icon

Dieťa odmieta doma varenú stravu, papá len kupované príkrmy

nayrufa
12. dec 2016

Ahojte babulky. Som zufala. Mam 10 mesacneho synceka. Papa vsetko a krasne ALE obedy len kupovane prikrmy. Ked mu uvarim ja, tak ani za svet a chyti normalne hysak. Je to takto od zaciatku. Zacala som varenou mrkvou, nechcel, odmietal. Lekarka mi poradila, ze ked nechce mam skusit kupit mrkvu v pohariku. A odvtedy nic ine nechce. Prosim poradte mi, ak ste mali tento problem s detickami. Prejde to? Este pre info, syncek sa narodil o 2.5 mesiaca skor, takze jeho psychomotoricky vyvoj je na urovni 7.5 mesiaca. Dakujem za kazdu radu. ☺

meluela
12. dec 2016

@nayrufa starsi bol na hippkach od 11m do 3r :D zacal krasne papat a po par mesiacoch odmietal uplne vsetko okrem mlieka a po par tyzdnoch trapenia som do neho dostala aspon hami prikrm. casom som sa tym prestala stresovat. v 6r ma pestru stravu, ale musim mu stale varit zvlast a v skolke takmer nic nezje. mladsia nechce zatial ani hippky. takze bud rada ze aspon hippky zje

zonjushe
12. dec 2016

Prosim pridte k nam domov a nakrmte moje deti..Zeny, ktore nezazili dieta ktore nechce jest, nemaju ani paru, ake je to psychicky narocne..nehovorim o obdobiach choroby alebo kratkodobych vypadkoch, ked sa dieta netrha za jedlom..Dcera ma 4,5 roka, od zavedenia prikrmov mame tento problem, ma velmi obmedzeny vyber jedal - dokopy asi tak 4-5, aj to musi mat naladu..neustale staznosti zo skolky, ze nechce jest, na ranajky jej daju suchy chlieb, pomazanka musi ist dole, nezje maso, ziadne sladke jedla - nikdy v zivote neochutnala palacinky!!!neda to do ust ani za nic..max. sucha ryza, zemiaky, spagety - suche bez nicoho..musim povedat, ze v case prikrmov ako tak zjedla hippky, varene velmi obmedzene..no jedna katastrofa..povedala som, ze dalsieho nejedaka nezvladnem..syn sa najskor javil ako dobry papkac, ale nejako sa to zacina kazit a ja uz chytam hysteriu, cely den riesim, co budu jest, navarim aj 3 druhy, urobim svedske stoly, a oni si nevyberu vobec NIC!!!Takze mi je smiesno pri komentaroch typu - sajrajt v hippkach, co by som zato dala, keby mi aspon ten chceli..

meluela
12. dec 2016

@zonjushe ahoj, ak mozem poradit ako tiez mama nejedaka, osvedcilo sa mi nedat vela na vyber. taka nejaka kombinacia na jednej strane tvrdosti/zasadovosti aby decko zbytocne nevymyslalo a nebolo v nerozhodnej situacii a na druhej strane pochopenia pre jeho nejedactvo ktore je z velkej casti vrodene. V praxi to znamena ze sa snazim uz nepytat sa ho ci by si dal (myslim ze k tomu dospeju mnohe matky nejedakov ze sa ich pytaju co vlastne by zjedli), ale oznamit co bude jest jedno z tych par jedal. Istu dobu som pisala aj jedanicek a dost sa mu to pacilo. No a spoluucast na vareni, tak sme sa dopracovali k miernemu rozsireniu jedalnicka. Vzdy ked nieco nove nahodou zachuti tak to treba hned podchytit, uvarit znova, hovorit ze toto ti minule chutilo atd. Ale je to dost nafigu cele takto sa stale dotahovat a varit momentalne 3 jedla (dospelacke, detske, prikrm), uz mi ani sporak casto nestaci na to. Ja som ale uz happy lebo mi zje takmer akekolvek maso na prirodno ci pecene, len nesmie plavat v omacke.

evinkah
12. dec 2016

@zonjushe Tiez neviem, ci take zle by akoze malo byt v tych Hippkach... to bio maso? Zeny, vy kupujete bio maso? Zelenina? Vacsina tych "sajrajtov" ako ich oznacujete je zdravsia a bezpecnejsia nez 90% jedal, co sa vari doma. Poznate ich zlozenie? Skuste sa niekedy pozastavit pri regaloch s touto stravou a precitat si, co obsahuju... Ziadne konzervanty, minimum soli, dochutene su vacsinou bylinkami a zahustene skrobom... Maju vyvazeny pomer obsahu zivin vhodnych pre ten ktory vek. Tak si tie Hippky (a ine) nemylte s McDonaldom 😉
Uprimne, chcela by som vidiet, ako sa stravujete doma a ako detom varite. Ja mam dve male deti a obom vacsinou varim (kazdemu) zvlast. Minimalne "dokoncujem" a dochucujem jedla. A to je teda ina logistika. Aj napriek tomu, ze obcas jedia Hippky (alebo ine znacky) aj oni. Napr. nasa Nina nezjedla ziadnu hotovku prvy rok a pol, az teraz obcas zje tie od 12.mesiacov. Maly je tiez fajnovy, zje skoro vsetko (uvarene), ale hotovky len niektore. A viete preco? Lebo nie su presolene a prechutene ako bezna domaca strava.

