icon

Dávate malým deťom jesť salámu a šunku?

24. júl 2024

Prosim vas davate svojim 2.5 rocnym detom jest salam (vysocinu nitran) a sunku (nemyslim nejaku detsku sunku ale normalnu sunku). Povadili sme sa s muzom, ja som povedala ze urcite salam takemu malemu dietatu davat nebudem ze mu to netreba a je to karcinogenne a je tam vela soli a on mi povedal ze som padnuta na hlavu

vkatush
24. júl 2024

Prišlo mi vtipno, lebo ja mu ju vyslovene nedávam, ale ani mu nebránim. Dnes som si na raňajky urobila žemľu so španielskou salámou, nechala som ju na stole, kým som si šla po vodu a keď som sa vrátila, malý 1.5 ročný už ukradnutú salámu chaloval za stolom s veľkým úsmevom 😂 tak som mala žemľu s maslom a zeleninou.

Áno, zje salámu, šunku aj párky. Nie často a vždy sa snažím kúpiť čo najviac percentné.

ivana.natasha
24. júl 2024

@ajsha123 u nás dcéra má abkm, už našťastie iba hraničnú, skrizenu alergiu na x veci, alergiu na vaječný bielok, tiež už iba hranične momentálne. Plus aj nepotravinove. S hit našťastie nemám skúsenosť,aspoň s niečím. Tiež sme s jedlom bojovali, aj dcéra a aj rodina ako celok. Dcéra vycvičená, čo môže a čo nie+plus čo nechce jesť. Držím palce, aby ste niečo našli.

autor
24. júl 2024

@ajsha123 pozrela som si zo zaujimavoati ten HIT, lebo som o tom este nepocula. vychadza mi to ze na chlieb mozes dat mozzarellu, karfiolovu natierku (karfiol ricotta alebo tvaroh aj zltko uvarene), brokolicovu natierku, med… no nezavidim ti 😥 ja davam maslo syr, alebo maslo a zeleninu alebo natierky zelenina tvaroh (mrkvovu, paprikovu), vajicko, rybaciu, no vsetko co tvoje dieta nemoze. Davam aj lupacku a dzem.

ajsha123
24. júl 2024

U nás nemôže ani mozarellu, ani tvaroh a z karfiolu mu je tiež zle (keď varím na obed, nedá si, ze mu jenz toho zle). Fakt neviem, čo jedávať

silvike
24. júl 2024

@ajsha123 Dcera tiez nemoze mlieko a nic mliecne. Sem tam jej dam s zemlu s nutelou ( bez mliecnou z DM) alebo rozok s rastl.maslom a tofu syrom. Ten ma celkom rada. No a potom natierku zo 100% ovcej bryndze. Neviem ci tvoj syn bryndzu vobec moze. Alebo natierku z tuniakovej konzervy a rastl.masla.

autor
24. júl 2024

@ajsha123 skus sa poradit s lekarom, nechcem mudrovat lebo sa v tom nevyznam a nemam s tym ziadnu skusenost

ajsha123
24. júl 2024

@silvike robievam halušky zo 100% ovčej bryndze a tiež ho z toho rozbolí žalúdok, alebo preženie. Tofu syr som ja dakedy jedavala, ale teraz mám potvrdenú alergiu na sóju, syn detto

hanaxxx
24. júl 2024

@ajsha123 tak len najst nejaku skupinu, kde maju ludia rovnaky problem ako tvoj syn, mozno tam najdes nejaku inspiraciu...nezavidim ti, mate to fakt tazke.

annm81
25. júl 2024

@dzulli1980 Prečo? Naozaj sa väčšine detí s alergiou táto vyvinie práve vo veku nástupu do škôlky? A ako vysvetlíš fakt, že výskyt alergií dramaticky rastie aj u dospelých? Nie, že dieťa sa doma stravuje zdravo, s tým nič nemá. Naopak, nevhodné stravovanie k nárastu alergií najskôr pomáha.

thirstymonk
25. júl 2024

@annm81 Vedci a lekári sami nevedia, z čoho vzniká alergia a prečo. Vedia ale jedno - je to prejavom autoimunitného ochorenia a imunita bojuje proti niečomu, proti čomu bežne nemusí (prach, peľ,...).
Wim Hof (síce nie je ani lekár, ani vedec) tvrdí vo svojej knihe, že alergia a iné autoimunitné ochorenia sú prejavom toho, že naša imunita lajda. Žijeme v dobe bio-eko-raw sterilných bublinách. Malé škrabnutie hneď dezinfikujeme detolom. Zuby si umývame 15 krát denne a ruky asi aj 50 krát denne. Naša imunita sa nemá kde realizovať, lebo to preháňame. No a tak sa realizuje na úplne odveci veciach, ako je napríklad peľ, alebo potraviny.

