icon

Ako odnaučiť dieťa jesť sladkosti?

9. dec 2024

Baby, som na nervy. Moja 2r dcera vkuse vyjedá samé hlúposti, nič normálne mi nechce zjesť. Problém je, že naše babky ju naučili na uplne hlúposti. Keď som bola s našim druhým malým v pôrodnici, 4 dni ju pchali somarinami - salámy, klobásy, cukríky, zmrzlina. V tom čase mala len rok a trištvrte. Odvtedy sú jej stravovacie návyky katastrofálne. Všetko schovávame, lenze cim je staršia, tým viac špekuluje. Hocikam si prisunie stoličku, vylezie na kuchynskú linku, stiahne obrus zo stola, len aby sa dostala ku keksíkom, cokoladkam, tyčinkam atd. Muž zamkol špajzu (nie je tam kľúč, len ten štuplík na zamykanie), ona sa sama naučila odomykať a kým som isla pre mladšieho do izby, už mala čokoládu v rukách. Ja už fakt neviem. Nič navyše nekupujem, všetko sú hlúposti, čo nosia návštevy a my to schovávame, ale ja mam pocit, že sa dostane všade. A nie, nemáme megalomanské nábytky, aby som to vyložila tri metre od zeme. Dom je zariadený minimalisticky, okrem kuchynskej linky je v každej miestnosti len jednoduché zariadenie, takže sa fakt dostane všade.

autor
9. dec 2024

@katulienka160 Mila pani diskutujúca, lieky sú uložené medzi svetrami - ak teda myslíš jeden balík Ibalginu, paralenu, niečo na hrdlo, nos a magnezium.. to je celá naša lekárnička.. detsky Paralen a kvapky do nosa mam v kuchyni za chlebíkom.. stačí? Spokojna s odpoveďou? Ja sa nechválim svojim domom, len píšem, že my nie sme v dome zahádzaní nábytkom, lebo:
1. Bývame tu krátko a nestihli sme ešte všetko zariadiť
2. Nemám záujem mať zaprataný priestor nábytkom.. mam rada minimalizmus a čo? Však tie izby v novostavbách sú maličké, tak mam svoj štýl. Aký je s tým problém? Nestihli sme ešte vybaviť roldor ani žiadny extra veľký úložný priestor. Čo je na tom?
3. Opäť aj ja opakujem svoju odpoved. Ja nič nekupujem. Máme doma len mikulášske balíčky, ktoré muž okamžite schoval. Problém je, že spoznala chuť čokolády a hlúposti a odvtedy denne bojujeme s jedlom.
Tie babky sú so svojou vnučkou 3x dobtyzdna a od augusta do septembra boli každý deň.

autor
9. dec 2024

@dididudu sranda, že každé dieťa je iné a porovnanie je absolútne zbytočné..

mila06
9. dec 2024

Mikulasske balicky vidis zabudla som na ne ja som schovala na povale do skrine dala im kusok na Mikulasa dakej sladkosti. Iste to uz hnije idem to prebrat a nedam im z toho nic. Romovia budu mat radost😉

elviku11
9. dec 2024

- no tak daj zvyšok sladkostí do igelitového vrecúška medzi svetre - keď tam nenašla lieky, nenájde ani sladkosti.
- K starým rodičom ju dávaj menej často, keď chceš, aby si odvykla od sladkostí (a áno, dá sa zvyknúť si byť sama alebo si urobiť režim aj keď máš doma dve deti)
- tak ako si zvykla na sladké, tak si aj odvykne. Stále ponúkaj normálne zdravé jedlo a opakuj, že sladké nie je. A trpezlivosť - o tom je výchova

angeli121212
9. dec 2024

No dobre autorka a ako ten boj s jedlom vyzerá? Lebo ja som sa teraz kus stratila, že v čom ti teda máme poradiť

lasona
9. dec 2024

Byt tebou tak kúpila by som nejakú škatuľu na zámok a všetko dala tam. Taky zámok, aby to neotvorila. A chápem ta. Nemáme špajzu, nekupujem sladkosti, nemáme vyššie skrinky. Aj my sme toho veľa podostavali...ale už to nemám kde skrývať...co sa dalo išlo preč z domu.
.A veru malý si vie otvorit betar aj skrinky, kde sú tie srandy proti otvoreniu skrinky, vie si prisunut stoličku a postaviť sa na linku, vie si odomknúť doma dvere na wc a kúpeľni...aby človek mal oči aj na riti🙈🙈a tiež malý kopec veci ochutnal...aj keď pride k starkej, starká je fajn nedá mu...ale keď prídu ostatné deti, bratranci a oni prídu so sladkosťami tak pýta aj on...ako mu to vysvetliť, že oni majú a tebe nedáme? Proste to sa nedá úplne zakázať..

