svoju "pápežskosť" uvedomovali, podľa mňa asi na nikoľko.
Až od rozpadu rímskej ríše na franskú a byzantskú, vtedy začali mať pápeži moc, vtedy začal stredovek a vtedy cirkev odbočila z chodníka. Aj v cirkvi nazývame stredovek "obdobie temna". Uvedomujeme si to, že to nebolo správne smerovanie. Vtedy vznikol aj celibát, povedzme si rovno, aby cirkev nahrabala majetky. Tak to je a kto tvrdí opak, či už ateista, alebo katolík, klame sám seba.
@makodob tak už keď neveríš katolíckej cirkvi,ok,ale aspoň si naštuduj trošku históriu,fakty,ktoré uznávajú historici a su podložené aj historickými prameňmi.
A keď si to aspoň preletieť,zistíš,že minimálne v posl.prispevkoch trošku chybujes.
Je v poriadku,že si našla to svoje náboženstvo.
Ale trošku triezvejsi pohlad si skús zachovať.
Lebo bibliu ako "iba" knihu si môže každý jeden vykladať podľa seba.
Ani jedno náboženstvo,či dokonca sekta,združenie,zoskupenie "nejde" iba Bibliu. Vždy tam ma niečo svoje a ide o to,či si to pridali na nejakom reálnom základe,či len preto,že sa to niekomu páčilo takto a jeho názor a pohľad prevzali ostatn
@thirstymonk to čo som písala, je písané na základe Biblie- pre mňa je toto najdoležitejšia kniha, lebo je vedená Bohom. Pre teba zjavne nie je a teda ďalšia konverzácia je zbytočná, pretože to, čo tvrdí Biblia a čo tvrdí svet sa v istých veciach rozchádza. Raz uvidíme všetci, čo všetko z toho čo nám je plošne ponúkané ako pravda, aj pravdou ozaj je. Podľa Biblie v žiadnom prípade katolícka cirkev nie je vyvolená cirkev a z pohľadu Biblie ani neexistovala v čase spoštolov, to čo katolíci tvrdia a ani pápežstvo. To že spatne niekoho vyhlásili za pápeža, po jeho smrti, akože prepáč 🤷🏻♀️kresťania boli prenasledovaní, veď apoštoli zomreli násilnou smrťou pre Ježiša (paradox, že dnešní pápeži nie- asi až tak Krista nenasledujú 😏), ale opakujem opať a znovu nerovná sa to katolícka cirkev. Cirkev Kristova nie je človekom vyhradená cirkev a nie sú to špecificky katolíci. A nerozumieš absolútne o čom píšem, keď tvoj obzor je len vrámci katolíkov, ani nechceš rozumiet. Saul- Pavol nebol z 12tich apoštolov, bol žid ktorý prenasledoval kresťanov až do okamihy, kým sa nestretol z Bohom, potom otočil o 360 stupňov a konal obrovskú službu pre Krista. Ale určite nebol katolík. A možno by si sa čudovala, ale aj dnes sú krajiny, kde vyznať Krista znamená smrť. A bude to tak všade podľa Písma, už sa ľudua nebudú hrať na kresťanov lebo ich to bude stáť život, potom sa ukáže tá pravá Kristova Cirkev. Inak aj mesiánsky židia sú považovaní za zdradcov pre židov, vobec to v dnešných čssoch nemajú ani oni ľahké. Prajem ti požehnaný deň 😊
@terezka1947 a nenašla som náboženstvo, ja som z neho vďaka Bohu vyšla. Ježiš nie je náboženstvo. Odišla som z každej cirkvi, kde som mala nádej, že idú za Kristom. No nejdú, ich pravidlá sú povýšené nad Bibliu - Božie Slovo. Slúžim Bohu doma, k tomu k čomu ma povolal a stretávam a poznám mnoho kresťanov všelijakých, aj takých ako ja a je ich ozaj dosť. A radím sa do Kristovej Cirkvi, patrím Ježišovi, pre mňa je On všetko. Ty to ale asi nepochopíš.
