Priateľ je samotár

5. apr 2023

Ahojte som s priateľom už 5 rokov.
Poslednou dobou to ale dosť skripe medzi nami ..
Presťahovala som sa pred 2 rokmi za nim 400 km od rodiny.
A tak si aspoň každý deň na 20 minút s mamou zavolam..
Chodieva na návštevu s mojou sestrou mladsou tak raz za 3 mesiace a aj to od piatka do nedele čiže u nas aj spia..
A tu je problém.. Priateľovi to zacalo vadiť a snaží sa ma presvedčiť o tom ze partner je na prvom mieste a silene na mňa tlačí s tym ze mu to vadi..pricom jeho príbuzná chodi k nam každé 3 týždne na obed..Ja som zavretá v izbe..lebo si nemáme co povedať hlavne z jej strany.. nemá nikoho len ju.
Nechcem robiť rozdiely kto je na prvom mieste kto nie je..
Rodina a partner je to najdôležitejšie co v živote mam..
Vždy som bola rodinne založená s mamou mam perfektny vzťah priam kamarátsky.. Neviem prečo zrazu takto..Chce mať doma kľud atď.. Pričom rodina zboznuje mojho partnera..hned ho k sebe prijala.. Chodievame aj my k nim prespať ked sa da..No včera sme sa tak pohadali..Nemam chut ist ani domov som z toho smutná..Nechcem ublížiť nikomu..Cim dlhsie tým viac mi pride ze je samotar.. Neviem co dalej

solange7
5. apr 2023

Ani nahodou by som sa takto neizolovala. Ked mu vadi ich pritomnost, tak by som chodievala na navstevy ja. Kludne aj bez neho. To ze on je dobrovolne sam ako prst neznamena, ze sa mas izolovat aj ty.

melanta
5. apr 2023

Keď príde jeho jediná príbuzná, ty sa zatvoríš do izby? A čo že si nemáš čo povedať s ňou? Ak je to jeho jediná príbuzná, ten obed by som strávila s nimi a bola milá. Úprimne, nemáte si čo vyčítať. On má jedinú príbuznú a tá keď príde, zavrieš sa do izby. Tak prečo ťa tak veľmi prekvapuje, že jemu vadí tvoja rodina?

autor
5. apr 2023

@melanta ona nevie ani ze sme spolu..

melanta
5. apr 2023

Prosím? Akože ona príde na obed a ty si zatvorená v izbe a ona ani netuší, že tam niekto je? Ona ani netuší, že ste spolu 5 rokov a že 2 roky spolu bývate? A to má aký dôvod? Vieš, že to nie je normálne.

lelelienka
5. apr 2023

No myslim ze problem mate obaja. On ako sa sprava k tvojej rodine a ty ako sa spravas k tej jeho. Lebo ani jedno nie je normalne.

autor
5. apr 2023

@melanta Niee akoze pozdravime sa ale tym to konci. Ide o to ze to je priatelka nie priateľ..len som to nechcela písať hneď keďže ľudia dokážu súdiť..

veronika_sk000
5. apr 2023

kolko mate rokov? pretoze podla jeho slov, ked je partner/partnerka na prvom miestez nemala by sa za to hanbit a mala by mat na haku, co si kto mysli, lebo ty si cislo jedna v rebricku priprit..o tomto sa porozpravajte

melanta
5. apr 2023

Takže tvoja priateľka má jedinú príbuznú a za 5 rokov vášho vzťahu jej nebola schopná priznať, že má namiesto priateľa priateľku? Neviem si predstaviť byť vo vzťahu s takým človekom, ktorý nedokáže byť úprimný ani voči najbližším príbuzným. Ak by som bola lesbička a mám jedinú príbuznú a tá by to nepochopila a nedopriala by mi byť šťastnou, tak by som sa s ňou proste nestretávala. Tvoja priateľka nie je samotár, skôr by som povedala, že nie je vyrovnaná s tým, že je lesbička. Toto by ste mali riešiť. A ak sa s tým odmieta vyrovnať, aby ste mohli žiť normálne a spokojne, tak je namieste uvážiť, či toto chceš do budúcnosti.

autor
5. apr 2023
lopuch22
5. apr 2023

Dlhý rozhovor.To,že je niekto samotár,introvert,nie je sociálny typ,neznamená,že teba stiahne so sebou.Priatelka by mala rešpektovať tvoju rodinu..Je rozdiel ako tu píšu baby,že žijú so svokrami,alebo svokry chodia každý deň na návštevu,to čo by potom robila?Raz za čas po 400km ceste stráviť víkend nie je nič čo by neprežila.Ved ak,nech jeden deň strávi s vami,potom si môže ísť s vlastným programom,na nákupy,atď.Zvlast,keď tvoja rodina ju má rada-a úprimne si povedzme,veľa rodičov ešte stále nedokáže tolerovať inú orientáciu svojich detí,nie ešte mať radi ich partnera.To by si priateľka mala uvedomiť,že má obrovskú výhru.Tiez sa mi nepáči,že jej známa o tom nevie a ty si v izbe.To je zas tvoja chyba,ja by som na to nepristúpila a normálne obedovala s nimi,alebo sa tam.motaj po kuchyni,premoz sa k slušnému rozhovoru.To je taká celkovo divná situácia.Ak by po dlhej dobe pokusov o nápravu,môžte ísť aj k psychológovi.Predpokladam,že rozísť sa určite nechcete

