Dieťa veľmi dlho je

17. nov 2023

Idem si k Vám po radu, snažila som sa niečo nájsť na nete ale všade som nasla len čo robiť keď dieťa nechce jest, lenže ona chce jest, aj jej chuti a všetko zje, len jej to hrozne dlho trvá, dnes to bola polievka zeleninová, kuracie mäso v cestíčku zo zemiakovou kašou a cviklou =1 hod 20 minút. Raňajky chlieb,maslo,sunka, rajcina = 32minut. Včera večer ryzove rezance z kačacim mäsom a zeleninou = 1hod 7 minút. To len tak pre obraz, je to moje tretie dieťa takže o porciu nejde, porciu dostava primerane k veku a trvá tento stav asi 2 mesiace. Poraďte co robiť a ako to riešiť.

nikha2809
17. nov 2023

Bože, úplne s tebou sucitim a nemám žiadnu radu, môj syn minule jedol malý Termix 27 minut

ninka297
17. nov 2023

neboli ho nieco v ustach - zub, hrdlo? ja som ako dieta takto dlho jedavala a postupne sa to zmenilo…radsej pomalsie, ako rychlo

bolarazjedna
17. nov 2023

No sú aj takí dospelí ľudia....chapem, že je to na nervy, ale ublížiť si s tým neublíži.... Ak má čas, tak nech je tak dlho ako chce, ale trvala by som na tom, že musí jest pri stole, neodbiehat, taktiež by som eliminoval možné elementy, ktoré ho rozptylu ju (napr televízor počas jedla).
A inak by som prijala, že on je taký, a nesúrila by som ho, lebo ešte môžeš vyvolať psychické problémy, odpor k jedlu, atď....
Ak sa niekam ponáhľať, treba ísť na čas, tak možno nastaviť hodinky, dat mu 30mi út, vysvetliť, že keď ručička bude pri tomto čísle, tak musíme odísť od stola, od jedla, takže dovtedy sa musíme napapať.
Aši ešte nechodí do kolektívu, ale keď bude, tiež rýchlo pochopí, že na jedenie je obmedzený čas a bud sa naje alebo ostane hladný.
Moja krstná mama ma vyše 80rokov, a stále ranajkuje/obedu je aj 1,5-2hodiny.....

zuzinka888
17. nov 2023

Tak ak tak dlho je, lebo ma svoje tempo je to ok. Ak mu to trva takto dlho lebo nesmie odist od stola kym vsetko nezje je to problem( tvoj).

marcellka32
17. nov 2023

Ja jem primeraným tempom, ale akosi nedávam dospelých, keď jedia veľmi pomaly, pomaly prevaluju jedlo v ústach, vyzerá to divne

stormie
17. nov 2023

😂😂😂 ja som bola taka ista, do dnes si pamatam ako mi stara mama dala ranajky (natrety rohlik) a kym som to dojedla uz bol obed, takze mi tanier z ranajok vymenila rovno za polievkovy
Prezila som aj skolku/skolu, s jedlom nemam problem, ani chuda ani tlsta … ak mu chuti tak neries

simsalabim
17. nov 2023

Moja dcera ma taku kamosku. Je to katastrofa 🙈 Uz ma 18 a ten cas, co pri tom strati… na nervy. Na ZS maminka trvala na dlhej obedovej prestavke… kvoli nej decka cakali 1.5 hod na 7.vyuc.hodinu, lebo 30min nestaci 😅🙈

pribinak
17. nov 2023

Toto by som netolerovala, aby cela rodina bola blokovaná jedením dieťaťa
Po pol hodine by som proste odpratali jedli zo stola.
Ja nehovorím aby to jedlo dieťa do seba nahádzali, ale zas hodinu jesť to nie

ninka297
17. nov 2023

+ Je rozdiel v tom, ako je. Ci sa v tom prehrabuje alebo ci sa naozaj snazi. Mozno ma fakt nejaky zdravotny problem, ktory ty nevidis. Ako som uz pisala - zuby, hrdlo, jazyk, atd.

autor
17. nov 2023

@bolarazjedna ma 7 rokov som zabudla napísať a bojím sa aj toho, že keď takto papá aj v škole, nestihne dojest obed a je hladna. S tými hodinkami som to skúšala, proste som pol taniera odkladala a za 2 hod bola znova hladna.

