Koľko zjedia vaše pubertiaky a aké majú návyky?
Ahojte, mam takmer 13 rocnu dceru, odmalicka bola katastrofalny jedak, vyberava v jedle, bolo to peklo. Cca v predskolskom rocniku sa to zacalo lepsit, ale ziadne terno to nebolo. Odmalicka takmer vobec nejedava sladkosti (nezakazovali sme jej), ziadne palacinky, buchty, mucne jedla absolutne. Maso nemusi tiez, max kuracie. Na tony jedla ovocie a zeleninu. Aj ked sa jej jedalnicek casom rozsiril, ona zje toho strasne malo. Tam zobne, tu zobne. Polievku si da do misky od kompota, pouziva detske riady na svoje davky jedla. Je dlhodobo najnizsia a najutlejsia v triede. Ked vidim jej spoluziacky, ku nej vyzeraju minimalne na 15 rokov. Ked su nahodou u nas na prespavacke, ja sa nestacim divit kolko toho zjedia, normalne dospelacke davky masa, zemiakov, za tym cely balik cipsov a este pytaju sladke. Moju by asi roztrhlo z takeho mnozstva. Dcera ma 148cm a 33-34kg. Myslela som si, ze aspon v puberte zacne viac jest ale nie. Mate niekto doma podobny pripad?Zase nechcem aby jedla piate cez deviate ale bojim sa o jej vyvin, kedze v tomto veku jej telo urcite potrebuje viac kalorii. Dakujem za odpovede.
Jedna vec je priebercivost a druha mnoztvo jedla. S tym prvym vela nenarobis, ale treba ju rozjest, lebo ta hmostnost je dost nizka na jej vysku. Skus jej davat vitaminy B12, to by malo podporit chut do jedla. Var jedla, ktore ma najradsej, povzbudzuj ju, nech si da duplu. Treba pozorovat, ci nema nejaky blok, to by mohlo znamenat zaciatok mentalnej anorexie.
@kp7333 ano bojim sa tej anorexie, ale zase na druhej strane vidim, ze len pride zo skoly a uz sa pyta, ci som bola na nakup. Alebo robime online nakup a sama si nahadze do kosika co chce. Jedla si vacsinou robi sama pri mne v kuchyni, dost sa zaujima o varenie. Stravuje sa velmi zdravo, co by bolo ok, keby tie porcie zvysila. Jej kamosky same pizze, mc donaldy a ona si da salatik 🫣
@tehula2016 no aj posadnutost zdravou stravou sa radi medzi poruchy prijmu potravy. skuste najpv upravit to.mnozstvo, potom uvidis. Ja by som jej nasadila B12 plus mozno zelezo, lebo ak jedava len biele kuracie maso, tak ho moze mat nedostatok.
@tehula2016 ak sportuje - mala som dceru v repre (gymnastika) tak to sa velmi zle stravuje - nie som sice vyzivovy poradca ale co/to som si ako matka sportovcov nastudovala (plus moj manzel je trener/sportovec)...mentalne neries lebo to sa toho netyka - teraz ty potrebujes upravit dietatu stravu a to tak aby pokryla vsetok jeho vydaj a bola i pestra...moj najstarsi syn bol taky drobny v 11/12r ze mu chcela doktorka rastovy hormon pichat a ja ako matka som odmietla lebo som vedela ze je vsetko v poriadku, dieta sa stravuje adekvatne, sportuje..(a aj je, lebo ma momentalne skoro 180cm a 70kg - 16r, ale chlapci maju iny vyvoj ako dievcata, dievca si zlou stravou moze rozhadzat uplne ze cely organizmus).
Co sa tyka toho menzesu by som to neodbila tym "ani ja som nemala". Ani ja som paradoxne nemala - prvy az po 16tke, nakolko som bola hadzanarka a od 15tky som si povedala ze nebudem jest maso (samozrejme vtedy este len zaciatky, takze nikto neriesil ci ho mam nahradene alebo nemam - takze teraz sa borim v 40tke s paradentozou vdaka tomu 🙂).