evinkah
12. dec 2016

*vypadla mi jedna veta... ze: "Vela deti hotovky nezje". A viete preco? Lebo nie su presolene a prechutene ako bezna domaca strava.

nayrufa
autor
13. dec 2016

Dakujem za vsetky nazory baby ☺ ja som mu skusala uvarit aj bataty, spenat, zemiakovu kasu no proste vsetko co uz bolo aj v hippkach. Nie len mrkvu ☺ v podstate si tiez myslim, ze zelenina ci masko v hippke nie su nejako skodlive. Mne ide len o to, aby nebol problem prejst na nasu stravu ked uz bude teda moct. Stve ma, ze proste ine nezje. Keby to bolo tak, ze zje aj moje aj hipp tak nic neriesim. Ale moje dostanem do neho nasilu mozno 3 lyzicky a hippku zje 220g poharik behom 10 minut a este si aj hmka pritom, ze aka mnamka. 🙈

biba12
13. dec 2016

Sranda, mne deti tieto kupované príkrmy nechceli vôbec, vypľúvali to. Aj keď ja za túto stravu nie som,ale zase niekedy na dovolenke, by sa mi to taaak hodilo 🙂

evinkah
13. dec 2016

@biba12 Ved to! Aj ja som vzdy mala problem s uvarenym obedom pre malu v lete, v 34 stupnovych horucavach, ked sme niekam sli... ine zeny objednavaju svojim rocnym detom jedlo v restauraciach... Napriklad presolenu korenenu polievocku 😀 alebo nejake fajnove polske fialove atb kuriatko... hlavne, ze zla zla Hippka.

mishicca
13. dec 2016

No ja neviem zeny ale mne mala nemala nikdy problem papkat... domace jej robim odjakziva vsetko. Neviem sa vzit do vasej situacie ale len vam poviem teda ako to robim ja. Budeme mat 3 roky a aj ja som sa pri malej naucila jednu zasadnu vec- nesolim, alebo len minimum- priatel a aj ostatni maju ruky a aj solnicku. Pit- cistu vodu a mlieko bez cukru. Sladkosti obmedzene a babky sa mozu aj na hlavu postavit, ze preco ma este Mikulasa z minuleho roka. Vseeetko som doma robila. Najcastejsie masove polievky to predsa lubi kazdy. Popripade bylinku hodit nejaku. Mixovat vsetko. Ovocne prikrmy som robila tak-mam uz mimochodom tupy mixer :D - nakrajat cerstve ovocie a tycovym mixerom dat na kasu..bez cukru a konzervantov... a chutilo jej to.. kupovala som len ked sme dakde isli a nestihala som navarit ake vacsinou som si vsade nosila stravu pre nu..

lea299
13. dec 2016

Nuž tak ja mám iba jednu radu a to odložiť Hippka a prejsť na systém nezješ-budeš hladný 🙂 nie doslova ale proste už teraz na dlhšie by som nedala také kupované a aj keď hysáčiky ešte chvíľku budú, prejdú. To je len o zvyku. Nehovorím že v tom Hippiku je nejaký humus ale asi to dochucujú tak že to malému viac chutí.

zuzkat1
13. dec 2016

@zonjushe moja mala ma 2 roky a 8 mesiacov..vcera zjedla:
Rano-nic
Desiata-5malych lyziciek z jogurtu
Obed-nic
Olovrant-cestiny s kakaom cca za hrst
Vecera-dvakrat zahryzla do rohlika s maslom
A ano som proti kupovanemu..nebjdem ju ucit na kraviny len aby hura jedla. Je zdrava a spokojna..starsia sa stravhje podobme a to ma 7 rokov..proste im to zjavne staci..ani dr nema proti ich stavu vahe ci vyske vyhrady..

bosoriak
13. dec 2016

@nayrufa Fakt sa nestresuj. Je velmi tazke nevsimat si odsudzujuce pohlady a poznamky ostatnych. Treba si vsak uvedomit, ze TY a jedine TY si jeho mama. A TY a jedine TY rozhodnes o tom, co bude dieta jest. Kazdy detsky lekar povie, ze je uplne jedno, ci dieta je na obed hotove alebo doma varene jedlo. A dovolim si tvrdit, ze lekar, ktory studoval vyrazne dlhsie, nez vacsina tu pritomnych odsudzujucich mamiciek, o tom bude co-to vediet.

