14 mesačný syn odmieta jesť kúsky
zje iba mixovanu stravu... ked zaciti kusok hned ho natiahne a vyvracia to :( mam strach lebo jeho rovesnici uz jedia aj velke kusy a on nic :( mali ste nieco podobne?? ako to riesit? ist na gastro by som odmietla to este viacej uskodi ❌
tiež som dlho mixovala. Myslí, že do 2 rokov. Náš sa dusil aj banánom......prežili sme to 🙏 a žuť začal postupne. Pamätám si, že najprv chrumky kukuričné- čo sa rozpustia v puse, a potom keksíky pre prve zúbky auž to pomaličky šlo. A neboj, vôbec žuvanie nemá vplyv na vývoj reči. Náš chrúst začal veľmi skoro rozprávať a veľmi pekne. Krásne artikuluje.
Nas syn sa vzdy zaujimal o to co jeme my... mixovanu stravu mu davam od 5.5 mesiaca a ked bol asi 8 mesacny sme mu zacali davat kusky z nasej stravy. Velmi malo lebo je tam sol a korenie... je to skor zabava ako jedenie. Ma rad chlebik, pizzove cesto, banan, syr, cestoviny moc nie, maso vobec nie.
Ak ho chcem nakrmit kuskami banana vypluva ich, ak jem vlocky s jogurtom, pride si pytat a tak mu davam z mojho taniera kusocky bananu a on ich papa jedna radost.
Tiez mu davame na podnos 5-6 takych sladkych ryzovych chrumiek co maju asi 1 cm priemer. Najskor nevedel co s tym, hral sa, chytal to medzi prsty a snazi sa davat do ust. Uz mu to celkom ide. Ponukaj nieco co ma rad aj ked to nebude velmi zdrave.... daj len niekolko kuskov a ked si zvykne, prejdi na nieco zdrave.
Dali sme mu do ruky uhorku nakrajenu na sulocky a on si z nej odhrizaval ale to nefungovalo lebo on si odhrizol velky kus a potom sa nim drhol.
Aj nasho velakrat napina na vracane ked ma kus v ustach. Niekedy vypluje, niekedy prezuva dalej.
odlahlo mi ze niesme jediny s tymto problemom😓
Rozok nezvykne ozuzlavat? Netrap sa,su deti,ktore do urciteho veku nezjedia ani malicky kusocek. A na premudrele matere,ktore si idu svoje a neveria a budu ta presvedcat,ze je to tvoja neschopnost,sa vykasli
@marca12 presne... dakujem 🙂
moja ma tiez 14m a raz kusky zje a raz nie. Proste ked nechce tak pomixujem, cez den ma vzdy misku v ktorej ma nakrajane ovocie, zeleninu, chlebik a z toho zobe pomaly. Neriesim to, podla mna na to kazde dieta musi dozriet. Ponukaj, ale nepanikar ak odmietne. Vies kolko mam ma deti, ktore nechcu jest ani pomixovane? tie by boli stastne aj za ,,mixovaneho,, papkaca :D neboj, dobre bude.
@marca12 .. sto bodov!! mám pocit, že mnohé majú aj desať atestácií, doktorát a patent na rozum..
@autor .. moja malá tiež nechcela dlho jesť, len mixované jedlá.. tiež som z toho bola na prášky.. ale tiež mi kamoška povedala, nech to neriešim a mixujem.. a že raz to začne jesť a tak aj bolo 🙂 si určite skvelá mamina a robíš to dobre!! takže len vydrž!!
