icon

Žijem so snúbencom v jednej domácnosti a obavám sa spovede

anavi0944
21. feb 2022

Dobrý deň, je tu niekto kto chodil na spovede, vyznal sa z hriechov a kvôli ťažkému hriechu- spolužitie s partnerom bez manželského zväzku, nedostal rozhrešenie? Chodili ste aj napriek takému hriechu na spoveď?

Strana
z3
yoxinka
21. feb 2022

@anavi0944
Ahoj. Ja som bývala pred svadbou so snúbencom asi polroka. Neplánovali sme to, ale proste životné okolnosti to tak zariadili. Obaja sme veriaci a dohodli sme sa, že sex budeme mať až po svadbe a toto sme dodržali. My sme mali jednu veľkú izbu a ten polrok sme žili ako spolubývajúci, on mal pol izby, ja pol izby. Nebol ani žiaden petting ani nič podobné. Niekomu sa to tu bude zdať, že sme šibnutí, ale my sme to tak proste obaja cítili. Na spovedi pred svadbou som to ani nespomenula, že spolu bývame vzhľadom na to, že sme nemali sex a teda, nebolo to pre nás úplne jednoduché. Ja som tú spoveď brala tiež celkom vážne, pre mňa to bola generálna spoveď. Ale čo ma zarazilo, kňaz sa ma tam normálne narovinu spýtal, či nám všetko funguje ako má v intímnej oblasti, či sme vyskúšali … lebo bývaju z toho problémy, keď manželia zistia po svadbe, že to nejde a musí sa a anulovať. Toto ma fakt zaskočilo 🤷‍♀️.

ghostsgirl
21. feb 2022

@anavi0944 netrap sa, verim, ze natrafis na normalneho knaza a vsetko bude v poriadku. Nestresuj sa. My sme tak chodili na nauky ored svadbou, bolo nas 5 parov a vsetci sme s partnermi byvali pred svadbou. My sme mali uzasneho chapajuceho knaza a on hned na prvom sedeni narovinu povedal, ze je mu jasne ako to chodi a ze je s tym v pohode, ani sme sa ho na nic pytat nemuseli... Podotykam, ze patril k starsim rocnikom. Cize pokial nenatrafis na fanatika, tak sa nestresuj, bude to ok. Inak nechapem, co to je za logiku, ze byvat pred svadbou so snubencom, ktory je moj staly partner je zle a pomaly rozhresenie ti niektori nedaju, ale moja extremne veriaca kamoska, ktora so svojim snubencom spavala, este ho aj podvadzala do toho, aj sa z toho normalne spovedala, to uz bolo v poriadku, hlavne, ze spolu nebyvali. Mne to fakt pride, pokrytecke, hlavne nech to nie je vidno. Logika cirkvi...

zdenkastanka
21. feb 2022

Vyse 10 rokov som nebola na spovedi, sla som pred svadbou. Ano, povedala som fararovi ze zijeme v hriechu - jemu oci skoro vypadli - ale hned som jednym dychom dodala ze cez vikend mame svadbu.on že "no aspon ze tak" ...
Farari su tiez len ludia, mnohi (NIE VSETCI ) robia horsie veci nez bezny smrteľník. Tak z toho nerobme kovbojku...

judit47
21. feb 2022

Ja som nedostala.

Bola som sa spovedat-podla mna zijem slusny usporiadany zivot takze tych hriechov bol ,,par,,-nechodim do kostola a zila som s partnerom a niesme zobrati.
Sla som spoved tu v BA a nedal mi rozhresenie-pytal sa ma ci chystame svadbu a ci mu viem slubit,ze do svadby spolu byvat nebudeme-ak ano da mi ho.Samozrejme som to nemohla a ani neslubila🙂Takze som sla bez…Este som sa ho spytala,ze ak by som niekoho zabila a olutovala ci by mi ho dal-a povedal,ze ano…Ze som hriech olutovala a v porovnani s byvanim s partnerom nepokracujem v hriechu….

anonym0001
21. feb 2022

Tu ale nejde ani tak o zivot v hriechu, vsetci zijeme neustale v hriechu. Kludne si sexujte kto chcete ako chcete. Ak nechodite na prijimanie, vlastne je to jedno. Problem je, ked chces v takom stave ist na prijimanie. Na omse mozes chodit, ale bez prijimania. Ak zijes vedome v hriechu, nelutujes to a nechces to napravit, nesmies v takom stave prijat Eucharistiu. Cize v tomto pripade to znamena, ze rozhresenie jednorazovo dostanes, ale ocakava sa, ze do svadby nebudete mat dalsi sex. Alebo ak chcete mat sex, tak kludne, ale zbytocne chodit na spovede, lebo na Eucharistiu az do svadby nemas pravo, lebo vedome zijes v hriechu.

