Vzťah bez manželstva
Mamičky ako ste si zvykli na to, ze žijete s partnerom, s ktorým nie ste zosobaseni? Nevadilo vám to?
@veronika19895
Priezviská by som neriešila. Skôr ide o tie právne veci, ochranu teba, detí, rodiny statusom manželstva a rodiny. V zahraničí je bežné ze žena si necháva svoje meno aj po svadbe (len pre porovnanie väčšina Ázie to takto má), aby sa vedelo odkiaľ žena pochádza - priezvisko ma dieťa vždy po otcovi. Každé dieťa. Aj chlapec aj dievča a to im proste ostáva a ďalšie deti majú zase po otcovi. Zachová sa tak línia - v zmysle ze každý vie odkiaľ pochádzala žena i muž.
Teda priezviska by som neriešila. To nie je tak podstatná záležitosť.
Horšie je, že ak sa mu niečo stane tak nemáš nárok ty nanič a ani s jeho vecami nebudeš môcť nakladať. Celé dedičské konanie bude komplikovanejšie. Rovnako naopak ak by sa tebe niečo stalo.
Prinútiť ho k tomu nemôžeš. Ale môžeš sa sním o tom skúsiť racionálne porozprávať. Povedať mu ako to vidíš ty. Ze po tom túžiša aby ste boli manželmi.
@liv1 aj ti, co sa nevzali a maju spolu deti su rodina a maju spolocny zavazok. Prave tie pocity su predsa rovnake, ci v manzelstve alebo len v dlhorocnom partnerstve. V com by mali byt ine? Laska, pocit bezpecia, spolocne prezivanie kazdodennych problemov, pocity zodpovednosti za partnera a za deti, atď. Este pochopim veriacich - ze su svoji pred bohom.
@veronika19895 vy máte problém, že sa nezhodnete. Že on nebol úprimný, čo sa svadby týka a ty tu svadbu chceš a nenašli ste kompromis. Úplne chápem, že ti to ubližuje.
autorka, nahod suknu, deti nechaj priatelovi a kazdy piatok nech si vonku! s kamoskami alebo s kamosmi. v najhorsom povedz ze ved nie si vydata. ale nie moc ako vycitka, lebo vycitky su rozdelujuca komunikacia. len tak uplne milo. celkovo mila a nepristupna. si slobodna, tak sa tak spravaj!
@denkatn toto je dosť divne, sice sa mi nepáči postoj jej muža. Ale keby toto urobil on zniesli by ste ho pod čiernu zem 🤣 a ona nieje tak úplne slobodná keď partnera ešte zatiaľ ma. Ci vy, kým ste neboli vydatá ste takto chodili žurkovat ako slobodná? 😀
@gabriela2952 nepisem jej ze ma mat sex s niekym inym. pisem jej ze sa ma zabavat a neviazat na muza, ktoremu nezalezi ako sa ona citi, lebo ju ma asi za samozrejmost.
@miskaska no aj toto 😀 lebo potom je podľa jej slov aj on slobodný tak co 😀 ona piatky a on soboty? 🤣
@denkatn to som ani nemyslela, tak ako sa môže zabávať ona môže sa aj on, len podľa vašej rady sa môže iba ona
@sheila121 vieš, pred vojnou je každý generál. Inak by si vravela, keby si žila s rodičom vdovcom. Moja mama ovdovela vo veku 32 rokov, s deťmi 1,5r a 3,5r. Už len také dedenie pre ňu malo veľký význam, o vdovskom dôchodku (keď ti vypadne jeden celý ďalší príjem) by si nehovorila ako o pár drobných. Či je vzťah dvoch ľudí bez "papiera" lepší/horší je úplne irelevantné. Manželstvo je praktické z mnohých dôvodov, a hoci sa mu brániš úplne nepochopiteľne z praktických dôvodov, tak denne žiješ práve ten praktický život a nie nejaké vysnené romancy.
A úprimne, ja sa pozerám na nezosobášené páry s deťmi práve tak, že chlap si tú ženu vziať nechce. Samozrejme si to myslím iba v mojej hlave a im to nahlas nepoviem, ale vnímam to ako veľmi nevýhodný a z dôvodov vymenovaných vyššie nebezpečný stav najmä pre tú ženu.
@denkatn skôr by som povedala, žeby sa mohli zabaviť aj spolu, niekam si vyraziť raz za čas. Trosku ich vzťah upevniť, nech je tam možno opäť ta iskra ako na začiatku? Neviem
Ale ja sa už nejdem starať 😀 každý má svoj názor, ale tento vás mi príde veľmi divný, tým nemyslím, že sa nemá zabávať ale to ako to ma akože podať tomu mužovi, a tým sa mu opäť,, vnútiť,, lebo keď si ma vezmeš tak to už robiť nebudem je dosť trápne.
@gabriela2952 no, tak si precitajte nejaku knihu o tom, co robit ked sa chlap nechce viazat.. je to naopak, treba sa od neho trochu odpojit. lebo chlapov sa da motivovat len ked este nemaju to co chcu, naopak my zeny stale chceme vylepsovat..
@denkatn dobre ze ste to tam napísali, keď sa Nechce viazať. Nie každý to chce 😉
@gabriela2952 ano, on si chce nechat svoju "slobodu" pomyselnu, mozno co keby este niekoho stretol? ked sa nechce viazat, nema sa nechat obsluhovat, tepla vecera, oprate veci, deti v posteli a on sa nechce viazat?
