Je jedálniček pre 2,5-ročné dieťa vyvážený?
Ahojte napíšem vám jedálniček za dva dni aby ste mali obraz a v tomto duchu dcéra jedáva stále len sa to samozrejme obmieňa. Zaujímalo by ma či by ste niečo zmenili. Máme problém že jej stolica vyzerá ako kôpka tvrdých malých kamienkov
Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: biely hollandia jogurt + ovsené vločky
Obed: slepačí vývar, zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Olovrant: ríbezle a jablko
Večera: zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Pred spaním: 90ml UM
Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: špaldová kaša s karobom a lieskovcovym maslom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová zeleninový prívarok a zemiaky
Olovrant: slivky a hruška
Večera: cestoviny s cuketovou omáčkou a syrom
Pred spaním: 90ml UM
Pije čistú vodu, podľa mňa dostatok. Sladké nejedava
@dominikamacakova ja neviem, ci mas problém s čítaním, s pochopením pisaneho textu alebo prečo si si ma vyhliadla a podsuvas mi svoje pseudo výmysly, ktoré som nikde nenapísala ale laskavo s tým prestan.
Ja som sa pytala, ci nepecie ani doma. Nespomenula som cukor nikde, kedze sama ako som napisala, som dosť premotivovana a mojmu dieťaťu tak skoro cukor nemam v plane dat. To neznamená, ze niečo neupeciem, kde ten cukor viem nahradit napr bananom a podobne.
Uz prosím ta na mna nereaguj, len sa sama strapnujes tymto pseudoociernovanim za ucelom lajkov.
@dominikamacakova no, ako si v jednej diskusii spomenula, si sama a dlho asi aj so svojou povahou ostanes 🙃 viac k tomu nemam co dodať. Opäť nieco mi podsuvas, co som nepovedala. Toto je uz na psychiatra.
Nie aby si uznala, ze si niečo zle vyhodnotila a spravila chybu ale budeš kopať a kopať.. No poslúž si, ja sa idem venovať niečomu zmysluplnejsiemu 🙂
@tamta ale ja som sama dobrovoľne a to je rozdiel 😉 ale ty si mala miernejší komentár, mohla som vybrať aj iný hrot
Takže uznávam
@dominikamacakova sladkosti lebo dieťa ktoré sa nedzga od rána do večera spracovanymi potravinami kde je kopa cukru a nezdravých tukov, tak je chudatkocko a jeho matka je bio eko raw. Lebo iný argument nemajú takéto ženy. Lebo majú nulovú ochotu naštudovať si niečo o zdraví ich vlastného dieťaťa, radšej sa budú oháňať týmito tromi slovami a vysmievať. Hoci ani nevedia čo znamenajú (viď komentár o raw palacinkach).
A oblieva ich pot zo zdravého jednoduchého obyčajného jedálnička. Ale nebolieva ich z tých umelin čo jedia a dávajú jesť deťom.
Lebo cukor je život a gro detstva
Napíšem vseobecnejsie ešte, keď niektoré majú smrt v očiach z ryby, prívarku a špaldovej kaše
Raňajky: buď kaša s karobom a orieškovým maslom(striedam lieskovcove, mandľové, arašidové, kedy, pistaciove a kokosové), alebo biely jogurt a ovsené vločky, alebo vajíčka a pečivo a zelenina, alebo pomazánka a pečivo a zelenina, občas nejaká bábovka ak máme doma upečenú (pečiem ju z tej hroznej špaldovej múky, miesto cukru dávam banán, cakankovu vlákninu a hruskovu stavu)
Desiatu nemáva lebo by nezjedla obed
Obed: polievka rôzneho druhu, druhé jedlo nejaká bielkovina(mäso rôzneho druhu, všetko máme domáce alebo z lokálnej farmy, alebo ryba, alebo strukoviny a k tomu vždy zelenina buď čerstvá alebo varená a príloha - zemiaky, ryža, cestoviny, halušky, kuskus, bulgur...)
