icon

Aké jedlo nedávate svojim deťom a prečo?

17. júl 2022

Môžte napísať aj vek.
Čo im nedovoľte?
Ja nedovoľujem (škôlkarom) lizatka, cukríky veľmi zriedka. Radšej dám dobrú kvalitnú čokoládu.
Nemám rada keď muž dáva deťom parky/ špekačky, vegetu, prisála hrnce lebo vraj slabo dochucujem...
Áno, prvé obdobie prikrmov boli u nás hádky. Potom som zhodnotila že mi nestoja za pokazené manželstvo. Polavila som. Snažím sa zdravšie dávať deťom, občas prezmurkam keď im dáva hovadiny.
Parky kupuje najkvalitnejšie, vegetu som kúpila domácu sušenú ( zdravsiu variantu), muž má klasickú do každej polievku to je 🤮🤢 každá polievka mu chutí podľa mňa rovnako.
A nemám rada keď k skoro každej polievke deckam dáva pečivo...aj k jogurtu ,🤦 našťastie málokedy chcú 😅🤣

elizabet173
18. júl 2022

@stanislavicenka nepočula som ešte o takej škôlke, netvrdím, že neexistuje, ja by som to učiteľke dôrazne zatrhla. To je veľmi neprofesionálny postup.
@mibie ja si tiež myslím, že je každé dieťa aj dospelý človek inak nastavený. Bežne je to u súrodencov tak, ako opisuješ, keď dostanú napr. na Mikuláša sladkosti, jedno ich ej schopné zjesť za jeden deň, druhé si zoberie jednu malú čokoládku a ostatné si nevšimne aj týždeň.

katkaos
18. júl 2022

Davam vsetko. Deti maju 2, 5, 6. Zdrave su ako rybicky. Atb mala len stredna ako 2-rocna. Chore nebyvaju absolutne. Klop klop klop.

Ako pisala jedna pani- prave preto sa moje deti nejdu potrhat niekde, ked zbadaju cokoladu. Samozrejme vsetko s mierou a kazda podla seba. Ale v dnesnej dobe sa ide z extremu do extremu a vsetko sa velmi preziva, lebo mamy nerobia nic ine, iba citaju 🙈

Bohuzial poznam pripad, ked dieta obralo na tajnasa v skolke z vianocneho stromceka salonky a doslova ich zralo (pardon za vyraz), lebo doma nemalo dovolene sladke. To iste dieta u kamosiek (uz v starsom veku) hned po prichode pyta jest a ked nahodou otvoria nieco “zakazane”, tak sa na to vyslovene vrhne.

Druhy pripad, ked babka doma zahodila do smeti nieco sladke po zaruke a vnucka to vybrala zo smetneho kosa a jedla, lebo mama doma riesi vsetko len bio-rio-tokio 🙈

Neviem, mozno ma tu ukamenujete, ale dnesne mamy by mali trosku prestat prehanat a nechat deti byt detmi 😊

Pre mna je toto taky isty “problem”, ako ked nedovolia mamy hrat sa detom napriklad s blatom, lebo sa uspinia 🙈

elizabet173
18. júl 2022

@katkaos to, čo si opísala, sa môže stať, aj sa stáva, ak majú deti striktný zákaz sladkostí. Deti sú zvedavé a skôr, či neskôr sa k tým sladkostiam tak, či tak dostanú. Ide ale o to, že rodičia sú tu na to, aby to korigovali, ako bolo písané vyššie, deti sú rôzne. V rodine, kde rodičia deťom vysvetľujú prečo nie je vhodné jesť sladkosti päť krát denne, ale ich nezakazujú, je dieťa, ktoré si sem tam sladkosť vezme a je aj dieťa, ktoré by sa nimi ládovalo od rána do večera. Zákaz nemá ani jedno, ale každé ku konzumácii sladkostí pristupuje ináč.

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
alanko20
18. júl 2022

Lizatka ma velmi zriedka, cukriky neje, lebo sa obavam, ze by to prehltla cele. Cokoladu jej dam obcas horku- velmi jej chuti. Mliecne milka, kinder atd nekupujem vobec. Ja sa snazim kupovat len take lepsie ovocne sladkosti, nejake susienky, ale keksiky, brumiky atd to kupuje len moja mama a obcas jej kusok dam (velmi zriedka). Doma nevyprazame, takze to nepapa, iba par x do roka u starych rodicov. Slaniny, klobasy neje, my rodicia to jeme len velmi prilezitostne, nemame to bezne doma v chladnicke. Sladke obedy nevarim, pre mna to nie je obed, ale dezert. Kolace/pagace doma velmi nepeciem, lebo moj drahy to skoro vobec neje, takze potom to vsetko dojedam ja, nech sa nevyhodi, a priberam. Ochucujem aj vegetou, kupujem taku lepsiu, obcas dam do polievky aj bujon. Snazim sa varit tak, aby jej chutilo. S kazdym jedlom podavam aj zeleninu (surovu, varenu ako prilohu, alebo aspon zavarane uhorky). Klasicke cipsy jej nedavam, len obcas chrumky, nejake syrove krekry, slane oblatky atd