@raffaella vidim to rovnako. O vztahu to vela napoveda, aj keby clovek nechcel si proste pomysli, ze mu za tu svadbu nestala, alebo nie je pre neho dost dobra. Alebo z vypocitavosti alebo neviem. Zadne dvierka? Mozno a teda asi urcite to nie je tak u kazdeho nezosobaseneho vztahu s detmi, ale moj nazor je, ze vacsina.
@denkatn lenže to všetko mu dáva jeho žienka, a to je už jej problém, keď toto robí pre niekoho kto si ju nechce vziať 🙂
@gabriela2952 ved prave, preto jej radim, trochu zabrzdit. nie celkom skoncit ani sa vyhrazat, len pozdrzat sluzby a viac na seba sa orientovat. to chlapov inac najviac pritahuje, zena ktora sa stara najma o seba.
@liv1 moje presvedčenie je, že pokiaľ je partnerský život v poriadku a je tam aj dieťa, tak neexistuje že sa jeden z partnerov nechce zosobášiť. Ak tam tá nechuť k manželstvu je, tak sú za tým dôvody. Ktoré si niekto radšej neprizná a tvári sa, že nechce lebo veď "papier" nepotrebuje. Ešte ako-tak možno pochopiť ženu vo vyššom veku, zabezpečenú a bez spoločných detí. Ale ženu v mladom veku a so spoločným dieťaťom - tam proste nie je jediná výhoda žiť na divoko.
@autorka necitala som celu diskusiu... a ty chces byt manzelkou aj za cenu, ze ho opustis, ak to tak nebude?
Lebo takto mas muza, ktoreho predpokladam lubis, a rodinu. Ak sa nevezmete, nemas muza, ani kompletnu rodinu.
@raffaella v 90% je to o tom, ze zeny by sa vydali hned, len maju chlapov, ktori si ich nevezmu a tak sa na oko biju do hrude, "ja sa vydavat nechcem, pre mna to dolezite nie je." A tie stupidne argumenty, ze sudy kvoli detom a majetkom. V tychto pripadoch je u prdele, ci ide o manzelstvo, ci o hromadku. Ved vyzivne a starostlivost o deti sa riesi sudom rovnako, ci je to vztah, ci manzelstvo a majetky detto. Poniektore to tu maju riadne pomylene.
Autorka- chlapa do manzelstva nedotlacis, ak by chcel, vzal by si ta uz davno za tie roky, co ste spolu. Proste si ta vziat nechce. Ja len nerozumiem, na co si si dala od neho urobit dalsie dieta, ked vas vztah zjavne nie je v poriadku. Ci mas pocit, ze s pribudajucim poctom deti svoj nazor na manzelstvo s tebou zmeni? zial, to tak nefunguje.
@gabriela2952 Ano, ale zabudla si dodat ,manzelia, ktori byvaju spolu.
@veronika19895 a prečo ste si túto, podľa mňa dosť dôležitú predstavu o spoločnom spolužití nevydiskutovali počas vzťahu?
Ja som staromodna, deti by som si len s priateľom nerobila. My sme si to vyjasnili pomaly ani nie mesiac po randení.
A cítila by som sa asi ako ty, nie v rodine. Ale s kamošom v jednom byte.
@vilma7 keď som sa ho pýtala ze ci sa chce ženiť tak vždy povedal ze áno. Ze sa chce. Ale keď sa m tomu nemá tak asi po nie so mnou. Teda môj osobný pocit
@matkahelka ja som druhé dieťa nechcela. Okrem toho ma nenapadlo ze otehotniem keď som v tom čase dojcila. Takže to skôr bola nehoda.
@veronika19895 znama sa takto chcela vydat, ked uz mali dieta. Ale on mal na to cas, same vyhovorky. Netvrdil, ze nie, ale tak nejak sa nechcel vyjadrit ani kedy.
Az jedneho dna dospela do stadia, ze jej je to jedno. A medzi recou poznamenala, ze vlastne je to fajn byt takto slobodna zena a matka. Ma to svoje nevyhody, chlap sa noze zbalut kedy chce a “beztrestne” odist. Ale ak sa objavi v nej zivote novy muz, tiez vlastne nemusi nic riesit, proste odide. Aj s dietatom. Ze ani ju nic nedrzi.

Som mozno staromodna, ale priatelka nie je manzelka, priatel nie je manzel. Svadba a papier na pocudovanie priniesol do nasho vztahu aj nieco viac ako len ten “papier”. Priniesol pocit, ze sme rodina a este viac nas zblizil. Nikto ma nepresvedci ze “zit na hromadke” je to iste ako zit ako rodina. Su iste dovody ked je to dost pochopitelne ze sa ludia nevezmu, ak uz su napr. rozvedeni atd. ale inak.. Rodina je pre oboch aj ista forma zavazku a ludia maju vacsiu snahu veci riesit. Aj problemy a to nehovorim o praktickych veciach, ale tie uz vsetci pozname.
Autorka zvazila by som na tvojom mieste tvoj vztah, prestan robit muzovi sluzku a madrac.. je to od neho neskutocne nefer, ja by som mozno radsej zila ako slobodna matka ako s takym klamarom. Ale lahko sa to hovori. A prsten by som mu teda bez hysterie urcite vratila. A kompletne zmenila spravanie k nemu. Ale ziadne hysterie a nadavky…