Môj syn nezje absolútne nič
Ahojte Maminy, viem ze je tu vela takYch príspevkov o tom ze detičky nechcú jest ale môj ma skoro 3 roky a neje vobec nic. Raňajky pribinacik, pred obedom pol rožka alebo kus chleba, na obed precedenu polievku(aj z tej ho naťahuje na vracanie) ked sa zobudi tak zas chlieb alebo rožok, niekedy výživu a na večeru kasu. Toto je každý den. Nic ine. A ked vravím ze nic tak nic. Ked som mu skúšala dat zemiak hneď ho začne naťahovať a povracia sa. Chlieb alebo rožky len suché lebo z čím koľvek by som mu dala nezje a ked ho donútim napr s maslom zas natovacky na zvracanie. Aj chlieb s nutelou mu napríklad robi problem co druhe deti sa idu zabiť za nutelou tak on nie. Tyčinky alebo suchare pochrume a prehltne bez problémov ale jedlo samotné sa mu až hnusí. Ovocie, zeleninu neje žiadne. A ked tak tak rozmixované alebo popučené banány. Ja tomu nerozumiem. Ja som tiez prieberčivá v jedení, nezjem hocičo ale aspon nieco. On nezje nic. Uz som zúfalá. Su 2 hodiny ráno s ja rozmýšľam co s ním. Je mi do placu a som hotová. Prosim poraďte. Máte niekto takéto dieta? Co mam robit.
@simca06022011 veru, veru
Ináč aj my sme začínali postupne : s takými pribinačik, ... kašu ... ale keď prišlo k mäsku, ryže, ....... rýchlo si ich obľúbil - musel, keďže som obmedzila / zarazila/ pribináčiky ...... Ale ona vraví, že malého napína na vracanie a aj sa pov.... To nie je dobré.
@elenka.k ano lebo nic ine podla mna nedostal a vymysla, ved mama vytiahne pribinacika a bude fajnotka.. ja tiez vela to ho nepojem ale jedla som s malou od malicka.. prisli prikrmy a islo vsetko, ci sa jej pacilo a ci nie, tabulkovo... zelenina, maso a my sme jedli s nou... proste to zjedla a bodka. A nevymyslala nikdy, az pkym neprisla ku sladkostiam, a nevidi ze dostane muffin (5 rocna uz...) a teda bude vymyslat ze netreba jej jest napr. rozok s niecim, ma stavy ze jej staci stvrt chleba na ranajky, no co uz...ale aspon nieco zje a potom zje obed za dvoch... zje vsetko okrem bielych veci (smotana, biele omacky, syrokremy atd) ale aj to sa stava cim dalej tym viac ze "zabudne, ze to nejedava" :D
@jessy212 ja mam velmi podobne dieta a nepotesim Ta, uz ma skoro 5 rokov. Zacalo to uz od narodenia, ked pila strasne malo mlieka. Teraz, ked mam aj syna, vidim ten obrovsky rozdiel. Dcera, ked mala 4 mesiace, tak vypila maximalne 60 ml mlieka naraz ( davala som jej odstriekane mlieko z flasky, kedze na prsniku bola vybavena za dve- tri minuty a viac nechcela. Synovi tiez odstriekavam, ma skoro 4 mesiace a vypije 180 ml mlieka naraz. S prikrmami to bolo kupodivu celkom fajn, nie ako ostatne deti, ale kedze to bolo vsetko rozmixovane, jedla dostatocne pestro. Odkedy sme presli na normalnu stravu, je to katastrofa. A v podstate sa to Len zhorsuje, co sa tyka priebercivosti, lebo postupne vylucila vela veci, ktore predtym zjedla ( napr. jogurt, mozarela syr ). Chuti jej "sucha" strava, cize chlieb bez nicoho, ciste uvarene cestoviny, sucha ryza atd. Zje nejake ovocie v mini porciach, zeleninu