Nástroje na pomoc manželstvu

stanislavkipo
15. máj 2022

ahojte,
sú nejaké nástroje / hry cez ktoré by manželia spoznali alebo vedeli si porozumieť či pracovať na svojom rozvoji, operatívnom rozhodovaní a dlhodobejšom plánovaní?
V podstate aj rodina funguje ako nejaký organizmus a verím že sú nejaké nástroje/hry ako možno dospieť spoločne ku spoločným cieľom, hodnotám, prioritám či plánu ktorý by pri rôznych problémoch mohol pomôcť. Alebo hoci aj workshopy ku tomu. (napr. identifikácia problému a brainstorming ku tomu, def. cieľa, hodnôt, priorít aby boli spoločné) - či je to nápad úplne mimo, ak to chcem takto poňať? (manželský poradca nepomohol)
Dostali sme sa do manželských problémov a od manželky dostávam stále len odpoveď "neviem" a ťažko sa takto funguje / rozhoduje / financuje...
Nechcem matematické vzorce ale skúsenosti prípadne ako sa posunúť a či strategicky vieme smerovať spoločne alebo sa radšej rozísť. V rozhovoroch sa už toho nakopilo veľmi veľa aj z minulosti a hlavne externých ľudí (svokrovci). Možno aj tabuľkový formulár stačil - ale radšej by som niečo zábavnejšie - chytľavejšie. 🙂
Vďaka.

domi995
15. máj 2022

Neviem či to je jedna z odpovedí ktoré hľadáš, ale možno toto? 🙂 https://odzadu.startitup.sk/4-spolocenske-hry-p...

domi995
15. máj 2022

Inak aj táto hra má celkom zaujala, že by mohla byť.. sú tam aj úlohy https://shop.madeincekoslovakia.sk/spolocenska-...

0silvia0
16. máj 2022

@stanislavkipo fiha, ides na to dost zvlastne. Myslis, ze na zabavnej forme bude manzelka participovat, ked nechce s tebou komunikovat?

zuzitko74
16. máj 2022

Myslím si, že manželka ,,vie", len sa z nejakého neznámeho dôvodu, bojí prejaviť to, čo si naozaj myslí. Cez hry to nepôjde, stále bude držať svoje reakcie pod kontrolou, už nie je malé dieťa, ktorého psychické rozpoloženie odhalíš aj z náhodnej kresby.

makova333
16. máj 2022

@stanislavkipo pozri, vsetko stoji a pada na ochote robit kompromisy (ak tam teda nie je nejaka patologia osobnosti, tuto kapitolu spominat nebudem, lebo ta sa riesi uplne inak.). Dalsia vec je, ze nic univerzalne na kazdu situaciu neexistuje. Skus dat priklad, v com mate poroblem, mozno sa budem vediet odpichnut, co konkretne by pomohlo.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
poopsie
16. máj 2022

Precitaj si muži sú z Marsu a ženy z Venuše... Ona možno práveže nečaká tvoju diagnosticku hru ale kvety a čokoládu

alvaluka
16. máj 2022

Pekne, ze sa snazis a hladas moznosti, toto by som ocenila, ale aj z vlastnej skusenosti si dovolim tvrdit, ze ak jej odpoved je neviem, tak vie, ale nechce to povedat.
Boli ste v manzelskej poradni, nepomohla, ale to ani trosku ste neodhalili, kde su problemy?

vanda323
16. máj 2022

@stanislavkipo Gizka Nová tvrdí že základ dobrého manželstva je hlavne nech má manžel plne brucho 😉
Akože akceptujem tvoj názor ale naozaj ti na spoznanie manžela treba hry? Nedá sa ísť na dovolenku alebo len tráviť spolu viac času a rozprávať sa.. prechadzka,obed niekde?

thoughtfulweirdo
16. máj 2022

Dievčatá, predpokladám, že autor už má všetky tieto basic veci dávno vyskúšané, keď sa pýta na ďalšie nástroje 😉 poradiť žiaľ neviem, ale celkom ma to zaujalo, tak sa pripinam.

alvaluka
16. máj 2022

@vanda323 on ako manzel hlada riesenie kvoli svojej zene. Ma Gizka Nova aj nejake mudro, co ma mat manzelka plne aby bolo stastne a spokojne manzelstvo?

alica_matejka
16. máj 2022

neviem ci som to spravne pochopila, ale hladas hry na to, aby ste sa s manzelkou vedeli normalne porozpravat/spoznat, alebo neviem? podla mna pokial sa neviete normalne v klude zhovarat, na to asi ziadna hra nepomoze.,

pauli_s
16. máj 2022

@stanislavkipo https://www.clovecinahra.sk/clovecina-pre-pary/...