melanta
5. apr 2023

@lopuch22 ja si myslím, že problém tu je ten, že teta priateľky netuší, že dotyčné sú lesbičky. To si myslím, že je príčinou toho, že s tou tetou je to tak ako je. Čiže problém priateľky nie je to, že je samotárka ale ten, že zrejme nie je vyrovnaná priznať verejne, že je lesbička. Aspoň tak to vnímam ja.

lopuch22
5. apr 2023

@melanta aj tak nemusí sa autorka izolovať v izbe,môže byť za kamarátku a spolubývajúcu kým sa priateľka odhodlá s tým priznať.
A rodičia priateľky o vás vedia? Nejaká známa,teta,to by ma netrápilo.

autor
5. apr 2023

@lopuch22 mate pravdu..Chcem to určite zmeniť a obedovať s nimi.. Porozprávať sa ...Ale nedokážem ignorovať rodinu..

autor
5. apr 2023

@lopuch22 práveže jej uz nikto nezije..iba ta teta

gabika0825
5. apr 2023

A prečo nejdes ty k mame na návštevu keď to jemu vadi? Ty bývaš u neho? Nemáte spoločný byt/dom? Ak bývaš u neho tak bohužiaľ si môže určovať on koho bude mat v dome alebo byte. Je to od neho hnusne ja by som s takým partnerom nebola ktorý by neakceptoval moju rodinu. Lebo toto nie je to že by vôbec nechcel aby k vám hocikto chodil. Keďže on si tam vo velkom pozýva niekoho z rodiny. Tam to bude v tom že si nerozumie asi s tvojou mamou. Tak chodievaj ty k mame a bude vybavené a dobre by som si premyslela s kým si vo vzťahu

melanta
5. apr 2023

@gabika0825 skús si prečítať zvyšok komunikácie, lebo prvotný príspevok je úplne zmätočný, keďže následne autorka popísala situácie, z ktorej je zrazu úplne iný príbeh.

januska12323
5. apr 2023

Keď sa za 5 rokov nedokáže ani priznať, že má spolubývajúcu tak ti nemá čo vyčítať.

cialota
5. apr 2023

toto mi vobec nepride normalne. ved si s rodinou malo predsa a toto mu prekaza? na druhej strane tiez by sa mi nepacilo, keby sa priatel zatvori v izbe, keby prisla moja jedina pribuzna. preco to robis? tym padom pouzivas na vas oboch uplne iny meter, nechapem to. spravaj sa tak, ako chces aby sa spraval aj on.

h2
5. apr 2023

@cialota Čítaj diskusiu.

kiwi3
5. apr 2023

a ako ti to vysvetlila? nie je v tom aj nejaky typ ziarlivosti, ze ona uz rodinu vlastne nema a este aj ta jedna teta ju vlastne neprijma taku, aka je? ty si jej jediny blizky clovek a nechce sa o teba s nikym delit. to ale urcite nerobi dobrotu. lepsie by bolo, ak by tych tvojich zacala brat ako vlastnych... pre obidve. preco to tak nie je, neviem. to je asi na hlbsie skumanie.

7miriam77
5. apr 2023

Ja si myslím, ze problem je vo vas dvoch. Ste spolu 5 rokov, co je celkom dlha doba. V dnešnej dobe uz pary rovnakeho pohlavia normálne spolu vystujuju aj na verejnosti, nie je na tom nič, nad cim by sa uz ludia pozastavovali. Aspoň väčšina. S priateľkou sa porozpravaj a opytaj sa jej, kde je problem. Mozno sa boji, ze sa na nu teta, jediná jej rodina, nahneva? Aj to je možné. No vyrieste to cim skôr, lebo zakazovanie druhemu stretavat sa so svojimi blyzkymi, je cesta do záhuby

svetlonos
5. apr 2023

@7miriam77
Neviem kde zijes ale mnoooho ludi na SK este nie su otvoreny parom rovnakeho pohlavia, hlavne aj tie starsie rocniky. Je par vynimiek. A Boze uchran ak su este aj veriaci- to je hotova sodima gomora!
Takze to aj celkom chapem, idealne odstahovat sa kusok za hranice a budiš.

