icon

Dvojročný syn nechce sám jesť

barborkark
4. sep 2016

Ahojte mamičky, mám pocit, že som jediná s týmto problémom lebo nikto v okolí to nezažil.
Syn bude mať 2r o tri tyzdne a nechce sám jest. Nechce si vziat do ruky ani rozok ani nic ine, nechce sa ani pokusit jest lyzickou ani odhryznut si nechce. Kazdy moj pokus je sprevadzany nenormalnym revom, vreskom, plačom, kaslanim az sa ide zájsť.
Neviem ako nanho. Nechapem preco ma s tym taky problem a uz naozaj neviem cim ho motivovat. Ked ho krmim zje vzdy vsetko.
Stretli ste sa s tym niekto? Vdaka za kazdu radu

simculllka
5. sep 2016

@barborkark ahoj, necitala som vsetko, co ti ostatne baby pisu, ale ani moja nechce, resp. ja nechcem, aby jedla sama, zvlast z lyzickou...proste mozno to cudne znie, ale ja naozaj nemam nervy mat vsetko spinave od polievky alebo ineho jedla a tak ju radsej nakrmim sama..akoze banan, pecivo, jablko, proste taketo veci sama zje, ale lyzickou vobec nevie..davam tomu este cas..podla mna nie je taky velky, aby vedel vsetko zjest sam..a ako ti tu napisala jedna maminka hned na zaciatku, skus ho nechat krmit ta, to by ho mohlo bavit..

helenanovakova
5. sep 2016

veď začne, netlač na neho. čím viac budeš tlačiť, tým to bude horšie a aj pre teba. ked príde čas, začne sám jesť. vybodni sa na ostatné deti a na tabuľky a na neviem čo všetko. nechaj ho. ja som takto súrila strašne veľa vecí u svojho dieťaťa a napokon všetko prišlo samo. ale až potom, ked som veciam nechala voľný priebeh.

simca06022011
5. sep 2016

@barborkark Myslim, ze som jasne napisala ze mam dceru a ze to moze byt inak (hned prva veta), cize skor motivacne...
ale ked ti to vyhovuje, tak co potom riesis? Ved v podstate je vsetko ok, ty si spokojna, nech ked si drobec robi cirkus nakrmis ho, das mu flasku a mas vybavene, najedene, napite ;) Ved iste z toho vyrasie raz.. ci sa nauci jest v 2 rokoch alebo potom v kolektive je jedno, nieco dokonca pochytia deti od rovestnikov/uciteliek ovela skor ako do rodicov kedze tam uz musia a mamicka situaciu nezachrani... ked tak vydrz, mozno proste na to nie je este stavany, rovnako ako nie su deti niektore pripravene sa v urcitom veku odplienkovat, alebo chodit v 8 mesiacoch 🙂

papricka33
5. sep 2016

@siska53 tiež som učila v štátnej, ale ono to nie je o ochote 😉 To je práve to vedenie k samostatnosti, ktoré doma deťom chýbalo. "Veď v škôlke ich to naučia". Poviem ti že vidieť 3 ročné dieťa ako si sadka na stoličku, spustí rúčky a ham, čaká že ho nakŕmia ako babatko je pre mňa pohľad pre plač ☹ Netreba deťom vyrábať hendikep keď ho nemajú a nechať im priestor používať svoje zdravé končatiny čo najviac. Okrem iného sa u nich rozvíja zdravé sebavedomie, pocit, že niečo zvládnu samé bez pomoci je pre rozvoj jeho osobnosti nenahraditeľný. M.Montessori (okrem iných múdrostí) povedala: "Všetko čo urobíte za vaše dieťa a je schopné to už urobiť samé, robíte proti nemu..."