Ta kontrola jedla myslim skutocne kontrola...dcera ma kamosku v triede co jej mama normalne da jest a to dieta to neje - rozda, vyhodi. Momentalne aj ta 13r /coskoro 14r ma 36kg, je priesvitna a nezdravo siva...matka to samozrejme "nevidi" a nejako nechape ze jest 2x salat za den nie je OK.
@tehula2016 však šalát si môže dať ale nie porciu ako pre dvojročné dieťa. Vyhoď tie detské riady hlavne. Veľa sa s ňou rozprávaj, jesť potrebuje aby bola zdravá.
@kp7333 ano presne to ma - posadnutost zdravou stravou..a pritom to vobec nepotrebuje..ale odmala je taka, nikdy nebola jedak, uz by som to inak davno riesila, kebyze zrazu prestane jest..ona si bude robit smoothie, avokadove natierky a aj z toho zje podla mna malo..
@januska12323 nie je to o detskych riadoch, to som uviedla len ako priklad, tie pouzivame nonstop, dcera ma mladsich surodencov..ja si tiez niekedy naberiem na detsky tanier, ked mi pride prvy pod ruku 😏..keby jej dam aj pizzovy tanier tak ona si da do stredu mini porciu..
@tehula2016 vola sa to ortorexia. nastuduj si o tom, porozpravaj sa s nou a ak sa to nezlepsi, navstivte spolu odbornika. Treba, aby pochopila, ze je este vo vyvine a nedostatocna vyziva moze mat u jej fatalne nasledky (rozhasenie hormonov az neplodnost, odvapnenie kosti az krivica...). Proste musi pochopit, ze to nie je len o vyzore, ale o jej zdravi. Mala som spoluziacku anorekticku a dalsiu znamu bulimicku, je to fakt hrozne.
co som si hodila do kalkulacky tak tvoja dcera ma jasnu podvyzivu (ma 3 percentila - pod pat je uz podvyziva), optimalne by mala mat cca 153cm a 40kg na jej vek)
Je jeden taky fajn film - starina z roku 1991, Anorexia Mentalis - na tvojom mieste by som si ho pustila
@tehula2016 A ona to ako vníma že vyzerá ako 7 ročné decko a chcela by byť vyššia, mať prsia a tak alebo naopak-je rada že je taká aká je? Ak je rada tak odmietanie prijať dospievanie a prerod v ženu a teda nejaká porucha príjmu potravy tam je, nie je normálne aby 13 ročná jedla rovnaké porcie ako jedla ako 3 ročná. Nejaký stereotyp v stravovaní je ok, to má veľa ľudí-podľa mňa skoro každý , nevadí, že by jedla dookola rovnaké jedlá, ale keby jedla normálne porcie. Ja tiež som tvrdila že jem všetko, ale uvedomila som si, že teda je veľa toho čo nejem, nejem mliečne v nevarenom stave, takže žiadne mlieko, jogurty, syry, tvarohy, mäso len kuracia a bravčové, hovädzina, jahňacina, ryba, morčacie, kačacie mi nechutí, sladké len kúsok ku káve, ale nejem ako hlavné jedlo napríklad palacinky, buchty, nejem maslo v surovom stave, teda žiaden rožok s maslom a džemom a podobné, vlastne ani džem nejem, ani nutellu a tak. Ale váhu mám normálnu, lebo síce v obchode kupujem tie isté potraviny dookola, ale jem ich v normálnom množstve. To, že sa stravuje ako keby mala 3 roky množstvom nie je ok. A práve ľudia s poruchami príjmu potravy sa o jedlo zaujímajú extra, teda radi varia, nakupujú jedlo, čítajú zloženie a tak, teda toto by bol pre mňa tiež výkričník, že o to jedlo sa zaujíma aj viac ako by mala.
