Ako naučiť dieťa jesť bez stresu?
Ahoj cítim sa ako zla matka. Mam drobca ma 15 mesiacov a nas jedálniček vyzerá takto :
Ráno mlieko, kaša, tak bud jogurt alebo ovocná kapsicka
Okolo 13.00 ide spať takže pred spaním dávam mlieko
Keď sa zobudí okolo 15-15.30 znovu mlieko a potom dám obed teda prikrm väčšinou fungujeme na kupovanych keďže mi moje nechcel jest zo začiatku to išlo pekne ale potom začal vymýšľať. Mam kúpenú knižku pekne papkaj a podla nej sme šli par mesiacov kým sme neprešli na kupované prikrmi. Potom ešte dostane bud kapsicku alebo jogurt podľa toho čo mal doobeda a nakoniec okolo 19.00 dávam ešte kašu a pred spánkom znovu mlieko. A takto je to u nás každý deň. Teda nie každý den ma jogurt dávam každý druhý deň. Pomedzi to ma aj par chrumiek a vodu vo svojej fľaši na slamku. Ked vidím tie mamky na fb alebo instagram ako vyvaraju deťom prídem si ako najhoršia matka na celom svete 😁U nás rohlik s maslom alebo pomazankou nic trosku ho okuse pocmula a hodí na zem. Aby odkusil niečo to nie je možné uňho nevie to a pritom hračky a do palca tak vie zakusit ze mam pocit ze prídem o palec.
A pritom má hore 8 zubov a dole 6 zubov.
Mam pocit ze by som potrebovala nejaký návod ako sa starať o dieťa je to moje prvé dieťa.
Ďakujem za vypočutie potrebovala som to
@bluubluu ja som môjmu dávala vždy, keď sme jedli aj my, či raňajky, obed, večera, nechcel mixované, takže sme prešli na blw metódu. nemusí toho zjesť veľa, ale nech je :D ja by som dala ráno, ak je aj v noci, niečo na raňajky, potom mlieko, obed, keď ide spať o 13, tak o 12 aspoň polievku, potom mlieko, po zobudení druhý chod, mlieko, ak treba, a večeru tiež najskôr jedlo, potom mlieko, ale teda v takom rozumnom rozostupe, aby keď dostane normálne jedlo nebol totálne vyhladovaný. najlepšie, keď budete jesť naraz s ním a to isté a vynechala by som kapsičky a chrumky a pod:D
Tak 15 mesacne uz by fakt malo zacat jest kusky, takze ak ma rad len kupovane - tak zacni varit, mixni a pridaj s kupovaneho pol na pol, nech si postupne zvyka a budes uberat... Mlieko, kasa, jogurt, to mas vsetko mliecne, to je uz moc proste na den toho...
No a kedy mu teda dávaš normálne jedlo keď ho stále pcháš len mliekom, kašami a blbosťami? Raňajky nakrájaj na kúsky čo máš ty a jedzte spolu, mlieko až potom, ostatné jedlá tak isto. Potrebuje trénovať žuvacie svaly aj pre vývoj reči.
@bluubluu popri Vás nič nezje? Mne sa najviac osvedčilo kŕmiť dieťa jeho lyžičkou z môjho taniera - zemiaky, mäso, zelenina, syry. Všetko zje takto lepšie, ako keď má extra v tanieri a sám si pýta. Z jeho misky mu dávam iba jogurty a polievku.
@mdse áno dám mu zo svojho ale možno 2 krát vezme do pusy a potom po 10 minútach prezuvania v ústach vypluje
Ako ho mas naucit? No tak, ze mu to budes davat.
Preco ma mlieko na obed? Preco mu nedas riadnu uvarenu stravu? Co zje, to zje, pred spanim mu das mlieko, ale obed ma uz mat vareny. Na ranajky tiez ine ako mlieko z flase. Na veceru moze mat kasu. Na desiatu ovocie, na olovrant jogurt.
Ano, vypluva, pretoze to nevie pozut. Ale ako sa to ma naucit, ked nema moznost to trenovat? Posadit k stolu, polozit pred neho tanier, do ruky lyzicu a nech je sam. Kolko zje, tolko zje, casom sa nauci zjest viac. Na ranajky posadit k stolu, predlozit chlebik, zeleninu a nech je. Mlieko z pohara az ked sa naje tuhej stravy.