@thirstymonk pardon za pravopisne chyby.
No ja sa z tohto nespovedam, lebo s touto interpretaciou "milujte sa a mnozte sa" nesuhlasim. Beriem to ako vymysel cirkvi a neviem aky argument by ma mal presvedcit ze ide o hriech.
@makodob Biblia je "inšpirovaná Bohom" (nie je to priamo zjavenie slovo po slove, je to tam aj v nej priamo citované). Je dosť metaforická, takže je pochopiteľné, že je tam mnoho výkladov.
Boh nám v Koráne hovorí, že zoslal Tóru, Evanjlium Ježiša (Ježiš bol podľa neho doslovne Slovo od Boha) a Korán. A v Koráne hovorí, že jediné náboženstvo od Boha je islam = podriadenie sa do vôle Božej. Ak sa niekto podriadi do vôle Božej, tak je veriaci.
@lenkakravcova Lenka, si žena, ktorá nepovažuje Krista za Spasiteľa, tak úplne nerozumiem prečo opať píšeš. Bez Ježiša spása nie je, takže prepáč, nebudem s tebou debatovať 🙂
@makodob veď je to v poriadku.
Ja ťa nikde neurazam,poprosím neuraz ani ty svojimi príspevkami.
Našla si si svoju cestu,si na nej šťastná,je to ok.
Ale kľudne tak môžu byť šťastní aj iní ľudia ma cestách k Bohu.
@makodob
V tom si na omyle 🙂 Ako muslimka považujem Ježiša za Mesiáša.
Učinili si rabínov a mníchov svojich ako pánov mimo Boha, aj Mesiáša syna Márie. A pritom im nebolo nič iné prikázané, len aby uctievali jedného jediného Boha, veď niet boha okrem Neho. Jedinečný je, nemá sa Mu pripisovať to, čo nezodpovedá pravde a je vzdialený od toho, čo k Nemu pridružujú. (Korán, 9:31)
Nemusíš so mnou diskutovať. Ale upozornená si na to bola. Potom si to pred Bohom budeš musieť zodpovedať.
@terezka1947 ja som sa neurazila, len dnes si ľudia mýlia Boha s náboženstvom. Ani netvrdím, že ľudia v katolíckej cirkvi nepoznajú Boha, alebo Ho nemilujú, to nie, lebo poznám takých ľudí. Ale tak ako sa vyhradzuje sama katolícka cirkev je klamstvo a k tomu prekrúca Pismo, No pravda sa raz ukáže.
@makodob ja nepíšem,že sa nemáš uraziť,ja píšem,že neurazaj iných.
Na jednej strane sa vyhradzujes voči katolíkom,lebo ich cesta nie je správna,na druhej máš ty kde istotu,že tvoja cesta správna je?
Čiže trošku pokory.... každý putujeme.
A súhlasím,raz uvidíme. Pravda sa raz po smrti každému ukáže.
@terezka1947 potom ani Ježiš nebol byť z tohto tvojho úsudku pokorný, pre farizejov isto, nazval farizejov napríklad zlými, vreteničným plemenom. Takže ty moje srdce nevidíš, tak nehovor, čo nevieš. Boh tak očividne koná okolo mňa, že asi keby som nešla podľa Neho, tak by to nekonal. Neviem no, predtým keď som Ho nenasledovala, tak nekonal. Samozrejme nehovorím, že som bezchybná, ja sa stále učím a v podstste viem strašne málo. Ale v tomto som si istá, lebo ma týmto Boh veľmi špecificky previedol, z katolíckeho kostola som utekala, keď mi dal Duch Svaty prežiť ten Jeho smútok, keď sa ľudia okolo mňa modlili k tým ,,svatým- oroduj za nás.” Bolo to hrozné a nikdy som taký smútok necítila (samozrejme ty možeš tvrdiť, že to nemuselo byť z Boha, ale od diabla- na to som zvyknutá, žiaľ). Keď si pri Bohu blízko, všetko je inak, všetko ❤️ Keď tak milujete Boha celým srdcom, načo sú vám ostatní? Veď Boh je všemohúci, počuje ťa všade, nemusíš to povedať Márii, aby to ona povedala Ježišovi (prihovorila sa za teba) a Ježiš zase Otcovi. Je to nezmysel 😞 Je také jednoduché ísť za Ježišom a katolíci urobili z toho cirkus doslova. Neviem nájsť pre tú inštitúciu pekné slová, že aspoň ako tak si nechali Bibliu.