svetlonos
5. apr 2023

Autorka,
opytaj sa na skutocnu pricinu. Mm je introvert, kamaratov ma asi 3 aj to v usa a napisu si 1-2 x rocne mail. Za 7 rokov vztahu som ho 2 krat pocula telefonivat s kamaratom, zvedava som bola ako slak. Potom som vyzvedala kto bol co bol 😅 co inak nerobim.
On je samotar, medzi ludi je ist pre neho trestom, vsetky moje kamosky vedia nj, aj komunikativne, pokecali by.
Ani za svet, nema zaujem, videlbjednu ked usla okolo 😁. Nenutim, akceptujem hotovo. Zato s rodinou nema problem, ked sa zastavi segra s muzom detmi este aj obed navari, venuje sa. Suowr si pokeca s bratrancom , i ked kazdy hovori inou recou, nejak sa zhodnu 🤣.
Nikdy mi rodinu nevycital, i ked som povedala, ze pridu. Dokonca kamoska s malym mala dojst a on v pohode i ked ju nikdy nevidel. Ani cudzie dieta by mu nevadilo 2 rocne.
Takze ta tvoja priatelka ma asi iny dovod akobsamotarstvo. Opytaj sa.

7miriam77
5. apr 2023

@svetlonos zijem na Slovensku,uz par rokov, a v mojom okoli su ludia rovnakeho pohlavia akceptovaní. Samozrejme,ze sú ľudia, ktorí su aj vynimky,ale to je vo vsetkom tak. Niektori neschvaluju zit nadivoko, niekto sa pohorsuje nad rozvedenymi...co narobime?? Ak sa ľúbia, mali by to priznať, co sa budú schovávať cely zivot, lebo nejaki ludia pary rovnakeho pohlavia neschvaluju??? To fakt sa maju odsťahovať??? Utekat??? No teda,to je rada

7miriam77
5. apr 2023

@svetlonos aj v nasej politike aj showbiznise mame zopar gayov a nik to nerieši

h2
5. apr 2023

@svetlonos Ach, zase toto zovšeobecňovanie. Na Slovensku je hotová sodoma gomora, ale stačí ísť len kúsoček za hranice a hneď je všetko nádherné. Čo tak napríklad do Poľska? Tam to bude určite oveľa lepšie, však?

janinah
5. apr 2023

V ten víkend ked príde na navštevu tvoja mama,nech sa ona pozve na návštevu k tej tetke.Akože teta vás chodí vyžierať /srandujem/ každé tri týždne a ani raz vás dve k sebe nepozvala?

svetlonos
5. apr 2023

@h2
tak Polsko kapitola sama o sebe v tomto. Ja nezovseobecnujem, hovorim zo skusenosti vlastnych. Mam kamarata geya a tie reakcie su ozaj na grc. Aj podaktori 30 rocny maju predpotopne nazory.
Na druhej strane ked sa opyta niekto aby som definovala Slovakov, neviem. Nepoznam cely narod aby som mohla hovorit o jeho vlastnostiach. To by bolo velmi trufale, nerobim to. No nazory na Sk na geyiov a lesby su nie najlepsie este dnes. Za hranicami to nieje vzdy lepsie, tan znamy je z DE a tiez si napriklad priatela tazko hladal. Tak isto to tam nie je na dennom poriadku poriadku povedat, no nazdar, som gei pacis sa mi, pojdes na kavu?
Ale ta tolerancia je tam vacsia. v AT mas tiez miesta/ ludi ktori maju na nich blbe nazory. Ide vsak o vacsinu.
Na druhej strane neuznavam - a to ani normalne zmyslajuci gei/lesba, brat tuto formu vztahov ako normu a ze to treba uz detom treba v skolkach tlacit do hlav. Nemaju potrebu na seba extremne upozornovat.
Na SK velmi kvitujem, ze v skolkachcsa taketo temy nejak neriesia.
To si ma zle pochopila, alebo to zle vyznelo.
Idealne a prednejsie by vedeli o tom hovorit Slovaci homosexuali.

svetlonos
5. apr 2023

@7miriam77
nemsoa, len kazdy je ina povaha. Pokial je pre mna tlak okolia neznesitelny a nedokazem ovplyvnit a zmenit to, odchadzam. V zaujme zachovania si vlastnej pohody, zdravia atd. Pokojne mozes ist aj proti veternym mlynom ak mas na to energiu 🙂, no nie kazdy ju ma.
A ano, pokial su 2 stotozneni so svojou sexualitou, je to ok. No v pripade autorkinej priatelky to tak nevizera. Autorkina rodina to prijala, super. Ta druha s tym problem evidentne ma. Ona musi riesit seba a to nie je jednoduche. Do toho este neakceptujuce okolie, na pohode nepridava.

ahhola
5. apr 2023

Denne 20 min s mamkou vy som okresala, 4*rocne na víkend uber 1 a predostri, ci bude spokojný... Co ten chlap špekuluje, co je jeho cieľom, ked zrusis prespavacky úplne, co bude nasledovať? 👿