Výhody a nevýhody manželstva
Ahojte. Mohli by ste mi napísať výhody/nevýhody manželstva?
Lebo ľudia ma presviedčajú, že to má veľmi veľa výhod, ale vymenovať mi ich nevedia.
Ja som sa kedysi chcela krvopotne vydávať, za každú cenu. Roky však ubiehali a ja už jaksi nemám potrebu. S priateľom máme dcérku, sem tam naznačí svadbu, ale ihneď ho odbijem, že neexistuje. Ako si som si na to zvykla, že žijeme spolu "bez papierov". A nevadí mi to. A hlavne sa nechcem vydávať len pre to, že sa to "patrí" a hlavne, ako hovorí jeho otec: "Keď máte spolu dieťa, tak sa teraz MUSÍTE zobrať."
O to viac po tom netúžim, keď je to odo mňa očakávané...
Je tu niekto, kto sa vydal len kvôli "papierom", kvôli očakávaniu iných, kvôli "výhodám", kvôli kľudu v rodine a fungoval vzťah aj naďalej?
Ja sa totiž aj obávam, že ak by som na to pristúpila, že by nám to pokazilo vzťah. Bola som medzi kamarátkami svedkom toho, že nejedno manželstvo im pokazilo vzťah, dokázali spolu roky žiť v pohode a ako náhle sa vzali, do dvoch rokov šli od seba 🙈 nehovorím, že je to pravidlo, ale konečne mám "normálnu rodinu", s priateľom sa tešíme z niekoľko mesačnej dcérky a nerada by som to "pokazila" manželstvom.
@h2 mozno ti informacie poskytli, ale oficialne nemali....jeho rodina by mohla toto napadnut.... A keby sa islo rozhodovat, ty by si nemala ziadne slovo.
Napisem ti priklad, osobny.
Ja som bola po porode na tom zle. Este sme neboli manzelia a rozhodnut co so mnou musela moja mama. V noci jej volali, ze ma beru na salu a ze je zle. Oznamili to jej, nie vtedy este priatelovi.
Autorka, citala som tvoj posledny prispevok. A je to jasne. Svadbu chces, ale bojis sa, kedze tvoj priatel hovori raz tak, raz tak. Teraz mate babatko. To su obrovske emocie a radost aj pre otecka, preto asi zatuzil, aby ste boli rodina aj na papieri. Ked nie teraz, tak kedy? 😉
@jamimo potom tomu celkom netozumiem. Papier u notara ano, sobasny list nie? Aky je v tom rozdiel?
@martinkatinka tiez sa mi to zda, ze maju na papieri manzelstvo bez manzelstva 😅
@anjelicek26 toto by ma zaujímalo, tá predmanželská zmluva, vraj slovenské právo niečo také nepozná, vraj sa spisuje zápisnica u notára v prítomnosti oboch manželov po svadbe... Tak ako to je? Je teda aj tá predmanželská zmluva?
Neviem ja v tom nejaké výhody a nevýhody nevidím. My sme sa brali len aby sme mali všetko “neporiadku” stavali sme dom a chceli sme dieťa. Brali sme to len tak že ak by sa náhodou niekomu niečo stalo. Nijak ten papier nevnímame akurát že keď niekomu o sebe hovoríme tak používame slovo manžel manželka. Neviem pochopiť tie reči že sa niečo zmení papierom a podobne v rámci vzťahu. Aj kolegyňa hovorila že sa brali lebo boli už v takom stereotypne, no nechápala som čo svatba na tom stereotype zmenila.
Ne yhodu vidim len v tom, ze cokolvek odteraz zarobis alebo si kupis, bude vase, nie len Tvoje. Inak ma manzelstvo iba vyhody. Ak s niekym zijes, mas s nim deti a mate kvalitny vztah, je rozumne sa zosobasit. Ste rodina. Ak sa nieco stane muzovi, budes prva ktora sa to dozvie a bide moct o nom rozhodnut. A naopak. Ziadne natahovacky. Rozviest sa vies vzdy.
@martinkatinka Rozhodovať o čom? Ak by nastala situácia, že by bolo treba, aby o mužovi rozhodol niekto iný, než on, tak by som bola skôr rada, že to nemusím byť ja.
@martinkatinka My síce žiadne dohody u notára nemáme, ale hlavný rozdiel vidím v tom, že do zmluvy u notára si dáš len to, čo chceš a presne tak, ako to chceš. V manželstve sú tie veci dané. A to nemusí každému vyhovovať.
Ja som sa vydavala, lebo s nikym inym by som si nevedela predstavit stráviť zvysok svojho zivota ako s mojim chlapom. Samozrejme su tam pravne a "papierove" vyhody, ale to je druhorade.
