Čo robiť, keď dieťa v škôlke nejde jesť?
Ahojte môj 3 ročný syn nastúpil do škôlky nechce vôbec nič jesť, zatvorí ústa otočí hlavu a nič nechce, učiteľka mi dnes povedala ci by sa nedalo chodiť pre neho o 10;00 vraj je jediný co nič nezje..
No od budúceho týždňa tam mal už spať, keďže už nastupujem do práce..neviem co spraviť..
Podľa mňa od stresu nepapa keďže predtým zjedol všetko není vyberavy v jedle..
Ako ste to riešili? Nemám tu nikoho kto by mi pomohol keďže bývame od rodiny 100 km
Ďakujem
@beata_k áno, nie hneď, určite nie po týždni.
Moja nejedla snad prvy.mesiac.. uz hrozilo ze bude chodit na obbed domov lebo tam nemoze byt 8 hodin o vode.. tu zauradovala pani ucitelka.aspon jednu lyzicku polievky aspon jeden zemiacik a postupne to islo.ked prisli na olovrant cesnakove hrianky zjedla pol vozika 😅
Vydrzat, vydrzat. Moja prostredna nechcela tiez v skolke jest a teraz je z nej 9 rocna sikovna slecna, ktora ma top imunitu (dva roky nemala ani jednu vymeskanu hodinu) a venuje sa gymnastike. Na zaciatku nejedla vobec, potom trosku nieco zobla, ale to bolo vsetko. Najmladsia nastastie je aspon cely obed, natierky jej velmi nechutia ani doma. Ale naranajkuje sa doma pred skolkou, tak to neriesim. Akurat pre zmenu nechcela pit, tak pani ucitelka povedala doniest oblubenu flasu alebo pohar a uz je dobre. Nechapem celkom vasu pani ucitelku, este je skoro na nejake zavery si myslim.
@cafelatte ale tu je o 10🙄 skrateny
Moja je už predškoláčka a vôbec nič v škôlke neje, ešte minulý rok sa ju učiteľka snažila kŕmiť, čo som ju požiadala, aby to nerobila, lebo ona vie pekne jesť sama a ani nech ju jesť nenúti. Vôbec žiadna reč o vylúčení alebo neviem čoho, nebola. Tento rok si pani učiteľka myslela, že sa to zlepší a vôbec. Nič nechce jesť ale pani učiteľka to nerieši, nechce, nechce. Tiež mi minulý rok povedala, že je jediná, ktorá neje, že všetky deti jedia. Prišla som jeden deň po ňu skôr, po obede a pokiaľ som bola v šatni, keďže som videla, že ešte obedujú, tak som si pekne vypočula, ako učiteľka po tých deťoch zjape, nech jedia, behala od stola k stolu, snažila sa na silu do nich jedlo natrepať, rozčúlovala sa, že nechcú jesť...a keď sa blížila k mojej, tak som otvorila dvere a pekne si dcéru vypýtala domov, a ona sa rozčulovala, že zase nejedla atď. tak som jej pekne povedala, že stojím pri dverách už asi 10 minút a videla som, čo sa tam deje a že určite nie je jediná, ktorá jesť nechce a že ju ešte raz pekne žiadám, aby moje dieťa jesť nenútila, ja za obedy platím a či zje, či nie.
Po necelých 2 týždnoch vylúčiť dieťa, lebo neje?to je veľmi skoro povedať, že sa neadaptoval.
Syn nastúpil minulý rok do škôlky, on je dobrý jedak, o neho nešlo. Ale v triede mali spolu 14 deti, z toho polovica takmer nejedla. Mali dievčatko, ktoré zjedlo krajec chleba za celý deň. Nikoho nevylúčili, postuone sa deti rozjedli, všetci sú teraz v "2"vyssej triede, a to mali deti ktoré pol dna plakali, iné vôbec nespali a ďalšie chodili pol roka s cumlikom a plyšakmi.
Inak to nie je malá škôlka, majú vyše 70 detí spolu vo všetkých triedach
@danielahamar prečo do 10? To asi nesuvi s jedlom ale s plačom, ťažko sa pracuje s deťmi ak je tam dieťa ktoré nonstop place, ucitelky majú svoje postupy s takýmito deťmi..
Nasa ani pit nechcela, nie iba jest. Iste obdobie chodila po nu moja mama uz na nejaku 15. Postupne zacala pit a casom aj jest. Dbala som ale na to, aby rano papala a pila.
