icon

Možno sa spovedať z používania ochrany?

13. júl 2024

Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?

Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.

lukbe
15. júl 2024

@beata_k to je aká sprostosť?🙈

maja22
15. júl 2024

@maranco Ano, vo vieroucnych otazkach sa katolicka cirkev drzi Jezisovho ucenia a jeho vykladu od cias prvych apostolov a postupne riesi to, co prinasa zivot. Ak si scitany v Pisme, tak vies, ze Jezis neprisiel na svet preto, aby tu riesil politicku situaciu. Jeho poslanie spocivalo v absolutnej poslusnosti voci Otcovi a vo vykupnej obeti. Avsak povedal - dajte cisarovi, co je cisarovo a Bohu, co je Bozie. Cize reflektoval na to, ze zijeme vo svete, ktory je nejako hierarchicky usporiadany a musime respektovat aj svetske zalezitosti, do ktorych politika patri. Korunovacie panovnikov od cirkevnych predstavitelov mali byt v prvom rade mementom pre samotnych panovnikov. Mali si uvedomit, ze hoci maju velku moc, je tu nad nimi este niekto, pred kym maju sklonit hlavu, a sice Boh. To, ze ludia sa zapletaju do vojen, je vysledok hriechu, ked ludia vo vysokych poziciach v sebe nemaju pokoru a bazen pred Panom a vstupuju do konfliktov, v ktorych potom trpia vsetci. Kazdy z nas zije v nejakom politicky usporiadanom state, nikto nevisi vo vzduchoprazdne. Aj papez musi komunikovat s roznymi politickymi predstavitelmi. Mnohi vrcholovi politici si na stretnutiach s nim prihrievaju svoju polievocku. Papez ma byt v prvom rade clovekom, ktory objime a prijme kazdeho, podla Jezisovho vzoru. Nech je ten navstevnik ktokolvek. Vojna proti cloveku prebieha neustale, nikto nespocita, kolko zivotov je zabitych v lonach ich vlastnych matiek, to je vojna skryta a o to viac zakerna. A v tych otvorenych medzistatnych vojnach ma kazdy vlastnu mieru zodpovednosti, podnecovaci budu raz zodpovedni pred Bohom.

maja22
15. júl 2024

@oblecenie99 zneplodnit pohlavny styk znamena zamerne vykonat nieco, co prirodzeny styk upravi tak, aby bol neplodny. Zneplodnis ho uzivanim hormonalnej antikoncepcie, ktora moze mat dokonca abortivny ucinok, zneplodnis ho pouzitim barierovej ochrany pred pocatim....Vyuzitie neplodnych dni na intimny styk ho nijako zasahom zvonka nezneplodnuje

maja22
15. júl 2024

Autorka, pises, ze kludne by si brala aj 5 deti... No nie, nebrala... Aspon v takejto faze nedovery v Boha nie. . Lebo teraz to je studium, potom praca, potom sa najde zasa nieco, kedy vam to nebude vyhovovat a vobec nie je iste, ci by sa niekedy naslo miesto pre tych 5 deti... Hovoris to na ulahcenie svojmu svedomiu - Boh ti vsak podla tvojej vole nema co do poctu deti hovorit, ty to chces mat pevne vo svojich rukach. Ale uz som ti radila - formuj svoj vlastny vztah s Panom, otvor mu svoje srdce a nechaj si ho uzdravit...

autor
15. júl 2024

@maja22 tak teraz sa velmi mylis. Realne chceme aspon 4deti. Jedno mame. Ale s ostatnymi potrebujeme pockat. Rok-dva. Nehovorim ze mi boh nema co do poctu deti hovorit. Hovorim, ze tie deti chceme. Ale nie v momentalnej situacii.

