Ako dávať kašu večer 6 mesačnému dieťaťu?
Milé mamičky, ako dávate kašu vy? Doktor mi povedal, že by som malej mala zaradiť do jedálnička kašu na večeru. Tak sme dali, ale myslím, že to len zhoršilo jej spánok, ktorý aj tak nebol ukážkový. Po tri či štyri posledné večery sme mali doma večer neskutočný cirkus, rev, plač, ukľudniť sa nedala ani hojdaním, ani nosením ani nijako, úplne záchvatový plač... a brutálny nepokoj, neviem, či to bolo kašou, ale asi hej, lebo dnes večer som jej ju nedala, a zaspala kľudne, síce už párkrát zaplakala zo spánku, aj som ju musela učičíkať na rukách, ale spinká ďalej.
Chcem sa spýtať, ako dávate kašu... či priamo pred spaním, alebo pred kúpaním (my kúpeme každý deň), a po kúpaní ešte dáte mliečko - teda systém 1. večera + 2. večera. Či dávate lyžičkou, alebo do fľašky? Robíte ju podľa návodu, alebo redšiu/hustejšiu? My už sme na umelom mlieku, asi dva týždne dozadu sme pomaly prestali kojiť... ešte možno doplním, že malá nevie zaspať sama v postieľke, musím ju uspávať na rukách, a cez deň spí buď v kočíku, alebo ju hojdám v kočíkovej vaničke. Poraďte... zaťažuje kaša na večer bábätku žalúdok? Ona jej zje celkom dosť, tak 150 - 200 ml, lebo jej to chutí...
@indie6 tak to je divne....mala by si ist ku alergologicke aspon preventivne aby si vedela co a ako, bo segra ked prisla s malym k detstkej lekarke tak jej automaticky dala ha mlieko a to preto, ze moze byt predispozicia, ze aj diet bude alergicke na to na co je aj matka.
Veru...to viem o tom riziku...mne napadlo, že malá má možno intoleranciu mliečnej laktozy (jedna mamina to tu písala na koníku a jej malá sa správala podobne ako naša)...cez deň je zlatá, smeje sa, vydrží sa sama hrať, ale večery a noci sú katastrofa! Aj včera sa zas zobudila po trištvrte hodine a plakala, ale nešlo ani tak o ten rev, ale o to, ako sa správala...neskutočne sa zvíjala, kopala nohami, problém udržať ju vobec na rukách a ukludnit, a zaspala nakoniec metúc sa pri mne v posteli až o polnoci, lebo uspávanie na rukách som vzdala...som presvedčená, že toto vobec nie je v poriadku, i keď doktor mi vraví, ze je to normálne, ja uz mu asi natočim video, nech to vidí na vlastné oči. Určite ju niečo bolí, ale neviem čo :-[ už uvažujem aj nad odbornými vyšetreniami, ale neviem aké...nechcem ju vláčiť po doktoroch kade tade, neviem čo mám robiť... Preto som aj založila túto tému, lebo som si myslela, že kaša je pre ňu ťažká na noc, ale kašu nedávam teraz a reve tak či tak....
@kaciatko2912 jaj a ešte som zabudla doplniť...som teraz u mamy, tá má štyri deti, a povedala mi, že toto este nevidela, aby sa dieťa takto správalo, že ani jeden z nás to nerobil... A vidíš, ešte sa jej opýtam na to kravské mlieko...
a dobre si odgrgne a aj poprdká?Či nemá zastavené vetry?Ak nie,tak potom naozaj môže ísť o intoleranciu.Ale to by vám už najlepšie všetko vysvetlila vaša dr.
@indie6 nečítala som celú diskusiu.Tak to je potom naozaj zvláštne.Aj jedna kamarátka mala takýto problém.Cez deň nič,pekne jej synček papal mlieko a večer a v noci sa nevyspali asi do 1,5 jeho veku.Neboli na žiadnych vyšetreniach.Lebo negrckal a ani nemal výsyp.Preto som si myslela či ju netrápia vetry.
nasa mala papa kasu tak o piatej siestej. pred spanim mliecko a zaspava o osmej-pol deviatej. zdielam nazor, ze tesne pred spanim je to zataz na zaludok. a tiez odporucam kase jednozlozkove a nedosladene... v DMke su skvele. my sme zacinali ryzovou, potom ovsenu a viaczrnnu. ryzovu som prvykrat kupila Nestle, ale na moj vkus bola riadne sladka... tie bio z DMky nie su sladene.