@cafelatte Nevadí a čo mám robiť? Ja viem, že máme problém a dieťa mi zje len možno 5 druhov jedál a môžem sa aj poskladať a iné jesť nebude...proste jej vadia omáčky, vadia jej nátierky, ona je čistý chlieb, čiste pečivo, čisté cestoviny a čistú ryžu, zemiaky...a mäso a ryby tiež, ale nesmie tam byť žiadna omáčka...zje zeleninu, ovocie...polievky len kurací vývar a zeleninovú...tak ja som rada, že aspoň tieto jedla zje...dokonca nezje ani palacinky, ani buchty a ani sladké jedla...halušky zje napr. s makom, tvarohom ale nesmú byť zmiešané...jogurty zje...mlieko vypije...ale v škôlke dávajú nátierky, miešajú špagety s kečupom...ak by nezmiešali, tak by to zjedla...cestovinu zalejú omáčkou, ak by nezaliali a dali len vedľa cestoviny, tak by zjedla len cestovinu...mám ju nútiť? pchať do nej nasilu? Ona je zdravá, rastie, u lekára všetko OK...proste jej nechutí konzistencia niektorých jedál...ráno sa doma naraňajkuje, v škôlke vypije pohár mlieka..vypije ďalší pohár mlieka...ľahne na hodinu a už ide domov..doma sa naje...žiaden problém. Ja som rada, že sa rýchlo adaptovala, vôbec nikdy neplalala a do škôlky sa teší....a preto som pani učiteľku poprosila nech ju nenúti a netlačí do nej, aby mi škôlku neodmietala, lebo už bolo také, že nechcela ísť, lebo že učiteľka ju núti jesť...
@cafelatte Ale ona v škôlke nezje nič, len pohár mlieka vypije...vodu si nosí svoju...ja som písala, čo zje celkovo ale v škôlke nič...jej nedajú ani suchý chlieb, ani ryžu ani cestovinu...lebo vraj nemôžu...vraj normy...nemôžu jej dat len cestovinu bez omáčky, alebo chlieb bez nátierky...tak neje nič okrem toho pohára mlieka, čo vypije...
@cafelatte je tam 8 deň, nie mesiac, že by ho mali vylúčiť 🙄
@danielahamar ja si nemyslím ze keď dieťa neje je to dôvod na vylúčenie, je to dôvod na skrátenie dochádzky. Ale zrejme každá skolka ma iné pravidlá, keď kocka vyššie písala ze dcérka vypije len mlieko a v škôlke to akceptujú.
Ale ved ho zatkal nendu vylucit len maju chodit po ho skor..cS to predlzia
Môžu kôli tomu vylúčiť alebo nezobrat na celý deň , keď nebude jesť, z dôvodu bezpečnosti a zdravia dieťaťa. Skús ty nejesť celý deň. Ako ti bude ?
@danielahamar To je normálna adaptácie dieťaťa v niektorých škôlkach to majú predpísané v adaptacnom programe, najskôr na 2 h čo je väčšinou od osmej do 10.. Tú hodinu 10:00 si učiteľka nevycucala z prsta. Je to normálny postup
@danielina30 mám tri deti a nikdy žiadny adaptacny nemali a to teda žiadne nátury nie sú, že by to dávali ľavou zadnou. Asi nie každá škôlka tak funguje
@danielahamar To že o adaptačnom programe vašej škôlky neviete neznamená, že ho nemajú. Každá škôlka má adaptačný program väčšinou trvá 3 mesiace ak sa dieťa do 3 mesiacov ne adaptuje môžu ho vylúčiť, ale to že neje, nie je dôvodná úplne vylúčenie, len na skrátenie pobytu v škôlke na pol dňa. Z bezpečnostneho hľadiska, nie je možné aby bolo dieťa od rána do poobedia úplne bez jedla. S mojej dlhoročnej skúsenosti v materskej škole sa to ale nestalo, väčšinou do tých 3 mesiacov sa dieťa podda a začne prijímať aspoň suché pečivo, prípadne vypije mlieko. Niektoré dieťa ale potrebuje postupne si zvykať na škôlku, preto sa navrhuje najskôr chodiť na 2 h, potom to predĺžiť na pol dňa a až potom na celý deň. Je to v záujme dieťaťa. Neverím že mu učiteľka chce zle
No inak mna toto tiez zaujima. Moja 4.5rocna zje len take veci, co pozna. Akonahle to nepozna, ma to podozrivu farbu, inak to vonia ako bezne, tak je problem. Rady nepotrebujem, ja si to riesim, ale nic moc nepomaha. Myslim si, ze v skolke nezje nic, max. hole maso, hole cestoviny a holu ryzu. Kamoskin syn nejedol ale ze nic a smie byt v skolke len do 12.00. Dcerka ide do skolky az o rok ako predskolacka. Ja som tiez tak nastavena chodit po dcerku o 12.00 a pripravit sa na to, ze bude hladna jak vlk, akurat sa zamyslam nad tym, co robia maminy, ktore musia ist do prace a takisto nad tym, ci ma zmysel mojej dcerke platit obedy, vobec ju prihlasovat na tie obedy, alebo si ju vziat este pred tym, ako na obed pojdu. Reziu budem platit, s tym ratam. Aj desiaty, lebo tam pride s ostatnymi, akurat ze to mozno nezje. Len obed skoda vyhadzovat. Ale mozno by sa to poddalo, keby videla, ze deti to jedia... zas nech to neni nevychovne voci nej.