ziadnu ( raz za uhorsky rok zje cerstvu mrkvu alebo jednu cherry paradajku). Tiez to absolutne nechapem, ked sme zacali s prikrmami a potom s normalnou stravu, tak chcela vyskusat vela veci, teraz s nou nepohnem. Mozem jej ja vysvetlovat, aka je broskyna sladka. Sladkosti ma samozrejme rada, ale aj tam je prieberciva, napr zmrzlinu zje iba cokoladovu, ked nemaju, nechce ziadnu. Zakusky, pudingy, palacinky...nezje. To ma az tak netrapi, iba som chcela poukazat na to, ze veci, co ine deti miluju, ona nechce. Ma velmi specificke chute a ostatne odmieta. Aj ked zasa zje viac ako Tvoj syn - z vareneho zje kuraciu polievku, pecene kuracie maso, kuraci perkelt a cestoviny s paradajkovou omackou a mletym masom ( tam jej davam mlete hovadzie aj morcacie ). Vies si predstavit, ze tieto jedla varim v podstate stale dokola uz 3 roky. Niekedy, ked ma dobru naladu, zje taku malu porciu, vacsinou Len par lyzic. A co sa so mnou navyjednava...vsetko sa toci okolo jej jedenia, nejedenia. Donedavna som ju este krmila, lebo ked som to nechala na nu, nezjedla nic. Ale uz sa nad tym vacsinou nerozculujem, lebo za tie roky som prisla na to, ze nedosiahnem nic, nasilu ju nedonutim, ani krikom, ani prosenim, ani vyhrazkami, ani uplacanim ( este 2 lyzicky a dostanes toto alebo hento ). Navyse, odkedy mam druhe dieta, fakt nemam cas stravit nad kazdou lyzickou 5 minut. Anemicka nie je, na moje velke prekvapenie rastie, aj ked je z tych chudsich deti, tak sa snazim tym za tak netrapit.
@leeenka26 no ale zas čo platí na jedného , nemusí automaticky na druhého. Tam bude iný problém podľa mňa, nie len to že je priebercivy. Ja som to mala a vlastne mám doteraz. Syn má už 14 a s jedením sme mali vždy veľké problémy. Hnusí sa mu zelenina, mäso - ešte tak kuracie ako tak, ovocie tiež mula bodov. Teraz je starší, takže sa občas premôže , ale strukoviny nedá do úst doteraz, sni hríby ani ryby. Skúšala som tiež, nechceš? Nechaj tak, zješ keď budeš hladný. Nejedol dva dni!!! Potom mi už zdravý rozum napovedal, že niečo mu musím dať jesť. Neni to také jednoduché nedať. Ja ako decko som nenávidela guláš a napínalo má z neho. A musela som sedieť pri obede pomaly do večera a aj tak som to nezjefia , lebo by som z toho grcala. Mladší syn zje väčšinou všetko okrem rýb. Doma jeme všetko, ovocie, zeleninu, strukoviny, aj maso, čiže neni to tak, že ako sa stravujete my, tak sa bude aj on. A dvojičky dievčatá zjedia všetko. Takže verím tomu, že je u nich problém inde.
@andreasiskova3 alebo problem vobec nie je a je proste take dieta ! mam to iste doma takze velmi dobre viem a poznam a aj ked je pubisskom veku nevyrastla z toho len sa vymenili niektore druhy jedal a je to o tom istom 🙂
@margaretka alebo 🙂 syn tiež niečo obmenil, ale sú potraviny , ktoré do úst nedá. A to je aj so sladkosťami, má svoje , ktoré má rád a odskúšané a iné ani neochutna. Ovocie len jablko aj to musí byť iba tvrdé, čo už. Nech sa dospelý snaží akokoľvek niekedy to proste nejde, nenapchaš to do decka ani s vyhrážkami.