@barborkark ono tie fingerfoods nemusia byť len chrumky 😉 nič nepokaziš ak mu aj teraz dáš do rúčky pri obede varenú mrkvičku, zemiak... Pre neho je to prvá skúsenosť s takýmto jedením, nemusíš sa báť že sa nenaučí jesť priborom. Môj takto je doteraz. Jedno zoberie do rúčky, druhé na lyžicu, alebo aj na vidličku. Musí trénovať a skúšať ako to všetko funguje. Od 1,5 roka si plastovým nožíkom krája banán, chystá na tanierik... Sú to pre nás jednoduché veci, ale pre dieťa je to úžasná zábava a objavovanie 😉 ... a máš pravdu, žiadne extrémne vyhladovanie a stres, s jedlom sa majú spájať pozitívne emócie

charlie1980
5. sep 2016

@barborkark V 2r som este aktivne krmila 😀 Neboj nic, pride to, aj ked si myslim, ze na teba skor tlaci ta skolka, ja som s nim doma, kedze zachvilu rodim, tak si nad tym hlavu az tak nelamem. Ale pamatam si casy, ked na znak hladu nachystal prazdny tanier, doniesol lyzicu, ja som mu nabrala a on mi strcil lyzicu do ruky 😀 V 2r urcite to bolo takto. Lenze on bol a aj je v inych veciach samostatny, takze ja uz to velmi neriesim, ze je proste lenivec. Nakrmim ho a hotovo. Verim tomu, ze keby nedostal do 16.hod najest, chytil by sa toho jedla. Ale tiez som to neskusala tymto sposobom, lebo u nas sa obeduje naobed 🙂 a vtedy aj lepsie spi. Podla mna, ak tam nie je prirodzeny zaujem z jeho strany u vas, nepomoze nic. Moj mi este aj ruku stlacil do taniera, ze ho mam proste nakrmit 🙂 Prislo mi to ako zauzity ritual, tak to bolo a tak to chcel vzdy 😀
Pockaj este chvilku. Moj sa odstavil sam od mlieka v 9.mesiacoch. Mozno tvoj nikdy nepocitil ozajstny hlad, lebo pije mlieko, neviem. UM dost zasyti, ale neviem ake pije.
Skus mu spravit sirupovu vodu do pohara....jupik lubi napr.? Alebo dobroty mu skus polozit na tanier a nech sa nimi krmi....viem, ze take chipsy nie su idealne 😀 ale dobrou motivaciou, aby pochopil princip.

simca06022011
5. sep 2016

@papricka33 dala by som ti aj 20 paci sa keby sa dalo...

@charlie1980 dobroty sa daju kadejake najst 🙂)) aj dzusiky a stavy, rozne bezeckove keksiky, tycinky slane... 🙂

charlie1980
5. sep 2016

@simca06022011 Zalezi od dietata...moj cerstve stavy odstavene nikdy nechcel, ani 100% ne, ani 50:50, nic ovocne. Len tu sirupovu vodu. Teraz chce len cistu vodu, anilen Jupika uz nechce, radsej si donesie stolicku a napusti si sam do pohara vodu.
Co sa maskrt tyka, ja som nepoukazovala na obsah v tychto potravinach, ale na motivaciu (pointa), nie kazdemu dietatu chuti vsetko rovnako, treba najst nieco silne motivujuce, aj ked len docasne, aby dieta pochopilo princip takehoto samokrmenia sa, pokial chyba prirodzeny zaujem o krmenie sa.

barborkark
autor
5. sep 2016

@papricka33 ja s tebou plne suhlasim. Len keby to bolo take jednoduce dat mu nieco do rucky. On sedi v tej stolicke a len mu polozim nieco na tanieriku alebo v miske a poviem mu vezmi si, paci sa, papaj, hned zacne vrieskat a dovidenia. Ale vrieskat myslim naozaj vrieskat, plakat, jačat, metat sa v stolicke ze by aj pasy vydrapil len aby sa odtial dostal. Raz som ho nechala s lyzicou a mliecnou ryzou a siel sa dovravat z placu. Takze toto je najhorsie. Keby vidim ze chce sam jest tak mu nebranim.

