Možno sa spovedať z používania ochrany?
Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?
Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.
Som veriaca a určite sa z tohto nebudem spovedať farárovi že ako som sa chránila pred počatím... Moje svedomie mi to úplne dovoľuje😁pretože, je oveľa ťažší hriech si navalat deti a nedokázal sa o ne postarať,či už po finančnej stránke ábo v tom že sa nestíhajú im venovať...a to som nespomenula zdravotný stav manželov...
Maju to zaujimave pri spovediach ti vasi farari 🤣
Som veriaca, nespovedam sa kňazovi ale priamo Bohu (keďže som muslimka). Máme povolené používať bariérou ochranu. Keď sa na to veriaci pýtali proroka tak povedal, že pri plánovaní rodiny je to povolené a rovnako tak aj prerušovany sex (len tam je menšia istota neotehotniet). Nemáme žiť v celibáte, ale teda tento typ ochrany pred neželaným tehotenstvom môžeme bez problémov využívať.
Tebe asi ide skôr o názory katolíčok, nie všeobecne od veriacich. Ale keby náhodou, tak píšem aspoň pre zaujímavosť a porovnanie 🙂
Možno že budem považovaný za príliš liberálneho katolíka, ale osobne to, či niečo je hriechom, a ako ťažkým, posudzujem podľa ovocia toho skutku (t.j. často ten istý čin môže byť v závislosti od okolností dobrý alebo zlý, trebárs ako jedenie/nejedenie u anorektika vs. obézneho).
Čiže aj v tomto prípade by som rozlišoval, či je bránenie počatiu robené s úmyslom nemať deti, alebo len preto, aby sme mohli mať deti vo vhodnejšiu dobu, a tretia možnosť napríklad, že by bolo ďalšie tehotenstvo ohrozením života ženy. V tvojom prípade je to nanajvýš ľahký hriech, ale i tak je asi predsa len vhodné sa z toho spovedať, beztak sama cítiš, že úplne v súlade s oficiálnymi pravidlami to nie je.
@pralinka25 v zasade suhlasim, ze je to vypocitave a umysel je teda "neplodit", teda casova bariera, versus kondom - mechanicka bariera. Ale teda nesuhlasim s tym pocitanim, lebo PPR nie je o pocitani, ale sledovani cyklu. U mna po dlhe roky funguje bezpecne sex PO potvrdenej ovulacii. A fungoval by aj po MS, lebo mam dlhe cykly, len obcas sa stane, ze mam ovu na 14-ty den, a teda ked vacsinou je bezpecne mat sex aj 10-ty den, tak niekedy uz nie. Ale to nevies zistit vopred. Len odhadujes. Takze pri mojich standardnych cykloch by sme nemali sex celu menstruaciu az do 25-teho dna cuklu a potom 10-12 dni asi bezpecne po tej ovulacii do MS. Takze chlap sa moze aj zblaznit tych 25 dni. 2 deti mame tak, ze ked "Boh da, tak ich prijmeme", 2 dalsie su z toho razu, ze akurat vtedy bol sex 12 DC a 10 DC a ovulavia prisla nahle skor. A bolo. Pri nasej plodnosti mozeme mat aj 10 deti 😬. A stava sa mi, ze na just mam daku mykozu alebo deti su chore alebo ja som chora, ze just vtedy, ked sa "moze", takze sa kludne moze stat, ze sex nebude aj 2 mesiace. Tak a neodopieraj...co je tiez hriech...Tak aj v case ovu niekedy ideme prerusovane s tym, ze vieme, ze to nie je spolahlive chranenie sa...aj vlk syty, aj ovca cela.
@hopsas mykozy maju toho vela spolocneho. Lebo ked zena v kuse bude riesit mykozy, tak odopiera sex, co je tiez hriech. A co ked aha, po 25 dni cyklu mozeme, bum, pride mykoza. Liecis sa tyzden, pride menzes a pocas MS nie, po nej uz to nie je bezpecne. A taky uzasny je potom ten sexualny zivot, ak to vyjde raz za mesiac alebo 2x...takze okolnosti niekedy su aj dost podstatne.