alanko20
18. júl 2022

Ja chcem nasu dceru naucit, aby mala v strave mieru, aby mala dobre navyky. Aby nespraskala 300g Milku za pol hodinu sama doma. Ked pyta viac sladkeho, vzdy jej pekne poviem, ze uz mala, ze si zas da nieco zajtra. Neriesim bio eko raw stravu.

zuzikq91
18. júl 2022

@dzulli1980 z coho maju vo vyssom veku traviace prob? Ze nejedia sladkosti z obchodu, ale radsej kolac doma spraveny alebo doma urobenu slaskost, nebodaj zdravo?… moj syn nemoze, take zo zdrav.dovodov, ale aj keby moze urcite by na tom nefical… lebo na jeho dietach vidim co robi crevu dobre a co zle, takze toto je taka hlupost, ze traviace prob.ze v detskom veku deti nejedli sladkosti😂….dufam, ze som to len zle pochopila, ak ano, tak prepac za reakciu, nemam v plane spustit nejaku hadkovu debatu.
PS: niesom bio ani nic podobne, ja jem aj nezdrave, ale nerobi mi to dobre preco asi ….
PS: syn jedol z casu na cas parok, sunku, sladkosti malo kedy, ale teraz som aj rada ze to uz nemoze, i ked niekedy by mi to ulahcilo zivot, asi preto sa tym aj tak casto deti pchaju🙈, takze chapem v dnesnej dobe uponahlanej.

elizabet173
18. júl 2022

@lunademonica možno to telo nepotrebuje, ale nám to chutí a zdravie tiež prekvitá. Keby zdravie záviselo len od toho, či konzumujeme alebo nie živočíšne potraviny, boli by všetci vegetariáni zdraví, no nie je tomu tak

zuzitko74
18. júl 2022

@lunademonica Pri takýchto výrokoch si vždy spomeniem na kamoša vegána, ktorý jedol čerešne z taniera a potom, čo ich dojedol, naslinil prst, a pozbieral ním z taniera tie utopené červíčky, ktoré vyplavilo z čerešní pri umývaní a normálne si ten prst s nalepenými červíčkami oblízal. Pravdepodobne si v zápale debaty ani neuvedomil, čo urobil. Ale jeho telo už asi zúfalo potrebovalo nejaké živočíšne proteíny, tak si to takto vykompenzoval.

sisaka
18. júl 2022

@elizabet173 presne.
sme všežravci a tak mame stavanú tráviacu sústavu. Vegetariáni sú na tom ešte ako tak Ok, aj keď tých čo poznám zrovna nie sú najzdravší, vegani moc nie, vidím na nich že im chyba energia a verim, že po čase začnú pribúdať aj zdravotné problémy.
Ja všetkým fanatikom, čo celé dni riešia len jedlo odporúčam prejsť na pránu.

taily30
19. júl 2022

@marzuz89 praveze je to presne naopak s tymi traviacimi tazkostami. Dieta nema asi do 3 rokov uplne vyvinute travenie, preto sa zavadzaju postupne urcite jedla, bylinky, atd. Takze skor tie deti Co jedia jedno cez druhe uz v malom veku budu mat tazkosti. Tiez moja dcerka nemala sladkost do 2 rokov, isli sme podla "co jedia zdrave deti" od prvych prikrmov...nikdy sme nemali problem s hnackami alebo zapchami alebo s vracanim...nic
A sladkost sem tam uz teraz ma a nema problemy...

katkaos
19. júl 2022

@elizabet173 Ano, jasne. Tak je to aj u nas. Najstarsia sladke vobec, stredna by bola schopna jest len sladosti. Samozrejme, ze my to mame pod palcom a ma teda smolu 😂 Nase nemaju zakazane, ale proste takisto nerobia ziadne sceny, ked poviem, ze si nedaju to a to. Ale napriklad sladene napoje doma nekupujeme. Ony zasadne od babatka piju lrn šungitovu vodu. Ked si aj niekde daju nieco sladene, o chvilku pytaju cistu vodu.