Zober ho na vyšetrenie, ak je všetko ok,nerieš. Mám doma to isté. Už má 6 rokov a pomaličky, veľmi pomaličky sa to začína posúvať správnym smerom. Daj jesť, čo má rád a hotovo. Nestresuj sa preto. 😉
A chcela by som ešte vidieť tie hrdinky, čo decku nedajú 3 dni jesť. To sa len tak ľahko píše. 😉
@koniarova Samozrejme sa to dá, som toho čistým dokazom. Moj syn bol taký tvrdohlavý, že ako 2ročný nezjedol vobec nič celé 2 dni a 2 noci, lebo som si dovolila odísť od neho na školenie. Pre mna to bol neskutočný relax, ocko s babkou mali poriadny stres, že dieťa nič neje. No prežil to, takže určite by prežil aj 3 dni bez jedla. Z mojej skúsenosti je to vačšinou chyba rodičov, že nie sú dosť doslední, viem, že to naozaj nie je jednoduché a tiež som bola koľkokrát zúfalá, že to moje dieťa je ako vrabec, ale vytrvala som a výsledky sa dostavili. Moje heslo bolo, aj ked je málo, tak aspon to málo nech je zdravé jedlá. Rožky, chleba a pribináčik asi veľa zdravého neobsahujú, asi tak.
ono sa to v škôlke spraví.......bude robiť to čo ostatné deti.....čiže aj začne jesť....
@anetkaadamko nie, nemusi sa to zmenit v skolke. S dcerou chodilo do skolky dievčatko, ktore pocas celych 3rokov tam nezjedlo okrem suchého chleba vobec nic. Lebo ona take nelubi.... ucitelky uz boli z nej na prasky. Takze asi tak.
@koniarova No nedám - určite nedám pribináčika, piškótky, sladkosti - a tomu ver, že moje deti majú sladkostí až dosť (dokonca super bio matky by ma za to vraždili) ale až keď sa normálne najedia. Tu nejde o nejaké "superhrdinky" - proste ak zje pribináčika , piškóty, dobošku a iné sladké kraviny tak je hladný a zje aj iné - ak nie -veľa šťastia - viem o čom hovorím. Moje deti sú našťastie dobrí jedáci - ale mali svoje obdobia. Dcérka dodnes - niekedy zje obed pomaly viac ako syn a niekedy vôbec - neriešim - ale ak si pýta čokoládu alebo niečo podobné tak jej poviem, že až keď spapá obed.....Ak je dieťa zdravé, nemá zdravotné problémy a ani nejaké závažné psychické tak je to len o tom, že skúša a snaží sa "cvičiť" s rodičom - poznám matky, ktoré navaria aj 5 jedál - "lebo veď chudáčik jesť musí a si vypýtal" - najskôr toto, potom tamto, nebodaj hento - a ona ako taká krava (prepáčte za výraz) vyvára celé doobedie a nakoniec fešáčik nezje nič z toho - tak, tak jej treba....U nás sa zje to čo je navarené alebo majú smolu..... 😉 Mne tiež raz svokra povedala, že "máš prepišťaného syna" (a to na neho nedá dopustiť....) a ja že prečo? No pýtala som sa ho čo chce na obed - povedal tamto, potom že nechce, tak som mu urobila hento a nakoniec aj tak zjedol niečo iné - tak som jej povedala, že u nás toto nefunguje a jedáva sa čo je navarené - ak nechce tak nie je hladný a že teda kto ho vlastne prepišťal?! 😀 😀 😀 A boli sme porozprávané....
Hlad na tieto prepišťané deti (teda samozrejme myslím tie zdravé a bez nejakých zjavných problémov) a matky šup-šup do práce a nebudú mať čas na vymýšľanie - ani deti a ani matky..... Kedysi dostalo dieťa suchý chleba maximálne so šmalcom a soľou a spokojnosť - dnes máme nadbytok a budeme len vymýšľať a deti s nami "točiť" ak si to necháme a potom tie nadbytky vyhadzovať - lebo veď som navarila a nezjedlo sa......
@jessy212 Moj starsi bol priebercivy v jedle, ale toto som nezazila a co jedol do 3 rokov? S prikrmami sa predsa zacina od pol roka, kde ma dostavat aj zeleninu aj maso aj ovocie... Moja rada, vylucit sladke z jedalnicka. Tvoj syn je uz dost velky na to, aby ta vydieral 🙂 rano nachystaj chlebik s paprikou, ked bude hladny zje... poloz na stol, aby dociahol a viac neries. Zje. Na obed to iste, polievka naloz, neries. Hlad je najlepsi kuchar. Ak ho ale napchas pribinacikom, pred obedom rozkom, necuduj sa, ze nechce.