No teda, to vám poviem,že kto ozaj strikne podľa tohto ide,ďakujem pekne.
Ako spomínate tie mykozy a choroby a nemám chuť.
To je tak veľmi robotické všetko,to ti ľudia majú presne ako hodinky, žiadne také ,že mám chuť dnes tu na kuchynskej linke alebo rýchlovka v kúpeľni.vtedy keď je chuť proste.nie dnes nemôžeme ,lebo mám ovulaciu..tararaaaam.to je tak mechanické .toto si neviem predstaviť
@nevenka uplne ta chapem. S tymi mykozami to mam rovnako… kym sa preliecim ja, potom manzel, potom ms, potom som chora s atb a cele sa to opakuje… nam sa stalo ze sme realne 3 mesiace sex nemali.. a tak teda odmietame zit. Ako spolubyvajuci
@hopsas
Aj niekedy pozeráš na tie zbierky pre ľudí, xy z nich je aj veriacich? Doma 5 deti, nemajú čo jesť, otec 4 štádium rakoviny - koľkí z nich zmyslali ako ty? Ze Boh sa vzdy postará? No ano, a často v duchovnej oblast po smrti.
Vy tu riešite fakt záväzné životné rozhodnutia cudzích ludi, ktorým realne nepomozete, ked budu v 💩 Lebo ved Boh sa postará 🙉 to nie je viera v Boha ale v tomto pripade absencia zdravého rozumu!
Dokážeš si predstavit, ako sa cíti aj veriaca zena, keď nemá čo dať detom jesť?? Boh nám dal v prvom rade zdravy rozum! Ten nám pomáha selektovať "zaručene pravdive" info aj z tej toľko spomínanej biblie! Vy ste všetci boli pri tom keď údajne Boh "diktoval" čo tam treba napísať? Je to oblb cirkvi na ľudí. Ved by mali hole zadky a prázdne vrecka keby ľudia používali rozum namiesto slepej viery. Cirkev s vierou v Boha nema absolutne nič spoločné aj keď sa tak tvári!
Bolo by im treba navrhnúť vzdať sa všetkého majetku 😉. Je to najbohatsia organizácia na celom svete.
@babulkomale akože podľa Teba takto uvažuje Boh? Lebo inak nechápem Tvoju logiku a koment. Kto ako uvažuje? Fakt Ti nerozumiem....
Kde v Biblii sa pise, ze:
1. Sa z hriechov treba fararom spovedat.
2. Planovat tehotenstvo je hriech. ?
@hopsas
ja som veriaca v Boha ale nie v cirkev! A ver ci nie, mala som aj nejeden zážitok s Bohom. Boh je láska, kto zažil priamo, vie o čom hovorím.
Ja to mam prežite, ty možno len načítaná. Je to ok ale treba ozaj aj rozmýšľať a nie len slepo veriť cirkvi. Neviem koľko máš rokov ale pokial si sa občas zamyslela nad životnými udalosťami, zasadne toli nemohlo vzdy všetko pasovať. Jedine ze na všetko povieš áno a amen.
Ale zas je jednoduchšie veriť v to co je napísané v knižke, dáva to istotu a smer. Keby si teraz zistila, že to čomu veríš pravda nie je, zlomilo by ta to. A preto je dovlbre veriť všetkému z biblie. A to vôbec nemyslím ironicky ani rypavo. Tiez som bola kedysi inaksie nastavená.