@ninka297 nie neboli nič, má síce vypadnute asi 2 zuby ale nemyslím ,že je v tom problém, niesu to prve vypadnute zuby a predtým nebol problem.

@zuzinka888 toto nie, to u nás nefunguje, deti proste povedia uz si neprosím a odnesú. Preto píšem, že jej práveže chuti, aj všetko zje ale hrozne dlho to trvá.

autor
17. nov 2023

@pribinak skúsila som, ako píšem, pol taniera proste som odniesla a za 2 hod ze je hladna pýtala to dojest

autor
17. nov 2023

@ninka297 normálne sedi a papa za stolom, tak sú nauceni, u nás behanie a take veci neexistuje pri jedení na tom si trvám od malička, videla som u sestry keď deti naháňala po dome s jogurtom to som povedala nikdy u svojich nedovolím. Zdravotný problém nemyslím, to by povedala ak by niečo pri jedení bolelo.

pribinak
17. nov 2023

Nedala by som. Proste ak by bola hladná jedla by v rýchlejším tempe
Vysvetlila by som jej hneď na začiatku te na jedlo má pol hodinu, ukázala by som jej na hodinách koľko to je a potom tanier beriem

domkakvet
17. nov 2023

Je vela takych deti ale recept na to zatial ziadny.

dennissa16
17. nov 2023

A pri obliekaní, aktivitách a podobne je aka?

pribinak
17. nov 2023

Nie, nedala by som. Musela by vydržať do ďalšieho jedla. Ponúkla by som maximálne ovocie
Zdravé dieťa ktoré nemá žiadny zdrovntny problém je schopne sa za 30 min najesť

Pri nasledujúcom jedení by som jej povedala že jeme max 30 min a ukázala by som jeej zo na hodinách aby vedela kedy je tých 30 min

Toto si neviem prestaviť že chceme niekam ísť mame program tréning proste hocičo a čakáme kým sadnite za vyše hodinu naje

bolarazjedna
17. nov 2023

Aha, takže už 7ročná.... A to začalo az teraz? Doteraz jedla normálne? Lebo ak len posledne týždne je problém, tak je to zvláštne.... Tak by som sa snažila zistiť, čo tu zmenu vyvolalo.... Aby za tým nebola nejaká začínajúca porucha príjmu potravy (možno videla/počula video, že takto sa udržuje stihla línia), alebo naozaj ci ju v ústach neboli, alebo bruško, keď sa rýchlo naje.....

No a v škole, myslím si ze od hladu neumrie, má smolu, čo tu písala jedna mamička, že deti kvôli jednej mali 1,5hod prestávky, to mi príde nonsens.... Možno keby si dala iba druhé jedlo, že sa z toho ta ten čas predsa viac naje, ako keď začne polievkou..... Ak bude hladná za 2 hodiny, tak jej pribaľ ešte nieco, čo vie hodiť do seba za krátku prestávku, jabĺčko nakrájané na kúsky, keksíky.

autor
17. nov 2023

@dennissa16 normálne funguje a toto jedenie trvá asi 2 mesiace ,predtým nebol problém

@pribinak toto vravel aj muž, alebo že mám počkať kým si jedlo sama vypita aby bola naozaj hladná. Len mne sa to moc nezda, som zato aby deti jedli spolu a aby kvôli nej trpeli aj súrodenci mne to srdce nedovolí

pribinak
17. nov 2023

Tak potom ťažko niečo poradiť, sama si proste musíš rozmyslieť čo je výchovne čo je manipulatívne čo je vhodne čo robí problém.

ivik4
17. nov 2023

Moje dzecko ma 8r a je schopny hodinu a pol jest jeden rozok 😡😡😡.
V nicom inom nieje pomaly, je praveze velmi rychli, ale jedlo katastrofa. Jeho otec tiez velmi pomaly jedava, ale toto uz je extrem co ten maly dokaze.

koniarova
17. nov 2023

Veď to musí mať studené. To jej ani chutiť nemôže. To jej stále prihrievas?