@indie6 no co tu pises je zauijmave, davas jej aj cez den cajik? Ak ano ake? Ja mojmu davam feniklovy, ked ho dopije dam mu ovocny a davam mu aj mrkvovu stavu-kupis ju v lidli, byva aj s inymi ovociami, je vyborna a pravdaze to zriedim, dam mu do 3/4 flase mrkvovo-ovoc.stavu a zvysok obycajnu prevarenu vodu-ziadna lucka, drobcek.... a neskusala si jej vecer, ked vravis ze je taka pajedna dat jest?Moze byt aj trochu hladna, bo dieta ked je spokojne by nemalo plakat. A vecer nema tvrde brusko??? A neboj isto nema intoleranciu na mlieko-teda na mliecnu bielkovinu-laktoza, bo keby ju mala, tak by ti len riedko kakala-az taka voda a to by si aj obcas pocula, ze si len prde a ide z nej taka voda, jej vaha by sa nezvysovala, teda by ostala rovnaka v horsiom pripade by ti chudla. Takze este sa ta spytam ake jedla jej davas cez den???A kolko ma mesiackov?A dufam, ze jej nedavas na vecer zeleninu a ovocie-vsetky mozne podob. vyrobky, bo zelenina a ovocia zduva a robi niektorym deturencom zle na brusko. A ak ti mozem este poradit,ked bude taka zla skus s nou pocvicit, ze nozicky jej pritlacis k brusku a vystres a potom vzdy prava ruka a lava noha k brusku, teda laket sa je dotkne s kolienkom. A to urob aj s druhou rukou a nohou. Si vezmi, ze moj maly, ked mal 3,5 mesiaca jedol 1x banan asi take 2 cm bananu, chutil mu a bol spokojny, potom ho opät jedol v tyzdni a tak isto ok. No potom dostal banan az tak kolo 4 mesiaca asi a ked ho zjedol, tak po 2 hod ho vygrcal a vykakal......a to ako vyzeral po tom, neprajem nikomu. Bol ako bez duse a bez pohybu bolo mu zle....tak som mu dala ten banan az po 2 mesiacoch, ze ci sa cosi zmeni, ale bolo to to iste a este horsie, ked uz som nevedela ako na neho, tak muz si ho prehol cez koleno a do ritky sme mu opatrne vsunuli teplomer, tak sme mu fantasticky pomohli a my sme sa mohli ist osprchovat bo sme boli od hovienka..... a od vtedy uz mu banan nedavam.
@kaciatko2912 čajík nedávame, ale už budeme... dr vravel, že klasické čaje, čo pijú aj dospeláci (ovocné, bylinkové), ale slabšie, že nemusia to byť len tie detské čaje, plus šťavy tiež ideme dávať riedené 1:1 s vodou... doteraz pila len mlieko a čistú vodu dojčenskú. No ona samozrejme večer vždy papá, teda celý náš momentálny denný jedálniček vyzerá takto: na raňajky- mlieko, desiata -ovocie (zatiaľ mala jablko, hrušku, banán, broskyňu), najviac jej chutila hruška a banán, na obed -zelenina (z tej mala mrkvu, zemiak, kaleráb, karfiol, brokolicu, petržlen, cuketu), keď zje málo zeleniny, dostane neskôr ešte mliečko, na olovrant -mlieko alebo ovocie... no a na večeru sme dávali kašu, ale momentálne nedávame, a dostane mlieko večer po kúpaní, keď ho vypije, odgrgne, nosíme sa ešte chvíľu, nech sa jej to trochu uleží v žalúdku, sem tam ešte zase grgne... no a ide búvať, teda skôr začína uspávanie. Myslím si, že hladná by nemala byť, pretože ona plače aj hodinu a pol po spapaní mliečka, a niekedy, keD sme jej skúšali dávať, vtedy ked tak veľmi plakala, tak nechcela piť, a keby bola hladná, tak by ho predsa pila... a okrem toho, veď keď bola menšia, tak sa večer najedla, a spala aj do 2-3 v noci bez zobudenia.