@h2 u nas sa rozhodovalo, o dalsom postupe, bolo viac moznosti a ja som bola v umelom spanku
@martinkatinka nikdy som netúžila po zväzkoch, svadbe. Papier u notára kvôli majetku, čo s ním po mojej, alebo jeho smrti, alebo ak by sme zahynuli naraz (napr. autohavária, nemáme deti) a splnomocnenie kvôli chorobe, napr. bdelá kóma atď, ako nakladaťbs dotyčným, prevoz vrtuľníkom, do zahraničia, DSS... A áno, máme odkomunikovanú aj eutanáziu. Pokladám to v našom vzťahu za zodpovednosť a výbornú komunikáciu. A na to sobášny list nepotrebujem.
@martinkatinka Ak by bol môj muž v umelom spánku, nerozhodovala by som o ňom sama, bez porady rodinných príslušníkov, ani keby sme boli manželia. To sú vážne veci.
Manzelstvo je z pravneho hladiska dobra institucia. Mnoho zien,ale potrebuje mat status manzelka,je to ich vyhra. ja osobne som nikdy netuzila po svadbe a osloveni manzelka. Proste sme spolu zili podla zasad ako manzelia v dobeom aj zlom,zdravy aj chorobe. Ale vekom clovek pride na to,ze sa moze cokolvek vyskytnut a bohuzial nas pravny system nepozna pravomoci priatelky,priatela. Malo by sa to coskoro zmenit uz boli navrhy v parlamente. Hlavne kvoli tomu sme sa rozhodli pre svadbu.
Pre mňa bol vždy prirodzený "postup" - chodenie, svadba, deti (ani si to neviem predstaviť v inom poradí...). Ale v dnešnej dobe to už nie je moderné 🙂
Výhoda manželstva je právna ochrana slabšieho z páru. Iné výhody moc nevidim
@sheila121 toto je to... Kto ale rozhoduje, aké problémy sú už neakceptovateľné a ktoré ešte akceptovateľné? Každý má svoje hranice inde... Ja som koľkokrát histerčila fakt nad kravinami, vtedy to pre mňa boli naozaj vážne problémy, každý mi to vyhováral, že dramatizujem a s odstupom času som si uvedomila, že naozaj mali pravdu, inak by sme to neprekonali a nezostali spolu aj naďalej... Takže v podstate máš pravdu, bojím sa toho, že čo ak jedného dňa príde niečo, čo už akceptovateľné nebude a bude koniec? Ale čo ak časom zistím, že som spravila chybu a budem sa chcieť vrátiť? Áno, viem, moc analyzujem... 🤦 Ale keď mňa život naučil analyzovať až moc, proste ja potrebujem mať istotu, nie 100%tnú, ale 300%tnú... Potrebujem mať aj plán B, proste vždy vedieť sa zariadiť, pripravit sa.... Stal sa zo mňa hrozný detailista... Až ma to vyčerpáva a vo veľa situáciách ničí 🙈 stále premýšľam, čo ak... A to bude chyba, viem...
No nič, skúsim ho teda prekvapiť.. Behnem na úrad pre papiere a uvidíme ako zareaguje, či nemá len silné reči 🙃 veď mať papier doma neznamená automaticky, že to už musí byť....
@iv007 môžeš sa opýtať. Platbu u notára nepokladám za zbytočne vynaložené fin. prostriedky. I keď v spoločnosti vo všeobecnosti panuje odpor k tejto profesii.Je to odborný výkon, ktorý sa platí tak ako v každej inej oblasti. (zubár, architekt, geodet, deratizér, psychológ, staviteľ komínov, jazyková škola... ) Usporiadanie majetku, pokladám za osobnú zodpovednosť, prístup k svojmu zdraviu aj smrti tiež. Po svadbe som nikdy netúžila (nič proti nim nemám).
My sme sa brali po dvoch detoch, 12 rokoch, spoločných majetkoch, dvoch firmách 😂proste nám to prišlo ako taká čerešnička na torte, bolo nám spolu skvele pred manželstvom a je nám aj v ňom (9 rokov)😉je to len o vás dvoch, nie o právnom statuse medzi vami.

Autorka - ked vnimas, ze sa vydavat nechces a neda to tvojmu vztahu ziadnu pridanu hodnotu, tak to nerob. Ja viem, co to dava mne - pocit rodiny, spolocneho MY, rovnake meno, oslovovanie "manzelka"... celkovo ten pocit, ze je to navzdy, ze my dvaja k sebe patrime... ja som to chcela a potrebovala,ty mas plne pravo to vnimat inak.
Byrokraticke a financne vyhody mas tiez hore rozpisane a nie su male. Negativa sa daju okresat predmanzelskou zmluvou, hlavne co sa tyka dlhov a majetku. Nikto s toho nemusi vyjst zle, ale ferovo...
Btw. neverim, ze nejake manzelstvo pokazilo vztah... pokazi sa vztah, ked sa ti dvaja prestanu snazit... a to sa moze stat kedykolvek - pred/po v rovnakej miere...