jvasenka
9. dec 2024

😂😂😂 prepáč ale musím sa zasmiať že si neporadis s malým dieťaťom

dota6
9. dec 2024

Dôležité je starých rodičov naučiť a kontrolovať. Ak neposlúchnu, aspoň na čas ich obmedziť, alebo stretnutia len pod tvojou kontrolou. Všetko sladké do koša. Dôležité bude aby videla vo Vás vzor 😇 vydržíte.
Mám dcéru v rovnakom veku. O sladkostiach si myslí, že je to pekný obal ochutnala ale nechce. Je, len to, čo jej dávame. Snack je ovocie a zelenina.
Ak je nábytok problém, tak kontajner, ten, pevne verím, že ten ustriehnete. 😇 A verím, že sama von nechodí, neprinesie si stoličku ku kontajnerom a nebude vyberať sladké.

katulienka160
9. dec 2024

Noooo konecne sme sa posunuli, dobre..cize ak ide o schovanie, šup do sáčku a medzi svetre, či iné oblečenie ktoré ešte nie je obsadené liekmi.
Co sa týka tych babiek...v uvode si spominala 4 dni za ktore sa to podla teba pokazilo. Ale teda ok, je s nimi často. Tu sa mi naskytá otazka,ze ak sa ti nepáči co jej dávajú jest, prečo si to s nimi neporiesis? Mas snad usta,ci? Tak ako si tu obhajujes svoje argumenty a ako pohotovo odpovedas mnohým z nás, skús to použiť aj ba ľudí s ktorými nechávas svoje dieta. Lebo za nu ste zodpovední rodicia, nik iny. A ked ju dávaš niekomu na starosť, tak musíš predsa dotyčnému verit a byt ok s tym, ako sa o to dieta staraju. Ak s tym nesuhlasis, bud si dohodnite pravidla ktore budu dodržiavať alebo im ju proste nedaj.

Co sa týka minimalistickeho stylu,nie je na tom nic zle. Len to tu stále opakujes ako dôvod toho ze nemáte kam schovať jednu krabicu pred dvojročným dieťaťom.
A to ze ste v novostavbe,vsak dobre. Aj ked nemate dorobene,ale predsa bezpečnosť dietata je na prvom mieste. Cize ked uz sa stahujem, treba mat aspoň nejake miesto,kde sa to dieta jednoducho nedostane, lebo tu nejde teraz o sladkosti ale v domácnosti je kopu iných vecí,ktore drobcom do rúk jednoducho nepatria.
A predstav si, tiez sme sa sťahovali ako vy, tri tyzdne po nastahovani som sla do pôrodnice s druhym. A veľa veci sme dorabali za pochodu, ale nemat miesto kde mozem odlozit, vyložiť,schovat iste veci by som si teda netrufla.

A teda neviem,ci si sa len prisla postazovat alebo si cakala ze ti niekto odsuhlasi tvoje presvedčenie, ze za to mozu vsetci ostatni a ze vlastne nemáte s tym možnosť co urobit.

Lebo na riesenia,ktore ti tu boli viackrát napisane:
1. Schovat
2. Nedať
argumentujes nazad,ako sa to nedá ...

raffaella
9. dec 2024

Dostala si tu všetky možné rady, ale ty stále ideš svoje ako sa nič nedá miesto toho aby si si z tých odporúčaní niečo aj vzala k srdcu. Do nemoty sa tu ohanas minimalizmom v dome (naštuduj si prosím čo to slovo v interiérovom dizajne aj znamená, pretože úložné priestory a smart riešenia úložných priestorov nie sú nič megalomanské) a ako starí rodičia dokázali pokaziť stravovanie u dieťaťa. Tak ak starí rodičia nerešpektujú vás ako rodičov, tak obmedziť stretávanie a nastaviť sa že občas ak s nimi dcéra bude tak zje nejaké sladkosti. A pokiaľ vám váš nezariadený byt/dom neumožňuje sladkosti odstrániť z dosahu dieťaťa, tak to vyhoďte/rozdajte. Mne osobne je prednejšie zdravé dieťa s normálnou váhou ako osud darovanych (a predpokladám že aj lacných) sladkostí. Akože nevedieť ustriehnuť dvojročné dieťa so sladkosťami či to, čím ho kŕmia starí rodičia je normálne smiešne. Nemám problém - vyrobím si ho 🤷