@lenkakravcova neviem no, ak je Boh všemohúci a je jeden, na čom sme sa zhodli, potrebuje na to islam? Si si istá, že sa bude Boh vyhraňovať do ,,náboženstva”? Lebo aj slovo kresťaň nie je v pravom zmysle slova náboženstvo, lebo vzniklo od slova Kristus- Kristovec. Je to označenie ľudí, ktorí nasledujú Krista (to, že to dnes,,znárodnelo” a stratilo pravý význam, to teraz neriešme) Potom si aj ty Kristovec, ak veríš, že je Ježiš Spasiteľ a zomrel za teba, či vravím zle? 🙂
@makodob Boh nepotrebuje nič a nikoho 🙂 Náboženstvo od neho - v tom zmysle podiradenia sa Jeho vôli - potrebujeme my ako ľudia, pre správne vedenie.
(A vedzte, že Boh nepotrebuje nikoho a Jemu vďaka patrí. Korán 2:267 alebo
A kto by odmietol veriť, tak Boh nepotrebuje nikoho zo stvorených. 3:97)
Slovo kresťan, neoznačovalo náboženstvo. Na začiatku to bolo hanlivé označenie tých, ktorí začali uctievať Ježiša (Krista - Mesiáša) miesto Boha Jediného.
Mesiáš Ježiš nenaplnil svoju úlohu - ešte pred ním stojí - naplní ju až pri svojom druhom príchode, kedy porazí Antikrista a zjednotí svet v islame, všetko podriadi do vôle Božej a bude kraľovať nad ľudstvom.
Mila autorka, nie som katolicka, som veriaca a verim ze jediny komu sa mane zodpovedat je ten Najvyssi a kniha ktoru nam dal aby sme sa vedeli riadit jeho radami a zasadami je Biblia - Svate pismo. A tam sa jasne pise ze Boh nenavidi ked zena ublizi pocatemu plodu. Ostatne veci su pravidlami ktore dali ludia ... Rodocia maju zodpovednost za to kolko deti su schopni nie mat ale vychovat ...
Preto je toto uplne osobna vec manzelov s prihladnutim na zabranenie pocatia formou ktora nezabija uz pocaty zivot.
Branit pocatiu nie je hriech ...
Zelam vam vsetko dobre.
@lenkakravcova prečo tam dávaš všade islam? Veď keď zjednoti svet Ježiš, tak ho zjednotí v Sebe nie v islame 😅 ako prepáč. Boh nám dal Ducha Svatého, aj bez knihy poznáš Pravdu, lebo ťa vedie Boh, upratuje ti v srdci, mení človeka na Svoj obraz,aby sme boli Jemu podobní. A Ježiš svoju úlohu naplnil, zomrel, aby si ty a ja a ostatní mohli žiť. Keby sa to nestslo, ja by som sa dnes isto o Ňom nebavila. To, že zjednotí raz svet, je len, že to dokončí, ale to doležité a hlavné už urobil, dal za nás život, lebo je láska ❤️ 😊
@makodob Pretože tak to bude 🙂
Nemyslím si - keď Ježiš naplní svoju úlohu a nastane jeho kráľovstvo, tak bude na svete mier. Nie vojny, ako je to teraz. Keď budú všetci zjednotení v jednej viere s priamymi a jasnými zákonami od Boha, tak bude pokoj konečne 🙂
@lenkakravcova no s tým súhlasím, len ak je pre teba Ježiš jediný, tak teda akýkoľvek islam nemá zmysel, lebo On bude kraľovať. Ja sa nebijem do pŕs, že Ježiš zjednotí svet v Biblii, v nejakom náboženstve. To vy tu všetci kopete na svojom piesku, lebo len to ,,vaše nábožensvtbo je pravé”. Boh je len jeden a nepotrebuje ani islam, ani katolíkov, ani nič. On je Slovo a stane sa, svojím Slovom zabije antikrista, tak ako utvoril svet Slovom. On je Slovo.