maja22
15. júl 2024

Ja rozumiem, ze ty realnes chces 4, mozno aj 5 deti. Ale odkladas to na cas, ked si budes mysliet, ze si v pohode, mozno zabezpecena, proste planujes dalsie deti do idealnych podmienok. Ale co ak by take idealne podmienky neboli? Keby si sa musela borit s inymi tazkostami a problemami? Chcela by si 5 deti, keby ste mali z nejakych dovodov nizsi prijem, byvali v dvojizbaku, ci mali ine tazkosti? Alebo by si to prehodnotila a povedala si, ok, chceli sme 5, ale podmienky nie su idealne, tak radsej nie... Co je pre teba to, co ti dovoli mat 5 deti a co nie? Nemusis mi odpovedat, ja to nepotrebujem vediet, ty si skus odpovedat...

majkamasar
15. júl 2024

Ak si naozaj veriaca vyspovedat sa z toho musis. Skor by som k tomu dodala, aky mas na to dovod. Nepravidelna menstruacia...

maranco
15. júl 2024

@maja22 * To, ze ludia sa zapletaju do vojen, je vysledok hriechu, ked ludia vo vysokych poziciach v sebe nemaju pokoru a bazen pred Panom a vstupuju do konfliktov, v ktorych potom trpia vsetci *

* podnecovaci budu raz zodpovedni pred Bohom *

Máš pravdu hriešny náboženský vodcovia podporujú aj roznecujú vojny, zabíjať svojich bratov vo viere z iného národa, preto majú na rukách krv a budú sa za to zodpovedať pred Bohom.
Ako môže kňaz ktorý tvrdí, že nasleduje Ježiša slúžiť vo vojsku a posielať vojakov do boja zabíjať v mene boha svojich spoluveriacich z iného národa?

1 Jánov list 3:15
Každý, kto nenávidí svojho brata, je vrah; a viete, že ani jeden vrah nemá v sebe večný život.

Micheáš 4:3
... Potom si prekujú meče na pluhové radlice a oštepy na vinárske nože. Nepozdvihne národ proti národu meč a nebudú sa už učiť vojne.

Skutky apoštolov 10:34, 35
Peter sa teda ujal slova a povedal: „Naozaj poznávam, že Boh nikoho neuprednostňuje, ale v každom národe mu je milý ten, kto sa ho bojí a koná spravodlivo.

Pápež mal Hitlerovi jasne oznámiť, že to čo robí je veľký hriech a nie uzatvárať s ním konkordát. Rímskokatolícka aj protestantské cirkvi v Nemecku podporovali Hitlera počas celej jeho vlády. Keby sa vzopreli proti nacistickému režimu v Nemecku aspoň by si zachovali tvár a mohli byť morálnou autoritou, ale takto ukázali na ktorej strane stoja, chceli byť priateľmi sveta a politikov.

Jakub 4:4 Cudzoložnice, či neviete, že priateľstvo so svetom je nepriateľstvom proti Bohu? Kto teda chce byť priateľom sveta, prejavuje sa ako nepriateľ Boha.

* dajte cisarovi, co je cisarovo a Bohu, co je Bozie *

To im Ježiš odpovedal keď ho chceli nachytať či máme platiť dane, áno máme poslúchať zákony, pokiaľ nie sú v rozpore s Božími zákonmi.

Skutky apoštolov 5:28, 29
Keď apoštolom zakázali vyučovať, tak odpovedali Boha treba poslúchať viac ako ľudí.

Keď raz Boh povedal že nemáš nenávidieť svojho brata, nezavraždíš a Ježišových nasledovníkov spoznáš podľa lásky a božie zákony sú vyššie ako ľudské, tak cirkvi svojimi skutkami vo vojnách ukázali, že konajú proti Bohu a robia mu len hanbu.
Tak od Boha môžu očakávať len odsúdenie a trest.

svetlonos
16. júl 2024

@terezka1947
ha som sa neposlala samu seba za Boha! Ja sim jasne a zrozumitelne pisala, ze neverím v cirkev! V Boha áno a pisala som o osobných stretnutiach s Boziu milosťou, precitaj si to trebars ešte raz. Cirkev vyzýva mozog a robia veci, ze by ti zke prišlo keby si vedela o nich. Ale zas, sladká nevedomost - a to myslím v dobrom.
Pokial človek v mojom okolí urobi hrozny skutok, trebars pedofil, ako sorry nemám odpustenia.
Tak isto cirkev, tu pedofil farár a co urobia? Sup s nim do inej farnosti! Takáto spoločnosť je pre mňa zvrhnutie hodná! Preto píšem- cirkev a Boh sú dnes dve úplne rozdielne "bytosti"! Je to ako nebo (Boh) a peklo (cirkev) Za ruskom peknoty sa často skrýva ohavnist a utrpenie.