@jessy212 a prečo je také dôležité, aby jedol chlieb s nutelou? Pečivo vymeň za celozrnné kváskové a nech to je teda aj suché, o to lepšie mu vytrávi. Rožky by som prestala kupovať a pribinákov zrušila a urobila z nich to, čím majú byť - príležitostná mlska raz za týždeň. Ako náhradu by som mu na desiatu ponúkla biely jogurt s kompótom, alebo ovocím. Nie každý deň. Na obed žiadne cedenie polievky. Nechce? Ok. Počkáme, kým vyhladne poriadne, potom si dá hocičo 🙂 Ak nemá rád zemiaky, treba hľadať niečo, čo mu zachutí. Ryža, pšeno, občas nejaká cestovina. U vás to asi prebieha tak, že on sa akože pozvracia a ty mu dáš rožok, výživu, aby ti chúďa netrpelo hladom. Ale týmto spôsobom bude tvoje dieťa síce sýte, ale podvýživené, lebo mu budú chýbať základné výživné látky.
Nečítala som všetky príspevky, ale moja dcéra veľmi zle jedla a doteraz mi málo čo zje a to už bude mať 8. Skrátka jej málo čo chutí. A skúšala som už aj "nasilu" s tým, že kým nezje neodíde od stola. Predtým samozrejme nedostala nič sladké, a aj hladná bola tak, že mi pílila uši, ale akonáhle zasadla za stôl a ochutnala napríklad šošovicovú polievku, tak "dojedla" . Raz to zjedla, lebo chcela ísť von tak som videla, že to nasilu zjedla, až mi jej bolo ľúto a aj tak to potom vyvracala...Skrátka len dávaj pozor, či má dostatok vitamínov a keď tak poraď sa s lekárkou. Moja dcéra má 19 kg a bude mať za dva mesiace 8 rokov...doteraz má asi dve oblúbené jedlá a to cestoviny, najlepšie len s olejom druhé jedlo je mäsový vývar s rezancami. žiadna zelenina nič skrátka. Akurát aspoň, že jej ovocie chutí. Mám to ale ľahšie, lebo ona je už väčšia a "dá si povedať" a aspoň trošku z niektorých jedál zje. Vidím, že nie s chuťou, ale zje.
@jessy212 neskúšala si vyšetrenie na gastro? To naťahovanie je divné. Nemá nejaký reflux alebo čo, nejakú zlú skúsenosť. Môj tiež občas vymýšľa. Teraz som mu nasadila B komplex a po 2 týždňoch sa to začalo prejavovať. Zacal konečne jesť aj polievky v ktorých sa doteraz len vŕtal.
@andreasiskova3 ja som pisala iba z mojej skusenosti. Precitala som si co by mohlo pomoct a pomohlo.
@evittam urcite mas v niecom pravdu, ale sama priznavas, ze Tvoje deti su nastastie dobri jedaci, tak si vies tazko predstavit, co to je. Ja sa svojej snazim davat zdrave jedla, a ked ozaj odmieta normalne jedlo, tak dobre vie, ze sladke nedostane, ale jednoducho s nou nepohnem. Proste, ked do decka nedostanes ani palacinky s ovocim, so slahackou, poliate cokoladou, tak do nej tazko dostanes nad parou pripravenu sparglu alebo avokadovu pomazanku. Ked bola trojmesacne babatko, tak pila z flase 45ml mlieka a trvalo jej to presne 30 minut. Vtedy urcite nebola rozmaznana ani upistana. Neverila by som, keby som nezazila. Take dieta nemozem porovnavat napr. s mojim synom teraz, ktoreho je radost krmit.