Ahoj, ja som znovuzrodená kresťanka, bola som katolička, ale netúžila som po náboženstve, ale chcela som Boha naozaj spoznať a tak som Ho začala hľadať celým srdcom. A našla som Ježiša. Chcem ti len povedať, že spoveď sama o sebe nie je biblická a vyznávať hriechy máme Bohu, nie človeku. Tvoj vzťah by mal byť s Ježišom doverný, mala by si Ho poznať a tak zistíš, čo Ho raní, či je tvoje konanie hriešne. Ak cítiš v srdci, že to je zlé, tak to pred Bohom úprimne oľutuj a neopakuj to. Ak to mieniš opakovať, zbytočne to budeš vyznávať, je to pokrytecké. Vieš tvoje konanie má byť úprimné a totožné s tvojím srdcom ( niekedy kresťania robia veci len preto, že to tak má byť, ale nie je to zo srdca, ale z povinnosti a aj to Boh vidí). Vieš, je to o tvojej dovere Bohu.
My máme s manželom 5 detí, postupne mi Ježiš ukazoval skrze Ducha Svatého, že sa chrániť nemáme. Ja som spoznala Ježiša, keď sme už mali 2 deti. Pán mi postupne otváral cestu k tomu, aby som Mu doverovala. Aj som si počítala plodné a neplodné dni a fungovalo to, ale aj z toho ma časom Boh usvedčil. On je Boh a je všemohúci- On dáva život, my sa nepotrebujeme chrániť a ,,regulovať Jeho všemohúcnosť” alebo ako by som to nazvala. Mnoho kresťanov používa kondóm, počíta plodné a neplodné dni- to všetko je o ich vzťahu s Bohom. Ale poviem ti rozumiem, že to nie je ľahké, lebo diabol vždy skúša narušiť, pokaziť náš vzťah s Bohom. Máme teraz 2 mesačné bábatko a keď som bola tehotná, tak som mala paniku, že po piatom porode otehotniem znovu. Bola som v tom doslova zaseknutá a vzdiaľovalo ma to od Ježiša, ale nevedela som si pomocť. Vedela som, že keď sa budeme chrániť, tak pojdeme proti Bohu, ale na druhej strane na ďalšie dieťa už nemáme obaja kapacitu monentálne. Je to pre nás s manželom tak v srdci narovnako, že 5 detí stačí. Ozaj som to dlho riešila s Pánom a raz ma poslal za známou, ktorá má 4 deti a ani som nevedela, ale riešili rrovnaký problém. Ona otehotnela a jej manžel to neprijal a tak Pán dal a i vzal a tá známa následne potratila. Boh videl srdce jej manžela, že to dieťatko neprijal. Modlili sa za to obaja a teraz sa chránia a ja ti poviem, že ak to vychádza z ich viery, tak to hriech nie je. A monentálne je ich viera v tejto veci takáto. V Písme sa píše, že všetko, čo nie je z viery je hriech (Rim 14,23). Mne toto ich svedectvo otvorilo oči, pochopila som, že Boh nás nebude nútiť a dal nám slobodnú voľu. U jej manžela by to bola veľká prekážka vo vzťahu s Bohom, lebo by sa zasekol vo viere, ak by to robil len preto, že má a nie preto, že chce. Chcem podotknúť, že ten muž slúži Bohu a Boh cez neho veľmi koná, aj keď sa chránia. Proste jeho viera v tejto oblasti je takáto. A nie je to na odsudzovanie druhými a ani návod, čo majú všetci robiť. Je to jeho vzťah s Bohom. Mne to otvorilo dvere a veľa som pochopila. My sa teraz nechránime, ja to nedokážem, ale po dlhých modlitbách som poprosila Boha, aby nám ďalšie dieťa nedával a aby mi uzavrel lono. Moja viera je takáto, viem, že Boh je verný a nepojde proti mojmu srdcu, ktoré je Mu celé otvorené. On dokáže, aby žena počala, ak chce, aj keď sa použijú všetky druhy ochrany a ja verím, že aj pri nechránení sa, žena neotehotneje, ak Boh nedá, aj keď sú obaja plodní. Ale to je o našom vzťahu s Ním. Chcem podotknúť, že Boh mi vždy dal ďalšie dieťa, keď som bola pripravená, niektoré skor, iné neskor. Nikdy mi Boh nedal dieťa tak, že ma to zaskočilo, že by ma z toho vynechal. A tiež mu obaja slúžime a milujeme Ho celým srdcom. Snáď ti toto svedectvo pomože pochopiť, že Boh nechce naše skutky, ani ľútosť ak za Ním nejdeme úprimne. On chce mať s nami živý vzťah a skrze Ducha Svatého sa nám dokáže prihovárať a meniť naše srdcia, aby boli stále viac bližšie k Nemu. Tam kde je naše srdce, je náš poklad (Mat 6,21). Ak je tvoj poklad Ježiš, budeš v srdci robiť rozhodnutie pre Neho, nie pre svet, či iných ľudí a podľa toho tvoja viera bude rásť a Boh cez teba a v tebe konať ❤️ Nech ťa Pán požehná a vedie v tvojom živote.