Ja len proste tvrdim, ze prisny zakaz nikdy v nicom nepriniesol dobre vysledky a skor alebo neskor bude mat dieta potrebu “podlahnut” a teda ja by som sa hanbila, kebyze moje dieta po susedoch doslova “zere” (pardon za vyraz) alebo pokradne salonky zo stromceka a schovane v kute za nim ich doslova hlta. Pre mna je toto ovela horsie ako nedat dietatu lizatko 🤷🏻‍♀️ Ale tak ako som pisala predtym, kazdy rodic podla seba. Kazdy robime podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia 😊

marzuz89
19. júl 2022

@taily30 presne takto to vidim, ale stale som zvedava na to zdovodnenie od "pardon.nepamatam.si.meno" , ci sa vie iba vysmievat detom, ktorym rodica nedavaju v utlom veku kupovane sladkosti plne umelin a farbiv, alebo si to vie aj rozumne odovodnit. Ocividne nevie 🤔

marzuz89
19. júl 2022

@licona presne tak. Sladke ako sladku chut predsa maju, nic im nechyba (v zmysle cukrov napriklad), a ze nedavame kupovane sladkosti, cukriky, lizatka 2 ci 3r detom, na tom ja nic na hanbu nevidim a prave mi to pride velmi rozumne. Syn 3,5r dostava od rodiny a kamaratok rozumne veci, lebo vedia, ako sme nastaveny. Dakujem za to ❤️ a v skolke samozrejme dostane aj cukriky ci lizatka, dam mu, vynimocne. No nikdy som to domov nekupila a ani nekupim tak skoro. Inak ak dostanu v skolke napriklad lizatka z Pepca, ci Teddy, to ide rovno do kosa. Bez pardonu, to mu nedam ani vynimocne. A normalne sa s nim o tom rozpravam. Nechyta hystericke zachvaty. Na veceru na rozdiel od niektoych inych deti sa mi nehadze o zem za sladkymi cukrikmi ci lentilkami ale pekne poprosi, ci by som uvarila krupicovu kasu alebo ze by si dal este ten dobry kolacik s poharom mlieka.

simona20201309
19. júl 2022

@marzuz89 súhlasím. Sladkosti sú cukor a to je skratka závislosti. Takže je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že, triasť sa na navsteve" pred stolom s pochutinami sa bude to dieťa, ktoré je na tom cukre závislé, ako to, ktorému to nechýba. . . Len niektorým je to zbytočné vysvetľovať. V obchode mi deti nerobia cirkus a nehadzu sa, že chcú cukríky- pretože na to nie sú naučené...
Nikdy som nemala problém vziať deti do obchodu a nikdy mi neurobili cirkus.
A na návšteve sa radšej ponúkne tycinkou. Vôbec nejde po cokoladach, či kolacikoch.

danusa63
19. júl 2022

Dávam synovi všetko. Tým, že zo všetkého ochutnal a zistil že to nie je bohvie čo tak, keď ho mamičky ponúknu na detskom ihrisku arasidovymi chrumkami,resp. Chipsami povie že si neprosí, že to skúšal a je to hnusne slané. Cukríky a lízatko skúsi a zahodí do koša. A matky na ihrisku už vedia, že nášho Olinka kockou čokolády max ponúknu. A keď mu dajú dve povie že chce jednu lebo ma obed máme mňamku špenát🙂

tetapetra
19. júl 2022

@mibie toto je ale iný prípad. Jasné,že musíme brzdiť deti, veď seba nedokážeme ubrzdiť 😉. Ja som to myslela skrz tých, ktoré doslova zakazujú sladké lebo..... Rozumný dôvod nemaju😂

beronsche
19. júl 2022

@tetapetra a to realne poznas matky, ktore zakazuju sladke?
Akoze uplne vsetko sladke, aj sladke bez nezdravych zloziek, aj domace sladkosti, nie len sladky odpad plny chemie?

zuzitko74
19. júl 2022

@marzuz89 Nechodím do Pepca často, ale nevšimla som si, že by tam predávali sladkosti.

marzuz89
19. júl 2022

@zuzitko74 tak v Kiku mavaju? Niektory z tychto 3 mava take regale so sladkostami, take same umelinove chemicke hnusoby, ja si ich dost mylim tieto Teddy, Kik a Pepco, chodim tam malo.