barborkark
autor
5. sep 2016

@charlie1980 arasidove chrumky ma velmi rad. Tie mame stale polozene v miske a kedykolvek si moze zobrat ale on nie. Aj ked mna vidi ze si dam, tak len kukne a ide prec. Ked mu poviem vezmi si, uteka prec. Ked mu dam nasilu do ruky, hodi to na zem a zacne vrieskat. Minule ich zazrakom chytil do ruky, uz som bola happy ze si to da aj do ust ale nie, hodil ich naspat do sacku a potom ich poukladal na gauc vedla seba. Niekedy ked ma vidi ze ich jem tak pride ku mne a zacne mrnčat ze aj on chce ale kazde moje nabadanie aby si vzal konci nervami a vreskom

charlie1980
5. sep 2016

@barborkark Tazky to oriesok, ked chrumky ma rad a nevezme. Taketo divoke sme to az nemali 🙂 Tak potom uz zostavaju len moznosti : nechat ho pohladovat do poobedia a nechat mu len vylozene, alebo pockat, kym dozreje a ty budes krmit nadalej. Fakt je tazko, ak sa toho prirodzene nechyta....

barborkark
autor
5. sep 2016

@charlie1980 je to tazko, ja tomu nerozumiem preco je taky a preco ma s tym taky problem

simca06022011
5. sep 2016

@barborkark a ked ho nedas do stolicky? nedas mu misku, ale das mu rovno nieco do ruky? napr. syr?

barborkark
autor
5. sep 2016

@simca06022011 on si to nevezme. Hracky alebo hocico do ruky vezme ok ale co sa tyka jedla ani za svet. On len zbada ze mu nieco davam do ruky a striehne co to je a ked vidi ze je to jedlo tak dovi, hodi to o zem a zacne zurit

charlie1980
5. sep 2016

@barborkark Ale vies Co ? Netvrdim, ze to tak musi byt, bozechran! Ale ked si spajam tvoje riadky dokopy, on mal uz ako maly Problem chytit si flasku do ruky a pit z nej...myslim si, ze chytit flasku do ruky v urcitom veku robia deti uplne normalne a bez problemov. Ty si poznas najlepsie svoje dieta, Ale mam pocit, ze tam pojde o nejaky oneskoreny vyvin, Ale to sa musi posudit komplexne a hlavne odbornik. Mozno by som sa vybrala tymto smerom, ako nutit ho do niecoho, na Co nie je prirodzene zrely.

barborkark
autor
5. sep 2016

@charlie1980 no, uz som kontaktovala nasu detsku doktorku a dohodneme si stretko a mozno poriesime aj detskeho psychologa. Ano, s tou flaskou to bol velky problem, stale som mu ju musela drzat ja, potom tak ze si ju drzal sam ale sedel mi na kolenach. Asi az po cca mesiaci som nechala polozenu flasku na stoliku ako vzdy a vzal si sam. Odvtedy sa napije sam. Uz aj jednou rukou 😀 tiez ma napadlo vselico ale napr chodit zacal pred 1r a okolo nabytku sa staval uz v 8.-9. mesiaci. Fyzicky je velmi zdatny aj zrucny

katussska24
5. sep 2016

@barborkark prepanakraaaala ...vobec to neries... moja draha dcera zacala jest okolo 3r sama aj to len tak naoko....da sa povedat, ze ked mala 3r a 2mes tak zacala sama jest lyzickou, vidlickou a stale to neni dokonale ale naje sa uz normalne aj ked porozlieva sem tam 🙂
detska hlavicka je hlavolam aj pre skusenych borcov, ked sa zatnu alebo sa im to nespravne skombinuje, nepohne nimi ani par volov 🙂 kazdopadne, ja som sa naucila, ze cas je najlepsi liek aj ucitel. 🙂

barborkark
autor
5. sep 2016

@katussska24 ved to kks ze podla mna je uplne v poriadku co sa tyka vyvoja, len ked vidim ako ma zo vsetkeho co ho chcem naucit nervy a ani za svet sa o to nepokusi tak mi uz hlavou chodi vselico

charlie1980
5. sep 2016

@barborkark No presne ako u nas....moj chodil od 9.mesiacov. Motoricky vzdy velmi popredu, Ale zas na ukor inych cinnosi. Takze kludne sa moze jednat o nerovnomerny vyvin. Coz nie je ziadna tragedia, len vsetko pojde tazsie a zdlhavejsie...ako aj u nas. U nas je zase porozumenie Problem, Ale zlepsuje sa to, z toho jeho neporozumenia vyplyvali situacie take, ze som myslela, ze si to hodim (pistanie, hadzanie sa o zem) plus obdobie vzdoru. Vsetko suviselo s neporozumenim reci, nemohla som ho Nijak ukecat, ze aha: dudlik ide papa 😀 napr. Navyse, chlapci sa vyvijaju inak ako dievcata, myslim teraz fungovanie mozgu, takze asi Fakt by sa na to mohol pozriet odbornik, navrhnut nejaky sposob ako na neho, ako ho rozvijat...

