Problémové jedenie 7,5 mesačnej dcéry
Ahojte.
Baby idem si po rady. Mám 7,5 mesačnú dcéru. Už mesiac neuveriteľne bojujeme s jedením prikrmov. Nezje NIČ. Predtým jedla krásne, potom akoby uťalo. Zuby nie.
Skúšala som rôzne pokrmy, do polievky aj UM. Kašičky. Ovocie. Presnidavku. Mäso, bez mäsa. Tri dni sme fungovali tak, že som sa tvárila že jej dávam dudel a akonáhle otvorila ústa tak šup lyžičku. Po každej lyžičke sa teším, pochválim ju, tancujem, spievam, skačem, robím všetko čo viem na čom sa smeje.
Väčšinou po troch lyžičkách reve. Zoberiem na ruky. Po minúte zas dám do stoličky. Reve.
Nič iné nerobím len jedenie pre ňu (a vylievam), ja koľkokrát aj celý deň nejem lebo nemám chuť, energiu...Jedno jej jedenie trvá aj trištvrte hodiny. Koľkokrát už to nervovo nezvládam toto trikrát denne. Mlieko pije pekne. Niekedy už aj skriknem, plačem, trase so mnou, nervovo úplne v prd*li. Som na ňu sama, na dedine, mimo všetkých, úplne sama. Prosím dajte nejaké rady.
Takýmto štýlom jej akurát tak vybudujes totálny odpor k jedlu a to sa s nou bude potom ťahať dlho
Kričať pri bábätku? Či budeš robit keď bude mat obdobie vzdoru, alebo keď bude mat 4 roky a povie, že toto si neoblečie? Budeš kričať na celu dedinu? Kľud
Zje 3 lyžičky, tak zje 3 lyžičky. Zjavne jej to stačí. Však to je dieťa, bábätko a nie prasa na výkrm
Prestaň robiť aj tu saskaren s tým skákaním a inými kravinami
To ty nemôžeš vidieť či jej idu zuby, zuby sa niekedy tlačia aj mesiac kým ich reálne vidno
Daj jej tie 3 lyžičky a hotovo. Keď začne byt viac akčná, viac sa hýbať bude aj viac hladná a bude viac papať. Máš dobrú taktiku že skúšaš nove jedla. Kombinuješ s maskom aj bez maska. Skúša nove chute, to je fajn. Chce to kľud. Posad si ju k sebe, keď ty ješ, možno bude chcieť skúsiť ochutnať z toho čo ty ješ
@pribinak presne
@fazulka21 nestresuj... Aj keď zje len 3 lyžičky, je to len ,,prikrm"
Do roka sa dieťa len učí jesť, ochutnáva....
Ja som to riešila podobne ako ty. Nervy,, stresy, až som si jedného dňa povedala Ok. Nechceš, nejedz. Hádam neexistuje človek na svete ktorý sa nenaučil jesť. A ono to prišlo úplne samo. O jedlo začala sama mať záujem až po nejakom 9 mesiaci. Dnes zje naozaj úplne všetko, mäso, cestovinu ryžu... Keď mala 7,5 mes neverila som, že sa raz dopracujeme až sem. Takže - nech zje tie 3 lyžičky... Kašli na to. A daj jej čas
Tak jej daj pauzu. Zrejme je z celého toho cirkusu okolo jedenia vystrašená. Kľudne jej nejaký tyzden dávaj len mlieko, nič sa jej preto nestane a keď sa aj ty trochu ukludnis, tak začni skúšať. Moja posledná dcéra bola kojena, prikrmy som jej ponúkala, ale trochu viac sa rozjedla až v 15 mes. Oproti bratom ale malicko.
Mozno jej skuste dat napr. uvarenu mrkvu nakrajanu na kolieska....iba uvarit, dat jej to do misky a nech si berie sama ...neviem, v ktorom mesiaci je ten zlom, ze deti si to chcu brat same a krmit sa same, tzv. finger food
alebo cestoviny uvarit a nech si berie sama....skuste
@fazulka21 a ešte k tomu času... Dodnes nejeme kratšie ako pol hodinu 😂😂😂
Tak snaž sa pomaly zmieriť s tým , že áno 4x denne po 45 min budete jesť.... Je to súčasť dňa, ako prebaľovanie, hranie, spanie...
Tiež som bola z toho nervózna, že kopu času trávime ppri stole, ale bohužiaľ inak to nejde... Učí sa prezuvat, hrýzť, hltat, ...všetko má svoj čas. Neboj, nebude to trvať večne 😆
@pribinak
@maximilie
@marci77
@zuz02
Baby ďakujem. Áno, koľkokrát som aj tak spravila že som sa vykašlala na prikrm a dala fľašku. Samozrejme že nechcem kričať, ale tiež som len človek. Musím bsa ukľudniť, nebrať jedenie tak kŕčovito. Ja som chcela aby mala pestrú stravu, aby jej nič nechýbalo, ale máte pravdu, už ju nútiť nebudem. Asi si spravím zoznam potravín a jedál a spravím si prehľad že čo jej ako tak chutí a čo nie.