Nie je to vedecký názor, ani fakt, je to jeho filozofia. Ja si však myslím, že niečo pravdy na tom je. Prečo si to myslím? Odkedy som začal otužovať, som skala. Smejem sa, že ešte pridám kváskovanie a budem neprestreľný :D Otužujem 4 roky, nie pre fotky na instač, ale pre seba. Podľa WH návodu. A čo sa za tie 4 roky zmenilo? Nebol som ani raz chorý. Keď ma chytia sople a bolesť hrdla, netrvá to dlhšie ako 24 hodín. Najvyššiu horúčku za posledné 4 roky som mal 37,2°C. Bol som silný alergik, od marca do oktobra som bral kortikosteroidy... posledné dva roky alergické lieky už neužívam vôbec a moje problémy zmizli. Keď najbližšie navštívim alergológa, vyžiadam si od neho testy a uvidíme.

Zdôrazňujem, že toto nie je vedecký fakt, len filozofia, ale podľa mňa na nej niečo môže byť pravdivé.

thirstymonk
25. júl 2024

@stanzi Áno, mal seriózny problém s trávením, ale nie kvôli jedlu, ale kvôli psychike, že psychicky zadržiaval kadenie. Riešili sme ho aj na gastre, aj u detskej psychologičky, problém pominul a chlapec kadi na povel :D Strava sa nezmenila vôbec.

thirstymonk
25. júl 2024

@ibatanecnica To už neviem, mne zelenina ani ovocie moc nechutia, takže neriešim ani, čo to obsahuje. Ale máme zahrádku, sem tam na kyslú uhorku sa odvážim. Som darca krvi, mám 31 rokov, krvny obraz a tlak mám taký, že mnohé bio eko matere by tu závideli. :D

thirstymonk
25. júl 2024

A ešte aby som upresnil. Ja som syn mäsiara. Kupujem len salamu (vysočinu) a sem tam nejakú šunku, ale slaniny, klobásy, to všetko si vyrábam sám doma a udím v udiarničke, ktorú som si sám postavil.

Uznávam, že kupované slaniny a klobásy sú zvratky, tie by som deťom tiež nedával. Keď vidím, jak mäsiari melú staré zvyšky do klobás, že "ľudia zožeru", tak mi je zle. Ja si pekne urobím svoje mäsko s reálnou soľou, nie s rýchlosoľou a toto potom celý rok papkame. Tento rok pošlo už 40kg slaniny a žijeme

luccija
25. júl 2024

Keď to nejde denne, tak to nerieš.V škôlke tiež nemajú salámy a šunku výnimočne.

annm81
25. júl 2024

@thirstymonk Na toto sa dnes už nepozerá takto izolovane. Ukazuje sa, že pôjde o veľmi komplexný problém súvisiaci s veľkými zmenami v prostredí - od zmien v stravovaní po znečistenie vzduchu. Najdramatickejšia zmena v stravovaní nie je o nejakom pomere živočíšnej a rastlinnej stravy, ale o zavedení priemyselne spracovaných potravín. Áno, nejakú dobu sa riešili "alergénové okná" (a mnohí slovenskí pediatri sa toho stále držia), ale výskyt alergií stúpa aj u dospelých, ktorí žili v dobe "od roka sme deťom dávali jesť všetko ". Zavedenie niektorých potravín dostatočne skoro znižuje riziko rozvoja alergie, ale tu sa bavíme, ako som písala vyššie, o základných potravinách, nie priemyselne spracovaných, na ktoré evolučne nie sme prispôsobení.