barborkark
autor
5. sep 2016

@charlie1980 no presne! Motoricky, fyzicky super, sikovny..ale tiez jemu nemozem vysvetlit ze vies co na flasku si uz velky a odteraz budes pit z tohto. Vsetko je obrovsky boj, a vsetko je sprevadzane strasnym vreskom, ked ma nervy a to ma velmi casto tak vsetkym trieska, plieska, mozem mu tristokrat povedat nono, aj po zadku capnut, 0 bodov. Vsetko ho nervuje, ked sa mu nieco nedari, ked chcem od neho nieco co neznasa, to iste. Vkuse nervy, vreskot

simca06022011
5. sep 2016

@barborkark a ked mu niekto iny nieco povie a da urobit, vysvetluje? Rovnako sa sprava? Ja by som ho dala do skolky, hned...

katussska24
5. sep 2016

@barborkark vies co...no po tych par rokov s mojou dcerou som sa naucila, ze vela veci je skratka "inak" 🙂 prestala som pocuvat mudre rady a porovnacky -aj ked mi to chvilu trvalo. (totomoja nikdy nerobila....hiiiiiiii,....to este nevie ??????? ..... preco spi takto?vtedy?tolko? to neni dobre...... preco neje sama? preco ju nenechas? preco ju nechas.....a pod. 🙂 )

podla mna je uplne ok, len je tvrdohlavy, ved 2r, obdobie vzdoru, uvedomuje si sam seba, ze dokaze sam rozhodovat a vzorpriet sa...zacne skusat hranice, skusat aj nemozne 🙂 pre rodicov je to vzdy tazke, nechceme zanedbat nieco, prehliadnut ..... ale pokial na nom vidis, ze je ok, normalne sa vyvija, tak by sm nerobila paniku. proste ho budes krmit, cim viac nato budes tlacit, tym to bude horsie. u nas to tak bolo ...akonahle som kapitulovala, nejak sa uvolnila atmosfera a dcerka zrazu zistila, ze to ide .... 🙂 moja mala je uplne "mimo" vo vsetkom co by amlaa nemala robit. 🙂 vo februari sme riesili ci pojde do skolky -nevedela sa sama obliect, najest uz vobec nie pit z hrnceka...stale v plienkach..... ano 🙂 a dnes ma za sebou prvy den s usmevom na tvari, pytala sa na zachod, pekne jedla, pila, tesila sa ako blcha 🙂 deti su neskutocne tvory 🙂

podla mna si vydychni, neriesi to, on sa nauci.... 🙂

barborkark
autor
5. sep 2016

@simca06022011 kto iny? Ked sa snazi manzel alebo svokra alebo moja mama je to uplne to iste. Ani za svet.
Neviem ci do skolky alebo jasli je najlepsie riesenie. Nie som zastancom takeho radikalneho riesenia, aby tam vrieskal a hladal mamu. So svokrou bol minule hodinu a uz nam volali ze len place aby sme prisli ponho

simca06022011
5. sep 2016

@barborkark cele zle... vela stastia prajem teda, lebo tu sa neda nic radit...