@marsmykkok ano ja si to uvedomujem vsetko, to, ze odmalicka taka bola a riesili sme to viackrat a stale mala vsetky vysledky ok, tak nejak sme si zvykli nato a postupne sa rozjedla. A cakala som, ze s pribudajucim vekom bdue zvysovat davky ale nie. Ono problem je aj v tom, ze v dnesnej dobe je extremne vela deti obeznych, dievcata strasne rychlo dospievaju, ako 10-11 rocne uz maju menstruaciu a vyse 50kg..tak jasne , ze moja k nim vyzera o dost mladsie..ale nie zas ako 7 rocna..ja si skor myslim, ze praveze tie jej 12-13 rocne spoluziacky vyzeraju na 15+..
Tak to zas prr, ty tiež preháňaš druhým smerom. Nie je nič nenormálne na menštruácii v 10 rokoch ani 50 kilach.
@tehula2016 zda sa, ze mas trochu pokriveny pohlad na vyzivu a vyvin deti. Dievcata, ktore menstruuju v 10 rokoch su proste vyspele, nemusia byt hned obezne. Svoju ulohu tam hra genetika, udajne aj hormonmi nadupane kuracie maso. Pocas dospievania pod vplyvom hormonov dievcata prirodzene naberaju tuk, rastu im prsia a zadky. Mat miernu nadvahu je v tomto obdobi mensi problem ako byt podvyzivena. Skus v prvom rade prehodnotit svoj postoj k stravovaniu a zenskemu telu, lebo svoj nezdravy pohlad nevedomky prenasas aj dceru.
@tehula2016 Tak zase tu máš nejakú skreslenú optiku ty, jasné, že je trocha extrém mať 9 rokov a mať menzes a 60kg, ale stáva sa. Ale teda niekde v 7mej triede je úplne normálne že sa v tom veku 13 mení postava na ženskú a že majú baby menzes. Možno máš aj ty trocha skreslenú optiku že ty si dospela neskôr a aj ostatné ženy v rodine, ale je to ok byť v 13tich už žena a nie dieťa.
@tehula2016 presne ja ako dieťa som bola takýto prípad, často som chodila na injekcie na chuť do jedla🙄 nepomohlo,teraz mi ťahá na 50 a mam pocit že začali účinkovať🙃🤔
a ja som sa chcela spytat autorky, ci nahodou ona sama nedava dietatu takyto priklad (nechtiac)....ze si nalozi na mensi tanierik, ze casto spomina ake su ine dievcata obezne, ake su prilis vyspele, ze je vela deti obeznych, ze sa nezdravo stravuju.....a dcera sa teda naucila ze nesmie jest nic nezdrave aby nebola aj ona taka, lebo ved aj mama si obcas nalozi na detsky tanier.....nuz, ak mam dat radu, tak vyhladat psychologa. Ved ak nic, tak nic. Ale pre istotu by som to nepodcenila, lebo zdrave mi to rozhodne nepride. Podobne ako aj autorke, ktora vdaka svojmu spravnemu instinktu tuto temu zalozila.
@marsmykkok tak ako je normálne mať v 13-tich postavu ako žena, tak je aj normálne, mať ešte postavu ako dieťa a tiež to môže byť dedičné.
@kp7333 vieš o tom, že podvýživa NEROVNÁ sa vychudnutý človek? Podvýživená môže byť kľudne aj nejaká obézna puberťáčka, keď sa zle stravuje.
Dcéra bola zlý jedák ako dieťa. Teraz, keď je v puberte, tak sa to s jedlom veľmi zlepšilo. Zje oveľa viac druhov jedál, ovocie, zeleninu, mäso, strukoviny…všetko v dostatočnom množstve. Teraz si aj rada pridá… alebo sa ide ešte dotlačiť jogurtom. V novembri mala 12, v decembri dostala menštruáciu (už viacero dievčat v jej triede má menzes). Dcéra má 155 cm a 45 kg.