zorkahorka
17. nov 2023

Jezis, toto poznam. Tiez mam pomaleho syna - vo vsetkom. Musis z dosahu odpratat vsetko, s cim sa moze hrat, ziadna telka.
Tiez sme skusali kadeco. Parkrat uz isiel spat hladny, lebo sme mu to vzali. Limitujeme hodinami. Povedali sme, ze ak sa dovtedy, kym bude mala rucicka na hodinach tam a tam,ma cukrik alebo telku. Celkom to zaberalo
Teeaz ma 6, jedenie mu az tak netrva, aj sa zvlada rychlejsie rano do skoly obliect, ale niekedy mu musim pocitat do 20, aby si svihol. Kazde rano nanho s mladsim synom cakame.

dzinka777
17. nov 2023

Ja mám syna,ktorý tiež jedol druhé jedlo 1 hod.V 5 rokoch sme išli k logopedicke kde mu zistila,že má uzdicku pod jazykom a museli mu ju prestrihnut.vysvetlila nám,že dieťa s udickou nevie s jazykom hýbať a preto si jedlo nevie s jazykom akoby "pretacat'.ked mu ju prestrihli,cvičili sme 2 roky žeby jazyk dvihol hore na podnebie (lebo 5 rokov nikdy jazyk nedvihol).teraz má 8 a papa rýchlo.

slavomira236
17. nov 2023

Moja je prvacka a 2dni ma na obed 10 minut cca potom ma spotrovu pripravu. Nestihne smola. Niektore deti chodia na obed medzi 5-6 hodinou moj syn medzi prirodovedou a vlastivedov nestiha..

slovakboy
17. nov 2023

Je to také milé, sa mi páči ako to máš odstopované. ja by som ju nechal jesť koľko chce, ale chápem, že pre teba je to problém. Pomalé deti majú vraj lepšie vyvinuté prežívanie a sú šťastnejšie. Akurát že do sveta rýchlosti a výkonu sa to nehodí a potom trpia.

diewcatqoo
17. nov 2023

Moj syn uz ma tiez skoro 7 rokov a suchy rozok je schopny jest hodinu a pol. On je taky odmala, nepomaha nic. Nielen, ze odjakziva pomaly je, este aj vymyslal pritom, nechcel jest nic. Uz sa to casom lepsi, uz nevymysla, ale rychlost mu zostala.
Je prvak a v skole nezje nikdy celu desiatu.. co sa tyka obedov v skole, tak nestihal, potom plakal, az sa ma ucitelka pytala, ci sme mu hovorili nieco ohladom rychlosti jedenia. Hovorim, ze ano, ze velmi pomaly je a mal by rychlejsie, ze za nim nebudu cakat. Nastastie, ucitelka je super, povedala, ze nebude vadit, ak bude prichadzat neskor z obeda. Takze konci obed realne o pol hodinu neskor ako ostatni. Ale neviem, dokedy budu toto tolerovat.

januska12323
17. nov 2023

Nech je koľko chce. Sama sa tým oberá o čas na iné veci.

koniarova
17. nov 2023

@diewcatqoo tak toto by som ja ako matka nedovolila. Pol hodinu z výučby? Veď z tých hodím nič nemôže mať. Či chodí potom to družiny?

luccija
17. nov 2023

Toto bola moja nočná mora, keď mala ísť do školy či sa stihne pripraviť na vyučovanie, najesť, obliecť...od malička bola pomalá, rozvážna až takto dlho nejedla, ale bolo to o nervy.Vsetko dôkladne pozut, ovocie rozpitvat vybrať z hrozna, melónu kostku nenajst kúsok šupky na jablku.Rozok pokrájať na malé kúsky a pomaly si vychutnávať jedlo🤪a čo popri tom robí?pozerá rozprávku, hra sa, rozpráva?nesur ju a nechaj ju žiť svojim tempom moja sa potom trocha zrýchlila, ale stále má svoje tempicko asi je aj pokojná, kľudná povaha nie?

svetlonos
17. nov 2023

Tak pokial to trva len 2 mesiace, treba hladat pricinu. Ja som tiez vzdy jedla pomaly ale preto, lebo som kecala aj v skole. Vydrzalo mi to dlllho. Ale isto nie hodinu a pol. Aj dnes si jedlo rada vychutnam.
Co sa tyka tempa - neboj, zivot ju naučí. Jed sim musela, chodila som super rychlo aj oracovala aj sa bola schopna za 15 minut najesť - s nalozenim aj umytim, upratanim taniera!
Pokial len spekuluje, jedlo zo stola a je hladna?
Smola. Ako baby pisali, ovocie a potom az vecera
Nauci sa alebo bude hladná.