icon

Ocukrený čaj pre dieťa

sonason
27. nov 2017

ahojte...chcela by som rady od ostatnych mamiciek, ci mozem dat malemu ocukreny caj. Nekojim, davam mu umele mliecko. este neprikrmujem. Ale chcela by som mu dat aj cajik. Co vy na to? asi mozem nie?

fokuska
28. nov 2017

@katarinamarkova omg za sekundu, cize odbornici sa mylia a ty vies najlepsie :D
Uz asi nema vyznam odpisovat.

dankovicova
28. nov 2017

Čo sa týka tohto sa asi neoplatí moc hádať lebo každá mamička si to robí inak po svojom, možno aj podľa rady lekárky a to je tiež každá iná

lindusss2016
28. nov 2017

@dankovicova
Ty si uz pocula od nejakej lekarky taku radu, aby niekto sladil caj trojmesacnemu dietatu?

lindusss2016
28. nov 2017

@zajkula62
Neda mi nereagovat na tvoj koment. Vies, aky moze byt med pre male deti nebezpecny?

Med – nejde len o to, že med je silný alergén, ale je aj iný dôvod, prečo by ho nemali konzumovať maličké deti. Môže totiž obsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá spôsobuje botulizmus. Tráviaci trakt dospelého človeka môže bez problémov zabrániť rastu týchto spór, ale tráviaci trakt dieťaťa to nedokáže. Výtrusy môžu v detskom tele rásť a produkovať život ohrozujúce toxíny.

Precitaj si, prosim, nieco o botulizme a bud rada, ze sa to zatial tvojmu dietatku nestalo, nieto este ze to tu radis inym mamickam.

dankovicova
28. nov 2017

@lindusss2016 To nie ale tak vidíš, že je márne to vysvetľovať keď má aj tak svoju hlavu, ja si tak isto myslím, že je to zbytočné a nie prospešné pre to dieťa ale vidíš, že to môže povedať 20 mamičiek a nič z toho

jana_eyre
28. nov 2017

@katarinamarkova
@fokuska my sme sa v skole na tovaroznalectve ucili tak, ze mlieko je potravina, ale rata sa do pitneho rezimu, tak aj tekutiny obsiahnute v ovoci a zelenine.. 😅 hovorili sme tam ale len o kravskom mlieku, nie o materskom ani umelom..

Pokial si ale spravne pamatam, pri umelom mlieku sa ma podavat aj voda, pretoze sa nemoze pit tak neobmedzene ako materske.. Pri umelom sa ma dodrzovat tabulka prijmu..

jana_eyre
28. nov 2017

A nech nemenim temu - cukor je zbytocny a babatkam.som nikdy nic nesladila do roka, naco?. Ale zas kolko ludi dava tie granulovane caje plne cukru...

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
fokuska
28. nov 2017

@zajkula62 A mozem sa opytat, ze naco ten md davas - iba cisto pre chut aby to bolo sladke?
Lebo ja viem tak, ze ked zalejes vriacou vodou znicis v mede nie len potenciale "zle" veci ale aj prave tie dobre, prospesne, cize ostava potom len ta sladka chut.

lindusss2016
28. nov 2017

My mame med od suseda, ale teda zalievat ho vriacou vodou je fakt zbytocne. Ak ho davas pre chut, to mozes rovno sladit tym cukrom. Ale ako sa uz vyssie milionkrat spomenulo, male deti najskor sladku chut nepoznaju, uplne zbytocne ho k tomu ucis

beton
28. nov 2017

@sonason cukor je navykova latka. cukor kazi zuby. cukor kazi stravovacie navyky. cukor znizuje schopnost rozlisovat chute. cukor znizuje vstrebavanie vapnika u deti. Ked raz dieta ochutna cukor, sladke a pod., tazko ho potom budes viest k zdravemu alebo aspon beznemu stravovaniu. Telo si pyta svoju davku, z nej je potom naspeedovane a ked ju nedostane, zurive. Ma abstak. Je to ako kazda ina droga, len zomieras pomalsie :o((

beton
28. nov 2017

@lindusss2016 lekarky toho narozpravaju... ja som si vypocula radu, ze mam pocukrit maso, ked ho dieta nechce jest. hlupa zena. fuj!

nyusika
28. nov 2017

jemine, preco caj s cukrom ?

