icon

Život bez svadby: Skúsenosti z 14-ročného vzťahu

petronela1305
22. jan 2024

Začnem zľahka,. Sme spolu 14 rokov.Máme 2 detičky. Vlastné bývanie atď. Hlavná myšlienka nie sme zobraty a žijeme na dedine. Partner sa už dostal pár krát do konfliktu s náboženskou sektou kvôli tomu že nie je veriaci nemá problém ich poslať kade tade. Vážne sú tak hlúpy ľudia že nežijeme v dobe kamennej a ku šťastiu nepotrebujeme svadbu

sheila121
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
23. jan 2024

@beata_k "rozchodovosť" je možno ešte vyššia😉 Na tú ale nie sú štatistiky.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
23. jan 2024

@1ryba máš pravdu, na druhú stranu si vezmi, koľko diskusií tu je o tom, že žena deti aj domácnosť ťahá z rodičáku, na všetko je sama a nevie ani koľko chlap zarobí, nie aby mala vôbec najmenší dosah na "jeho" peniaze, zatiaľ čo on si žije na vysokej nohe...

Absolútne to nie je o statuse. Ale o tom, akého partnera si človek vyberie.

h2
23. jan 2024

@1ryba No ale bolo tu písané, že manželstvo je výhodné, že chráni rodinu, že z tohto majú všetci len a len výhody, daňový bonus, OČR, vdovský dôchodok, informácie v nemocnici, dedenie... Tak ako to teda je? Muži z toho výhody nemajú? Keď povedzme s tou ženou chcú deti, čiže beriem to tak, že sú tam city a že s ňou rátajú do budúcna. Len to úžasné a výhodné manželstvo nechcú. Prečo?

moneequa
23. jan 2024

@1ryba ja si zas nemyslim, ze vsetci muzi, kt nechcu svadbu su taki, niektori mozno len nechcu absolvovat klasicku svadbu, po ktorej vela zien tuzi😀. A verim, ze vela parov to neriesi a spokojni vo vztahu aj bez papiera a neriesia co bude a je to ich vec..Ja riesim co bude, nezijem s ruzovymi okuliarmi

1ryba
Autor odpoveď zmazal
h2
23. jan 2024

@1ryba Ale často sa jedná o úplne normálnych mužov, ktorí sú starostliví, milujúci, zodpovední, pracovití, štedrí, proste niet im čo vyčítať, len teda tú svadbu nechcú, ani za nič. Sú len preto zlí?

fineta
23. jan 2024

Často sa stretávam s názorom, že MANŽELSTVO JE LEN PAPIER. Pre mňa ale papier S HLBOKÝM VÝZNAMOM. Rodný list nám potvrdzuje našu identitu, vysvedčenie hovorí, že sme niekde získavali vzdelanie, list vlastníctva, že niečo je naše, tak sobášny list vypovedá, že pre niekoho sa vymykáme z priemeru, znamenáme pre neho oveľa viac, tak veľa, že nám to chce dať písomne. Plus má pre mňa manželstvo ešte aj inú hodnotu - sviatostnú. 😉 A keď sa manželstvo premení na rodinu, deti majú istotu, že patria do vzťahu, ktorý možno občas preskúša búrlivé more, ale ich rodičia sú na jednej lodi a vždy zakotvia v bezpečnom prístave. Aj o tom je totiž manželstvo - neplávať na vlastných loďkách, ale plaviť sa v spoločnom parníku. Len mu nedať meno Titanic. 😀

zafir01
23. jan 2024

@petronela1305 chápem ,že žijete mierne nekonvenčne ( bez svadby , swingers .... ) . A keďže ste spolu toľké roky ,máte spolu deti ,a predpokladám ,že ste šťastní s partnerom , nemá zmysel svoj život rozoberať s druhými . Neviem ,čo si teraz potrebovala . Nepoložila si žiadnu otázku ,teda okrem tej ,či sú ľudia hlúpi . Žite tak ,aby vám bolo dobre ,a nerieš . Predpokladám ,že toto mal byť len taký hlasný povzdych

h2
23. jan 2024

@fineta Ale my s mužom sa plavíme na jednej lodi. A nemám ani pocit, že by syn nemal istotu nášho vzťahu. My predsa nie sme cudzí ľudia.

h2
23. jan 2024

@zafir01 Swingers? To je z nejakej autorkinej inej diskusie?

