Podávanie nastrúhaného ovocia v 3,5 mesačnému bábätku

lucky7
3. sep 2017

Ahojte,
pred týždňom som bola už detskej lekarky a ta mi povedala, že môj syn nepriberá dobre - za mesiac nabral 650 gramov a narástol 5.5 cm. Povedala mi, že mu musím dávať po každom raze keď ho nakojim nastruhane jablko alebo hrusku či slivku. A keď za týždeň nepribere, musí mať pridané umelé mlieko. Vážila som ho, za týchto 5 dní pribral 230 gr. To struhane jablko som mu dala len tri razy, veľmi plakal a posledný krát to zvracal. Nechcem ho dať na umelé mlieko. Tiež to ovocie, nie je to príliš skoro na dieťa ktoré doteraz pilo len materské mlieko? Ďakujem vopred za odpovede 🙂

martul
3. sep 2017

A inak je doktorka ok?!!!!!
Keď malo pribera tak max dokrmovat s UM, nakojis kolko sa dá a potom dokrmit

pribinak
3. sep 2017

Zmenila by som doktorku. Naco nasilu pchať ako krmnej kačice?
Ved on pekne priberá, nemudi kazde dieta byt tučne a mat faldiky

Moj syn mal v roku ledva 8,5 kg. Mna našťastie doktorka netrápila tabuľkami
Syn pekne prosperoval a hotovo

teegreen
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
siska53
3. sep 2017

@lucky7 jezis,to co mas za kravu???
Aj moja menej priberala..ja som.sa mojej sokiny pytala,ci prikrmovat,ona,ze nie, skor ju skusit castejsie prikladat. Dlezite je to,ze pribera,aj ked menej... Mala.doteraz nie je nejaky velky jedak a sama vie,kolko jej telicko potrebuje..ajni toho mojho mlieka som do nej nevedala dostat viac,len tolko,kolko ona chcela..ani prikrmov a teraz detto..

Zmen doktorku alebo sa na jej rady vykasli

alby2014
3. sep 2017

Pribera normalne...nie je podstatne kolko, ale ci...a ci je spokojny, rozhodne endavaj ocovie a ine magoriny v tomto veku, pekne koj a s rpikrmom zacni az okolo 6 mesiaca a to zeleninou na obed. Boze, to je tava ta Dr. Moj syn mal v roku 8,5 kg a vsetko OK., mame deti, nie vykrmne prasiatka.

kitty88
3. sep 2017

Okamzite by som menila lekarku! Pribera pekne, ved to je velmi dobry prirastok na vahe, navyse kazde dieta ma ine tempo a pre dojcene deti tabulky neplatia! Nedavaj ziadne ovocie, sama vidis, ze jeho travenie este na to nie je pripravene, radsej castejsie dojci, kludne aj kazdu hodinu 🙂 tiez som tak dojcila, az kym nezacala papat viac prikrmov, potom sa zacali intervaly predlzovat, dcerka priberala celkom pekne a dr bola spokojna, sama mi odporucila zacat s prikrmami az po ukoncenom siestom mesiaci 😉 prepac, ale u takejto lekarky, ako mas ty, by som nestracala svoj cas a ihned by som zmenila.

pininka
3. sep 2017

No som v soku, ja mam starsiu doktoru, ale toto by z nej nikdy nevyslo. Taketo cerstve ovocie pre babo, ved mu akurat zaludok fakne prekysli a bude mu zle. Moja teraz za 6 tyzdnov pribrala 600g a doki ze super, krasne rastie. Hned by som ju vymenila,ziadne umele mlieko a ani ovocie. Zacinat sa ma so zeleninov a najskor tak od 4,5 mesiaca. Ja uz tiez davam malej, aj ked je kojena. Niektore maminy kojenym detom az od 6 mesiacov.

jankaga
3. sep 2017

Urcite nedavaj a vymen pediatricku

slimstar
3. sep 2017

Volakedy sa dávali od 2 mesiaca ovocné šťavy a od 3 mesiaca polievky. Ale dnes sa to už nerobí, prikrmuje sa najprv zeleninkou, tak ako tu.: ale staršie dieťa : ) o tom, že dávať normálne ovocie som ešte nepočula.
https://www.modrykonik.sk/blog/dzantica/album/n...