miluje rady "jasne, daj, ved aj nam davali"
no ano...a do jednej ruky suchu korku, do druhej kozku od slaniny...

vondolina
28. nov 2017

dieťaťu malému čaj bez cukru, bez medu, netreba sladiť, je to zbytočné, to dieťa nevie ako má chutiť, takže ho vypije aj bez neho, čiže buď čajík samotný bez sladidla alebo potom čistú vodu 😉

nyusika
28. nov 2017

@vondolina
presne...ale mnoho rodicov si mysli, ze dieta trpi, ked nepije sladky caj.
lebo ved "oni chcu pre svoje dieta to najlepsie"

tanalyn
28. nov 2017

To je ale hlúposť, malé dieťa nevie ako má chutiť čas cukrom takže tam nevidí rozdiel, ono bude zatiaľ poznať iba chuť čaju bez cukru.. Nevravím, že mu máš dávať nejaký silný čierny alebo zelený čaj s kofeinom a extrémne horký. Existujú detské čaje, ktoré vôbec nemajú takú výraznú chuť alebo už teraz vyrábajú veľa ovocných čajov, ktorých tiež kofeín nie je..

ivirk
28. nov 2017

Ja som bola tiez nazoru ze cukor neexistuje, od 6. tyzdna sme boli na UM. Maly odmietal aj vodicku aj cajik nech som urobila akykolvek nesladeny proste vobec. Detska dr. hivorila ze by mal viac pit - UM sa poklada za jedlo nie napoj.
Ako 3 mes. dostal zapal obliciek a tam si ma uz dokonale " podali" v nemocnici. Ze dieta nepije vraj ma vypit 3/4l tekutiny mimo mlieka co je podla mna nemozne. Povedala som ze odmieta a to som s nim bojovala lyzickou, z flasky aj striekackou. V nemocnici pil lebo cajik bol sladky a primarka mi vytmavila ze ci mi je prvsie aby pil alebo aby nemal cukor ale bez tekutin. Odvtedy pijeme v poho ake len sladky, nie moc ale bez cukru ani glg. Druhe dieta pije aj take aj take, nevadi mu to aj vodu ma rad. Takze myslim ze zalezi od dietata, hlavne pit. Z tej stipky cukru sa snad neotravi a ked sme boli my mali nikto to takto neriesil - dnes vsetko skodi....

vondolina
28. nov 2017

@nyusika akože viem, že to dieťa bude ten cukor pýtať, že príde do toho veku, ale pokiaľ mám možnosť ešte teraz keď je malé ovplyvniť, čo do seba dáva, tak to ovplyvňovať budem 😉

nyusika
28. nov 2017

@vondolina
ved ja tiez zdielam tento nazor...ja som to pisala sarkasticky 🙂

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
zajkula62
Autor odpoveď zmazal
katarinamarkova
28. nov 2017

@jana_eyre 🙂 konečne niekto kto chápe čo chcem povedať.

fakt ma prestalo baviť dokolečka vysvetľovať mamičkám, že keď je aj mlieko zaradené medzi potraviny, telo si z neho berie aj koooopec vody - hop-šup, tak isto ako z inej potraviny čo má v sebe vodu, tak isto sa voda vstrebáva z materského mlieka, tak isto z umelého, tak isto z kravského, tak isto z uhorky.....

tak isto ako ma prestalo dokolečka vysvetľovať, že nikde netvrdím, že aj k mlieku treba občas čistú vodu jednoducho doplniť.
Ja som aj dojčeným deťom dávala počas leta vodu, prečo? lebo všetky sú letné 🙂 a keď udreli 30tky 40tky tak jednoducho bolo treba.

Mňa tu ale zarazilo to, že mamičky si fakt myslia, že voda z materského mlieka sa ráta, z umelého či iného nie. Že dokonca tam nastáva iný prosces vstrebávania vody 🙂

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
evka64
28. nov 2017

@katarinamarkova ty si aka premudrela, take mam najradsej...mlieko sa nezaraduje medzi tekutiny, ale potraviny....😉

katarinamarkova
28. nov 2017

@evka64 🙂 tento objav, že mlieko nie je tekutina, by ujov fyzikov asi riadne zaskočil 🙂