Večer nemá tvrdé bruško, kaká hustejšie od kedy papá príkrmy (tie papá asi tak mesiac a týždeň), vodavé už dávno nekakala, priberá dobre, nechudne. Za týždeň bude mať 6 mesiacov.
To cvičenie skúšame, ale ona sa tak vzpiera (teda ked má svoj večerný stav), že to vtedy nejde.
Hmm... takto zle spáva už dva mesiace, najprv sa začala v noci veľmi často budiť, aj každú hodinu mrnčala, po mesiaci som prišla na to, že kojenie jej nestačí, a začala som dávať umelé mlieko, tak pospala aj tri hodky aj štyri. Ale teraz asi týždeň začala toto robiť, že strašne plače buď pred uspávaním, alebo keď sa potom zobudí po uspatí... v extrémnych prípadoch ju nevieme utíšiť aj dve hodiny, a najlepšie je, keď mi už pekne zaspí na rukách a odrazu, z ničoho nič, začne strašne plakať, vážne, ako keby ju niečo bolelo, alebo má nočné mory? :-O
Už som rozmýšľala nad kadečím... či sú to zuby (ale tie zatiaľ nikde, ani ďasná červené), či uši (i keď tie si nechytá), ale správa sa tak, ako keby ju bolelo bruško, lebo strašne kope nohami... ale neviem, že z čoho by to mohlo byť...
jaj a ešte k tomu, čo si spomínala, že či je hladná, včera, keď zase tak plakala, o 23tej som jej dala mlieko (lebo jedla naposledy o pol 8), som si myslela, že už by aj hladná mohla byť... a plakala aj tak, čiže hladom to nebude.
Niekedy mi to príde, akokeby protestovala proti spánku, alebo skôr strašne chce spať a niečo jej v tom bráni.
Neviem už... možnože jej nakoniec vylezie dáky zub a bude po dráme.... a prídem na to, že robím z komára somára.
Inak cez deň spí dobre, pospí aj dve hodky, a už jej asi stačí spať len dvakrát, doobedu a poobede... stane sa, že spí ešte tretíkrát.
@indie6 no ked to tak citam co mi pises, tak ma napada len jedno...potrebuje tekutiny, teda caje rozneho typu a ovocno-zeleninove stavy. Z vlastnej skusenosti ti poviem, ze maly do 0,5 roka bol uzastny ani som nevedela, ze mam doma dieta. Akonahle nadobudol 6 mesiacov myslela som, ze ma vystre. Maly v noci zacal mrncat a to neviem preco.....bud sa mu cosi snivalo alebo obcas telka pustila reklamu a ta ziapala. Ale maj vzdy pri sebe v noci-vecer cajik akykolvek, aj ked mu das obcas obyc dospely cajik....raz za cas jej to neuskodi ba obcas aj prospeje. Ja bylinkove zatial nedavam, kedze bolo leto preferovala som ovocne caje a dzusy a nektare. Poradim ti skus aspon pri cajiku prejst na obyc.vodu z vodovodu , ale prevar si ju. Ked sa ti tak vzpiera pri tom cviceni urob to nasilu-neboj neublizis jej,len ona ta skusa......ked uvidi, ze nema nasd tebou prevahu tak povoli a mozno jej to zaberie. A ake mlieko teraz papa? Aj mne sa v noci budil ako som ti spominala, kedysi mi stacil cajik, ale momentalne sa nam obcas stava, ze o 4-5 rano idem robit mlieko-do toho mu dam2 odmerky hami kase na dobru noc..tym padom je to hustejsie a zaspi. Ale uz ho to preslo. Sice kde tu sa zobudi a dam mu hned cajik alebo tu stavu. A vzdy aspon to tak uz 2 tyzdne funguje ,ze je od 6 rano dore a o 6,30 papa mlieko, a to mu davam plnotucne krabickove. A ak je taka pajedna, neskusala si jej davat obcas trochu medu? Neviem ci ma cumlik, ale ako vies med ma vela ok cukrov, ktore sa rychlo rozkladaju a je to prospesne...nevravim, ze stale....Po pravde aj ty by si bola smädna, keby si pila iba mlieko. A davas jej