icon

Výhody a nevýhody manželstva

2. máj 2023

Ahojte. Mohli by ste mi napísať výhody/nevýhody manželstva?
Lebo ľudia ma presviedčajú, že to má veľmi veľa výhod, ale vymenovať mi ich nevedia.
Ja som sa kedysi chcela krvopotne vydávať, za každú cenu. Roky však ubiehali a ja už jaksi nemám potrebu. S priateľom máme dcérku, sem tam naznačí svadbu, ale ihneď ho odbijem, že neexistuje. Ako si som si na to zvykla, že žijeme spolu "bez papierov". A nevadí mi to. A hlavne sa nechcem vydávať len pre to, že sa to "patrí" a hlavne, ako hovorí jeho otec: "Keď máte spolu dieťa, tak sa teraz MUSÍTE zobrať."
O to viac po tom netúžim, keď je to odo mňa očakávané...
Je tu niekto, kto sa vydal len kvôli "papierom", kvôli očakávaniu iných, kvôli "výhodám", kvôli kľudu v rodine a fungoval vzťah aj naďalej?
Ja sa totiž aj obávam, že ak by som na to pristúpila, že by nám to pokazilo vzťah. Bola som medzi kamarátkami svedkom toho, že nejedno manželstvo im pokazilo vzťah, dokázali spolu roky žiť v pohode a ako náhle sa vzali, do dvoch rokov šli od seba 🙈 nehovorím, že je to pravidlo, ale konečne mám "normálnu rodinu", s priateľom sa tešíme z niekoľko mesačnej dcérky a nerada by som to "pokazila" manželstvom.

sense
2. máj 2023

@jamimo tak potom nie je žiadna vyhoda

jamimo
2. máj 2023

@dankanka no nebolo, majetok sme nadobudli za slobodna vlastný, ja aj dedičstvom, deti nemáme, aj tak by sme to museli "ošertiť" u notára. Lebo je len a len na mne (ňom) ako so svojim majetkom naložím, a je úplne jedno, či som manželka alebo single, vo vzťahu... Status manželky ani "nezaručuje", že manžel ťa v dôstojnosti opatrí, že bude vedieť komunikovať a úradmi, poisťovňou, lekármi... Nerozumiem prečo sa tu kalkuluje s cenou u notára, a cenou za sobáš. Proste som sa nikdy vydávať nechcela, od mladi mlada mi to nič nehovorilo. Chlap detto. Tak sme sa proste našli. Je na tom niečo zlé? Napísala som len svoj názor, nikoho som neurazila. Len som asi nezapadla do niekoho zásuvky. Nevadí, dokážem s tým žit v mieri 😉

jamimo
2. máj 2023

poznáš to asi aj všeobecne z médií, reportáží. Žena apeluje na polícii, za 2 dni ju muž znesie zo sveta. Alebo, psychicky a ekonomicky týraný zrútený chlap sa obráti na políciu, právne služby (veľmi ojedinelé v praxi) a výjde na pohŕdanie a smiech. Neskôr sa obesí...

stvura
Odpoveď bola odstránená
h2
2. máj 2023

@stvura Nemyslím si, že žena vždy dopadne lepšie v manželstve a keď nie, tak musí mať závisláka, gemblera, či alkoholika. Stačí, ak je napríklad majetkovo na tom lepšie, ako muž. Nechápem, prečo je taký strašne rozšírený názor, že taká situácia nemôže nastať, lebo je to predsa žena, tak nemôže zarábať, ani vlastniť nehnuteľnosť. 🤦🏻‍♀️

sergejj
2. máj 2023

Je krajsie mat manzelku ako priatelku. A ked pride dieta ste rodina. Vyhoda ze mas sex aj vtedy ked nechces. 😀

beronsche
2. máj 2023

@h2 tak vo vseobecnosti, mne pride dost divne vobec rozmyslat o tom, ze manzelstvo sa mi nevyplati, lebo som na tom financne lepsie.. Takato kalkulacia mi pride nechutne sebecka. A to pisem ako niekto, kto vstupoval do manzelstva lepsie fin. zabezpeceny ako partner..

h2
2. máj 2023

@beronsche A ísť do manželstva, lebo sa mi to finančne vyplatí, nie je nechutná sebecká kalkulácia? Ja som nepísala, že nie som vydatá, lebo sa mi to nevyplatí. Ja sa vydávať nechcem, lebo po tom proste netúžim.