Len nerozumiem tomu, lebo jedla ukážkovo, aj 120-150 ml prikrmu, 3/4 banánu s presnidavkou, v podstate zjedla fakt všetko.
Ale dobre vedieť, že príkrmy nie sú pre ňu ,,životne" dôležité, pretože zdôverila som sa s tým doktorke a tá mi radila aby som jej dala termix, pribinačika....neviem, nie som toho fanúšik pre tak malé dieťa. Netvrdím že jej to ublíži ale jednoducho ešte nechcem také veci... Nesolím, nesladim.
Ale určite pôjdem tou cestou že chceš papať, ok. Nechceš papať, ok.
Ďakujem. A prajem zdravé, krásne sviatky.
@fazulka21 jeeej, podobne, krasne Vianoce aj vam❤....a ano, mozno jej idu zubky, preto nepapka tak ako predtym, mozno nieco ine .....
Este by som odporucila:
1.pridajte sa do skupinky mesiaca, v ktorom sa narodila dcerka, napr. su tu take skupinky, ze Oktobrovky, Septembrovky ...dajte si vyhladat.....mne velmi pomohli skusenosti mamiciek, ktore mali rovnako stare deti a prezivali podobne problemy v tom ktorom veku
a este sem tam by som si na vasom mieste dala magnezium, aby som to tak neprezivala
napriklad ja mam teraz uz 2rocnu ....jedenkrat na obed sa poriadne naje....ale potom uz skor tak zobka
alebo polievku pred spanim, druhy chod po spani jej davam ..... no ale nie je nejaka chuducka, tak vobec to extra neriesim ....co chce, to zje
@fazulka21 hovori sa, ze “ food before one is just for fun”, takze k tomu tak aj pristupujem 😊 moja mala je tiez “dobry stravnik”, ale ma dni, kedy zje 3 lyzicky a hotovo..
ja myslim, ze tvoje babo ma len obdobie, ktore zas prejde.. tato univerzalna veta plati pri vsetkom 😄 klud, hlavu hore, ukludni sa a nejeduj samu seba. ved to prejde 😉
a ak si najdes chvilku casu, skus si vypocut podcast Mamagang s Evou Blaho o detskych prikrmoch (je to 12. diel) - velmi pekne a ludsky vysvetlene co a jako, mne osobne to dost pomohlo a uvedomila som si, ze netreba ist striktne podla tabuliek a navodov 😊 drzim palce, snad sa to coskoro zlomi a budete papat tak dobre, ako predtym
Baby ste fantastické, ďakujem. A tá veta ,,food before one is just for fun"....tak tá ide rúžom na zrkadlo 😁
Prilis to prezivas. Neboj nebude jest 3 lyzicky prikrmu do 30ky. Prave som dala spat mojho 11m, zjefol 2 lyzicky. Asi nebol hladny, neriesim. Ked sa vyspi, skusim znova. Ak nezje, dam flasu. Vybavene. Neminaj energiu na taketo blbosti. Je taka malivka, ze vsetko je teraz kazdy mesiac inak.jedenie,spanok,hry,rezim ..... A skus davat vacsie pauzy medzi jedlami. U mojho som odpozorovala, ze chce striedat mlieko a tuhe. 2x tuhe po sebe nezje, je asi smadny (teda ak mal na desiatu ovocie, pri obede uz vymysla. Musim to tak nastriedat aby mal kazdy druhy raz jedlo a kazdy druhy raz pitie)
Ps suhladim s vyssie, nejanci lebo di vytrhas vlasy ked bude skolkarka a zacnu jej rozne vrtochy :D
@fazulka21 riesila som a riesim to iste s nasou 15 mesacnou, tiez sme vcelku slubne zacali s prikrmami a potom akoby utalo, ja este kojim takze az tak v strese som nebola ale neslo mi do hlavy kde je vlastne problem, stale mame dni kedy zje par sust z ranajok, obedu a vecere, ale viditelne sa to lepsi...co sa mi osvedcilo je jest s nou, nech vidi ako si vkladam jedlo do ust, prezuvam, deti po nas vsetko opakuju, ked prisiel tato z prace a dal si na veceru oblozeny chlebik doslova mu liezla do taniera a od neho bola ochotna aj ochutnat cokolvek, to iste ked ju krmila moja mama, niekedy mala fazy ked odmietala lyzicu, tak dobre davala som do ust rukami, co zaberie vzdy je pustit na notebooku krtka a akykolvek vyvar s rezancami sprasi, treba to brat tak ze kym zdravotne nestrada, nechudne, a zje aspon cosi tak tu fazu nejedenia je potrebne proste prezit....tiez ma to vnutorne hneva, lebo v rodine mame pozitivny vztah k jedlu, varime zdravo a chutne a ona zakazdym odvracia hlavu....