presnidavky-dojcen.vyzivy? Kolegyna mi poradila, bo malemu sibkalo, ze ma pit viacej mlieka teda aspon do 1 roka, je to pre dieta hlavna potravina. Ze ked sa rano napapa, tak mu mam dat trebars za hodku a pol napr. presnidavku, potom ide spat, spi kolko chce. Ked sa zobudi dam mu trosku cajiku bo ma sucho v ustach, potom to vychadza zhruba obed to mu dam co je doma navarene-napr.polievka so zeleninou, kedze mu len teraz vylieza 1, zub ma ho asi 1mm vysunuty musim mu to zmixovat, ale tak aby tam mal male kusky jedla nesmie to byt hladka kasa. Nech sa uci papat, bo ked nechas moc mixovat dieta sa nauci na tzv. hladku tekutu stravu...co je velmi zle. Ked to spapa tak opäaz po hodke a pol mu skusim dat mlieko-teda 120-150 ml mlieka. Kedze potrebujem dominat to Hami mlieko tak mu to striedam. Potom opät zaspi...a na vecer mu spravim klasicku detsku krupicovu kasu+maslo to ok obycajne+mini stipka soli, a nerobim ju tuhu. Musi sa s z lyzicky takmer liat ale nie zas ako polievka. Pravdaze medzi tym teda pocas dna mu davam tu stavu alebo cajik. A to sa mi odvdaci v plienke, kedy za den sa mu podari 3x kakat 🙂 moja mala tovaren. A ak ti mozem v dobrom poradit, davaj malej aspon obliznut par krat na palec to co mate navarene. Aj ked je to osolene a je tam korenie ci cesnak....alebo ine...to, ze to oblizne si vytvara chute..... a velmi si potom rychlo zvykne. Maly,ked mal takmer 7 mesiacov sme jedli halusky ja kapustove a polovicka bryndzove....tak tuzobne po mne pozeral a po priatelovi, ze mi to nedalo a dala som mu ochutnat. Najskor tu halusku vyplul, ale potom sme nasli taku malinku a ako ju hned spapal bo bola bryndzova, potom dostal ochutnat 3 male fuziky kyslej kapusty a dieta vyskerene a odgrglo si ako stary chlap. Takze neboj nepisem ti tu kraviny, i ked mam prve dieta mam hodne skusenosti uz odmalicka (mam dve segry a oni maju deti) a jednak aj zo svojej prace , robila som ako riaditelka v jaslickach takze deti som mala vkuse pri sebe a od 0,5 roka.
@kaciatko2912 fúha, nikdy by som si nespájala nedostatok tekutín s nočným nepokojom :-O vodu samozrejme pije medzi chodmi jedla, a keďže vypije naraz len pár hltov, tak jej ju dávam často, ale asi jej to je fakt málo...no zaradím čaje a šťavy a uvidím co sa zmení a skúsim jej dať v noci keď sa zobudí miesto mlieka čaj, že čo to spraví. Mlieko pije sunar complex, a myslím, že nevypije tolko mlieka, ako píšu na škatuli, že by malo 6mesačné dieťa vypiť...ona naraz dá tak 120ml a niekedy 150,ale to už jej je asi aj tak vela, lebo grcká... Presne nad týmto som sa nedávno zamyslala, že aký by mal byt pomer mlieka a tuhej stravy, ze čoho viac, takže mlieko treba viacej...hm. My stravu nemixujeme, len roztláčame vidličkou, aby mala aj kúsky, alebo rajbeme na rajbadle...na toto ma doktor upozorňoval. A ona mi vlastne aj tak este vela tuhej stravy nepoje, takže má určite mlieka viac...veď len v noci vypije tak 2-3 deci, no musím fakt skúsiť, ze či by jej nestačil čaj, lebo by sa vlastne uz mala pomaly odúčať v noci jesť...a možno aj preto tak nepokojne spí, že má plné bruško stale...
Nuž, ďakujem velmi krásne za rady, aj za ochotu a čas, ktorý si vynaložila na napísanie tvojich príspevkov, ja sa mám este čo učiť, a vlastne viem dosť, len niekedy sa rozhodnúť je problém...
