icon

Kedy ste začali podávať kravské mlieko

denka81
1. júl 2011

Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.

tetapetra
29. sep 2011

@beruska.zuzanka ziadne mlieko sa chemicky neupravuje. Privezie sa do mliekarne, spravia sa skusky ci mlieko obsahuje antibiotika, cistiace prostriedky a ine veci, ktore v mlieku byt nemaju. Ak sa to v mlieku nachadza cisterna sa okamzite posiela prec a vzorky sa posielaju aj do centralneho labaku. Kvalitne mlieko sa hned spracovava. Z tanku sa taha na pastreku, kde sa mlieko UHT osetri, co je 132-135°C a takto osetrne sa plni do krabiciek. Ludska ruka tam nezasahuje. Obaly su 7-9 vrstvove, tie tiez chrania mlieko vo vnutri. Pocas plnenia je mlieko neustale kontrolovane. Kontroluje sa aj po 3, po 15 tich dnoch od naplnenia. Takze zarucujem, ze mlieko urcite nie je chemicky osetrene. Skor by som si posvietila na automaty. Neviem, asi profesionalna deformacia 🙂

tetapetra
29. sep 2011

@kutlicka este nikdy som nepocula, ze by sa do mlieka pridaval olej!!! je to hlupost. Mlieko je mlieko. Chut UHT mlieka je ina pretoze za to moze ohrev, to je vsetko. A tiez trosu ma vplyv aj strava kraviciek. skor sa vyvaruj rastlinnym maslam (masielko), slahackam, syrom to je ten najvacsii humus aky existuje. Na vyrobkoch musi byt napisane, ze obsahuje rastlinny tuk, nemoze sa to robit len tak hala bala, veterinary to sleduju 🙂

beruska.zuzanka
30. sep 2011

@tetapetra mne nemusíš vysvetľovať ako sa upravuje mlieko 😉 to bola ironická otázka na danú mamičku, nevšimla si si? 😅 😉

beruska.zuzanka
30. sep 2011

@kostka211 za 1. nemám decko, ale dieťa a ja som nepísala o UM, ale o klasickom kravskom mlieku.
Tak sa láskavo vyjadruj normálne a nie posmešne, nie si najmúdrejšia na svete 😉

kate001
1. okt 2011

ja som moju dcerku kojila do 13. mesiaca. Skusala som prejst na UM aj na KM ale vsetko mi odmietala, a to som z tych umelych vyskusala viacej znaciek. Nic jej nechutilo, a aj ju chapem, uz ani ten Sunar nie je to, co byvalo 😀 . Nejedavala mi ale ani jogurty, syry, maslo, krupicu, pudingy,.. Tak som jej zacala robit mliecne polievky, sosovicovu, fazulky mungo, a to mi jedla. A este mi sem tam zjedla kasu Hami, aj to mala oblubene len dva druhy. A to bol teda jej jediny prijem mliecnej potravy. Chvalabohu po zhruba pol roku mi zacala pit KM. Kupujem jej plnotucne, s co najkratsou trvanlivostou a vzdy ho len mierne ohrejem, aby nebolo prilis studene z chladnicky. Ak nahodou nemame toto cerstve, a ponuknem jej trvanlive mlieko aj ked stale plnotucne, tak jej nechuti.
Ja som pocas tehotenstva aj pocas kojenia pila minimalne liter mlieka za den, niekedy aj dva a nevznikol z toho doteraz ziaden problem, ci uz u dcerky, alebo u mna.
Tiez pediatricka mi odporucila aby som jej davala KM: " kludne jej dajte kravske, ved ked nechce umele tak co.."
😀

tetapetra
1. okt 2011

@beruska.zuzanka juuj nevsimla 🙂

mirka285
3. okt 2011

caute kocky...ako tak citam tuto diskusiu mam v tom pekny hokej...moja dcera ma 15 mesiacov a od narodenie je na UM....rozmyslam,ze by som pomaly presla na kravske (samozrejme plnotucne trojdnove),lebo popravde nejako si neviem urobit nazor ktore je vacsie zlo,ci to UM alebo KM???vyzna sa v tom niekto naozaj??lebo rady typu jedna babka povedala su mi na nic 😖 inac ja celkovo mlieko moc nepreferujem,dcera ho pije len rano a vecer a aj to asi 1,5 deci...budem vdacna za nejaky odbornejsi nazor,vdaka 🙂

tamoulik
3. okt 2011

@mirka285 Ak dieta nie je dojcene,tak do 6. mesiaca ma zmysel davat radsej UM ako KM pretoze bielkovina je hydrolyzovana...pokracovacie UM su vlastne vysusene KM, do ktoreho pridas vodu, takze od 6. mesiaca nema ziaden vyznam davat UM, KM plnotucne je urcite zdravsie, len tlak firiem na umelu vyzivu nuti pediatrov a verejnost do UM.