lunademonica
19. júl 2022

@zuzitko74 ach tito nevzdelani, zaostali ludia...co vies o veganstve? Nic....takze pre vsetky premudrele matky mäsiarky, vegansku stravu odsuhlasila ako vhodnu pre vsetky vekove kategorie aj Europska komisia na zaklade vedeckych studii xy rokov dozadu. A tak ako sa moze nezdravo stravovat obycajny masozravy smrtelnik, tak aj vegan samozrejme. Ale spravne zlozena veganska strava sa je na 87 percent rovnaka ako ta klasicka spravne zlozena strava....len 13 percent maju/ mozu tvorit zivocisne produkty, co dnes vieme luxusne nahradit kadecim inym. Este je celkom zaujimave ze niektorych vaznych chorobach ako napr cukrovka sa odporuca ako sucast liecby rastlina strava. Takze trochu faktov pre nevzdelane hejterky, co len pisu hejty ale ani za boha si nieco nastudovat. Pekny den

lunademonica
19. júl 2022

@elizabet173 ani masozravci nie su vsetci zdravi ze ano...paradoxne najviac Slovakov umiera na srdcovocievne ochorenia ktore uzko a priamo suvisia s konzumaciou zivocisnych potravin.

miiceencoovaa
19. júl 2022

Môj 3,5 ročný papa úplne všetko...od polievky, cez hranolky až po sladkosti...samozrejme všetko s mierou...nech si zvyká na všetko..

aurora33
19. júl 2022

Ja si pri tomto vždy spomeniem na moju tetu, ktorá vychovávala syna tak, že ,,sladké" mali doma len sušené ovocie. Ten chlapec bol vo škôlke známy tým, že ak mal niekto sviatok a priniesol cukríky, on mu ten balík vytrhol z ruky a kebyže ho učiteľka nechytí tak zje všetko sám. Cize asi toľko k výchove bez sladkostí. Ja som za to všetko ale s mierou.

tetapetra
19. júl 2022

@beronsche áno poznala som. Teraz vo svojom okolí nemám nikoho takého.

beronsche
19. júl 2022

@tetapetra fu ha.. tak to je pre mna rovnaky extrem, ako davat dietatu vsetko, aj veci, kde neexistuje "s mierou"..

daja07
19. júl 2022

@katkaos ja poznam deti, surodencov s vacsim vekovym rozdielom. Obaja su zvyknuti ze maju doma sladene vody, dzusiky, chipsy, keksy a kadeco, bezne dostupne. Rodicia tiez oblubuju. A tie deti ked pridu na navstevu tak vyjedia vsetky sladkosti.
Boli u nas na navsteve na 2 dni, my pijeme bezne cistu vodu a sladkosti tak normalne si myslim. Sa im malilo, co sme im ponukli, sli si este kupit do obchodu chipsy a sladke vody. Ja som bola udivena z toho.
Moj starsi syn si popyta sladke, ak nedostane, mozno chvilu robi dramu, niekedy to pochopi. Snazime sa detom davat menej sladkeho, piju cistu vodu. Ale ked je niekde kopa sladkeho, tiez im svietia oci a musime davat pozor. Ale vie si zobrat, zjest cast sladkeho a povie si ze zvysok mam na neskor. Mladsia sa vie natrieskat sladkym a je tvrdohlava. Ona zvycajne pre istotu vsetko zje 🙂, malokedy si necha na neskor, ale zasa nema rada vsetko sladke, su sladkosti, ktorych sa nedotkne.
Takze s tym striktnym zakazom a vyjedanim sladkeho to celkom nie je pravda. Podla mna zalezi na konkretnom dietati, cloveku.

beronsche
19. júl 2022

@daja07 ano, presne tak.. Keby to bolo tak jednoduche, ako si niektore mami myslia, ze?
Vzdy je to individualne, podla dietata, situacie, okolnosti..
Ja mam obcas pocit, ze si to niektori takto zdovodnuju, racionalizuju, to, ze dovolia jest vsetko - ze inak by bolo dieta utrhnute z retaze..

zuzitko74
19. júl 2022

@lunademonica Napísala som ti len úsmevnú príhodu, ktorá sa naozaj stala. Podľa mňa je tá príhoda skvelou ilustráciu toho, ako pracuje podvedomie človeka, keď nie je pod kontrolou superega, nič viac v nej nebolo.
V tvojom príspevku som našla označenia ,,nevzdelaní, zaostalí, premúdrelé matky mäsiarky, nevzdelané hejterky..." s takými vyjadreniami si tu za hejtera skôr ty, nemyslíš?

tetapetra
19. júl 2022

@beronsche môj sladkosti nevyhľadáva a pije čistú vodu 🤷. Samozrejme má rád šúľance, ryžový nákyp, buchty na pare ale z mierou.