sisska96
9. dec 2024

Mne môžeš poslať, ja ich zjem 🤣

ivik4
9. dec 2024

Kriste autorka
Ja mam skoro vsetko sladke v chladnicke
Nezabudni mi napisat ze tvoje dieta si aj tu otvori a z vrchnej policky vezme, rozbali a zje
Ci ty ani chladnicku nemas vsak ?

aandrea9
9. dec 2024

Za 4 dni zmenilo dieťa stravovacie návyky???

lucia13022023
9. dec 2024

@ivik4 možno ma nejakú minimalisticku mini chladničku keď nie je zástancom megalomanskych ci akých nabytkov🤣

Ale nie autorka, každá pricetna žena si dá rady s malým dvojročným dieťaťom, nájde hoc aké miesto kam skryť sladké, poradí si s rodinou. Ak ti dieťa nechce jest, nedostane sladké ani raz. Bodka. Ak to staré mamy nerešpektujú, nebude sa s nimi stykat dokým nepochopia.
Ja nie som zástancom toho, že sladké je smrť, ale pokiaľ je to také hrozné, že ti nezje nic normálne, potom áno, nedostala by nič sladké.
Ak je problém, že doma sladké mate a ona sa k tomu dostane, všetko by išlo preč. Alebo by som to skryla do chladničky, medzi svetre, neviem... Aby si jedna dospelá žena, s dvomi deťmi, nevedela dupnut pred rodinou či malým dvojročným dieťaťom... Veľa šťastia v najbližších rokoch.

belasy_motylik
9. dec 2024

Tu nie je hlavný problém dieťa, tu je problém tvoj rešpekt pred starými rodičmi. Pokiaľ je dieťa s nimi tak často, samé a dávajú mu hocičo, tak ho od hlúpostí neodučíš. Naučiť si mala babky a dedkov, ty si jeho rodič a pokiaľ by odmietali to rešpektovať, tak obmedziť kontakt bez vašej prítomnosti.

autor
9. dec 2024

@elviku11 a napadlo ti, že tých starých rodičov pre niečo potrebujeme? Že to nie je len o tom, že sa tu promenáduju s malou vnučkou? Že možno riešime niečo iné, osobné, s druhým dieťaťom..?

autor
9. dec 2024

@mabenn a napadlo ti niečo také, že tie babky u nás možno musia byť? Že riešime nejaký problém a podobne? Ja tu fakt nemienim rozpisovať celý náš život a domácnosť. Vec sa má tak, že 2r dcera často dostáva od starých rodičov veci, ktoré by ešte nemusela. A pokazilo jej to stravovacie návyky.. to je náš problém

mabenn
9. dec 2024

stvrta strana diskusie...skoda komentarov...

diaszoky
9. dec 2024

Keby si jej nedobolila
Nevedela by co sladkost je

autor
9. dec 2024

@jvasenka nemusíš sa ospravedlňovať, nie každý je tak dokonalý rodič ako ty.. 🙃

annamivo
9. dec 2024

@sisa_s áno vie. Naša bude mať na Vianoce 2 r a už zo 2 mesiace si vezme stoličku od stola a dotlačí ju kam potrebuje. Čiže vylezie aj na linku, aj horné skrinky si vie otvoriť, šupliky s riadom atď. Na kľučky nedosiahne, čiže vecí čo nechcem aby brala sú v špajzi za zatvorenými dverami. @autor tu len striktne NIE a nepovoliť. Aj naša skúšala také ťahy ale nepochodila. Aj plač bol, aj truc, hádzanie sa o zem... Nepovolila som. Zje iba to čo dovolíme.