zafir01
23. jan 2024

@h2 áno . Nie vždy je jasné ,čo autorka má na mysli ,tak som výnimočne vyhľadala jej staršie diskusie . Nem nič proti , keď sú šťastní , ale načo to potom rozoberať medzi širokou verejnosťou

fineta
23. jan 2024

@h2 vieš ako hovorí to staré české príslovie - "co je psáno, to je dáno." 😁

morusha
23. jan 2024

@fineta Súhlasím, len dodám, že ide aj o spoločenský status, keď muž predstaví pred známymi, v spoločnosti atď ženu, s ktorou má deti a dlhodobo s ňou žije ako svoju manželku a nie ako družku, partnerku, priateľku...

fineta
23. jan 2024

@morusha ďakujem 🌷

lenkakravcova
23. jan 2024

@h2 píšeš "ten ich hnusný chlap nepožiadal o ruku a keby požiadal, okamžite by sa vydávali. A nie a nie uveriť, že to tak nie je."

Otázka na teba: Ak by tvoj muž prichystal večeru, kvety, pekný večer a požiadal by ťa pri tom o ruku so slovami, že s tebou chce v manželstve stráviť celý svoj zvyšok života, povedal by si nie? Ako reálne by si ho odmietla? 😃😅 Lebo podľa mňa 9 z 10 žien v takej situácii by sa hneď vydávalo..

h2
23. jan 2024

@fineta To je síce pravda, ale to neznamená, že co není psáno, nemôže byť dáno. 🙃

fineta
23. jan 2024

@h2 Dar manželstva vlastne ani nie je pre všetkých. 😉

1ryba
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Autor odpoveď zmazal
7lenka11
23. jan 2024

@moneequa lenze ja som písala o tom, že homosexuáli sú ešte viac napádaní odkedy prezentujú svoje potreby a boj za svoje práva.. bola som svedkom 2 takýchto diskusii a stačilo mi.. to, ako sa k ním niektorí spoluobčania správali, bolo silno poľutovaniahodné..
a teda od poobedia premýšľam o tej vete, že ľudia sa berú hlavne z racionálnych dôvodov a stále tomu nerozumiem.. hlavne v dobe, keď sú silno presadzované liberálne hodnoty, progresívny prístup, rovnoprávnosť mužov a žien, partneri majú dávno pred svadbou vysporiadané a zabezpečené bývanie, auto, financie, každý si vedie svoje financie, nechápem čo racionálne by ich malo tlačiť do svadby a ktorý 25rocny človek rozmýšľa o vdovskom dôchodku či dedení.. dnes som sa len tak na to opýtala dvoch ľudí, čo si o tom myslia a dostal sa mi výsmech.. kamarátka mi pravdivo povedala, že čo už len mohlo byť racionálne na tom, keď sa vydávala ako mladá absolventka VŠ, brala si muža bez VŠ, s priemerným zárobkom a netušila čo bude o rok, päť či desať..

h2
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Autor odpoveď zmazal
h2
23. jan 2024

@1ryba Ďakujem ti, že si sa dala tú námahu. Je to zaujímavé čítanie.

miskaska
23. jan 2024

Fejkova rodina. Moje deti asi v takej vyrastajú. A ja žijem 21. rok vo vzťahu bez papiera. Ale, stále sa tu spomína pojem rodina, ktorý je v zákone o rodine. V zákone sa píše, že rodina založena manželstvom je základnou bunkou spoločnosti. Potom sa tam píše o rodicovstve, tam manželstvo nie podmienkou. Je tu aj iná definicia, sociológia ju definuje: Rodina je sociálna skupina (primárna skupina) tvorená aspoň jedným rodičom a dieťaťom. Je malou sociálnou skupinou, tvorenou jednotlivcami spätými manželstvom, pokrvným príbuzenstvom alebo adopciou. Členovia rodiny sa riadia ustálenými vzormi správania sa, každý člen rodiny plní určitú sociálnu úlohu. Rodina má reprodukčnú, výchovnú (je to výchovná inštitúcia), ekonomickú prípadne výrobnú (je ekonomickou inštitúciou), ochrannú, emocionálnu funkciu.

Takže mi z toho vychádza, že žiadna fejkova rodina neexistuje.

miskaska
23. jan 2024

@1ryba a presne povahovo rovnakí chlapi, akých si spomenula vo svojom príspevku uzatvárajú manželstvo so ženami a nikto nevidí pod pokrievku ich manželstiev.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
avonladyba
23. jan 2024

No a Pestova je s tým ok, nezakladá témy. Ty asi nie si, inak by si sa pousmiala a mala krajší deň, že vás niekto vôbec rieši ako nejaké celebrity. 🙂