? kde ja píšem že mlieko nepatrí medzi potraviny???
mlieko je tekutá potravina, tak ako je to aj tekutina 🙂 toto jednoducho nevyvrátiš
premúdrelá na to nemusím byť 🙂 jeeeemine ženy,kde ste boli keď sa učila tráviaca sústava v škole a rozdelenie potravín......

siska53
28. nov 2017

@montemotherone
Ja som tiez oddojcila dve detiprvy dostal obcas troslu vodicky v najnajvacsej horucave..druhe dieta bolo len cisto dojcene. Dojcene boli naozaj na poziadanie takze dehydrovane neboli. Pytala som sa pediatricky,ci je nutne davat cisto dojcenym detom vodu v horucavach. Odpoved bola-staci dojcit viac,ale ked chcem, mozem davat.
Az ked sme boli na prikrmoch, teda deti,nie ja, zacala som im.davat vodicku vo vacsom mnozstve.

zabina27
28. nov 2017

@ivirk tiež sme tak dopadli, v 9tich mesiacoch, stále som odmalicka skúšala rôzne nesladené tekutiny, vodu, čaje, šťavy ovocné, zeleninové, nechcela piť, občasné zápchy a nakoniec bum, zápal obličiek ☹ odvtedy pije granulove čaje, priebežne stále skúšam aj iné, napije sa aj od brata nesladkeho, ale stále len chlipne, čo je bohužiaľ málo... Takže za mňa radšej slabší granulovy ako nič a problémy s mocovym cestami...

fokuska
28. nov 2017

@katarinamarkova Neda mi to ked citam co tu vypisujes :(

Mlieko nie je tekutina nie z hladiska fyziky, ale z hladiska zaludka a travenia.
Mlieko sa v zaludku nesprava ako voda, caj a ine stavy. Aj ked sa ti zda ze to len zarobis prasok a vodu, tak opacne - rozlozit to uz nie je take jednoduche.
Stale tu spominas tvaroh - to chces povedat ze sa ti v sekunde mlieko zrazi a mas oddelenu cistu vodu a cisty tvaroh? To ze ti ostane tekutina neznamena ze je to cista voda.

Nenastava iny proces vstrebavania vody - ked je uz voda z mlieka oddelena, tak sa vstrebe rovnako ako cisto vypita voda.

stanislavicenka
28. nov 2017

@sonason ahoj. Niekolkomesacne babatko to nepotrebuje. Nemyslim iba cukor, ale ani caj. Caj je na obdobie v chorobe. Ak mas pocit, ze mu chyba voda, tak vodu. A solit, ani cukrit sa nema do roka, minimalne. Ja osobne mam 2 rocnu dcérku a nesladim, nepozna cokoladky, keksiky, cukriky, lizatka. Do 3 rokov budujes jedalnicek dietata. Nasej to nechyba, nekupujrme to, dokonca prezijeme aj Mikulasa a Vianoce bez klasickych sladkosti. Drzim palce, a bez cukru. Cim neskor ho dietatko ochutna, tym lepsie aj pre neho, aj pre vas😊. A tiez myslite na zubky babatka, aj ked ich este nema. Poculi ste o medovych zuboch?

diana20
28. nov 2017

@sonason podľa mňa môžeš, veď malému sa nič z toho teraz nestane.. ale potom môže mať porazené zuby, pravdepodobne ti už bude chcieť piť iba sladké a keďže pozná sladkú chuť tak aj kedy bude skôr sladké.. ja som urobila túto chybu a ľutujem veľmi, malý má len dva romy, zatiaľ pekné zuby ale dostať do neho niečo normálne je nemožné.. už sa mi podarilo ho naučiť na vodu ale nechce zeleninu ovocie ani mäso, všetko toto si dá len raz za čas, inak je len jogurty a takéto blbosti sladké a keď nesladke tak si dá syr nejaký a cestoviny suché bez ničoho, pyre alebo gnocchi.. aj sa hanbim ro písať.. takže radšej mu daj nesladene, ešte je malý , nevie ako chutí sladké, zbytocne mu to dávať. Môj druhý syn má šesť mesiacov , už nekojim bohužiaľ, ale papa stále zeleninu iba, nič iné mu nedavam.. a žiadna chuť mu nevadí a aj čaj vypije neosladeny aj vodu čistú.. určite je lepšie pre malého ak mu nemáš ešte sladene 😉