anketkarka
16. júl 2024

Veriť znamená z môjho pohľadu veriť v Boha, niečo vyššie. Nie veriť v nejakú cirkev. Farári zneužívajú vieru v cirkev. Kto to prekukol, tak sa mu predsa nebude spovedať zo svojho života. Čo farár to iný názor, iný pohľad ,,na Božie pravidlá". Lebo sú to len cirkevné pravidlá, vytvorené a ďalej reprodukované ľuďmi. V dnešnej dobe je už farár zamestnanie, żiadne poslanie, teda česť výnimkám. Pedofilní farári vykonávajú rovnaké sviatosti ako tí, ktorí majú z môjho pohľadu čistú vieru. Ale tú čistú vieru môže mať aj obyčajný človek. Ak koná a žije s čistým úmyslom a v úprimnej viere, tak ten človek podľa mňa nepotrebuje nejakého uja, ktorý je "zamestnaný" ako kňaz, aby mu ,,sprostredkoval Boha". Človek žije s Bohom v srdci. Ak sa snaží konať dobro, s dobrým úmyslom, aby nikomu neublížil. Toto je môj pohľad na vieru a cirkev a ospravedlňujem sa, ak som svojim názorom niekoho urazila. Nebolo to mojim cieľom. Ja som tým len chcela povedať, že autorka nemusí mať výčitky pre používanie ochrany. Viera Ti má pomáhať byť lepším človekom, nie Ti nahánať strach, že si niečo porušila, a preto si zlým človekom.

dorothee
16. júl 2024

@anketkarka tieto tvoje slova mi pripomenuli jednu knihu,ktoru som uz tak davnejsie citala-Pane Buh,tady Anna.Zaujimave citanie.Pripajam citaciu,snad nikoho nepohorsim,ale velmi sa mi ta myslienka paci..

thirstymonk
16. júl 2024

Čauko, z pohľadu RKC je kondom "dovoleny" len počas tehotenstva, teda z praktických príčin (nechce sa ti meniť plachtu s veľkým bruchom po sexe). Tehotná už si a teda použitím kondomu nebrániš počatiu.

Mne osobne celú túto bezokondomovosť hlava neberie, lebo kvoli kondomu ťa daktory farar pomaly upali na hranici, ale keď povieš, že rataš plodne a neplodne, tak vtedy si vzorny kresťan. Pritom zmysel obidvoch je proste "neotehotnieť" a to je všetko, takže fakt mi to hlava nebere, že aky je v tom rozdiel.

Okrem toho, čo si budeme klamať, počas ovulacie no najlepšie šmyka, aj žena je najkrajšia. Takže si vlastne podľa RKC máme odopierať sex vtedy, keď je najlepší... nuž darmo. Nemôžeme slúžiť aj Bohu aj mamone.

Či sa z toho spovedať? Áno. Prečo nie? Pokiaľ sexuješ len s manželom, tak to nie je neviemaky veľky hriech (teda je, ale moralne nie je). Nie je to nič, za čo by si sa musela hanbiť. V šiestom božom prikázaní je takmer všetko porušením zákona "vo veľkej veci", čiže všetko proti 6ke sú ťažké hriechy.

Pozor na to, aby sme neupadli do iného extrému, známy kňaz mi vravel, že raz sa u neho spovedal týpek z toho, že "žiadostivo pozeral na svoju manželku". A on mu na to povedal "A čo mam na ňu žiadostivo pozerať ja?" Najmä v kresťanských kruhoch je určitý extrém, ktorého sa treba vyvarovať. Mám na mysli napr. tradičnu katolicku ženskosť, je to úplný extrém. Preháňajú a tým spôsobujú ešte väčšie zlo.