dankanka
2. máj 2023

@jamimo tiez nemam rada sobase, svadby ale teda prislo mi to najjednoduchsie riesenie.. ved komu ako je lepsie

kikulienkadd
2. máj 2023

Ahoj,nikdy som nerozmýšľala o výhodách/nevýhodách manželstva. Až dnes,ďakujem za tému. Nevýhodu nenachádzam, ale som vydatá len necelých 16 rokov. Výhoda je,že ten muž, ktorý ma po 5.mesiacoch randenia požiadal o ruku, mal odvahu stať sa mojim manželom,vziať na seba zodpovednosť za nás oboch,našu rodinu,deti. Je výborný manžel a otec našich detí. Prežili sme spolu všeličo ťažké, ale vďaka Bohu, nás to vždy viac spojilo. Manželstvo je lepšie ako som si dokázala predstaviť.

tiezjedna
2. máj 2023

@sergejj rodinou sa stávate príchodom dieťaťa. Je jedno či ste svoji alebo nie. Manželstvo je právny štatút, s rodinou ako takou fakticky nijak nesúvisí.

opica_skorica
2. máj 2023

Normalnu rodinu v uvodzovkach.
Manzelstvom pokazit vztah v uvodzovkach. Co si myslis?
Ze manzelstvo pokazi vztah?
Nie.
Nepokazi.
Ked uz nebol pokazeny predtym.
Vztah je o ludoch.
Ked sa snazia obaja, funguje.

alazala
2. máj 2023

Za mňa sú toto dôvody (pozor , nie výhody!), prečo uzatvoriť manželstvo: 1. Manželstvo je verejný záväzok, tzn. manželia si sľubujú “pred všetkými” že si budú verní, budú sa o seba starať atd … a takýto záväzok má väčšiu váhu. Ak niekto taktýto verejný záväzok nechce vysloviť , tak na tom (podľa mňa ) niečo bude - že to nemyslí vážne. 2. Keď jeden z partnerov zomrie, druhý po ňom nededí nič. A to nemyslím na nejakú vypočítavosť - len o “postaranie sa” o toho druhého ak by sa niečo stalo. A to už nespomínam, že nemusím nikomu vysvetľovať , ze kto som, čo som - na úradoch , ale aj inde - sme proste manželia a už je všetko jasné

beronsche
2. máj 2023

@h2 a ja pisem, ze "vo vseobecnosti", cize nie, ze konkretne ty to mas takto, takze nemusis nic vysvetlovat. 😉
Plus nikde nepisem, ze vydavat / zenit sa, je dobre preto, "lebo sa to oplati" - vo financnom vyzname. Ved toto je predsa len opacna strana toho isteho extremu...

Ale ano, uznavam, ze manzelstvo urcitym sposobom chrani toho partnera, ktory je fin. na tom horsie - Ako som uz pisala - vacsinou zeny, kvoli tomu, ze nejaky cas ostavaju s detmi. Ale nie nevyhnutne je to zena.
Na tom nevidim nic zle, ze manzelia zdielaju aj financie a navzajom sa podporuju.. toto samozrejme moze fungovat aj bez manzelstva a nemusi ani v manzelstve...

tiezjedna
2. máj 2023

@alazala tak to sú veľmi vágne dôvody… My sme si povedali “yes, I do” na pláži pred 2 svedkami a oddávajúcou z opačného konca sveta a náš záväzok má rovnakú váhu ako ten váš (obrazne), povedaný pred celou rodinou🤷‍♀️a postarať sa môže aj neodanny pár o seba navzajom, na to slúžia závete. Uzavretie manželstva je proste primarne právny úkon, z ktorého plynú výhody v rovnakej miere ako nevýhody. Osobne si myslím, že pre väčšinu ľudí je ale manželstvo dolezite predovšetkým kvôli vlastnému pocitu spokojnosti, úplnosti…

simona1306
2. máj 2023

@andreakotesova ale najdu sa aj taky co stale preferuju staromodnost :D ja som spoznala manzela ked som mala 20, po dvoch rokoch sme spolu zacali byvat, na treti rok svadba, dom, a uz spolu stastne zijeme 4 roky v nasom domove ako rodina, uz aj s rocnou dcerkou 🙂

pre mna napriklad manzelstvo neznamena ziadne vyhody ani nevyhody. Vybrala som si manzela, ktoreho milujem, s ktorym chcem mat deti. Za mna, manzelstvo ani nema byt o vyhodach, je to predovsetkym o tom, ako to clovek vnima. Ja napriklad som to vnimala tak, ze manzelstvo potrebujem k tomu, aby sme boli rodina a budovali spolu nas domov a spolocne vychovavali nase deti. Ale hovorim, ked to ty tak nemas, nerob to len pre to, ze sa to musi

saxana000
2. máj 2023

Urob ako citis.nie preto ze.sa.to patri.. pre mna osobne to nie je len papier. je to zavazok.slub na cely zivot.jednoducho uz to beriem ozaj vazne nie tak ze kedy chcem zbalim igelitku a odidem..jak hovorila moja babka bude 100 frajerov ale len jeden muz.sme rodina nie len po moralnej a emocnej ale aj po pravnej stranke.majetok dedenie vyzivovacia povinnost informacie o zdravotnom stave.sobasom sa stavas jeho najblizsim zijucim pribuznym.nie rodicia.nie deti.ale manzel/manzelka..ale vobec netvrdim ze to nemoze fungovat aj bez papiera..

judit47
2. máj 2023

Necitala som odpovede ale:

Ak podpisete pred notarom splnomocnenie tak budes moct byt v nemocke informovana o jeho zdravotnom stave.