@petra3312 Viem si veľmi ľahko predstaviť čo to je a čo to obnáša - som dosť inteligentná na to aby som si to vedela predstaviť - nemusím také niečo zažiť. Zažívala som trochu pri dcérke - mala dni, že nezjedla nič okrem suchého rožka a vývar so zeleninou by jedla od nedele do pondelka......Tiež som mala vtedy dni keď som sa tým trápila a potom som sa smiala sama sebe aká som hlúpa - proste jej "nebralo" a nechcela - potom zase zjedla a aj teraz sa to niekedy stane - neriešim - dieťa hladné nebude.....to viem na 100%. Ale ešte raz ak je dieťa schopné bez vracania zjesť pribináčik, rožok a iné sladkosti tak dokáže zjesť aj niečo iné a len vymýšľa - teda pokiaľ je naozaj zdravé a v pohode....Ty píšeš o niečom inom - že nedostaneš do dieťaťa ani sladké - tam už je možno problém zdravotný a niekde inde. Ale proste neverím, že ak dieťa zje to čo som napísala tak ak bude hladné tak nezje niečo iné - hotovo a bodka....Ide len o to ako sa nechá rodič manipulovať. Ako tu už tiež jedna mamička napísala - nezje nič v škole, na liečení, v tábore - tak radí vydržať ale sama nevydrží a na 5. deň mu donesie to čo navarí doma....- ten istý príbeh stále dookola - ak zje polievku doma tak ju zje aj inde.....A to viem o čom hovorím - napríklad u nás v škole kam chodí starší syn varia perfektne (koľkokrát mi povie uvar takú polievku ako sme mali v škole, škôlke....😀 - a to som -dovolím si tvrdiť - perfektná kuchárka - a to naozaj bez samochvály)..... 😉
pokial pravidelne kaka, je zdravy a inak napreduje, tak by som to nechala tak...proste su aj take deti, skoro vzdy je to docasne.
Necitala som ostatne prispevky, docitam neskor 😉 viem presne co prezivas☹, mame takeho jedneho nejedavca doma...tiez mal problem s prehltanim jedla...on vraciaval aj z ovocia v jogurte, z pribinakov tiez...jedaval len suche rozky, dokonca ani v skolke s nim nepohli, az v tretej triede...ale pomazanky jedol len tam, doma ani za svet... dokaze kludne aj cely den hladovat, nikdy nejedol sunku, k tvrdemu syru ma nenormalny odpor...no u nas sa to zaco trosku z nastupom do skolky zlepsovat, cca od tych 3,5r...dovtedy jedine ovocie boli len banany, aj to popucene, na veceru puding s bananom, obed vareny cca do 3r mixovany :-P ☹...ked sme mu chceli dat daco ochutnat tak sa tym bud dusil, alebo vyzvracal, kolkokrat som uz plakala nad nim...boli sme aj na gastre pretoze maval letne hnacky po 2r...od juna do sept...otras...vylucili mu vtedy aj mlieko z jedalnicka, nepomolo...jedina sladkost co jedaval bola horalka, tu si sam drzal a hryzol...on nebol ochotny skusat NIC nove, ani cokoladu, ani lizatka, ovocie zelenina oba uvarena v polievke...ale on sa napr ani ako malicky nenatahol za jedlom ako ost deti, ani si nic nepchal do ust...teraz je jeho jedalnicek stale znacne obmedzeny na jedla kt je ochotny jest, chodi do sk. jedalne a tam aspon co to zje, dr. sa vzdy spytala ako pokracujeme, no vravievala ze on sa postupne rozje, ze ho nemame nutit ani stresovat jedlom...tak cakam kedy to bude...uz ma 8,5r a 21kg...pre mna boli deti natahujuce sa za jeo a napchavajuce vsetkym moznym sci-fi...nastastie dcerka a najml. jedia "normalne"
@evittam nesnazila som sa spochybnit Tvoju inteligenciu ani nic...ja si proste myslim, ze kazde dieta je ine, jedno zje dost, druhemu staci malicko a prosperovat mozu takmer rovnako, nemusi v tom byt ani ziaden zdravotny problem. Uz len porovnanim mojich dvoch deti vidim obrovsky rozdiel, ked v rovnakom veku, ked pili iba materske mlieko, dcera vypila 1/4 z toho, co zvladne syn. A mali skoro rovnaku porodu vahu, syn bol dokonca mensi, narodil sa skor. Jasne, ze dcera bola s tym jedenim-nejedenim v troch mesiacoch chudsia, ale rastla, dokonca je z vyssich deti, pediater to nikdy neriesil, kedze normalne prosperovala. Ja by som zakladatelke tiez odporucila mu ten pribinacik nedat, tiez namiesto bieleho rohlika, radsej celozrnny...moze sa stat, ze v skolke sa nauci ( moja sa v jedeni v skolke este zhorsila, kedze je to ponechane na jej svojvolu, ci zje alebo nezje, tam sa s nou samozrejme nikto paprat nebude ), ale s velkou pravdepodobnostou z jej syna nikdy velky jedak nebude a mozu sa vsetci aj na hlavu postavit.