Moja nejedla celý deň nič,prešlo ju to
@mravenek Mozem sa len pre zaujimavost opytat, ci tento "problem" ma stredna dcera? Uz je na ZŠ? Tam na obedy chodi? Doma zje?
My mame tiez taky pripad popisala som o prispevok vyssie. Pochybujem, ze v sidliskovej statnej skolke sa jej dostane popri 22 inych detoch este ako novej, neznamej 5.5rocnej ziacke nejakeho laskaveho pristupu. Dakujem za precitanie ❤️
@basska_b ak nevadi, ze odpoviem aj ja, tiez som pisala vyssie, ze prostredna dcera v skolke malo co zjedla. Teraz ma 9 rokov, chuti jej cim dalej viac veci. Odkedy uziva kvalitny rybi olej a sem tam jej dam kuru s Floradixom, tak je ovela lepsie. V skole je to tak, ze zje aspon nieco. Bud polievku alebo druhe. Ked je problem, ze maju zemiaky, ktore od malicka nema rada, tak si da maso s chlebom, ktory maju ku polievke. Doma mi zje skoro vsetko, okrem tych zemiakov, aj ryby, aj maso, aj zeleninu, aj syr, mliecne vyrobky... Takze z mojho pohladu, bude sa to zlepsovat urcite, pokial je problem len ten, ze dieta nechce jest a nie je tam pridruzena nejaka diagnoza.
Dávnejšie tu tiež jedna mamička spomínala takýto problém.Jedna mamička jej poradila,dať v škôlke kuchárkam a pani učiteľke set na jedenie ako má aj doma.V škôlke sa porozprávali, vyskúšali a toto zabralo.Dietatko začalo papať v škôlke.Za vyskúšanie nič nedáte.
@veronicka1901 No parada, ono sa to urcite vekom podda. Ona je proste taky typ, ze je par oblubenych jedal dokola, maso s ryzou, opekane zemiaky, rozok so sunkou, vyvar, co som bola prekvapena, aj kapustnicu... (ale samozrejme nie moc kyslu, korenenu ci stiplavu 😆 ). ma nakoniec celkom bohatu tu stravu, no ale doma je doma. V restauracii aj hranolky vie odmietnut, lebo sa jej cosi nezda 😃 ale vzdy je tam za tym aj urcite rácio, nejaky dovod. Neni to uplne take, ze nieco musi byt len zrolovane do rolicky, na stvorceky krajane a len nejakym sposobom naservirovane. Ona nakoniec moze byt aj sefkucharom a robit to TYM SPRAVNYM sposobom a ludia ju mozno aj ocenia 😆
@mravenek Jej, dakujem za zdielanie 👍🏻
@basska_b
uplne dokonale chapem. Mam dve deti, ktore jedia normalne a potom jednu, ktora uz odmalicka vyberala. Ani prikrmy jej akekolvek nevonali. A presne toto je to, ze doma zje takmer vsetko okrem par veci, ale v skole, v restauracii u babky vymysla.
@veronicka1901 No u nas tiez, najstarsia a najmensi (uz 20mesacny) by aj klince pojedli 😆

Moja bude mať v novembri 6 rokov a doteraz v škôlke nezje skoro nič.. A to tak teraz chodí už 4-tý rok.. Nikdy mi nikto nepovedal ze mam pre ňu chodiť skôr, alebo by ju mali preto vylúčiť..