Jaj ozaj 😀 a ja som asi opačná, lebo ja si dávam mlieko od smadu 😀
@indie6 dakujem si zlata, si ma aj pobavila s tebou a tym mliekom, som rada, ze jedlo pucis vidlickou inak aj ja to robim, ale ked mi to nejde tak supnem mixer a to na max 3 sekundy...najmä ked mame mäsko a ponahlam sa....neboj si super mamina, vsetko ok zvladnes len sa neboj a stoj si za svojim, ti nasi drobcovia uz vedia trosku rozmyslat a skusaju na nas kade co..... a je len otazne ci im to dovolime....bo ked teraz nechas vsetko na nej.....tak sa casom zblaznis a dieta ti prerastie cez hlavu, musi vediet,ze si maminka,ktora ju lubi a si ju privinie, ale taktiez aj prisna mama, ktora vie co chce pre svoje dieta. Pisem ti to, co robim ja...i ked niekedy som na svojho drobca mäkka(kto by nebol) a muz mi to pripomina, ale aj tak maly vie, ze musi vsetko spapat a potom sa s nim budem hrat. Drzim ti palceky, ty to zvladnes a potom ak nezabudnes mi daj vediet ci ti moje malinke rady ako tak pomohli....
@kaciatko2912 veru, no ja si niekedy neuvedomujem, že dcérka už nie je až také malé bábo, a začína mať vlastný rozum, to by som neverila ako dokáže také malé bábo vymýšlať a ako sa to vie čertit, zlostiť, až teraz to vidím na vlastné oči, tie malé deti sú velmi múdre...držím aj ja tebe palce, nech sa vám doma darí, ale vy ste šikovní 🙂 tiež vsetko krásne zvládnete. Idem teda teraz zas robiť s malou experimenty 😀 nechám tomu priebeh a čas a za dáky mesiac sa ozvem, že čo sa nám podarilo 🙂 a či rady pomohli...si ich asi normálne niekam spíšem 😀
@indie6 dakujem a prajem ti vela uspechov a vela trpezlivosti, dobru nocku 🙂
@indie6 Dostala si tu rady rôzne, niektoré až k plaču. Bohužiaľ. Hlavne sa nikam neponáhľaj. Deti majú na všetky pokrmi prechádzať postupne so slušným časovým odstupom. A hlavne majú byť tie príkrmi čo možno najviac prírodné v zmysle: zelenina, ovocie, mäsko, obilné kaše. ŽIadne ochutnávky vareného pre dospelých. Ano majú si zvykať na nové chute,ale postupne a na chute prirodzené a nie potláčané cukrom, soľou, korením a podobne.
Nemáte sa kam ponáhľať. Dieťatku sa musí vyvinúť tráviaci trakt, osídliť správnymi baktériami. Dospelácku stravu bude jesť celý život. Rovnako pozor na kravské mlieko. NIe je zložením najvhodnejšie pre malé deti. A keď tu niekto tvrdí, že on tým kŕmi svoje dieťa a to je zdravé, skús sa ho spýtať o 10-20 rokov.
Dieťa je dieťa a nemožno ho porovnávať s dospelým. Určite nie jeho trávenie. Deti treba učiť na prirodzené chute. POtom sa maminky sťažujú, že dieťa nezje ovocie, zeleninu, nevypije nesladený nápoj.
@abbey1 beriem, ze nieco sa ti nepacilo, ale to co som pisala je fakt! A preco dietatu nedat obliznut nejake dospele jedlo? Nevidim na tom nic zle, ved sa z toho nema najest len ochutnat a to mu nemoze uskodit. Lepsie si tak zvykne na normalnu stravu. Co sa tyka u nas my velmi malo solime a korenime az minimalne, takze je to v poriadku. A neviem, ktore sposoby co si myslela dohnaju dieta k placu? Vies keby si si to vsetko precitala, mozno by si mala iny nazor a isto nechcem maminke zle. Pozri ja som sa starala od svojich 8 rokov uz o babo-pri segre, potom pri druhej, teda nas je vela aj s deturencami....... a praca v jaslickach je este o to zodpovednejsia. Takze nikdy som dietatu nechcela zle...... Ale beriem je to tvoj nazor, ja ho akceptujem. Nech si kazdy urobi podla najlepsieho vedomia a svedomia. Ja tu nikoho nenutim, len radim co je dlhodobo odskusane.