Nikde sa netvrdí, že svojho manžela nemôžeš pohladkať po penise, že si s ním nemôžeš dávať francuzáky, ste manželia, ste jedno telo a jedna duša. Užívajte sa jeden s druhým navzájom....

Úplne chápem tvoj problém, že druhé tehotenstvo si v žiadnom prípade nemôžeš dovoliť. 100% riešením je proste len nesexovať, ani kondom nie je 100% istota. Oficiálne podľa RKC by ti toto mal povedať každý kňaz. Ak nechceš otehotnieť, proste nemôžeš sexovať. Iná cesta nie je. Ale neoficiálne dobrý kňaz chápe, že sme ľudia a nebude z toho robiť cáviky.

thirstymonk
16. júl 2024

Ak chceš, napíš mi správu, problematike sexualnej čistoty som venoval značnú časť svojho života (akože som sa tomu venoval, nie že som bol svätý jozef). Rád odpoviem.

maja22
16. júl 2024

@maranco To, ako sa na vojny pozerame dnes, je vysledok historickeho vyvoja a nasho celkoveho postoja k ludskemu zivotu. Ked si precitas Stary zakon, vojny boli sucastou zivota Izraelitov a Boh bol casto na ich strane. Prikazanie Nezabijes pritom bolo piate v poradi. Ale zabit "len tak" a viest vojnu pre nejaky ciel, je rozdiel. A mozno poznas aj pribeh z roku 312. Ked sa cisarovi Konstantinovi pred velkou bitkou zjavil po jeho modlitbach ku krestanskemu Bohu na oblohe kriz aj s napisom: V tomto znameni zvitazis. Svet, v ktorom zijeme, je zlozity, lebo v nom ma silne slovo a moc diabol. Politika a najma ta vrcholova je este zlozitejsia, lebo bezny smrtelnik nevidi do zakulisia. Nevies ani ty, ani ja, co povedal papez Hitlerovi medzi styrmi ocami. A co na to Hitler. Ale mas pravdu v tom, ze kazdy jeden z nas sa raz ocitne pred Bozou tvarou a uvidime sami seba takych, aki naozaj sme, uvidime sa akoby Bozimi ocami. Kto nevyuzije ponuku Bozieho milosrdenstva, bude sa musiet podriadit Bozej spravodlivosti.

maja22
16. júl 2024

@dorothee Chodit do kostola, aby sa tam clovek stretol s Bohom, je podla tej autorky absurdne a smiesne? Tak to bude asi protestantka. V katolickych kostoloch totiz Boh prebyva pod sposobom chleba vo Sviatosti oltarnej a prist mu tam vzdat uctu a poklonu nie je nijako absurdne a smiesne.

babulkomale
16. júl 2024

@maja22 aha, tak takto si to ospravedlnujete, wow.
A citala si okrem životopisov svatych aj pribehy ludi, ktori odmietli zabijat a boli za to umuceni v koncentracnych taboroch? Akeho boli vierovyznania?
Mozno budes prekvapena.

maja22
16. júl 2024

@thirstymonk Aj v manzelstve moze muz ziadostivo pozerat na manzelku, dokonca existuju aj znasilnenia v manzelstve. Ziadostivost je, ked muz doslova ide po mamzelke iba ako po mase, ako po nastroji na uspokojenie svojich chutok, ked vyzaduje sex rano, pred obedom, po obede, pred vecerou, po veceri a este niekedy medzi tym. Mozno tomu neuveris, ale aj taki ziju, no a este si to obhajuju slovami Pisma, ze zena sa ma podriadit muzovi. To su tazke hriechy zneuzivania manzelskeho spojenia a taky muz by da mal liecit, ale ked si neprizna, ze pomoc potrebuje, trpi manzelka, ktorej sa casom totalne zhnusi. Toto je velmi citliva oblast, preto je Bohom chranena prave tym 6. prik. a k tomu patri vsetko to, co v tejto oblasti spominame - predmanzelska, ale aj manzelska cistota.