eleanor2510
9. dec 2024

Ja nechápem, preco pises, ze ti je to luto vyhodit, ked si povedala, ze ty si to nekupovala. Ano, chapem, ze cloveku je luto vyhodit jedlo, tak to teda vsetko do posledneho kusa zbal a odnes bezdomovcom/do detského domova/nemocnice atd. Nie ze to po par kusoch bude nosit muz do prace. Alebo to vezme do prace proste cele naraz, ja fakt nechápem, kde je problem. Raz ked nechces, aby to jedla, nesmies to mat doma. Na jeden raz odniest/vyhodit a ziadne vyhovorky.

autor
9. dec 2024

Dobre, poslednýkrát píšem, že u nás nestojí problem len na schovávani sladkosti. Už v úvode je napísané, že nič nekupujeme. Všetko sme dostali na Mikuláša a muž to automaticky schoval, no malá sa k tomu dostala. Aj keď príde návšteva s bonboniérou, vyložím to na najvzdialenejším miesto na kuchynskej linke, na vrchnú poličku aktuálnej skrine v spálni, cez stoličku na to dočiahne.
Problém spočíva v tom, že nám prestala jesť normálne veci. Starí rodičia to neriešia, proste jej kúpia na večeru koláčik, dajú tvarohovu tyčinky, sladké guličky a pod. Podľa nich na tom nie je nič zle. So svokrom som mala kopec výmen názorov. Bez starých rodičov momentálne nevieme fungovať. Detaily tu nemienim rozpisovať, nakoľko ide o naše súkromie.
Za 4 dni v pôrodnici ochutnala toľko, čo nestihla za rok a pol. A nech si mysli hocikto hocičo, toto je pre mňa pôvod našich aktuálnych problémov s jedením. Dovtedy o zmrzline ani nechyrovala, v tom čase začali chodiť na zmrzlinu 2x denne. Kinder čokolády jej otvorili už v aute, aby vydržala sedieť. Koláčiky v cukrárni ani nespomínam…

eleanor2510
9. dec 2024

A zeny ti tu stale dookola pisu, ze to proste nemas mat doma. Navsteva doniesla bonbonieru? Pri odchode si ju odnesie naspat. Dostali ste balicky na Mikulasa? Na druhy den rano muz berie do roboty. Prepac, ale s tymto fakt nemôže byt problem si poradit, myslim s tym skladovanim. So starymi rodicmi je to horsie, ale mininalne to, aby ste doma nic nemali, vies vyriesit za 10 minut, len stale opakujes, ako sa to neda.

dota6
9. dec 2024

Tak máš jednoducho smolu. Zjavne si v tejto situácii úplne na chvoste a nikto ťa v rodine nerešpektuje. Ponúkla som ti riešenie na doma. Každá sladkosť, nech končí v exteriérovom kontajnery. A s kľudom angličana, by som to pred svokrovcami a rodičmi hádzala s úsmevom na perách do kontajnera. Že je to odpad a tam to patrí.

lucia13022023
9. dec 2024

Ty si stratený prípad. To ty nerozumieš. Škoda komentárov.

autor
9. dec 2024

@lucia13022023 Tak na čo sa zapajas? 😉

mooonika1975
9. dec 2024

Dvojročné dieťa sa za 4 dni naučilo od rodičov na sladké a ty odvtedy si ho nevrátila na správnu koľaj zdravého jedenia, ktoré malo predtým???? A nemôžeš pred ním nič schovať, lebo dieťa je kúzelník a vždy vie čo máte a kde 😝😝 ozaj zábavne, ja že píšeš o 17 ročnej 😂

autor
9. dec 2024

@mooonika1975 tak sa vrat o pár komentárov vyššie a zistíš, že za 4 dni ochutnala to, okolo čoho za rok a pol ani neprešla.. od augusta do konca septembra boli u nás babky každý deň, v súčasnosti je s nimi dcera 3x do týždňa, lebo si to situácia vyžaduje.. môj svokor, s ktorým som v neustálom konflikte, mi vždy ironicky poznamená, že veď on je tu na to, aby vnučku rozmaznávali.. toľko v krátkosti

jvasenka
9. dec 2024

v krátkosti je nereálne aby si 2r dieťa vzalo samé stoličku, odnieslo k skrini a dosiahlo na najvyššiu policu.
miesto starych rodičov skúsiť opatrovateľku prip slušne vysvetliť že rozmaznávať sa dá aj inak