@indie6 Chápem, že ešte pije len mliečko, ale aj to obsahuje laktózu a bavili ste sa o prikrmovaní, preto som písala o intolerancii laktózy. Prejavy sú rôzne, ak máš teda podozrenie, prejdi na mliečko bez laktózy, alebo jej dať urobiť testy. Dá sa jednoducho z dychu, ale ten nie je tak priekazný. 100% ti ju preukáže len biopsia a to by som teda u dieťaťa neabsolvovala a radšej by som nasadila bezlaktózovú dietu a dieťa si odsledovala.
Reagovala som i z dôvodu, že si tu dostala množstvo nie práve rozumných rád, ktoré sa môžu na zdraví dieťatka škaredi vypomstiť.
Ak naozaj hľadáš seriózne info, vyhľadaj odborníka, alebo aspoň pozri iné témy o príkrmoch detičiek. radila tam aj poradkyňa na detskú výživu a tam padali naozaj odborné rady, ktoré môžu maminkám pomôcť a neuškodiť detičkám. Základy správnej výživy detí sa formujú už teraz. A obzvlášť treba byť opatrní, ak máte problémy, či podozrenie na možné ochorenie.
ja mam 6 mesacneho chlapca a davame kasu (detsku krupiucu) skoro kazdy den, vzdy po kupani- asi 200- 240ml mlieka...nic mu neni a spava dobre...po krupici mi prespi celu noc, ale ked mu dam na veceru mlieko tak sa mi este v noci budi a papa... malinku moze z toho bolievat brusko ked tak place... mozno jej tam nieco vadi... vy davate tie ryzove kasicky alebo tiez detsku krupicu...?
@jarmila1990 dávame tiež ryžove kaše....ale uz nie každý deň, a dávame pred kúpaním...a pred spaním mlieko,ale to ze plače, nie je kašou...netuším prečo mi nespí malá pekne, včera sme mali tiež jednu z náročných nocí :'( malá sa o 10 prebrala s plačom, ledva sme ju utíšili.. a vraj zaspala až o pol 4! Teda tak mi povedal partner, ja som uz nevládala a zaspala som skor...mali sme ju medzi sebou na posteli, lebo uz nič nepomáhalo, keď som ju aj uspala na rukách , za 10 minút bola hore! A tak sa medzi nami na posteli najprv zabávala, potom prehadzovala...a najlepšie je, že keď konecne zaspala, o hodinu bola hore, nerozumiem tomu, fakt nerozumiem...:-/ ani jedna noc nie je dobrá, sú len zlé a potom tie horšie. Aspon ze dni sú v pohode...
no skuste sa poradit s lekarom....mozno vam bude vediet povedat cim to je...a nespava viac cez den? ze by v noci bola vyspata? 😀
no myslím si, že 3-4 hodiny a niekedy aj menej, je tak akurát na polročné dieťa a určite potrebuje v noci búvať aspoň tých 10 hodín a nie sa budiť či nespať... ale ono to bolo všetko okej do dákeho 4 mesiaca, spala krásne, to len posledné dva mesiace je nočný spánok úplne zlý...

@kaciatko2912 alergia na roztoče, psa, mačku... ale neviem, v akom je to teraz stave, lebo som už dávno nebola na prehliadke, mala by som ísť na pretestovanie. Lieky už neberiem, prestala som ich brať po pôrode, lebo som si povedala. že ke´d kojím,tak žiadne lieky brať nechcem, a aj tak brala som ich vyše troch rokov a nič mi to nepomohlo, len som sa po nich cítila vždy horšie.
Doktor mi nepovedal nič o tom, že by malá mala piť HA mlieko, hlavne, že moju aj celkovú rodinnú anamnézu si pýtal. Dcéra pije sunar... ten je celkom fajný, pila ho už aj počas kojenia, dokrmovala som ju, keď jej moje mlieko nestačilo. Ja som mala dosť problémov s tvorbou mlieka, ale to tu nejdem teraz rozoberať, som len rada, že som to dotiahla do cca polky 6 mesiaca 🙂 keď som si myslela, že už v druhom to vzdám...