Ja som si tu predmanželskú náuku poctivo odsedela, bolo to zaujímavé aj podnetné a poučné. A zaujala ma časť o tej ochrane/neochrane. A z hociktorej strany sa na to pozerám, je to iba ďalšia metóda (mimochodom, ak je cyklus stabilný a šikovne sa odsleduje, tak veľmi spoľahlivá), ale stále ANTIkoncepčná metóda. Akési obchádzanie zákona. Ale cieľom je stále zabrániť počatiu. Najmä sa dúfa v zabráneniu počatia. Môžeme to vykladať všelijak, vnútorné nastavenie, otvorení počatiu, ale čo som videla tie navody priamo na nauke, od teplomera, po detailné skúmanie hlienu, excel tabuliek vypracovaných priamo manželom... Vôbec to nevyzerala ako nejaká otvorenosť novému zivotu, skôr naopak.
O Tom ani nehovorím, že chlap si to podľa tejto náuky užije a vždy rovnako, naopak žena okrem detailného a stresujúceho - lebo keby to nebolo stresujúce, tak to tu ženy neriesia- sledovania svojho tela si to ani neužije, lebo stres (čo ak som si to blbo vyhodnotila). A navyše je iné to mať počas plodných dní, kedy je to libido kus o inom, ako mimo...
Ináč, prečo má sledovať telo len žena, prečo nie aj chlap? Prečo sa toto pripúšťa, ale prerušovaný styk nie? Chlap si nemá kontrolovať svoje telo, to len žena? Veď aj pri prerušovanom styku je isté riziko otehotnenia.
@oblecenie99 Na tieto otazky najdes odpovede na stranke Liga par paru: https://www.lpp.sk/poradna/odpovede-z-oblasti-s...
@freepalestine planovat tehotenstvo urcite nie je hriech. V Biblii sa pise o moci, ktoru dal Jezis - komu odpustia hriechy, tomu budu odpustene, komu zadrzia, budu zadrzane.
branite sa pocatiu, takže to nie je podla vierouky. Ale nie je to ani jeden zo 7 hriechov. Takže je to na tvojom rozhodnutí, ale ked to nutne potrebuješ kvôli rozhreseniu tak choď na spoveď. Zalezi aj od spovednika ako sa k tomu postaví. Ci ako človek alebo ako kňaz.
@maja22 a to Jezis povedal, ze hriechy maju odpustat farari? Tento koncept nie je v Biblii.
Boh je jediny, kto hriechy odpusta.