@fazulka21 moja mala fazu nejedenia uz 2x. A to ma 10 mesiacov. Aj ja som z toho bola na prasky, vsetko pluvala, vsetko bolo spinave neskutocne,ale uz som sa zmierila s tym... pricom predtym papala pekne, zjedla 150-200ml. Ked prvykrat nechcela papat, tak malo pribrala, nechcela ani mlieko vtedy, nic. Ale je to dieta, verim ze keby bola hladna tak nieco spapa 🤷♀️. Skusam ked nechce mixovane, tak popucit, kusky, cestovinky jej dat alebo rozok k tomu. Ma obdobia AKO chce papat. Paci sa jej napriklad ked moze papat - brat si nieco. Idu jej zubky a niekedy vsetko vypluva a zje mi len studeny jogurt z chladnicky. Hlavne to nebrat tragicky 😉
do 2 rokov mi syn nejedol skoro nič, fungoval len na mlieku. Vravela som si, že od hladu neumrie a neriešila som to, kedže ako napr. 1ročny mal 9kg - čo bolo v norme.
@fazulka21 si kompletná? Je úplne normálne, že 7,5 mesačné dieťa ešte len ochutnáva. Takto jej vyrobíš absolútny odpor k tomu..... ukľudni sa a nerob z toho drámu.
@marvin1234 áno som úplne kompletná 😉 ďakujem za radu, určite ju aplikujem.
@fazulka21 a to preco robis taku saskaren?🙂prilis to hrotis.Druha vec je, ze ak uz jedla musi byt dovod preco jej zrazu nechuti zuby.... alebo vie, ze Ti na tom zalezi a robi napriek cim viac budes tlacit, tym vacsi odpor moze mat.V takom veku dcera jedla iba ovocie a zeleninu denne plus kojenie.Pribinacik urcite nie je to tazke na ladviny... biely jogurt do toho banan, hrozno, celozrnnu piskotu
@monikamama toto práveže vôbec nechcem. Ono ten problém je zvláštny, predtým jedla všetko, od 4mesiaca zjedla absolútne všetko čo som jej dala- okrem jablka, to nemusí moc keď je kyselkavé.
V podstate som si tu potvrdila to, čo som myslela, takže dáme si pauzu a iba nenásilne jej ponúknem nejakú mňamku a uvidím ako to pôjde ale rozhodne ju už nútiť nebudem.
@fazulka21 drzim vam palce nech zacne pekne papat :-*
@monikamama ďakujem, určite bude. Dcéra je úplne skvelá, v podstate doteraz som s ňou nemala žiadny problém ❤️
@fazulka21 mne sa dcerka s prikrmom takto tiez stopla. Tiez som varila od vymyslu sveta... jej najoblubenejsi recept koncil vetou:" a za staleho miesania vylejeme do hajzlu".... a co pomohlo?
1. Cas
2. Sunar kapsicka s hotovym jedlom
A ked uz teda bola ochotna ako tak jest kupovanu detsku stravu, tak za
3. Crevna chripka... lebo sa nedalo inak ako neosolena mrkva, neosoleny zemiak, pekne povareny... proste dietka a pomalicky zatazovat zaludok a bola taka hladna, ze zjedla aj to a odvtedy je na normalnej strave.
@jankalukasova s tou jednotkou sa stotožňujem 🙂 s dúfam že trojku nebudem riešiť ešte dllllho 😀
@fazulka21 moje deti su obe taketo..u syna sa to zmenilo-zlepsilo asi v trochbrokoch u dcerky este cakam 😶 Napriklad dnes rano namna vyplula ano doslova vyplula mnou nenapadne prepasovanu lyzicku termixu do jej ustociek a tvrdohlavo ze nechce...cely den len mlieko a vecer okolo piatej zjedla asi tri zahryznutia z vajcoveho chlebika, dve uzke kolieska uhorky a zopar lyziciek struhaneho eidamu (predtym pooblizovala mydlo,jarovu penu v hrnci scim som utierala prach, vrchnak od octu...) Ma znej picne,este sa otravi trdlo,ale jest ne a ne..trva to uz od jej prvych narodenin,takze vyse roka...

Neprezivaj tak jedenie..je to len jedlo..netreba robiť okolo také divadlo, ak niečo málo zje ok, zje na ďalšom papani, prípadne nevadí, ak bude pár dní len na mlieku, skús naďalej ponúkať prikrm....nekrič na ňu a daj sa psychicky do poriadku, dieťa to cíti