Pokus sa nebyt z toho na prasky, proste dalej mixuj...poznas cloveka, ci uz starsie dieta alebo dospeleho co neje kusky? Ja nie, domnievam sa ze kazdy sme sa raz ich jest naucili, reap ich akceptovali...moj ich nechcel do roka a vsetky deti okolo ich jedli uz dlhi, tiez ma to trapilo...den po 1 narodeninach ich zrazu jedol pohode 🤷♀️ spatne si vravim ze zbytocne som sa trapila, kazde dieta na to pride inokedy jedno skor ine neskot
Anonym, ak môžem poradit, varila som dcere kase zo zrn a postupne som tie prestala mixovat. Zrazu zjedla kuskus, potom rozvarenu ryžu.. potom som tak napodobnovala zubami, ako sa kuse a potom dcéra zas napodobnovala mna a zrazu to islo😊 neboj, časom sa nauci😉
Moja svokra bola sestricka uz zubarky a teda ucila svoje deti zut, aby nemali krive zubky. Aj strojcekovi zubari ti povedia, ze dieta ma jest mrvku alebo hryzt cele jablko, aby mali rovny skus. No a ja sa priznam, ze dodnes den, ked pozriem na muza, tak vidim, ako ho ta svokra ucila hryzt (ucila tak nasu dceru aj synovceka), tak muz tak trpezlivo vsetko prednymi zubami hryzie doteraz - pritom podla mna sa ma prednymi mozno odhryznut, ale pozut stolickami. Ona si dala kusok jedla do ust a ukazala im, takto hryzkaj, prednymi zubkami, a pri kazdom jedle to tak bolo, ze ukazovala ako zuje. Cize to ti davam ako navod - ukaz dietatku, ako ma hryzkat, zuvkat na sebe. No a potom napr. vyberave deticky. Oni mnohokrat neznesu, ked potrava ma roznu strukturu - a su rozne techniky, ako im zaviest nove druhy potravin a vacsinou to suvisi prave s tou strukturou. Musis sa snazit aby bola homogenna - ak ma kasicku, nech je cela kasickovita. Ak ma nieco tvrde na hryzkanie, nech to je cele homogenne tvrde - das dietatu zut rohlik, taku tu hrubu tycinku, chrumky kukuricne, pohankove, korku, nejake ovocie, zeleninu. Nevadi, ak sa s tym len hra, brusi zubky, prave tak si na to zvykne. A ked si na takuto jednozlozkovu stravu zvykne, ze moze byt aj tvrda tak mu uz tolko nebude vadit ani kombinacia s niecim. Nasa strasne dlho len takto osve musela mat vsetko na tanieri. Synovec tiez, na sectoviny so stavou povedal, ze su spinave a ani sa ich nechytil, ked dostal ciste cestoviny a sam sa nakrmil rukami, tak mu nevadilo. Inokedy zas len ciste maso, inokedy zeleniny. Ved im este stale vacsinou rastu zubky, nemaju ich dost na uplne pozutie. Dalsia finta bola, mrazenie - ale to asi skor v lete, alebo pre vacsie deti. Pr. nemusi im chutit cucoriedka, lebo ma supku a vo vnutri iny obsah, maksi - ked je ale mrazena, je cela tvrda. Ale daju sa pripravit aj roznozlozkove nanuky. A tak podobne. Aj na tanieriku daj dietatu zvlast mixovane a ku tomu nech si same ak chce vezme do ruky nieco v celku.
Môj prvorodený v 10. mesiacoch v pohode jedol kúsky, dokonca som mu nič nepucila vidličkou nieto ešte mixovať.
Môj druhorodeny v 10. mesiacoch nezje ani hustejšiu kašu, reálne len všetko rozmixované na tekutú výživu.
Prístup som mala pri oboch deťoch rovnaký. Každý deň mu dávam kúsky alebo hustejšiu kašu a každý deň sa s tým dusí a to má záujem, chce jesť všetko, jeho samého to rozčuľuje. Nemyslím, že si niekde spravila chybu, proste len skúšať a skúšať a pevné nervy
Autorka, nápis mi súkromnú správu ak môžeš. Keďže si tu anonymne, nemám možnosti ti napísať. Mám podobne staru dcérku a rada ti poradím. Tu sa mi nechce popravde vypisovať lebo fakt tu síce dávajú rady aké veľmi nevhodným spôsobím sa niektoré vyjadrujú.
Takym malym detom robia gastro inac ako dospelym. Detom robia riadne sono cez brusko,s dcerou sme tam chodili od jej 3 mesiacov,za lar minut hotove vysetrenie....ako mu tym chcete uskodit???? To len reagujem na to gastro vys...no hold niektore deti zjedia kusky skor ine neskor...len vela trpezlivosti a skusat skusat

Neboj sa. Moj jedol tiez dlho mixovane ale postupne som mu ponukala. Najprv len chlebik potom uz aj.zeleninu atd. Casom sa naucil. Ja by som ho nenutila nejak nasilu este je malicky. Ci zacne o par mesiacov skor alebo neskor zas nie je taka tragedia. Moj ma 2 a donedavna som mu este musela struhat jablko a potom zo dna na den zacal chrumat sam..