h2
21. feb 2022

@zdenkastanka To fakt v dnešnej dobe existuje farár, ktorému idú oči vypadnúť od údivu, že niekto má pred svadbou sex?

lucka2019
21. feb 2022

@anavi0944 ahoj,ja som pred svadbou rozhresenie dostala,a to som zila s partnerom uz 8 rokov,mam mnoho kamaratov,ktori takto ziju a ide len o to najst "moderneho" farara,ktory ti to rozhresenie da....su aj zial taki,kt.nedaju 😑

kiki68
21. feb 2022

@yoxinka presne toto sa knaz pytal aj viacerych a naozaj hlboko veriacich kamaratov. Vraj z toho byvaju anulacie. Zase je pravda, ze anulacia je vazne vec a tiez ked niekto napr nedokaze viest bezny zivot s partnerom a potom hlada dovody na Tu anulaciu a to uz musia dokladne presetrovat ti knazi. Podla niektorych knazov je lahsie zist aj mesiac pred svadbou z takej cesty, ktora nikam nepovedie.

zdenkastanka
21. feb 2022

@h2 tak vidis aki su... niektorí ani rozhresenie nedaju... aj by som nieco napísala ale kaslat radsej na to...

hefo
21. feb 2022

Pozri sa na to takto, vieš aké sú pravidlá aj vieš, že ich porušuješ, takže snažiť sa "obabrať systém" (v ktorom keď si, si ako dospelá úplne dobrovoľne) je zbytočné, taká spoveď je neplatná a úplne zbytočná.

Príbehy o tom, že niektorí kňazi dajú rozhrešenie, iní nie, treba brať s rezervou, lebo ktovie čo všetko im tam penitenti narozprávali (a čo nasľubovali, že spravia či nespravia). Ako sa už písalo, podvodom získané rozhrešenie je neplatné a horšie než nemať ho vôbec.

(teda samozrejme ak pod "spolužitie" nemyslíš bývanie ako brat a sestra - bez sexu, a vlastne ani to nie je veľmi akceptovateľné, lebo u zdravých mladých ľudí je to priveľké vystavovanie sa hriešnej príležitosti)

hefo
21. feb 2022

@kiki68 Tak na druhej strane, akú konkrétnu informáciu získajú tým, že budú spolu sexovať? Tie spomínané anulácie sú najmä z takých príčin, ako že jeden je impotent alebo asexuál, ale to partnerovi utajil, a tam je to problém viac to zatajovanie než samotný fakt. Lebo to, či je pre mňa partner dostatočne atraktívny a či som schopný sexu, hádam ako príčetný človek zistím aj sám, a súlad v sexe je treba beztak budovať postupne...

ajka0207
21. feb 2022

@ria_ba tak ak to berie takto tak samozrejme beriem späť.

nwnw
21. feb 2022

@777januska777 ved cirkev vedome popiera a utajuje trestne ciny (hriechy) svojich zamestnancov. Teda vodu kaze a vino pije cela tato institucia. 🤦

777januska777
21. feb 2022

@nwnw no ale to je zas ich hriech. Ci keď to robia iní môžem aj ja? A potom sa hrať na výhovorky, ved iní robia horšie veci ako ja a podobne.

nwnw
21. feb 2022

@777januska777 to nech si riesia oni, len by ma vcelku potesilo, keby si to neriesili za moje dane. J

adriannasvk
21. feb 2022

Hlavne klud, ja som bola na spovedi po hadam 20 rokoch aj to kvoli svadbe,manzel chodi pravidelne a zili sme spolu pred svadbou rok...este sa mi postastilo aj otehotniet tesne pred svadbou 😅knaz z toho vobec dramu nerobil, povedal samozrejme nieco v tom duchu,ze by to tak nemalo byt ale,ze nam praje stastie atd...vobec nestresuj,pripadne chod na spoved k nejakemu mlademu kanozovi a nie zatrpknutemu staremu 60....

antonka321
Odpoveď bola odstránená
fatima99
27. feb 2022

myslim, ze sa vobec nemusis bat nejako, nepoznam osobne nikoho kto by nedostal v takejto veci rozhresenie.

vorkola
11. júl 2024

@anjelicek26 mylis sa,cirkev a pan Boh ma ine pravidla

vorkola
11. júl 2024

@yoxinka No,to bolnejaky cudny knaz.Potom ,ako robi nauku o cistote snubencov?Vvau vam,za vasu dodrzanu cistotu,palec hore ,Pan Boh si to vazi

vorkola
11. júl 2024

@nwnw Co mas stale s tymi danami?ved oni kazu,len vsetko dobre,.A nakoniec z tvojich dani sa tu robia UPT´=VRAZDY nenarodenych,nevinnych ratolesti , ktorym nie je dovolene uzriet svetlo sveta To ta nemrzi,ze vrazdy nenarodenych su aj z tvojich dani?

Strana
z3