alby2014
3. sep 2017

inak norma priberania v tom veku je 120-250g za tyzden ..tvoj pribera horny standart, tak neveim, co Dr, trepe.

asocial
3. sep 2017

@lucky7 čo jej hrabe???veď pribral nadpriemerne...žiadne ovocie žiadne umelé mlieko.....a zmena doktorky

katka1981
3. sep 2017

Nestresuj sa, niekedy pride obdobie kedy babatko aj schudne, alebo priberie malicko. Pokial kojis, prikladaj castejsie. Ale ziadne ovocie. Ved prikrmy sa zacinaju zeleninou a nie tak skoro. Dr. mi pride divna.

senta_sofia
3. sep 2017

@lucky7 velmi zvlastny pristup lekarky, ved pribera pekne. Ja by som kojila dalej a nedavala mu nic a jej tvrdila, ze davas presne tak, ako ti povedala, aj keby ti nakazala umele mlieko. Milosrdna loz.

lia23
3. sep 2017

v momente by som vymenila doktorku.....deti ktore su kojene sa maju prikrmovat az v 5-6m. V pripade ze je dieta na UM od 4.m. Ved to je tak male babatko ze si neviem predstavit ako bude papat nastruhane jablko...a co sa tyka tej vahy este-nemyslim si ze pribral malo, podla mna je to aj celkom dost. Celkom slusny vahovy prirastok ma, tak sa nestresuj a vymen doktorku, lebo tato evidentne nie je normalna. Predpokladam ze stara skola este z roku 5 kedy sa uz pomaly 2mesacnemu dietatu davala kasa..... a ako baby pisu, najprv sa zacina zeleninou, aby si dieta nezvyklo na sladku chut, potom zvyknut odmietat prikrmy....

lucky7
autor
3. sep 2017

Ja som bola tiež v šoku keď mi toto povedala. Pretože viem, že sa začína zeleninou a u kojenych deti v 6. mesiaci. Tie na umelom mlieku začínajú od 4. mesiaca. Ale napadlo ma, že keď je tak vysoký možno to znamenalo, že má potrebu extra kalorii. Tá lekárka má zlú povesť, varovali ma pred ňou, ale priateľ ju zvolil lebo je jediná pediatricka v tomto mestečku kde byvame. O nej hovorili, že je proti kojeniu a je za umelé mlieko. Akurát dnes som čítala článok o pediatroch v Taliansku ktorí boli zatknutí lebo odhovarali ženy od kojenia a dávali ich deti na umelé mlieko začo boli platení smartphonmi a dovolenkami tými spoločnosťami. Na poslednej návšteve mi hovorila prečo nedávam malému cumlik, že bude mať problémy si navyknut na fľašu. Opytala sa ma, koľko razy ho kojim. Povedala som, že zhruba 9 - krát. Ona, že to znamená, že mám malo mlieka a že by som mala kojit 5 krát denne. Lenže to čo povedala bola hlúposť. Tu boli obrovské horka a môj syn musel byť často kojeny lebo potreboval tekutiny, obaja sme sa hrozne potili v tom horku. Na tej návšteve som bola s dievcinou ktorá robí pre organizáciu kt pomáha ženám s babatkami, opytala som sa jej, čo SI o tom myslí, povedala, že dávať to ovocie len dvakrát do dňa - na raňajky a obed alebo obed a večeru ale rozhodne nie po každom kojeni. Môj syn málokedy plače a po týchto troch pokusoch s jablkom som to nechala tak, keď som videla ako plakal,doslova kričal a zvracal posledný raz.

zuzka38
3. sep 2017

@lucky7 jednoznacne zmeniť lekarku ak keď je jediná v dedine ist inde..

anjelicek26
3. sep 2017

@lucky7 aku potrebu extra kalorii? Ovocie nema takmer ziadne kalorie, ziadne tuky, len rychle cukry a prekysli cely organizmus, vystipe ritku a pali zaha, no pekne... vymen lekarku ako baby vravia... syn ti pribera uuuplne normalne a neni dovod nieco menit, rob vsetko ako doteraz. Ak je jedina v meste - tak pojdete do ineho mesta. Ked raz bude mat alergie na pele (krizene s ovocnymi alergiami), tak sa jej inak mozes riadne podakovat :( Ak nemas sancu zmenit, tak kyvaj - ano davame, ano robime, ano vsetko ako vravite a doma si rob po svojom. Ale ja by som takej osobe zdravie dietata do ruk nedala. Prijdu situacie, kedy potrebujes lekara, co ma rozum, hlavne pri ockovani a ked bude maly chory.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lia23
3. sep 2017