@januska12323 no podla mna je to druhy extrem, mat 50kg v 10 rokoch..taki rodicia zase kaslu nato, ze decko len pribera a pribera..s dcerou sa vela rozpravame, ci ja alebo manzel, vie, ze ani jeden extrem nie je dobry. Ale opakujem - ona od prikrmov mala problem s jedlom, v skolke boli neustale staznosti, ze nic neje, takze ked sa v predskolskom rocniku trosku rozjedla, boli sme stastni. S nastupom puberty sa vsak jej apetit nezvysuje a ked teraz vidim kolko do seba laduju jej rovesnicky tak som spozornela, ze asi fakt oproti nim je minimum..
@kp7333 lenze ta menstruacia v 10 rokoch v 90% pripadov suvisi s nadvahou..niekde som citala, ze na menstruaciu je potrebnych aspon 40kg, neviem ci je to pravda. Nemyslim si, ze mam pokriveny pohlad, jednoducho chcem zlatu strednu cestu, nie podvyzivu ani nadvahu..akceptujem, ze dcera nema rada sladkosti uz od malicka, ale zvysit porcie a jest viac masa by mohla..
@marsmykkok ale ved preto to riesim..lebo v 13 rokoch je uz normalne, ze dievca sa meni na zenu, rastu prsia, ochlpenie, prva menstruacia..v 10-11 som to neriesila, lebo mi to prislo skoro riesit, ze nedospieva..
Asi by som sa poradila s pediatričkou, myslím, že veľkú úlohu hra aj genetika. Ja by som bola stastna, krby moje deti jedli ovocie a zeleninu. Celkovo sú zlí jedaci. Dcéra 13rokov (ms ma už), 160cm a 46 kg, jedáva malo, no večer sa dotlačí tým čo ma rada.
V okoli mame dve kočky 12 - 13 ročne, s problémom príjmu potravy. Obe cca 157cm a 33-34kg (ms nemajú ešte) To už riešia s odbornikmi. Držím palce ❤️
@tehula2016 ja si pamätám takúto váhu aj výšku vo svojich 13tich, ale skôr sa mi jedlo doma neušlo, starší súrodenci si uchmatli skôr, mladším sa muselo nechávať a ja v strede som mala často smolu.. menštruáciu som dostala v 15tich, ale som zdravá, väčšiu časť života som mala 42kg/163cm a jedlo milujem..
Dnes je váha veľmi háklivá téma hlavne pre deti, u nás v rodine je zákaz toto riešiť, tak isto hodnotíť spolužiačky, že majú 50kg, to sa ich ako pýtaš?
V 13tich by mala určite s jedlom pridať, aby malo telo výživu v puberte na vývin reprodukčných orgánov atď, sama vidíš, že je málo, máš aj mladšie deti, neobhajuj to, potrebuje viac ako zeleninku..
Držím palce..
Dcéra 13.5ročna 160cm a 56kg. Čo sa týka stravy zelenina a ovocie nezje(len banán a jablko).Sladké veci ako buchty na pare atd to sa stále odhlási,chodí len na mäsove jedla 🙂.Niekedy chodila na plávanie,basket mala pohyb..teraz uz len rekreačné..
@tehula2016 niektore 10-rocne dievcata meraju 160 cm aj viac. Cize je logicke, ze maju 40 a viac kil. To ale neznamena, ze su obezne. Niektore dostanu menzes a rast sa im spomali, ine rastu az do 180cm, podla genetiky. Sama som mala take spoluziacky, aj dcera ma take spoluziacky a vonkoncom nie su obezne.
13 rocna dcera, 170 cm a 48 kg, zje toho neskutocne vela. Ale nejedava kraviny, len ked nieco upeciem domace. Takze normalne jedlo. Nechapem, kde sa to v nej trati naozaj :D. Ale ja mam vsetky tri dcery stihle a najedia sa dobre, dufam, ze im taky metabolizmus vydrzi, lebo moj je presny opak. Prostredna bude mat v juli 10, meria len 136 cm a vazi 27 kg. Takze je nizsia.