Ahoj, toto používame my. Skúšali sme to hrať v období keď sme nemali žiaden problém, ale zistili sme, že oveľa viac sa nám to osvedčilo zahrať si po nejakej väčšej hádke alebo pri dlhodobejšom stupňovaní napätia. Upozorňujem ťa však, že pri hre niekedy vedia na povrch vyplávať aj veci, ktoré naozaj boli dlho skryté. Po jednej takej našej náročnejšej hádke sme túto hru hrali 2 hodiny vkuse... a vládla počas toho striedavo príjemná a aj dosť ťažká atmosféra, avšak výsledok bol dobrý.
Musím však podotknúť, že na takúto hru musí byť človek typ, nemôžu to podľa mňa hrať nejaké uzavreté povahy, alebo ľudia, ktorým to príde trápne.

@vanda323 Ježiši Maria, to je taká rada. Gizka Oňová hlavne chodila pomáhať k sociálnym prípadom vo svojej relácií, čo nevládali poplatiť ani elektrinu a mali povypadávane zuby a boli alkoholici, nie k očividne vyzretým ľuďom a intelektuálnejšie založeným.

luccija
16. máj 2022

@pauli_s Gizka Onova vždy dávala rady o manželstve len zabudla povedať, že má úplne poddajneho a submisivneho manžela a s takým to bude tak ako ona povie🙂detto Mazikova

luccija
16. máj 2022

@stanislavkipo koľko x ste boli v manželskej poradni?Skús daj konkrétne čo Vam robí problém...

vanda323
16. máj 2022

@alvaluka
@pauli_s
Veď dobre dievčatá....každá sme iná...keď sa chcú hrať hry nech sa hrajú....

lilyianka
16. máj 2022

@stanislavkipo tiež cez hry by manžel asi manželstvo nezachránil. Ale skôr chcem povedať jedno. Keď u nás ja poviem "neviem" tak ja dobre viem. To slovo použijem buď keď sa mi už nechce počúvať, alebo nech sa muž rozhodne ako chce alebo nech si robí ako uzná za vhodné a dá mi už pokoj 🤭🤭

akje
16. máj 2022

@stanislavkipo

ahoj 🙂

myslim, ze toto by vam mohlo pomoct.
https://www.martinus.sk/?uItem=128313
Kludne priprav vecer nieco na skusnutie, nalejte si vinko a citajte si spolu. Kludne citaj ty. A ona nech papa 🙂

Je to velmi zaujimava kniha, ktora da do vztahu vela a je v nej v podstate aj to, co hladas. V zavere je zoznam aktivit, ktore si spolu obodujete a zistite, co mozete robit spolu a bude vas to aj oboch bavit a tym padom budujete tie pozitivne zazitky a aj sa spoznavate 🙂)

Drzim palce 😊 je vidiet, ze mas skutocne zaujem o spokojnost vo vztahu. Tak nech vam to vide ;)

matildam
16. máj 2022

@stanislavkipo Sadnúť si, na papier napísať čo chcete - každý sám a aj ako rodina spoločne. A hľadať spôsoby, ako každý sám a aj spoločne budete smerovať tam, kam potrebujete. Pripadá mi to tak, že hry pri hľadaní vážnych riešení nemajú miesto, zábavou sa k nim asi nedopracujete.

pauli_s
16. máj 2022

@matildam Tie hry nie sú zábavné. Väčšinou sú vo forme kartičiek a sú tam otázky, na ktoré obaja partneri odpovedajú. Sú tam otázky ako: "V akej situácií si sa cítil najviac zranený mojou príčinou?" alebo: "V akých situáciách máš pocit, že sa na mňa môžeš plne spoľahnúť a v akých vnímaš naopak moje rezervy?"

victoriab
16. máj 2022

@stanislavkipo mne sa páči že stále hľadáš riešenie, to je pekné, pripnem sa, niektoré hry by pomohli asi aj nám

spadnutaslivka
16. máj 2022

keď muž nechce počuť, čo ženu trápi, nepomôže ani milión hier. A tým nemyslím, že sa nepýta, ale že neprijíma jej odpoveď. Možno to 1000x naznačila, 100x povedala a on si furt ide svoje, tak rezignovala a už odpovie len "neviem". Niekedy to ženu už prestane baviť, keď vidí, že keď sa snažila niečo povedať, chlap ostal len nafučaný, tvrdil, že to tak nie je alebo to nechcel/nevedel pochopiť a riešil to úplne inak, ako to ona myslela a ešte potom sa tváril, že ona je tá zlá a nevďačná, lebo on sa tak snažil a robil, čo chcela. 😒
@stanislavkipo neviem, aká je tvoja žena povaha, ale neviem, či vám hra pomôže. Otázkou aj je, ako dlho už trvá tento stav.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
spadnutaslivka
16. máj 2022