maja22
16. júl 2024

@babulkomale Ano, ludia dokazu pre svoju vieru a presvedcenie velke veci. Odmietnu zabijat, odmietnu sa poklonit cudzim - pohanskym bohom, odmietnu prezradit spovedne tajomstvo, odmietnu uzivat antikoncepciu, odmietnu ist na potrat, odmietnu pracu, ktora nie je cestna, ten zoznam toho, co vsetko su ludia schopni podstupit pre lasku k Bohu, je naozaj dlhy. Nielen co odmietnu, ale aj co, naopak, odvazne urobia - ukryvaju Zidov cez vojnu, prinasaju Sviatost oltarnu do vazenia, odpustia svojim mucitelom a vrahom. To su ti, pre ktorych ma Boh pripraveny veniec slavy...

svetlonos
16. júl 2024

@hopsas
nevyrovná som žiadnu cirkev ani sektu, tie vyzývajú zial casto mozgy, ako tu v diskusiu dobre vidno.
Ja verím v Boha, nie cirkev. Keď Ježiš hlasal Božie slovo a mal svojich učeníkov, išlo mu o dobro a lásku k ľuďom. On naplánoval v tej vzniknutej cirkvi pedofilov a iné ohavnosti! Od toho sa dištancujem. Ono je vždy lepšie slepo veriť inym, lebo netreba zapnúť rozum a treplbars sa popasovať s faktom, že sú to bludy. Tým pádom to otrasne životom a to nikto vacsinozlu nechce.
Ja nevravím, že všetci veriaci sú zly. Mam sestru, ktorá sa v skupine predmodlieva ruženec, organizuje púte, je aktívna v ich spoločenstve v meste. No nie je kňaz ako kňaz. To je na dlhú tému a nikto sa tu nemusi z veriacich citit dotknutý ci urazený. Sú to moje skúsenosti q vnímanie Boha. Ty ho máš iné tak fajn.

mamamasama
16. júl 2024

@maja22 máš rada sex, alebo je to len tvoja "manželská povinnosť"? Lebo neverím, že Boh by bol tak nefér a práve počas mojej ovulácie, keď mám najväčšiu chuť na sex a na môjho manžela, by ma o to chcel pripraviť. Mám mať sex len mimo mojich plodných dní? Keď si to síce užívam, ale už to nie je vďaka hormónom tak živočíšne? Muži sa nemusia takého niečoho vzdávať a ženy áno? Troška diskriminačné, nie? Myslíš, že Boh je muž a nadržiava len mužskému pokoleniu? Tieto veci vymyslela cirkev. Neverím, že Ježiš niekde kázal o HAK a kondómoch. A to som veriaca, pravidelne sa spovedám, každú nedeľu som v kostole a verím v Boha. ✌🏻

thirstymonk
16. júl 2024

@maja22 Áno, máš pravdu

taktotedanie
16. júl 2024

Nie, nemala som a nemam co lutovat
Nepovazujem to za ziadny hriech

maja22
16. júl 2024

@mamamasama Ano, mam rada sex 😃😃😃 Zamyslela si sa niekedy nad tym, preco ma zena panensku blanu? A ze to moze aj celkom dost boliet, ked sa "trha"? Nemam teraz cas na podrobne debaty, ale k tvojmu zaveru by som dodala, ze nase svedomie casto formuje aj poznanie, ktore mame, nakolko vidime veci do hlbky a aky osobny vztah s Panom zijeme. Verit v Boha a verit Bohu je tiez rozdiel. 🙂 A ano, zit ppr nie je lahke, lebo to vyzaduje vela sebaovladania. Clovek zlyhava. Ide o to, ci zlyhava obcas v slabosti, alebo mu je to jedno, resp. s tym vedome nesuhlasi a zije podla vlastnych moralnych zasad.

top_manazerka
16. júl 2024

@maja22 hymen je pozostatok evolučného vývoja. Niečo ako slepé črevo alebo kostrč.. ale kresťania tomu určite pripisujú nejaký špeciálny význam. Mala som spolubývajúcu na intraku. Praktizovala analny sex - len také fukoty, ale de Facto bola stále panna. Tak tomu ja hovorím pokrytectvo.