Cele to bio sialenstvo je uplne vedla. Vela domacich dopestovanych a dochovanych potravin obsahuje viac skodlivin, nez tie specialne pestovane a chovane. A preco? Nuz preto, lebo nepodliehaju kontrole. Uz vidim, ako kazdy domaci pestovatel-amater testuje zeminu a vodu, ktorou polieva. Na dedine obzvlast - sused si postrieka pole Round-up om, ten stecie do spodnej vody a vo vedlajsej dedine si tym ludia veselo poleju zahradku a tesia ako maju BIO. Nie, to nie je bio, je to len lacne.

@sardinka336 to dobre napisala, niekedy je taketo bio viac skodlive, nez osozne.

A v neposlednom rade - ak ti zje cely pohar kupovanej vyzivy na obed, tak sa proste nestresuj a daj mu to. O inych veciach sa este budes bat a nervacit, nech jedlo nie je jedno z nich.
Vela zdaru.

zuzkat1
13. dec 2016

@evinkah praveze skusala..pri starsej ked sme cestovali alebo sme chceli ist do restiky a ze ona nech ma co jest a nevedela som vybrat nic vhodne pre jej vekovu kategoriu..od ol roka veselo cibula,zeler..paradajky biele korenie a kopa dalsieho..nieco ako alergeny tym bio inzinierom uplne uniklo..

talbotko
13. dec 2016

tak ja mám dve deti... prvý syn bol odchovaný na HIpkách, lebo nič iné do úst nedal (a to som sa teda natrápila, vyskúšala som snáď všetko, všetky pomery, dať do pôvodnej fľašky, absolútne nič nepomohlo, tak som sa na to vykašlala a boli sme na hipp... a čo? žiadna tragédia sa neudiala)... v roku sme bez problémov prešli na normálnu stravu a nebol žiadny problém... druhý syn zas odchovaný len na domácej strave, HIpky do úst ani nedal.... takže tie reči o tom ako si treba deti naučiť sú totálna hlúposť... kto nezažije, nepochopí... každé dieťa je proste iné a môžete sa aj na hlavu postaviť, aj tak s nimi nepohnete ;)

zuzkat1
13. dec 2016

Ja len to nechapem co znamena ze nejedli??? Ze vobec doslo k tomu ze ste boli "nutene" kupit hipp ci co...moje dieta videlo prvu mrkvu ked malo pol roka odmietlo tak sme skusili neskor o par dni...3 mesiace trvalo kum zjedla 20ml cohokolvek..a nikdy som nebola "nutena" kupit flasku

talbotko
13. dec 2016

@zuzkat1 no doslova a do písmena nejedol.. jednoducho domácu stravu vyplul a viac sa jej nechytil.... a áno... asi budeš argumentovať s tým, že však nevadí, začína sa príkrm a zvyšok stačilo dokojiť... aj moje deti boli kojené, ale ja nepatrím k tým zástancom, že dieťaťu stačí len materské mlieko.... takže keď sa mi nechytil na domácu stravu, hladala som iné možnosti ako do neho dostať aj niečo iné ako MM.... s mladším som takýto problém nemala, dala som domácu, pekne ju zjedol, takže som nemala dôvod siahnúť po kupovanej...

lubi40
13. dec 2016

@nayrufa nezufaj, moj to tiez robil a svojim sposobom robi do dnes. Teda uz ma cez 2 roky, ale...
Tiez nechces jest nic domace, iba kupovane. no tak som kupovala, sa neposkladam. Neskor zacal jest aj domace, ale dodnes nieje velky jedak. Teda doma nie je velky jedak, v skolke, u segry zje aj 3 taniere, doma max pol porcie. Ale hladny nieje, pekne pribera...
Prejde to, treba len skusat.

zuzkat1
13. dec 2016

@talbotko no ja keby nekojim tak moje decka umru od hladu..

talbotko
13. dec 2016

@zuzkat1 možno nie, keby si im ponúkla HIpp ;) ale nie, nechcem sa tu doťahovať... viem, že ty si veľká zástankyňa kojenia, takže áno, tvoj postoj chápem... ja som zas zlatý stred... kojenie áno, ale po polroku zavádzať aj iný druh stravy ;)

sardinka336
13. dec 2016

@zuzkat1 ale netaraj...ktore decko umrelo od hladu okrem nejakeho cigančaťa v osade? Ani tvoje by neumreli bez kojenia, to si len ty namyšlaš....možno aby si sa citila ,,dúležitá,,. Ziadne dieta neumrelo ked sa mu nukalo jest ...len tomu jedlu matky venuju prehnanu pozornost, stresuju uz dopredu ,,ako to bude s prikrmamy,, a ostatne kamaratky radi postrašia ake to bolo hrozné...neviem čo ti tak strašne vadi na flaške, ja kludne kupim v DMke flašku pre pripad, ze niekde ideme alebo ked a mi extremne nič nechce varit, nevidim na tom nič tragicke. Ako som uz povedala, tie prikrmy zo zeleniny z nákupáku su uz len labúžo...

