Čo robiť, keď dieťa v škôlke nejde jesť?
Ahojte môj 3 ročný syn nastúpil do škôlky nechce vôbec nič jesť, zatvorí ústa otočí hlavu a nič nechce, učiteľka mi dnes povedala ci by sa nedalo chodiť pre neho o 10;00 vraj je jediný co nič nezje..
No od budúceho týždňa tam mal už spať, keďže už nastupujem do práce..neviem co spraviť..
Podľa mňa od stresu nepapa keďže predtým zjedol všetko není vyberavy v jedle..
Ako ste to riešili? Nemám tu nikoho kto by mi pomohol keďže bývame od rodiny 100 km
Ďakujem
U nas v skolke bol pocas niekolkych rokov chlapec co nechel jest, nenutili ho, druhy rok zacal jest aspon chlieb, to bol pokrok. Uz je teraz skolak a je normalne. Jwdnoducho na deti je to velky tlak byt v skolke sam bez mamy. V kazdom pripade, trpezlivost uciteliek a personalu, nenutiti, nekrmit a prejde to.
@yanielka pretoze existovat bez jedla min. 8 hodin denne dlhodobo zrejme nebude ok.
Neboj sa, moj syn bude mat 3 roky o mesiac, teraz nastupil do skolky. Bol tam 4 dni, lebo dostal sopel, ale prve 2 dni zjedol len par lyzic polievky, 3.den vobec nic, 4. den nejaky zavin. Celkovo je zly jedak, resp.ani nie do kvantity, ale ma velmi uzky okruh jedal, co zje. No v skolke nezjedol ani krupicku, co on lubi. Tak uz som chodila potom prenho nabalena poobede pred 3 jedlom, ktore ma rad. Hned na skolkarskom ihrisku to vsetko pojdeol. No myslim si, ze v skolke by to asi nezjedol, je proste zabanovany a vkuse opakoval ucitelkam v skolke, ze on bude doma papat s mamkou. Pit pije, cika tam, aj spi bez problemov...zvykne si, je to pre tie deti podla mna velky sok tymto nasim systemom, ze je 3 roky takmer nonstop len s mamou a potom zrazu ho tam drbnut k cudzim zenam, napriek tomu, ze mozu byt mile ake len chcu, su prenho cudzie a zrazu je bez maminky😪ja som tie prve skolkarske dni doma prerrvala a tiez som takmer nic nezjedla
A este to, ze niekto tu spominal, ze sa tvoj syn zle adaptoval. To si neber vobec k srdcu. Podla psychologov, s ktorymi som riesila aj adaptaciu v skolke minuly rok so starsim synom, sa posudzuje dobra/zla adaptacia po 6 tyzdnoch. Presli 2.
@daniela595 a kto hovorí, že dlhodobo? ked do neho prestanú hučať, možno si sám vezme a bude jest, to hned na začiatku treba robiť paniku a strašiť, ved určite nevydrží dlhodobo bez jedla a pitia že?
Ja sa opytam inak. Cim jete , teda on doma? Kamoskina dcera,najmladsie z 3 a tie dve uz boli velke a nejedla. Lebo ved jej nedali pribor iba lyzicku.a tou sa predsa druhe neje. Doma bola odmalička naucena komplet priborom
Nie je to o zlej adaptácii a už vôbec nie o prístupe učiteľky. Takýchto detí počas praxe mala má aj bude mať až, až. Ona veľmi dobre vie, ako na ne. Je hlúposť tvrdiť, že kvôli jedlu dieťa vyhodia zo škôlky. Chce to len čas. Neboj sa, ak zopár dní odmietne jesť v škôlke, hladom nezomrie. Len doma o tom, aká je "asi" tá škôlkárska strava nesmie sa hovoriť. Deti sú vmímavé a akékoľvek pochybnosti o strave môžu ich od jedla odradiť. Niekedy stačí drobná poznámka :" Ktovie, čo im tam dávajú jesť" a dieťa to berie, že jedlo je tam zlé, netreba ho jesť. V kolektíve deťom skôr chutí a doma mnohé veci odmietajú. Zo začiatku slabo jedia väčšinou deti nezvyknuté až na tak pestrú stravu a zvyknuté na stereotyp opakujúceho sa jedla, ktoré im chutí a doma sa im pripravovalo to, čo chceli, len aby niečo jedlo. Mnohí rodičia netrvajú na tom, že deti musia za radom všetko jesť. Moja babička, úžasná kuchárka, ak niekto odmietol jesť alebo utrúsil pri jedle nevhodnú poznámku na predložené jedlo, musel hneď odísť od stola a jesť dostal na druhý deň. Hladom sme vôbec neumreli, ale sme sa naučili jesť všetko (aj špenát) a nikdy kvôli jedlu neboli nejaké extra problémy. " Neješ, budeš hladný a jesť nedostaneš, len preto, že čosi nechceš" je skvelá terapia na vymýšľavé deti. No všetky deti si zvyknú aj na škôlkársku stravu. Nič iné im neostáva, len to jedenie v škôlke pred dieťaťom nie je treba spomínať vôbec.