@macatt v septembri sa stale vazia a meraju na telesnej..dcera prisla s tym, ze zase je najnizsia a ma najmenej kg..ze jej to je trapne, lebo ostatne dievcata maju min.45 kg..a ze co ked nevyrastie a podobne..tak som jej povedala, ze urcite este vyrastie, ale asi nebude ziadna vysoka modelka, co nevadi, mne osobne sa pacia nizsie zeny..
Moja najstarsia bola vzdy jedna z najvyssich v triede, aj ked stihla. Ale posledne dva roky uz rastie ovela menej, ako predtym, naopak, jej spoluziacky ju zacinaju dobiehat, rastu rychlejsie az teraz. Je to individualne. Ako som aj pisala vyssie, prostredna je zasa drobna, jedna z najnizssich v triede.
@tehula2016 áno, ja som tiež tým trpela, na telesnej posledná, v 14 tich som na chvíľu o 1 cm prerástla spolužiaka, ktorý má teraz asi 2 metre.. ja som si na to zvykla, niekto musí byť posledný😃 a jesť som moc nepotrebovala..
Záleží aj od genetiky veľa.. u nás teda som nemala byť po kom vysoká a preto to ani nikto neriešil.. na strednej by som zjedla aj klince, nebyť spolužiaka, ktorý nosil 7 chlebov na desiatu a bol ochotný sa so mnou deliť a tiež si kupoval všetko 2x aby sa najedol😵💫 tak možno ani nevyrastiem😆(to len na okraj, že teda naozaj telo pýtalo oveľa viac)

@tehula2016 nech skúsi zvýšiť príjem kalorii napríklad aj tým, že si da lyžičku arašidového masla po jedle alebo aspoň 2x za deň pohár mlieka. Keď sportuje, tak sa tažko priberá. Ja mám síce syna ale tiež je ako prútik a oproti iným spolužiakom drobátko. Zdravotne OK. Nezje veľkú porciu ale aspoň 5x denne nieco male. Proste stále riešim kalorie ale zase tak aby to bolo nenapadne, že pri športe musíš dať viac kalorii aby telo nezačalo tahať zo zásob, ktoré nemáš. Keďže nezje veľkú porciu, tak sme pristupili k lyžičke arašidového masla a naučil sa na mlieko. To si dá hocikedy aj po veceri. Cize ho to nejako nezatazi ale dodá mu aspoň kalorie. Mne dokonca vynadala primárka v Nitre, ked sme boli s vracaním v nemocnici na infuziach, že zanedbávam svoje dieta, lebo nemá gram tuku na bruchu. Nikdy na to nezabudnem, maly mal 4 roky. Tak som jej vtedy povedala, že nech mi poradí ako, krvné testy ukážkové a dokonca aj pri vracaní, zje zeleninu aj ovocie denne, nechce sladkosti, zje maso ale ano nezje veľké porcie ale proste stale daj si este dve lyžičky, na gastre sme boli, všetko OK, intolerancie zistované - bez intolerancii atd..... myslís, že mi odpovedala?!...bez slova sa otocila na vizite a odišla. Veľmi sa ma to dotklo, lebo celé roky sa točilo okolo jeho jedla aby aspoň trosku pribral. A ona mi povedala hento.....Detský lekar pánko pred dôchodkom, stíhli ako prútik ako aj jeho cela rodina, hovorí, že sa s tým nemám trápiť ale skôr dakovať, že mu tak dobre páli, lebo v dospelosti ako keby našiel. Že to je taký typ a vždy mi povie, že ved pozrite sa na mna, som stíhli celý život a doteraz si pamatam ako moja neboha mama koľkokrát plakala od zufalstva, že navarila a som zjedol dve lyžičky. Teraz máme 11 rokov, už tu stravu neriešim vôbec, proste som to prijala, že OK a maly sa teda snaží tiež.