Priznávam, ze som nikdy nemala nejake extremne problémy s jedenim u deti, ked aj par dni odmietali tak som nejako nestresovala, vyzerali fajn, spokojne...a u nas plati ,,ješ - si najedeny,, neješ - si hladny,, ziadne varenie kazdemu ine a crcání....problémy maju hlavne uzkostne matky čo všetko prehnane riešia a problémy očakavaju ,,preventívne,, uz dopredu.

zuzkat1
13. dec 2016

@sardinka336 ja varim jedno zje nezje..nwriesim prehnane praveze..ale ked vidim kolko zje..napr.dnes ochutnala jogurt doslova ochutnala,a vylizala kecup a prazenicu a chlieb nechala..a nie necitim sa dolezita.. Ale neviem co by jedla keby nekojim..nakolko starsia sa nerozjedla ani po ukonceni kojenia..to mi aj v skplke stale vravwli ze nic neje

zuzkat1
13. dec 2016

@sardinka336 jaj a co mi vadi..no to ze to nevyrabaju veku primerane..paradajky pre pol rocne..zeler pre 8 mesacne atd.. Proste aj ked som chcela resp.potrebovala na cestu kupit nebolo co vybrat

sardinka336
13. dec 2016

@zuzkat1 jako ze nevyrabaju? Babylove ma toho mrte, ryza s mäsom,čista karotka, jarna mrkva so zemiakmi od 4. mes., cuketa so zemiakmi od 4. mes. ...a ze tam je kusok zeleru? A to je problém? Sak to musi byt mikro častica toho zeleru tam...mozu tam byt akurat tak ,,stopy,, toho zeleru určite nie velke mnozstvo.
Ja napr. robim detsku sviečkovu - zeler, mrkva, bobkovy list...do toho cestoviny a uz futruje - niekedy zje pekne, niekedy poprple a da len par lyzic..ale aby skoro 3 ročne dieta bolo odkazane na kojenie lebo inak ,,umre hladom,, no neviem...

zuzkat1
13. dec 2016

@sardinka336 no ja som potrebovala ked mala 8mes a viac..a nemala som co kupit jedine to c o pises..tie jednozlozkove lwbo uz take kde bolo ako hotove jedlo tak uz tam boli alergeny odporucane po roku az..
Ale ved vam vyhovuje tak kupuj..mne nevyhovuje tak nekupujem...a davam jej vsetko rad zaradom ale moje ove hrozne malo jedia..co im to tlacit jak husi?

liv1
13. dec 2016

Pozri tvoj zje aspon kupovany prikrm. Moj nechcel ziadny prikrm, a to zacal konecne jest az ked mal cez rok a zacal jest s nami ochutene 🙂

maciatkolulu
13. dec 2016

@nayrufa kludne nech papa, moja druhorodena, zjedla a rastla na hipkkach a ma 16. a zje uz vsetko😅 kradne malemu jeho hippky, ale ani sa nemusi bit, lebo zase tretorodeny mi to neda do ust, takze ziadne strachy, nech papa co mu chuti a popritom skusaj aj vase, najlepsie z vasho dospelackeho taniera, ked junior zbada, ze mate inu mnamku mozno sa ulakomi😉

maciatkolulu
13. dec 2016

@zuzkat1 nebolo z coho vybrat? A to kde zijes? Je toho neuveritelne vela a v roznych vekovych rozmedziach a z kadzeho je dost velky vyber, tak nerozumiem

zuzkat1
13. dec 2016

@maciatkolulu už som viacrat pisala preco..ja som citala zlozenie a vsade bolo daco co sa mi nepacilo..najst daco bez alergenu bolo tazke..max tie jednozlozkove

beate1
13. dec 2016

Aj náš malý takisto odmietal moje domáce jedlá.. trvalo to pár dní a potom to prešlo...nekupovala som to odvtedy už vôbec.. Bála som sa,aby znova nejedol len kupované..vydrž a var domáce radšej.. zvykne si..;)

evinkah
13. dec 2016

A preco by dieta nemohlo zjest alergen? Ved nie kazdy je na ne alergicky, preboha... Viete, kolko je potencionalne alergizujucich potravin? Skoro vsetky, nielen zeler 🙈 ale aj jablka, paradajky, petrzlen...