anjelicek26
3. okt 2011

@mirka285 - dietatko by malo dostavat cca. 500ml mliecnej davky do tych 2,5 rocka dokedy "by malo byt kojene" coz je zasa rozpätie +/- ze ano... ale priblizne to tak sedi... ale tuto davku nemusi tvorit len mlieko, ale taky 175ml jogurt je uz 250ml mliecnej davky, ak si da deci mlieka a kasu na veceru, uz to mate. Mas pravdu - po roku je uz jedno ci UM ci KM. Pecen, oblicky, zaludocek to uz vie spracovat. My davame UM - lebo maly je zly jedak, jogurt takisto neda do ust a predsalen to UM ma viacej kalorii ako KM, o tom, co v UM je si ani ja nejake iluzie nerobim, ale aspon zelezo, vitamin D a podobne je tam popridavane. Si vydychnem, ked "padne" tych 2.5 roka a my uz ziadne mlieko nebudeme davat. Dcerka mlieko nedostava a som za to uplne rada, je to ta najzdravsia alternativa.

@tamoulik - ide o pomer bielkovin a kazeinu, ktory je v kravskom mlieku neporovnatelne vyssi, detske oblicky a pecen je tym nadmerne zatazovana, tieto organy su vo vyvoji a vobec im to neprospieva. Preto urcite NIE kravske mlieko od 6 mesiacov. Co prosim ta je take zdrave na KM? Deti nie su kravy a obsah KM im NEPOSTACI samo o sebe na plnohodnotny rast a vyzivu. Do UM tieto zlozky pridavaju umelo - co neni ziadna slava (toto fakt nemusime diskutovat) - ale aspon tam SU.

lienockaa
3. okt 2011

@mirka285 -pokracuj v UM, nemozem suhlasit s tym, ze UM= vlastne vysusene KM..ano je sice z KM, ale to sa specialne upravuje, tzv.adaptuje, aby bolo co najpodpobnejsie mliecku materskemu, uz to nie je klasicke KM vysusene..ma uplne ine zlozenie bielkovin, ich vzajomne pomery, ine zastupenie soli, vitaminov..takze je v tom velky rozdiel a KM v prvych dvoch rokoch zivota by som vobec nedavala..ak mas dcerku na UM, pokracuj v tom..😉

tamoulik
3. okt 2011

@anjelicek26 Nejdem sa hadat, ale akurat som sa vratila zo skolenia, ktore malo aj tuto temu v naplni a prednasala tam aj o UM a KM velmi kompetentna osoba.

miruska15
5. okt 2011

Ahojte maminu tuto otazku si davam aj ja.Chodim s dcerou na gastro a tam som sa opytala Dr.či mam po 2 rokoch prejst na KM alebo mam pokračovat v UM.A povedala mi aby som do 3 rokov pokračovala v UM.Takže idem pokračovat dalej so Sunarom 😉

kryska5
5. okt 2011

Ahojte my máme 14.mes a kojíme, na doporučenie pediatra nedávame žiadne mliečne výrobky 😀 samozrejme nie na 100%, občas smotana do varenia, prípadne trošku masla na chleba. Kravské mlieko nie, UM tak isto nie 🙂 Súhlasím s dievčatami ( @anjelicek26 , @skajkaze) čo píšu, že kravské mlieko nie je zdravé a je naozaj pre teliatka a nie pre deti. Vynikajúca alternatíva je ryžové, prípadne iné obilné mlieko. Doporučujem vyskúšať, dostupné napríklad aj v drogériach DM. Napr. ryžové mlieko je prirodzene nasladlé, takže ak robíte kašu netreba ani pridávať cukor, čo je ďalšia nevhodná vec pre deti 😉

renatka100
5. okt 2011

@kryska5 a nedávaš ani jogurt ?

kryska5
5. okt 2011

@renatka100 nie nedávam, najprv som skúšala no nechcela a potom na podnet lekára som sa tomu viac začala venovať a zatiaľ nemám dôvod dávať.

bamb27
5. okt 2011

ahojte, nachvilku sa sem zamocem, i ked my KM asi nikdy nakolko je maly pravdepodobne nan alergicky,,, len som chcela reagovat na @kryska5 ohladom obilninovych nahrad mliek, ze je to len ciastocna nahrada, lebo ako dojcenske mlieko sa to podavat nema, maximalne do varenia a na kase, akurat ze ja z toho neviem nic uvarit, ci puding, ci krupica vzdy mi z toho vznikne len sladka voda 😲

luciferkax
5. okt 2011

@maryanna neviem, ale na našom mliekomate píše, že mlieko nie je vhodné pre malé deti, starších ludí a ludí s poruchou imunity?