Dieťa, ktoré bolo oficiálne prijaté do predškolského zariadenia sa nesmie a ani nedá z neho vylúčiť. Začiatkom školského roka sa vypisujú štatistiky a každé dieťa je v nich evidované a náklady na jeho škôlku vopred na celý rok naplánované, vyplatené štátom. Kto ho vylúči? Učiteľka, riaditeľka alebo starosta ako zriaďovateľ? V školstve sú prísne predpisy a vylúčiť dieťa predškolského veku a počas povinnej školskej dochádzky nie je možné, okrem výnimiek ako ťažký mentálny postih na základe ktorého dieťa je vylúčené a premiestnené do detskej psychiatrickej nemocnice, resp. takého ústavu (napr. v Hrani a pod.) ako nezvládnuteľné. Ťažko je zdravé dieťa s nechuťou do jedla považovať za ťažko psychicky narušené, potrebujúce premiestniť do psych. liečebne len preto, že odmieta jesť v škôlke. Vylúčenie je spojené s premiestnením do vhodnejšieho zariadenia pre to dieťa. Takéto rozhodnutie o vylúčení a presune do psych. zariadenia sa neodváži vydať ani učiteľka ani riaditeľka, okrem lekára nikto. Nesmie sa ani skracovať pobyt dieťaťa v škôlke. Veď za celodenný pobyt má škôlka zaplatené rodičom aj štátom. Skracovaním pobytu ide o nedovolené obohacovanie sa škôlky a z toho kompetentní musia vyvodiť trestnoprávne závery. Skôr by sa mali zamyslieť rodičia, prečo dieťa takto reaguje, prečo v tomto veku takto vzdoruje. Zrejme vzdorovanie mu bolo doma povolené a nemuselo, čo nechcelo. Nad takýmto dieťaťom sa treba zamyslieť, či to nie je spôsobené zanedbaním správnej výchovy doma a umožnením mu robiť si, čo ono chce a postaví tak do pozoru celú rodinu, ktorá hľadá príčiny všade a u každého, len v sebe nie.
@evkatk moje dieta chodi teraz 2r do skolky. Nejedol 1r a nechce ani teraz. 1r som neriesila hovorila som si ze zvykne si, bude vidiet deti bude aj on jest. Teraz chodi na pol dna a neje rovnako. Takze nie,kazde dieta si nezvykne jest v skolke. Ja mam po 40 a do dnesneho dna mi je zle z toho ako nas v skolke nutili jest chleba s rybacou pomazankou ci v skole som nesmela odist od stola kym som nezjedla spenat ci daky privarok s vajcom. Lebo fakt to bolo take ze ucitelky a druzinarky nas otacali s tackou a prid az ked budes mat zjedene.
V prvej triede ho jeden krat ucitelka nutila ze musi zjest maso. Ked mi to hovoril hned na 2den som ucitelke vysvetlila ze to nema robit. Preco by ho mala nutit? Neje ho doma a nemusi ani v skolke. Preco by som mala trvat aby jedol vsetko? Ani ja nejem vsetko
Určite od hladu neumrie nezje bude hladný. Skôr či neskôr začne jesť hlad ho prinúti.
Ak rodič odhlási dieťa počas roka, je to dobrovoľné a nie násilné vylúčenie. Všetky + a - si to rodič uvedomuje a na odhlásenie má vlastný dôvod.
Ak dieťa odmieta jest v škôlke celý rok, znamená, že na normálnu stravu nebolo vedené z domu. Jedlo sa mu prispôsobovalo podľa jeho želania a dávalo sa mu iba to, čo ono chcelo. Ono s tebou poriadne máva už teraz. Čo bude o niekoľko rokov?