My sme s manželom, vtedy ešte len snúbencom boli na predmanželskej náuke a prednášal nám tam taký pár o teórii plodných dni, ovulačný hlien, atd. Ten pár mal 7 deti!!! Nedalo mi to, pýtala som sa rôzne doplňujúce otázky a očividne som ich tým zmiatla a privádzala do rozpakov. V konečnom dôsledku sa ukázalo, že pani ani v päte nemala ako vlastne funguje cyklus, kedy sú plodne dni a akú viskozitu ma hlien v čase plodných dni. Môj chlap mi po tejto prvotnej skúsenosti s manželskou naukou povedal, že či sa na to cele nevykašleme. Že ak na tom trvám, on to kvôli mne podstúpi, ale že ho vyložene uráža aby mu nejakí cudzí ľudia prikazovali kedy môže a nemôže sulozit so svojou manželkou. Tak sme tam už viac nešli. Svadbu sme mali na úrade a žijeme v šťastnom manželstve už 12 rokov. Tri pary v našom okoli, ktoré mali svadbu v kostole sa už rozviedli. Skutočne si myslím, že najdôležitejšie v živote je nebyť pokrytcom. Ak mám byt veriaci tak potom so všetkým. A nie si vyberať len to, čo sa mi páči.
k tomu: "Akoze, vo mne sa to dost bije, pre mna to proste hriech nie je. Nikomu tym neoblizujem,..." mozno nikomu, ale branis Boziemu planu. Kazdopadne je to hriech, spovedat sa treba, je dokonca otazne, ci ma zmysel vobec chodit na spoved, pretoze aj ked odchadzas po spovedi s rozhresenim, ale neplanujes s pouzivanim antikoncepcie prestat, je to svatokradez. Pri pouzivani vnutromaternicoveho telieska by knaz ani rozhresenie nemal dat. Nieco viac o tom: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v... https://farnost.hladovka.net/index.php/spolocen...
@freepalestine Jezis dal tuto moc apostolom a apostoli svojim nastupcom a ti svojim nastupcom a takto to v apostolskej postupnosti riadi Duch Svaty dodnes. V Biblii nemusi byt vsetko, je to zaznam najdolezitejsich udalosti, ktore cirkev vybrala a schvalila ako tie, ktore sa maju takto v pisomnej podobe zachovat. Avsak samotna cirkev sa formovala a zachovavala svoje ucenie desiatky rokov predtym, ako tomu dala nejaku pisomnu podobu.
@maja22 takze je to vsetko len “jedna pani povedala”, respektive “jeden papez rozhodol”. Rokmi si cirkev pomenila veci ako jej to vyhovovalo, a Bozie slovo sa stalo irelevantnym.
@freepalestine prave si uplatnila: jedna pani povedala... Cirkev zalozil Jezis a bdie nad nou Duch Svaty, aj ked ty to vidis inak.
@svetlonos vieš,jednotlivé cirkvi je potrebné poznať.
Ak ich budeš reálne poznať,potom môžeš vo fóre vynášať súdy a odsúdenia.
Ok,ty si "ja som Pán Boh svoj",ok.
Mozes byť aj super človek a neveriť v zienu cirkev a vykladať si všetko podľa seba,čo by bolo tiež ok,ty si sa tak rozhodla.
Ale nemôžeš človeku,kt.chce reálne poradiť a je praktizujuci veriaci tej,kt.cirkvi toto napísať,čo píšeš.
Ty si sa rozhodla žiť "svoje" náboženstvo.
Iní žijú to svoje náboženstvo a reálne prijímajú aj jeho prikázania,atď. Tie prikázania majú svoju logiku a treba poznať pozadie každého pravidlá a prikázania.
Lebo plno poloprávd je potom na fórach,kt.podavaju ako overené a zaručene info ľudia,čo netušia čomu veria a vysvetľujú si veci po svojom.

@pralinka25 súhlasím s názorom.akoze tiež sa vedome vyhýbaš,keď sleduješ svoje telo..pravda pravduca.podla správnosti by sa malo naplno stále a to by bolo detiii.sledovanie je tiež vypočítave a vedomé oddialenie tehotenstva.preco by to veriace teda mali takto robiť,veď po správnosti je to nahražka antikoncepcie.len inak a kvetnato vysvetlené,že akože není .
Presne si to vystihla 👍