thirstymonk
16. júl 2024

@top_manazerka Prečo? Možno len to mala radšej do anusu. Aj také sú prípady. To ešte neznamena, že je pokrytecka. Ale, samozrejme, keď sa nechala nakladať a potom sa tvarila jak panna orleanska, tak to je o inom... Mňa však necharakterizuje a neovplyvňuje žiadne cudzie pokrytectvo.

thirstymonk
16. júl 2024

@maja22 Svedomie nie je žiadna smerodajna vec, lebo je ovplyvnena nami samimy a našim životom. Inymi slovami - nejaky kamikadze japončik, alebo moslim, čo s dodavkou naberie 120 ľudí, je vo svojom svedomí presvedčený, že robí dobre a slúži svojmu bohu. Preto svedomie nemožno považovať za slovo božie.

mamamasama
16. júl 2024

@maja22 Ako bolo písané vyššie. Hymen je pozostatok evolúčneho vývoja. Máš inú teóriu? Sem s ňou, kedže ani vedci nepoznajú 100%-tný význam. A to s tou bolesťou mi to tiež prosím vysvetli. To je ako nejaký trest? Ach tá Eva. Alebo len Boh chcel, aby sa ženy vzdali najväčšieho pôžitku zo sexu, pričom chlapom tento pôžitok nechal. Naozaj verím v Boha a verím v to, že Boh je dobro. Nechce nám zlé veci, ani nás nechce trestať. Cirkev už mnohokrá pochybila a oprav ma ak sa mýlim. Kde v Biblii sa píše o HAK a kondómoch.

thirstymonk
16. júl 2024

@mamamasama Opravím. O HAK a kondomoch sa nepíše. To je pochopiteľné, keďže vtedy to neexistovalo, však? Píše sa však o synovi Júdu - Jakubovho syna, ktorý mal troch synov a jeden z nich sa volal Onan. Ten mal obcovať so ženou svojho mrtveho brata (tzv. leviratske manželstvo) a syn, ktorý by sa z toho manželstva počal, by bol zakonitym potomkom mrtveho brata. Bolo to vtedy bežné, aby sa zabezpečilo dedenie získanej pôdy od kanaanskych národov. Lenže Onan to odmietol a "vylieval semeno na zem, len aby neposkytol potomstvo svojmu bratovi". Boh ho za to potrestal smrťou. Áno, to je ten Onan, od ktorého pochádza pomenovanie onania - masturbácia. Hoci podľa Biblie Onan skôr prerušoval súlož ako onanoval :D No, kovbojka. Ide o to, že už pred 3500 (cca) rokmi Boh dával jasne najavo, že manželské obcovanie má byť zakončené možnosťou počatia, že má byť otvorené pre život. Veď prečítaj sama: Genezis kapitola 38, dokonca ti dám aj link pod nos, ná: https://svatepismo.sk/genezis-38

thirstymonk
16. júl 2024

@maja22 Ty veľmi múdro hovoríš. Súhlasím s tebou. Pokračuj, keď budeš mať čas.

terezka1947
16. júl 2024

@svetlonos kde argumenty končia,začína téma napr.nepotrestanie pedofilov.
Len tak mimochodom,potrestaní sú. Tak isto ako inísmrtelnici sú postihnutelní svetskymi zákonmi.
Ale práve toto je problémom.
Boh a cirkev nesmú byť rôzne "bytosti".
Lebo keby bola snaha byť aspoň najlepšia verzia seba ako veriaceho,bolo by to nádherné.
Lenže tu je kopa ľudí,čo sú naoko veriaci ,patriaci k niekde,ale sami si vyberú,v čo v tej cirkvi veriť búdy a čo nie. Čo im nevyhovuje,v to neveria.
To je také ani,ani.
Tak keď mi raz náboženstvo nevyhovuje ako celok,tak tam nepatrím,nevytvirim si predsa svoje vlastné náboženstvo
To je potom "neveriaci" skutocnehsi a lepší človek ako nejaký " veriaci".
A potom sa nedivím tým témam na MK,svadba v kostole,naoko,ako obísť pravidlá pri krste,svadbe,atď.