@lucky7 no ja by som ju v momente vymenila....urcite koj na poziadanie,to je najlepsie....pribera uplne normalne..pekne prospieva,takze sa nemusis nicoho bat...ty si mama a ty vies najlepsie ci je tvoje dieta hladne,ci ma dost mliecka a podobne...."staru skolu" nezmenis....

zuz02
3. sep 2017

Rob ako ty cítiš. Doktorku maximálne ignoruj. Moju som kojila, okolo 4.-5.mesiaca mala menší vahovy prírastok, ale doktorka mi max.odporucila sledovať malú a ak zbadám u nej záujem o naše jedlo, tak jej môžem skúsiť dávať prvú zeleninu. To bolo medzi 5.-6.mesiacom. Určite žiadne UM.

zuzanaete
3. sep 2017

@lucky7 OMG odkedy sa koji v stanovenych intervaloch? Absolutne nepocuvat tuto doktorku. A pri tom priberani sa zohladnuju aj dalsie faktory - porodna vaha, genetika rodicov (vysoki, nizki, chudi...). To ze sa dieta castejsie dojci vobec nemusi byt znak, ze mu mlieko nestaci a specialne v lete.

domidomi
3. sep 2017

@lucky7 650g? Veď to má super váhu. To moja malá priberá mizerne iba 350 - 430 gramov a doktorka to nejak extra nerieši. Keď sa pekne kojí a neomieta prsník, tak podľa mňa určite netreba umelé mlieko a ovocie je dosť skoro podávať ešte.

1988majka
3. sep 2017

@lucky7 ja som dr sice nie pediatricka ale toto su totalne bludy. pribera dobre a v klude si mozes aj pozriet na nete tabulky je to uplne OK. co sa tyka kojenia v 3m 9x za den je tiez OK. kazde dieta je ine ale pokial sa dobre prisava a pije pekne nieje co riesit. dieta bez cunla je tiez super sice je pravda ze by malo asi problem s flasou ..ale ved ked kojis flasu nepotrebujes a ked bude pit neskor vodu tak su aj ine ako cumlove flase. dalsia vec samozrejme u kojenych deti sa davaju prikrmy po ukoncenom 6m. a najprv zelenina potom obilnina a potom ovocie. vsetko najprv vo varenej forme. cerstve ovocie moze byt aj pre 6m na zaciatku zataz musi si zvyknut. urcite by som ju zmenila. ak ma v tychto zakladnych veciach take zvlastne postupy neviem ako lieci chore deti...

lenka_samorin
3. sep 2017

dojčené bábätko určite nemá dostať v 3,5 mesiacoch nič iné ako tvoje mliečko. A sama na jeho reakcii vidíš, že na to ešte nie je pripravené. Nedaj sa, maličké priberá podľa svojej potreby.

katarinamarkova
3. sep 2017

@lucky7 sa poobzeraj po ulici, všetci sú rovnako vysoký a vážia rovnako veľa? Zdravý ujo behá s výškou 2 metre a dobrých 100kg a zdravá teta behá po ulici vedľa neho s výškou 150cm a váhou 48kg.....atd
Ak máš dieťatko zdravé, kľudné, veselé, živé a nie je vyslovene vychudnuté na kosť, tak je jedno koľko priberá a či to je podľa tabuľky.
Ak je mrzuté, hladné,nepokojné, tak áno, potrebuje asi viac papať.

sono2
3. sep 2017

@lucky7 to nemyslíš vážne. Tak malému dávať takto ovocie. Dobre ti priberá. Moja od 4 mesiaca nepribrala skoro ani gram do 7 ho teraz sa znova posunula. Lenže ona sa extreme hýbe od 4 mesiaca. Len ona mala veľkú pôrodnu váhu ale pekná je veľká. Ale kojim plne stále. Malá sa až teraz trochu rozjedla. Má 8 mesiacov a 9,5 kila. Normalne začni prikrmovať V 4 mesiaci. Aj ja som tak začala. Ináč mm mlieko stále. Pokiaľ je mala spokojná, prospieva, plienky má pocikane je to OK. Váha pôjde hore. Toto je trápenie čo máš S malou robiť.