@petra3312 Veď ja viem, že si to tak nemyslela 😉 . A úplne chápem čo píšeš - lenže ty píšeš o niečom inom ako zakladateľka. Tebe dieťa nepapá nejaké extra množstvá už od malička. Ona píše, že zje tak akurát pribináčika, rožok a sladké veci - čiže tam nebude problém v tom o čom píšeš ty. A áno ak dieťa zje menej - ale zje a normálne prosperuje - je zdravé a v pohode tak sa nič nedeje...Je to normálne. Nie každé dieťa je veľký jedák....Ale tu je ten "problém" že dieťa zje len to čo mu vyhovuje -aspoň takto vidím ja a tiež o takých deťoch píšem - a teda ak je dieťa schopné zjesť pribináčik, rožok a to čo mu vyhovuje a nepovracia sa tak mu určite nebudem cediť polievku a neviem čo okolo neho robiť - proste ak bude hladný zje to čo sa mu ponúkne ak nie tak nie - hotovo.....a to či zje lyžicu alebo pol litra je irelevantné - ide o to, že proste vždy mu dá to čo dieťa chce.... 😉
@jessy212 este ma napadlo, ked Ti zje vyzivu, tak mu ju priprav doma sama, je to predsa velmi jednoducho a casovo nenarocne a da sa tam dobre "zakamuflovat" rozne ovocie, dokonca aj zelenina ( par listkov spenatu alebo trochu brokolice v tom ani citit nebude ). Cerstve ovocie a zeleninu mu mozes tiez podat vo forme odstaveneho dzusu, ak vypije dzus. Z ovocia mozes pripravit aj dren, co by mu tiez mohlo chutit, kedze je zjavne na sladke. Skus mu na ranajky dat cerealie s mliekom, alebo len suche cerealie ( moja dcera si oblubila manzelove nesladke cerealie s vlakninou a namiesto sladkosti som jej ponukla cerealnu cokoladovu tycinku a tu ma rada). S varenym jedlom Ti neviem poradit, iba tolko, ze mu to ponukaj, ale urcite nenut, hlavne ak ma k niecomu vyslovene odpor a ho z toho natahuje. Ja by som tiez do mojej dcery nedostala ziadnu syrovu, ci smotanovu omacku, kremove polievky, bryndzove halusky, to jej je vyslovene proti srsti. Ked urobim napr. rizoto, lebo ryzu ma rada, tak jej to maso nakrajam na drobne kusocky a poviem jej, ze zeleninu nemusi alebo len trochu. Ona ma niekedy prekvapi, ze to zje aj so zeleninou, inokedy ma zasa prosi, ci moze bez zeleniny. Aj kuraciu polievku by som mu dala pred neho taku, aku uvaris a povedala, ze zeleninu trebars nemusi. Ja som raz dcere ukazala, ze si bagetu moze macat do polievky a ju to strasne bavi tak to jest, popri tom jej hodim do ust aj par lyziciek zeleniny a som spokojna. Chapem, ze si z toho na nervy, moja dcera je velmi prieberciva, ale teda fakt robis aj Ty chyby v tom, ze strava je v podstate iba sladka a prilis mu ustupujes. Predsa suchare, tycinky, kase, pribinaciky nemozu tvorit vsetku jeho stravu. Inak tu kasu mu daj velmi malo osladenu a skus mu do toho povarit aj rozmixovane ovsene vlocky.

len autorka nam este/uz nepise 🙂)