Áno, aj zelenina dnes obsahuje látky, ktoré telu škodia. Ale omnoho menej, ako spracované jedlo. Niečo jesť musíme. Ideálne by bolo, mať základné potraviny v kvalite ako pred 200 rokmi. Také možnosti dnes nemáme. Tak si ešte môžme vybrať, či uprednostníme bio, ak je dostupné, bežné základné potraviny, alebo opačný koniec, vysoko priemyselne spracované potraviny. Mimochodom, neriešil si ty tu niekedy, že máš dlhodobé problémy s trávením?

thirstymonk
25. júl 2024

@annm81 Ja mám IBS, ale to som tu neriešil, nemám s tým ani problémy (to, že ráno idem dvakrát na trón namiesto štandardného jedného razu, nepovažujem za problém). Problémy mal môj syn 6 ročný, ale tie boli psychického charakteru, už pominuli. Strava sa nezmenila.

S tou kvalitou potravín súhlasím, preto čím viac jedla si človek zadováži sám, tým lepšie. Ale demonizovať tu nejaku salamu je odveci. Takisto sa dnes demonizuje lepok. Lepok, ktorý je s ľudstvom hádam od počiatku výskytu homo sapiens sapiens. :D Zrazu je zly, lebo vyrovnava klky v čreve. Čo je aj pravda, až na to, že to plati len pri celiakii, zdravému človeku sa nič v čreve z lepku nevyrovnáva. A vyhýbať sa mu, aj keď človek nemusí, je blbosť jak traky. To mi príde jak "odrežem si prsa a aspoň nebudem mať rakovinu". Alebo "Vybijem si všetky zuby a potom nebudem mať kazy".

annm81
25. júl 2024

@thirstymonk No áno, ja som nikde netvrdila, že kúsok salámy človeka zabije. Ale realita je taká, že patrí k nezdravým potravinám a podľa toho by sme mali prispôsobiť množstvo, ktoré jej zjeme. Reagovala som na tie absurdnosti o tom, že alergie spôsobuje absencia nezdravej stravy.

sisska96
25. júl 2024

@annm81 To už písali viacerí, že to tak je. Salámy nie sú jedom

thirstymonk
25. júl 2024

@annm81 Celkovo je na svete zmena vo všetkom. Ja zastávam filozofiu, že najlepší liek na všetky choroby sveta si ty sama (resp. tvoja imunita) a fakt, že to funguje. Len treba imunitu trénovať a nie si ju ničiť tým, že si budeme sústavne ruky umývať. JE to komplex fakt a stačilo by to na napísanie knihy, že čo všetko a ako vplýva na imunitu. Strava je len jedna položka z 50.

stanulienkat
25. júl 2024

@sisska96 prosim ta, nepis sem taketo bludy.

@thirstymonk ani ked si sam vyudis, ani to nie je zdrave. Je to karcinogen. A tiez nepis bludy. Slovensko je dlhe roky na prvom mieste z celeho sveta v rakovine hrubeho creva a konecnika. A tiez popredne priecky v srdcovo-cievnych ochoreniach. A co myslis, z coho? Presne z tejto stravy. Udene, slane, vyprazane. Ludia zeru odpad, su tlsti ako prasce, nehybu sa potom sa cuduju, ake maju choroby.
Tato mentalita a zvyky v stravovani zo socializmu, to sa z nas nevykoreni este desatrocia. Mas 31 rokov, si zdravy. Vsetko, co teraz jes sa ti zobrazi v neskorsom veku. Ci uz srdce, klby, oblicky... Neveril by si, aki su slovaci prechoreti narod na stare kolena. Za sociku zrali presne taky odpad ako ty chvalis, (Vysocina🤢), neboli zvyknuti starat sa aktivne o svoje zdravie.
Autorka, snaz sa nedavat udene salamy dietatu. Kvalitna sunka je ok. A kvalitny udeny salam je oxymoron.

sisska96
25. júl 2024

@stanulienkat ježišiiiiiiiiii 🙈 🙈

cookie29
25. júl 2024

@floren
Hamko detská šunka 150 g
Zloženie:
Bravčové stehno. Bezgluténový výrobok, bez konzervačných látok.

co je na tom zle?