@makodob Jediný hoden uctievania je pre mňa Boh (ten, koho Ježiš uctieval)
Kraľovať nad ľuďmi na Zemi, nie nad vesmírom, všetkým čo Boh stvoril. To nie. To sú dve odlišné veci.
Áno, islam je jediné práve náboženstvo od Boha. V Biblii takí stat nenájdeš: viď obrázok
To posledné miesaš. Boh nie je slovo. Slovo je myšlienka, Dana ľudstvu, a tou je doslovne Ježiš. Ale Boh je väčší než to. Boh je proste niečo diametrálne odlišné od iba Slova. Od nejakej vlastnosti alebo veci.
Zjavné si katolícka cirkev a ak ti naozaj záleží na Bohu tak Študuj jeho a nie náboženstvo lebo toto je presne to kde potom prídu takéto situácie a nevieš čo máš robiť a si zmätený/a . Náboženstvo nemá nič spoločné z bohom Boh chce živí vzťah a nie niečo vo musíme robiť nasilu. A nemáme sa niekomu spovedať pretože Boh je živý a ten komu sa spovedaťe je sám hriešny a ak si niekto mysli že je niekto svätý a že nemá hriech tak potom načo Ježiš sa za nás obetoval? Ľudía spametajte sa ne služte ľuďom alebo Bohu. Ruženec ani dobré skutky nás nezachránia iba Ježiš Kristus ne nadarmo povedal ja som cestá pravda a život! Nik neprichádza k otcovi skrze mňa!
Takže ak hľadáš na to odpoveď tak modlí sa a hľadaj pána ako je napísané celým svojím srdcom dušou a mysľou a Boh si tá dá nájsť dá ti múdrosť a odpovie ti a pozehna
@lenkakravcova, @makadob, @terezka1947 sorry baby, ale nechcte si založiť vlastnú tému v ktorej sa budete hádať o tom, ktorej náboženstvo je jediné správne??? Lebo ste už totálne mimo témy a dookola sa tu priete. Nakoniec budete všetky tri mega prekvapené, keď sa po smrti ocitnete na jednom mieste a bude vás tam všetky čakať ten istý Boh, ktorý má v paži vaše do hrudí sa bijúce argumenty, ktorej náboženstvo je to pravé 🤪
@yoxinka no však je len Jeden Boh, takže úplne s tebou súhlasím 🙂
(A ja už budem ticho, mne len prišlo vtipné ako tu makadob viedla diskusiu s katolíkmi, pritom sú na tom viac menej dosť podobne).
@yoxinka ja sa nikde nehadam,kt.nabozenstvo je to pravé. Nikdy som to nerobila,ani nemám dôvod.

@darinkaninka "veriace" v mojom svete neznamená to isté ako "praktizujúce katolíčky". Považujem sa za veriacu osobu, ale spovedať sa z toho, že používam pri sexe gumu mi príde skutočne mimo. Rovnako ako sa stresovať, či ma Boh potrestá za to, že som nechcela rodiť ako jabloň. To nemá s "vierou" nič spoločné.