barborkark
autor
5. sep 2016

@simca06022011 Dakujem 😀

charlie1980
5. sep 2016

@barborkark Aj ja som uvazovala nad takymto riesenim, moj muz si tiez myslel, ze najlepsie riesit "radikalne", ze by ho to posunulo dalej....no ja viem, ze na skolku jednoducho nie je zrely. Jednak mal 2,5r, ked sme to riesili, nevedel sa plnohodnotne najest, nevedel vyjadrit svoje potreby. Rozumiem im iba ja. A viem, ze vychovavatelky by boli z neho na prasky v tej dobe. Deti a kolektiv ma rad, ale dokedy ? Kym ho to neomrzi a zas si ide "po svojom". Len teraz sa mi zda, ze za poslednu dobu trocha dozrel, nie je uz taky tvrdohlavy, uz spolupracuje. Takze ja dufam, ze buduci rok do tej skolky uz pojde. No este pred pol rokom by som ho tam nedala. On by sa nie ze za mnou smutil, o to sa nebojim 😀 Bala som sa, ze nebude respektovat ich rezim a nepojde tou istou liniou, resp.jeho linia by bola velmi vzdialena pred pol rokom 😀 Teraz sa kus ukludnil. A tym, ze sa ukludnil, zacina sa venovat aj tvorivym aktivitam, ktore ho vyvijaju zase inym smerom. Myslim, ze tvoje dietko bude dost podobne tomu mojmu. Daj mu cas....a hlavne, pevne nervy zelam 😀😀😀 Lebo ja som uz bola niekedy tak zufala, ze som povedala, ze ked nie on pojde k psychiatrovi, tak tam skoncim ja 😀 Urcite to suvisi aj so samotnou povahou dietata.

kp7333
5. sep 2016

Nervy a vreskot patria k obdobiu vzdoru. Tiez sme si tym presli so starsou dcerou a teraz to zacina u mladsej. Netreba si to vsimat a hlavne nepovolit, aby si nezvykol, ze si krikom vydobyje. Co sa tyka samostatnosti v jedeni (ako a inych cinnostiach, napr. Obliekanie), to teba tvrdo trenovat. Tazko na cvicisku, lahko na bojisku. Rok prejde ako voda a on nastupi do skolky. Nepocitaj s tym, ze ucitelka, ktora ma v triede 20 deti bude travit cas vylucne pri tvojom synovi, aby ho nakrmila. Tak to nefunguje. Co ak bude mat takychto pohodlnych v triede viac, ma sa rozkrajat? Dostane do ruky lyzicu a hotovo. Mozno mu ukaze, ako sa to robi, alebo mu len povie, nech pozera na ostatnych. Ak to nebude nauceny z domu, bude to pre neho velky stres. A podotykam, ze v skolke mu neda nikto podbradnik, aby sa nezaspinil, ci neoblial. Rovnako je to aj s obliekanim, ci hygienou na wc. Nikto detom nestoji za zadkom, aby kontroloval, ci to vedia, ci nie. Proste musia sami a hotovo. Tie, co sa to nestihli naucit doma, maju zbytocny stres navyse. Potom jasne, ze placu a nechcu tam chodit, lebo im je dobre doma pri mame, ktora ich nakrmi, oblecie, vysmrka...atd. Preto ti nebudem tahat medove motuzy, ze v skolke sa nauci. Ano, bude donuteny sa ucit, ale za aku cenu? Lepsie zacat s nacvikom hned doma a nepovolit za ziadnu cenu.

siska53
5. sep 2016

@papricka33 ok. Len NASA jest sama vie a sama aj jedava,dokonca vie pouzit aj pribor,nielen lyzickou ako som pisala.
V skolke protestovala nejedenim,kedze do skolky nechcela chodit a ani nechce. A kedze sme sa vratili z nemocnice,prosto musia aj oni zabezpecit,aby aspon trochu nieco zjedla,lebo prosto patri k tym detom,ako sme sa dozvedeli,staci zopar dni,kedy menej je a pije a mozeme.ist na infuzku. Takze u nej je dolezite,aby co-to vzdy v tej skolke zjedla.
Tentokrat sice neviem,preco sa to stalo,mozno,ze na to,ako bolo teplo,mala pit este viac,vraj jej telo si nevie vytvorit take zasoby tekutin a mineralov,takze u nej i jedno-dve vracania mozu sposobit taketo volaco.