Olovrant- ovocie, zväčša ktoré je v sezóne
Večera: ak jej veľmi chutil obed a ostal tak ma to co mala na obed, občas uvarím inú večeru ale už len niečo ľahké, alebo má pečivo s pomazánkou (ak ho mala aj ráno tak nie), alebo tu kašu (opäť ak ju mala ráno tak nie)
Ráno a večer má aj umelé mlieko, dokopy max 260ml za 24 hodín.
Ako snacky alebo ako dobroty navyše máva zdravšie verzie chrumiek, ovocné kože, rôzne ovsené alebo iné keksíky z DM bez prídavku cukru, ovocné tycinky bez cukru atď
Sladké nejedava lebo nechce a má ho ponúknuté minimálne. Toto leto sme boli 2-3x na zmrzline, nechcela to jesť. Sladkosti z obchodu vôbec nekupujeme, pečiem v 99% prípadov tak že použijem miesto cukru zdravšiu verziu. Pár krát mala koláč v cukrárni z domácej výroby, dala si cca 2 lyžičky, viac nechcela.
Kúpené sladké veci nedostáva vôbec, ani iné spracované potraviny. Ani nebude dostávať
V škôlke šok nedostane ani ona, ani ja. Škôlka dva na zdravie detí, ide o súkromnú škôlku, má zverejnený jedálniček, je veľmi podobný tomu čo má doma. Sladené nápoje sa tam nepodávajú. Deti majú zakázané doniesť sladkosť na sviatok. Škôlku sme vyberali okrem iného aj podľa stravy aká v nej je.
Absolútne chápem, že niekde v škôlke to je zle, že niekto si nemôže dovoliť súkromnú a musia akceptovať stravu v štátnej. To ale nieje dôvod aby som dávala dieťaťu jesť hlúposti.
A plne chápem aj že niektoré deti zdravé jedlo obídu z diaľky, to ale tiež nieje dôvod aby som dávala dieťaťu jesť nezdravo
Autorka ja Ti poradím viac menej z vlastných skúseností, u mňa aj mojich detí:
- ovsené vločky by som dávala výlučne vo forme tepelne upravenej kaše, nie surové, ja si kašu posypem mletými ľanovými semiačkami, zľahka osladím medom alebo datľovým sirupom ( samozrejme sladké obmedzuješ, je to na zvážení) + ovocie, orechy
- každý deň jogurt, kefír, acidko
- vláknina je fajn, ale vždy treba mať k tomu aj dostatočný pitný režim, v opačnom prípade môže byť problém, čiže odsledovať aj vlákninu
- pitný režim - okrem vody by som zaradila aj čaje, mne sa osvedčili: mätový, harmančekový, alebo zmesi s feniklom, ale kľudne aj ovocné čaje. A čajík vypiť teplý. Prípadne skúsiť zaradiť aj riedené ovocné štavy.
- ovocie - k tomu len napíšem, že mám dobré skúsenosti konkrétne s marhuľami a tiež slivkami, naopak banán môže byť problém
- v staršej literatúre som našla aj takú poznámku, že pri zápche z kŕčovitého zovretia čreva je vhodné jedávať len jemne upravenú zeleninu a jedlo by malo obsahovať dostatočné množstvo tuku, napríklad zahustovať smotanou. Mne sa osvedčuje zahustenie prívarkov kyslou smotanou - zemiakový, šošovicový, fazuľkový...
- veľmi fajn sú tiež zeleninové krémové polievky ( len mixované, bez zahustenia)
- ešte pozerám, že nevidím tam chlebík, pečivo
Toľko moje skúsenosti. Ale vo vašom prípade by som sa priklonila k tomu, čo napísala zafir - niektoré kombinácie môžu robiť problém.
@lienka.7 predstav si, že keď bude chodiť do škôlky, bude vstávať skôr a bude mať väčší časový rozostup medzi raňajkami a obedom a tak jej stihne vytravit.