ssegra
3. sep 2017

Co je normalna? Moja mala pribera od poradne k poradni za mesiac pol kilecka aj to nie vzdy. Proste ci papala menej, alebo viac stale pribrala rovnako. Pokial dobre prosperuje, je zivy, zaujima sa o to co sa okolo neho deje tak neries a zmen doktorku.

pehavcek
3. sep 2017

@lucky7 Tak na porovnanie. Mne za mesiac pribral 800g a doktorka mi povedala. Teda na to ze Vam nevie vytahat zadne mlieko tak vam pribral poriadne. Az Az. Ani by tolko nemusel. Ja ti poradim jedno. Zachovaj si vlastny usudok a ako mi raz kolegynka povedala: treba pouzivat zdravy sedliacky rozum. Ufff. Akoze ja nie som ani za tie extremy, ze nechat dieta a matku trapit a prikladat aj ked to nejde. Ale maly ti krasne pribral. Ak je spokojny nedokrmuj. Ak je hladny dokrm umelym. Ale akoze struhane jablko. Ja zasnem. Drzim palce. Tiez by som zvazila zmenu doktorky

abeata
3. sep 2017

...mám už dávno dospelých synov a narodili sa v období, keď sa dojčenie síce vrele odporúčalo, ale ani umelá výživa sa nebrala tak tragicky. A dojčilo sa veselo a bez stresu. V poradniach sa pozeralo na celkové prospievanie dieťaťa a skutočne tam nik neriešil, koľkokrát sa dieťa denne dojčí a koľko gramov pribralo. Žiadna matka predsa nenechá svoje dieťa hladovať a len a len matka najlepšie cíti, či je jej bábo spokojné, napapané a dobre prospieva. Ak mala pocit, že je dieťa hladné, sama sa rozhodla, či vydrží s dojčením, alebo pridá UM. Áno, je pravdou, že sa s príkrmami začínalo skôr,okolo 4 mesiaca, no boli to ovocno zeleninové šťavy, najmä mrkva+jablko, určite nie hruška, slivka... ale to obdobie bolo iba odporúčaním, nie príkazom začať s príkrmami.
Moji chalani boli vážení prvé dva roky tuším iba v pôrodnici. Nedali sa udržať na váhe :o) ... a váha vtedy naozaj nebola pri zdravých, donosených deťoch kľúčovým ukazovateľom prospievania. V poradni sa pozerali na dieťa, nie na tabuľky. No pamätám si, že starší mal ako 5 ročný možno cca 15 kilo aj s topánkami, mladší možno detto...neviem a vôbec ma to netrápi, pretože sama som mala vtedy asi 40...tiež s topánkami. Boli to subtílne, živé, pohybovo aktívne, zdravé bábätká, batoľatá, špunti, chalaniská... Netrápila ich obezita, ani ploché nohy, či zlé držanie tela. Nerobilo im problém vyliezť na strom, ani z neho spadnúť.
Teraz sa mnohí pediatri snažia dieťa vopchať do nejakých nezmyselných tabuliek, diktujú ako často, ako dlho a akým spôsobom dojčiť, čo smú a čo nesmú jesť tehotné a dojčiace maminy... Čo tým spôsobujú ? To, že si matky prestávajú tehotenstvo a materstvo užívať, prestávajú si dôverovať, veriť vo vlastný rozum a intuíciu. Žijú vo väčšom strese, pretože sa neustále boja, či je všetko v poriadku. Však si stačí iba prečítať zúfalé otázky tu na MK... Do poradne idú často so strachom, pretože sa možno opäť dozvedia, čo zase "nerobia správne"... Dievčence...maminy...máte vlastný rozum, ste múdre, vzdelané...nebojte sa veriť si :o)

tami2014
3. sep 2017

@lucky7 Z akeho dovodu by si mal na tu flasu vobec zvyknut??? Mam dve deti, obe bez cumla, bez flase. Hned zacali pit z normalneho pohara. Obe kojene na poziadanie, tzn. aj kazdych 15min. Aj 15x za den. Ako moze vediet, ci mas malo mlieka?
Inak, ja mam podobnu pediatricku. Tiez by len UM do deti trepala. Neustale jej klamem. 😀