kryska5
5. okt 2011

@bamb27 ja to ako náhradu nepoužívam, kojím 🙂 eee to je sranda ja robím špaldovú krupicu bez problémov, aj normálnu som robila 😀. Inak pokiaľ viem tak makrobiotici odporúčajú kojiť iba do 2 rokov a KM a mliečne výrobky nekonzumujú, len nechápem prečo by sa to nemalo podávať ako dojčenské mlieko?
(Len tak na objasnenie, nie nie som makrobiotička, len ma zaujímajú viaceré smery zdravého stravovania, rovnako ako aj napr. vegetariánsky)

czechzuzanaba
5. okt 2011

Skoncili jsme s kojenim v 15. mesici zhruba a pak jsme presli na na kravske. Kupuju plnotucne, ale ne to trvanlive v krabici, ale to "cerstve mleko", ci jak se to jmenuje. Z automatu taky ne.
Nevim co to je za novoty nedavat detem mlecne vyrobky? Nema to podle me logiku a zda se mi to neprirozene. Ale tak kazdy dela tak jak si mysli, ze je to pro jeho dite nejlepsi...🙂

luciferkax
5. okt 2011

@mimi21mimi netreba prevaáraťť, už bolo párkrát prevarené 🙂 ja dávam KM od roka, ale kašičky som z neho robila (hami nemliečne) od 10 m a nikdy som neprevárala 🙂

bamb27
5. okt 2011

@kryska5 nema to tusim dostatocny obsah bielkovin,, resp. potrebne zlozenie, preto by sa to nemalo podavat ako dojcenske mlieko,, no my sme tym padom odkazany na najhnusnejsie UM na trhu, chudak moj maly

mimi21mimi
5. okt 2011

@luciferkax No už dávam aj ja KM, nepreváram... malá mi vypije málo mlieka, to je jedno či UM alebo KM, vždy len v spánku... takže nemôžem ani povedať, či chutí 🙂

luciferkax
5. okt 2011

@mimi21mimi och, zas môj trojročný by pil mlieko neustále, zobudí sa ráno, mliečkooooooooooo, pred spaním na obed mliečkooooooooo, ked vstane mlečkoooo (snažím sa to zahovoriť polievkou, nech sa nepredávkuje) a večer pred spaním zase..l.. okrem too zbožnuje pudingy, jogurtíky, kašičky.... všetko z mlieka.... zas ovocie nejako nemá rád, trocha jablko, kúsok.. ináč všetko z mlieka... po mamke 🙂 🙂 🙂

kryska5
5. okt 2011

@bamb27 dík za info, a držím palčeky nech vám to prejde, či máte to vážne?

bamb27
5. okt 2011

@kryska5 ale dufam prejde, ma to vela deticiek, proste musi z toho vyrast, trosku sa potrapime a bude...a dakujeme 😉 ...este nejak vymysliet ako varit z toho ryzoveho "mlieka" a bude dobre

kryska5
5. okt 2011

@bamb27 tak "varu zdar" ja som tiež taký experimentátor ale proste to prsknem všade kde by má byť KM. Ja už som z neho aj piekla a mne to chutilo moc, zbytok nebol až tak nadšený 😀 😀 😀

mimi21mimi
5. okt 2011

@luciferkax Tak to máš super... mne ani toho jogurtu moc nezje, lebo mladá sa rozhodla, že ju nemôžem kŕmiť, že ona bude sama jesť, takže ešte sa jej celkom nedarí triafať 😀

kryska5
5. okt 2011

@czechzuzanaba nuž pre mňa zas nemá logiku prečo sa väčšina tlačí dennodenne mäsom, bielou ryžou a bielym cukrom (to len také základné stravovacie nezmysly) ...... a rozhodne je to neprirodzené nakoľko naši predkovia sa takto určite nestravovali (aj keď pravda, ja netuším čo je pre teba prirodzené 😉 )

czechzuzanaba
5. okt 2011

@kryska5 no jim, co mi chutna. Ja jsem zastance normalniho masla, napr. i sadla 🙂 , urcite maso, zelenina, ovoce...Nevim, jak ti mam na to odpovedet. Nevim, co je spatneho s bilym cukrem. Nemam rada nizkotucne veci, nahradni sladidla, polotovary a podobne.

czechzuzanaba
5. okt 2011

@czechzuzanaba @kryska5 a porad nechapu, co je spatneho na mlecnych vyrobcich a mleku?