Teraz raňajkuje o 8:30 a obeduje o 11:30
Či počkať... Mám ju teraz budiť lebo iné deti vstávajú do škôlky a nech si zvyká ? Že o xy mesiacov bude aj ona ?
Poznámku o súkromnej škôlke si vôbec nepochopila, bola to len reakcia nato, že si písala že ani v tej našej škôlke nemajú zdravú stravu. Tak majú, predstav si
"Ako snacky alebo ako dobroty navyše máva zdravšie verzie chrumiek, ovocné kože, rôzne ovsené alebo iné keksíky z DM bez prídavku cukru, ovocné tycinky bez cukru atď"
Pozor na tieto suche potraviny, ktore absorbuju vodu z creva.
Mne radili na gastro dávať bezzvyskovu stravu a menej mäsa.Ale opakujem u nás to bol skôr problém s pitnym režimom aj, keď sa mi zdal dostatočný.No a pohyb.Moja dcéra je taký kludas flegmos ona nešla na wc pár dní a potom s problemom áno, aj mierna krv bola.Lekar povedal, že nie je nutné chodiť na veľkú každý deň, že kľudni ľudia môžu chodiť aj raz za 2,3 dni len nech to nie je tuhá stolica, ktorá ide ťažko.Ze energetickí ľudia cholerici chodia viac x denne🙂Ja som do každej polievky vyvarila pšeno a pár ovsených vločiek a potom sa to upravilo.A riešila som to dosť dlho sono brušných orgánov, alergologia.Ona má problém s pitnym režimom dodnes a už je pubertacka.
Môj syn má takéto problémy s trávením ako popisuješ. Ale od narodenia prosto kakal kamienky. Trápili sme sa. Na gastre mu z krvi tiež nevyšla ABMK no ako sme zmenili mlieko na neocate tak problémy s kakanim zmizli. Môjmu stačí že ochutnal pár kvapiek bezlaktozového mlieka a hneď je zle. Okrem toho sa vždy vyháďže atopickým ekzémom. Takže aj keď z krvi priamo alergia nevyšla tak má nešpecifickú alergiu na mlieko,lebo niektoré sa z krvi zistiť nedajú.
@kp7333 ďakujem áno to aj mne napadlo, jednu dobu som si myslela, že to je aj z toho, tak sme to úplne vyradili, ale žiadna zmena nenastala, aj keď to nejedla viac ako mesiac
@vakatko polievku má každý deň, v podstate v každej je zelenina nech ide o akúkoľvek
@luccija popozeram si o tej bezzvyskovej ďakujem
Myslela som hustú zeleninovú polievku s mäskom ako hlavné jedlo bez hutných kaší.
@vakatko jaj jasne chápem ďakujem, vyskúšam to na čas zaradiť na večeru miesto iných variácií čo máva
@autor vidíš, ani admini neuznávajú zdravý jedálniček lebo moje komentáre zmazali. Proste zdravá strava sa nenosí, tak nechali komentáre s odporúčaním šišiek na raňajky z Tesca nech sa aj iné matky môžu inšpirovať 🙂
@dominikamacakova odpovede ti zmazali, lebo sa nevieš chovat. Tak tu aspoň nekecaj, ty šiška z Tesca 👌
@lienka.7 to by potom zmazali aj tie tvoje 🙂
Choď si dať šišku
@dominikamacakova dali sme si cela rodina, neboj. A večer sa všetci v pohode 💩💩💩🤣🤣🤣
My sme sa snazili davat podobnu stravu ako autorka. Kazde rano sme varili kasu kde sme miesali rozne vlocky (psenove, ovsene..). Poradila by som ti dat kazdy den jogurt alebo acidko. A vynechat umele mlieko. Nerozumiem ako niekto kto dba o zdravu stravu to da tak velkemu dietatu. Napr ani who ho nepdporuca. Jediny kto odporuca tak velkym detom umele mlieko je vyrobca umeleho mlieka (mozno vynimku tvoria deti ktore nechcu nic zjest ale aai aj tie uz dostanu nutri drink?)