Ospevovane dedenie ma vyznam pre zeny co nic nemali pred vztahom alebo budovali spolocne tzn. V pripade smrti dedis s detmi ale v pripade rozvodu tiez delenie len komplikacia. Pre zeny ktore su zabezpecene a niesu odkazane na muza je tento aspekt nulovy-zdedia vase deti moze ti byt jedno ze ty nie.

Takze mi stale vychadza ze ide len o akysi status,, manzelka,, a tu zavisi ci si natom vy dvaja zakladate.

tiezjedna
2. máj 2023

@judit47 no počkaj, akože, keď som zabezpečená má mi byt jedno, co sme vybudovali spolu??? To vážne?

matullienka
2. máj 2023

@judit47 chceš povedať, že v prípade rozvodu delenie spoločne nadobudnutého majetku problém nie je? Je presne taký istý ako aj pri rozvode

iv007
2. máj 2023

@judit47 neviem si predstavit nosit vsade so sebou splnomocnenie od notara, ze keby nahodou sa cosi stane a ja budem mavat tym papierom v nemocnici alebo pred policajtami..a ked deti nemame/nestihneme? Zdedia vsetko jeho rodicia ci surodenci..

jamimo
2. máj 2023

@alazala Nemusím si sľubovať a prisahať "pred všetkými" tak ako píšeš. Stačí mi, ak spolu pekne žijeme, rozumieme si, ľúbime sa, sme si oporou... Netreba za tým hľadať chybičky krásy a potvrdenie o tom, či je vzťah, prísľub manželstva dostatočne vážny. My sme spolu 24 rokov,v harmonickom vzťahu, je to málo? Kam sa podela všetka vážne vážna vážnosť sľubu(svadobného páru) pred Bohom, rodičmi? Pláva niekde v štatistike rozvodov. Ak tomu veríš, že sobáš je merítko vážnosti tak žiješ ako Alica v krajine zázrakov. Kto chce, odíde zo vzťahu, buchne dvermi a je mu úplne jedno čo kedy, kde sľúbil, ako sa majú deti, že sa žobre o každý cent výživného... Stratávame sa s tým denno denne, aj tu na MK. Výpovedná hodnota sľubu je asi ako, keď Boris K. víta medzi prvými pápeža na letisku a bývalý politik Ján S. sa 3x oženil v kostole (a už je aj rozvedený) 😏

matullienka
2. máj 2023

@judit47 oprava v prípade rozchodu malo byť, je to taký ísť problém ako pri rozvode

andreakotesova
2. máj 2023

Predmanželská zmluva nie je na Slovensku možná. Ale môžeš zrušiť/zúžiť BSM.

judit47
2. máj 2023

@tiezjedna @matullienka ked nieco budujete spolu predpokladam ze ste vlastnici obaja nie len jeden-takze otazka dedenia odpada je bezpredmetna(v zmysle nic nezdedim)
iv007 ten papier mam ja ako partnerka-ak sa nieco stane partnerovi donesiem ho do nemocnice a musia mi povedt zdravotny stav-mam ho doma v zakladaci v com je to zlozite?
Autorka ma deti-pisala som jej ale aj keby nemali.

Ak muz buduje a ma majetok sam a nemaju deti a su le partneti Ano povazujem za spravne aby to zdedili rodicia/surodenci a nie zena s ktorou je 5-10r.

stvura
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
2. máj 2023

@judit47 napísala, že keď nie je žena odkázaná na muža, tak jej môže byt jedno či niečo zdedí alebo nie. Ja len píšem, že je to blbosť.

h2
2. máj 2023

@stvura Sú situácie, kedy to človek riešiť nemusí a potom zase situácie, kedy by mal. To, čo robila tvoja sestra, že to neustále chlapovi oplieskavala o hlavu, je zase iný extrém.

judit47
2. máj 2023

@tiezjedna ved ano ak som zabezpecena tak to ci zdedim muzov majetok ja alebo deti mi moze byt jedno? Ci nie?

beronsche
2. máj 2023

@stvura uplne suhlasim..