@zoro9836 mne sa zdá, že porovnávaš hrušky a jablká. Ja dokonca asi ani nepoznám ženu, ktorá by nehovorila priamo, ale "nič mi nie je". Komunikácia je základ vzťahu. Verbálna i neverbálna.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
spadnutaslivka
16. máj 2022

@zoro9836 tak asi vôbec nechápem, čo píšeš. Nemusím nič ignorovať, ale ako vravím, "nič mi nie je" poznám len z vtipov. Ja svoje problémy riešim. A veta "nič mi nie je" nič nevyrieši. Viem, aké sú rozdiely vo vnímaní, potrebách a pocitoch medzi mužmi a ženami, ale nejako mi asi uniká tvoja pointa.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
16. máj 2022

@stanislavkipo my sme hrali s muzom na VR a compe paralelne, len neviem ako sa to presne volalo, islo o to, ze jeden navigoval toho druheho v casovom Limite a ten druhy mu hovoril a strihal dratky na bombe. Ked sa neskoordinovali alebo spravili chybu, tak boom 😀

stanislavkipo
autor
4. jún 2022

perfektne 🙂 Vdaka za vsetky tipy - idem to preskumavat a skusat.
Konkretne problemy by bolo na dlhsie a som presvedceny ze v takychto diskusiach je velmi tazke opisat a vnimat kontext, priciny, nasledky aj dilemy na rozhodovanie.
Verim, ze pary si musia svoje problemy vyriesit samostatne - pripadne s profesionalom.
Nam na tomto zlyhalo manzelstvo - najprv urobili svinstva svokrovci a potom manzelka zmenila dolezite rodinne rozhodnutiach po konzultaciach s nimi (prevzala ich odlisne plany) aj napriek mojmu radikalnemu nesuhlasu, co nas dostalo do problemoch a znicilo dovtedajsiu doveru a uprimnost. Samozrejme, zlyhanie manzelstva je zlyhanie oboch a urcite mam nejaku mieru spoluzodpovednosti aj ja. Ci uz som nevedel akceptovat vsetko alebo dostatocne vysvetlil svoje priority alebo xy inych veci, ktore sa uz vyhrotili z problemov. Kompromisy urcite do manzelstva a partnerstva patria ale nedaju sa aplikovat vo vsetkom a aj mozu byt rozne chapana velkost ustupkov. Viem co trapi zenu, ona vie co trapi mna a zial su to protichodne veci. S vecami z minulosti sa uz tazko zije a uprimnosť a doveryhodnosť sa velmi tazko obnovuje a tak nie sme stastni obaja.
Nam poradna nevysla bud kvoli tym uz nahromadenym problemom z minulosti alebo kvoli obcasnym stretnutiam (mozno 5x hodinka) kde ja mam pocit ze by to chcelo intenzivnejsiu pracu lebo neriesenim alebo iba vlaznym nam veci prerastli cez hlavu a poradna tiez nevyriesi vsetko. Verim, ze komunikacia a hladanie spolocnych hodnot, planov by malo byt jednym z tych najdolezitejsich aj pri poradni.
Rozvodu a zaciatku novej etapy sa vobec nebranim, ale aj to chce jasne vediet povedat a vyriesit viacere veci (deti, byvanie, starostlivost, financne, atd atd) nech je to pokojne a ferove pre oboch. Zaroven podla mna, vyznat sa vo svojich hodnotach, prioritach a cieloch a vediet ich komunikovat je dolezite pre kazdeho. (pre akukolvek rodinu, firmu, pracovny tim, a aj ako priklad pre deti - lebo nevediet kam idete a ako sa tam chcete dostat je ako ist s lodou bez kormidla) 😉
Sú aj možnosti ako zmieriť sa a akceptovať alebo odísť (zvažujem) ale manželstvo a hlavne rodičovstvo sú mi natoľko dôležité stavy, že sa usilujem o hľadanie riešenia. Cez hry, knihy, veci ... takmer čokoľvek. Humor je korením života a na každého platia rôzne veci, u niekoho vysexovať, vyhádať sa, prejsť to mlčaním, vydiskutovať, poradcovia, samota, u niekoho opiť sa, dokonca u niekoho nevera atd, atd... hranie by mohlo patriť medzi neškodné. 😉