Už teraz je zvyknuté, že sa mu prispôsobuje vo všetkom, čo ono chce. Najhoršie, čo výchovne môže byť, nechať dieťa v škôlke pol dňa. To už radšej žiadna škôlka. Také deti nedokážu sa hrať v kolektíve, odmietajú spoločné aktivity súvisiace s výchovným programom, v škôlke len vyčkávajú, kedy sa pre ne príde. Sú hrdinom kolektívu, lebo idú domov a ostatní zostávajú spať. Deti im to závidia, že musia spať a takéta dieťa ostáva v kolektíve izolované aj v budúcnosti v škole. Deti zvyknuté, že sa im vždy urobí po vôli, nedokážu spĺňať na nich kladené požiadavky v škôlke, neskôr v škole. V prípade škôlkara je to to, čo musí zvládať v jeho veku, hlavne režim, a slnenie požiadaviek kladené škôlkou a to bez výnimiek lebo ono to nechce. Tieto deti sa nedokážu neskôr prispôsobiť ani podmienkam v škole . Zvyknuté robiť len to, čo oni chcú a to im bolo od malička tolerované, odmietajú v škole robiť to, čo majú nariadené a čo robia ostatní. Odrazí sa to v neustále zhoršujúcom sa prospechu o to viac, ak rodičia zo všetkého obvinia učiteľov a každého a všetko v okolí. Ak rodič pristúpi bezhlavo na to, čo dieťa chce už v škôlke, vyjadruje sa k jedlu nevhodne, atď., musí rátať s veľmi vážnymi výchovnými problémami aj v budúcnosti a tie budú stále horšie a horšie. A rodič bude stále hľadať len nových vinníkov, neuvedomujúc si, že od malička vštepuje do dieťaťa, že všetko mimo domova je zlé. Dieťa sa bude neustále utvrdzovať v tom, že každý je proti nemu, každý mu robí len zle. Aké to má dôsledky pre celý jeho život, to si môžeme domyslieť.
K jedeniu detí, ktoré odchádzajú domov v polovici dňa: dokonca aj dieťa, ktoré len výnimočne ide na obed domov, odmieta v ten deň úplne jesť a nevie sa dočkať kedy po neho prídu.
Nejesť mäso u malých detí, môže mať vplyv na vývoj ich CNS. E- vitamín, veľmi potrebný k vývinu mozgu a CNS sa vstrebáva z mäsa. Dospelý má mozog a CNS už vyvinuté, mäso nemusí, no v tejto oblasti nastávajú problémy v neskoršom veku. U dieťaťa je to iné. Rodič, ktorý obhajuje, že dieťa neje mäso a nemusí ho, asi svoje dieťa nemá rád a ubližuje jeho zdraviu. Nech sa potom nediví, že dieťa už asi v 4 rokoch je nervózne, nedokáže sa dlhšie sústrediť na jednu činnosť, často vzdoruje, je ťažko zvládnuteľné.
@evkatk bud budes ucitelka v skolke alebo len taka tarajka,co nezazila a nema skusenost s tym.
@gypsomilka priklanam sa k tomu druhemu
Ale podla mna na to, ze ja som chodila do skolky len 1 rok do predskolskej a aj to len s poldennou dochadzkou, som v zivote obstala celkom dobre😁asi sa stal nejaky zazrak pri mne
@mimi3008 mozno si jedla vela masa,nebola si potom nervozna atd 🤪😂🤣
@evkatk ak si čítala môj príspevok tak by si vedela ze moje dieťa není vyberáve v jedle..
Vôbec to nesúvisí s tým ze by mu nechutila strava..
Problém je ze ma zo škôlky stres a preto odmieta jesť..a dieťa nemám prvé ale tretie a ani jedno so mnou nemáva,podotýkam dve deti sú už pomaly dospelé slušne vychovane to sa stalo za tých par rokov a nikdy so mnou nemavali a vychovany bude aj tretí takže svoje výchovné praktiky si nechaj pre svoje deti..
@evkatk a ešte k prospechu tak majú veľmi dobrý a dokonca dcéra študuje na vysokej 😉takže nesud a nemudruj tu
@evkatk Takéto bludy som už dávno nečítala
Mala som dieťa , teda ja nie, ale v inej triede, čo nejedlo od rana do 15,30. Celý rok. Ono sa rôzne. Nech sú pani učiteľky trpezlivé. Adaptácia je tri mesiace. Potom ho môžu vylúčiť. Zatiaľ absolútne nie. Treba im to vysvetliť. Že ma zrejme blok .
@evkatk ku deťom sa ma pristupovať individuálne, na základe ich individuálnych potrieb, preto ak dieťa príde do kolektívu plného cudzích ľudí, zo známeho prostredia plného lásky a bezpečia, je úplne pochopiteľne; že sa neprisposobi za deň dva či za tri týždne. Už to, že ho “ vlečú” vonku na prechádzku , je jeho prispôsobenie sa škôlke, systému.
@mimi3008 ja tiež

@basska_b to je asi diganoza tych prostrednych deti :D