ale samozrejme najdes aj toto:
Dětská šunka výběrová
Složení výrobku
Vepřové maso z kýty (72%), pitná voda, jedlá sůl, stabilizátory E450, E451, konzervant E250, zahušťovadlo E407a, extrakty koření, aroma, antioxidant E301, dextróza, maltodextrin.

treba len pozerat zlozenie a nenechat sa napalit marketingom

cookie29
25. júl 2024

@thirstymonk uz ta vidim, ako v porodnici novorodencovi namiesto mlieka nadelis debrecinku, ved sestricky picne 🙂

sticker
hanaxxx
25. júl 2024

@cookie29 to zlozenie je trochu ine

ZLOŽENIE
Bravčové stehno 92%, Pitná voda, Jedlá soľ', Aróma, Dextróza, Zeleninový koncentrát (mangold, karotka), Extrakt aceroly, Škrob, Štartovacia kultúra

hanaxxx
25. júl 2024

@cookie29 myslim tu Hamko

thirstymonk
25. júl 2024

@stanulienkat Dnes je všetko karcinogén. No ako áno, ako nie, osobne nepoznám ani jedného jediného človeka, čo má, alebo zomrel na rakovinu hrubého čreva, takže neviem, odkiaľ berieš tie štatistiky. Ale, poznám iks ľudí, čo zomierajú (resp. zomreli) na rakovinu prsnikov, alebo na rakovinu maternice, semennikov, pľuc, dokonca aj hrtana (to bol moj spolužiak, mlady chlapec, zomrel pred dvoma rokmi, asi mesiac pred svojou tridsiatkou). Ale že by mal niekto raka hrubeho čreva, o tom neviem.
Tým samozrejme netvrdím, že je to lož a že to neexistuje. Tým tvrdím, že asi to až take rozšírené nebude, keď o nikom neviem.

A áno, všetko je karcinogén. Vzduch, ktorý dýchaš, vodu, ktorú piješ. Pesticídy a iný bordel, ktorý prijímaš v životodarnej zelenine. Zo zemského jadra uniká na povrch rádioaktívny radón a neurobíš s tým nič. Žiješ v bytovke z rádioaktívnych kvádrov, ktoré sú tvorené z popolčeka (z elektrarne). V streche nad hlavou máš kopec sklenenej vaty, ktorá má na pľúca rovnaký vplyv ako azbest.

Takže máš na výber. Buď budeš žiť normálny život ako človek, ktorý sa z neho dokáže tešiť, dožiješ sa osemdesiatky a pôjdeš v mene božom, alebo budeš celý život riešiť čo môžeš, čo nemôžeš, budeš si žiť vo svojej sterilnej nekarcinogénnej bio eko bubline a aj tak zomrieš v 60ke.

floren
25. júl 2024

@cookie29 veď to,že nie je detská ako detska

libusak
25. júl 2024

Moja dcera od dvoch rokov jedla vsetko doradu. Nejako som sa nezamyslala, co moze a co nie. Vsak taky drobak zje 3 kolekcia na chlebiku, potazmo platok sunky. Nezpapa pol svine 🤷

stanulienkat
25. júl 2024

@thirstymonk a co myslis, ze z coho su tie ostatne rakoviny??? Prsniky, pluca, maternice...?? Kozmetika, fajcenie, avivaze, aromy do bytu a strava, zivotny styl.... Rakovina vzdy bola,uz bola popisana pred cca 2000 rokmi, no pocty rastu. Je pravda, ze v minulosti nebola castokrat zdiagnostikovana..z mnohych pricin. Statistika o karcinome hrubeho creva je oficialna z MZ.

thirstymonk
26. júl 2024

@stanulienkat Rakovina nie je nič iné, než tvoje vlastné zmutované bunky. A čo spôsobuje mutáciu? Asi sto rozličných faktorov. Od rádioaktívneho pozadia zeme až po voľné radikály (napríklad atomárny chlór). Je to normálne, že prebiehajú mutácie, len kvoli mutáciam sme sa z primitivnej prokariotickej bunky vyvinuli na ľudí. A vývoj pokračuje.

Rakovina je chybou imunity. Všetkým nám denne v tele vzniká tisíc rakovinových buniek, ibaže zdravý imunitný systém ich skrze leukocyty fagocytuje (zožere, zneškodní)