Ale samozrejme,ak su deti ok,ze na taketo volaco netrpia,tak naozaj ich treba nechat. Nasi sa pokusali ako babatka,kusok po zavedeni prikrmov. A malemu ani nic ine neostavalo,kedze som dojcila ci krmila malu,musel to zvladnut v podstate sam - trosku som.obcas pomohla,kedze lyzicou sa nie vsetko dobre nabera,ale naozaj som nemala cas krmit troch ludi naraz a ked aom dojcila,tak som dojcila,ak on prave papal a mala potrebovala tiez.
U malej to islo tiez tak normalne,ja neviem,oni sami aj chceli,hoci mala velky jedak dlho-predlho nebola a ju som aj viac krmievala ako maleho,ale sama jest vie. Len zial,u nej musime dbat o to,aby vzfy cosi zjedla. Lebo opat skoncit v nemocke (vlani v lete 2x,teraz raz,ale predsa) len kvoli tomu,ze ma rozvrat vnutorneho prostredia,lebo vsak co,nechce jest,tak nebude,ja uz toto robit nemozem- odporucanie lekarov,ktori nam to nariadili,nie vymysel ochrankarskej matky. Ja ich milerada necham samych robit,aj nalievat,hoci mala este povylieva,ale nauci sa.

papricka33
5. sep 2016

@siska53 ale to už píšeš o niečom inom. Toto už je odmietanie jedlá. A nepoteším ťa, ale učiteľka (ani nikto) nesmie nútiť dieťa jesť. Z akýchkoľvek dôvodov. Tam treba hľadať príčinu, prečo to tak je. Nutenie do jedla je tiež veľmi nebezpečné. V dospelosti sa z toho môže vyvinúť celkom slušná porucha príjmu potravy (anorexia, bulímia...) ☹ Toto učiteľky naozaj neporiešia. Ak je odmietanie jedla súčasťou odmietania škôlky, to už dupľom nie ☹ Niekedy si dieťa zvykne postupne, niekedy je lepšie ho z edukácie stiahnuť na čas do domáceho prostredia. Ak je na tom zdravotne tak hranične ako píšeš, o to skôr

siska53
5. sep 2016

@papricka33 to je jej protest,jej sa v skolke nepaci. Iny zdravotny dovod nema-imunitu ma ok,testy robene mala. To,ze je z tych deti,ktore prosto musia pravidelne jest a dostatocne pit,sme sa dozvedeli len teraz. Mozno spustacom bola vlanajsia gastritida.
Oni kazali aspon kusok,nie napchat ju celym jedlom,staci jedno-dve susta.
A ja s nou nemozem len tak ostat doma bez prijmu a ona uz bude chodit do skolky 2.skolsky rok.
Ja som nikdy do jedla deti nenutila -,nechces,tvoj problem,ty budes hladny/hladna,ale my sme to teraz dostali prikazom od lekarov,ze musi pravidelne apson kusok zjest,no a pit dostatocne. Ako ja fakt nemam chut travit dni a noci na expektacnom oddeleni. A trapit malu tym,ze jej aj 5x vezmu krv ci inak napichuju niekolkokrat do roka. Ono zas ked jej daju a ona otvori usta,tak zje. Ked nechce vobec,tak ju nedonutis nicim.

siska53
5. sep 2016

@simculllka ale ti ide o to,aby dieta nadobudlo aku-taku zrucnost a tu neziska inak ako skusanim.
Ved nemusi sa uplne nakrmit sam,ty mas jednu lyzicu,on druhu,krmi sa a pomedzi to ho krmis aj ty zo zaciatku,neskor pomahas,ked uz je na konci a pouteka to ku krajom taniera. Ano,nasa stena teda vyzera,aj oni vyzerali (ale mavali plastiky a ked sa im.predsa podarilo,pracka oprala a tvaricky sa umyli (obcas aj vlasky).
Moja svagrina mala okolo detskej stolicky kachlicky,tie sa lahko umyju a mala to vyriesene. Dlho sme mali plastovy obrus,teraz rozmyslam nad jeho kupou,lebo aj tak stale nieco kvapne. A ked ho nezaspinia deti,podari sa mne ci niekomu inemu. Plastovy obrus som len umyla,dlazku narychlo tiez - casto len vlhcenou servitkou a hlavne umyvanie bolo vecer. Riad do umyvacku a kym mali detsky,ten sa rychlo umyl.