Toto jedla moja v 7 mesiacoch naozaj uz je treba zaviest aj tuhsie jedlo.co rozok chlieb?do ruky a nechat zuzlat.cerstva zelenina?cerstve ovocie?okrem.jogurtov maslo syr natierka?
Zacat davat na striedku chleba trosku masla alebo luciny po mini kuskoch.z ovocia banan popuceny alebo nakrajany na platky.nasa miluje vsetko gulickove cucoriedky hrozno nahana to po tanieri trenuje pinzetovy uchop..uvar zemiaky cestovinu zeleninu podusenu baby mrkva hrasok take akurat do ruky...nemixovat nechat v miske a nech sa v tom hrabe nech to skusa.ked zje aj 3 hrasky alebo pol mrkvy ale musi to spoznat a naucit sa co s tym.
Placky apebo palacinky natrhat a dat do ruky.prazenica privarok polievky... neni to ziadna velka gastronomia..
Moja ma 13 mesiacov a keby ju necham vrhne sa mi v klude aj na kotlikovy gulas.ako hrkne tanier tak je pri nas a pyta okostovat zo vsetkeho.
Mlieko by som dala ak ho ma na spanok ozaj len za 2-3 odmerky na uspatie nie ako plnohodnotny chod.kapsicky si kup plniace a rob mu doma jeden banan a ovocie od vymyslu sveta hodis do smoothie mixera aspon je to cerstve original chut a bez konzervantov.
Určite variť, obed minimálne musí mať varený, zelenina, mäso, cestoviny, zemiaky ,ryža. Pred spaním na obed nedať mlieko piť, čistú vodu alebo čaj. Par dni treba vydržať a nedať, aj keď nezje nič z vareného na obed. Bude revať, ze je hladná? Určite bude, ale treba dávať varené jedlo. Môžeš urobiť aj také kaše, ze časť rozpučíš vidličkou na kašu a čas necháš celú a pomiešame to.
Určite variť, obed minimálne musí mať varený, zelenina, mäso, cestoviny, zemiaky ,ryža. Pred spaním na obed nedať mlieko piť, čistú vodu alebo čaj. Par dni treba vydržať a nedať, aj keď nezje nič z vareného na obed. Bude revať, ze je hladná? Určite bude, ale treba dávať varené jedlo. Môžeš urobiť aj také kaše, ze časť rozpučíš vidličkou na kašu a čas necháš celú a pomiešame to.
@katie253 ďakujem
Za mna ma prilis vela mlieka… rano, pred obedom, poobede, vecer.. ved nemoze byt ani hladny, ked je stale na mliecku..
ja som v tomto veku davala po odporuceni pediatrom mliecko uz len vecer..
Od rana prakticky normalne jedlo dostane az okolo 16:00. Samozrejme po mlieku a ty sa cudujes, ze ti neje?
Tvoje dieťa sa stravuje ako keby malo 6 mesiacov a nie 15 🙄 Prečo nedávaš obed?? O pol štvrtej má mať už predsa olovrant a nie zas mlieko a potom trochu kupovaného príkrmu. To mlieko celý deň zruš, Nechaj mlieko už iba PO raňajkách a ešte pred večerným spaním.
Veľa mlieka, nemá kedy vyhladnúť.
Nekupuj príkrmy, kapsičky, sračky,... To sa dáva na výlet, keď nemáš kde jesť. Normálnu varenú stravu treba.
Daj pred neho a nech sa džabe, ochutnáva, skúša (spôsobom bwl).
Keďže nemá absolútne návyk na varené jedlo (môj v 15m bol už dávno úplne na našej strave), treba ho na neho naučiť, aj za cenu, že budeš upratovať 3x denne. Potom budeš riešiť spôsob jedenia (príbor, čistotu), keď bude vedieť prežúvať, keď bude chcieť jesť.
A veci na kusanie, prežúvanie, lebo môže mať oslabené svaly, tým, že je celý čas na takých tekutejších a nemusel sa namáhať. A to potom ešte len vie narobiť šarapatu.

Dávaš mu aj normálne jedlo alebo iba mlieko, kaše a kupované sračky?