icon

Projekt Čo jedia zdravé deti

28. feb 2021

Stravoval niekto deti strikne podla toho? Mam drobca a ked som skusala varit podla toho tak nic nechcel zjest :-=

Strana
z2
beata_k
Odpoveď bola odstránená
jenny257
28. feb 2021

ja ano a co chces vediet ? Fungujeme tak doteraz

frantisska
28. feb 2021

Je to super inšpirácia, mnohé veci som ani nevedela, že sa dá aj inak, zdravšie a jednoduchšie ako som naučená z domu, ale niektoré jedla teda ani mne nechutilo takze sa nečudujem deťom, ťažko je sa úplne preucit a ani to nie je dobre, taký zlaty stred si treba vybrať, aby Vám to vyhovovalo.

selest
28. feb 2021

Moj tiez maloco z toho zpapal. Trosku som sa inspirovala ked bol malicky ale uplne presne podla toho som nemohla ist. To by nic nejedol😊

basska_b
28. feb 2021

Idem sa pozrieť, čo sú tam za dobroty 😁 lebo popravde keď vidím, že všetko, čo generácie našich predkov normálne jedli, nahrádzaju nejakými super zdravými hmotami ako kokosove mlieko, karobový prášok, polenta, tak to už aby som pred každým varením zháňala všelijaké hlúposti po obchodoch...

Mhm, tak už to vidím. Hneď prvé dva recepty : Mangoldový privarok s vajíčkom, psenovo karobove cookies 😂😂😂
Ja sa držím hesla: čo nechutí mne, nemôže chutiť ani dieťaťu, mne sa z tohto žalúdok obracia

oblecenie99
28. feb 2021

Ja ich evidujem iba podľa jednej diskusie spred pár mesiacov, kde mamička bola hotová, lebo jej ročný syn si dal kúsoček čokolády, a oni sa stravujú podľa tej stránky, a keďže sme ju nepresvedčili, že neskončí za toto v pekle, a pokiaľ dieťa nemá nejakú alergiu, tak mu nič nebude, ak tak napísala, že sa poradí aj tam.. doteraz neviem, či si z nás strieľala alebo nie, resp. ako dopadla, čo jej na to povedali.

V každom prípade to nemusí byť na škodu, nechať sa aspoň inšpirovať, keď nápady dôjdu, alebo niekto chce niečo iné, aj zdravšie.. Dieťaťu to neuškodí, v najhoršom mu nebude chutiť. Ja sa už snažím variť tak, aby sme jedli z toho všetci, a aby to bolo baby aj adult friendly, ale samozrejme často varím ešte tak, že aj pre drobca. Treba si nájsť takú zlatú strednú cestu (niečo medzi starorodičovským "šak mu dááááááj do ruky klobásku, ty si tiež toto jedla ako 5 mesačná, aha, kukaj, tu máš slaninku, no pozri, ako mu chutí" a tými ultra extra zdravými potravinami), aby tá mamka nescvokla a zachovala si taký nadhľad.

Plus to dieťa môže mať úplne na háku našu snahu - a jedného dňa sa rozhodne pre kompletný štrajk v jedení.. Alebo sa mu zmenia chute - náš sa napr. išiel zblázniť za cviklou a prívarkom z červenej šošovice, ale teraz, teda už asi 2 mesiace, keď mu skúsim dať tieto jedlá, tak dobre, že nezhodí misku rovno na strop. Neotvorí ústa, nepomáha nič. No a vtedy som rada, že si vôbec pochrumká nejaký polosuchý chlebík počas kŕmenia kačičiek - áno, vtedy mu chutí jesť.. Čiže tak :D

kiki68
28. feb 2021

Este ked to zacinalo, tak sa podla toho stravovali deti u nas v skolke. Teda teraz tam uz nerobim, ale bol k tomu aj seminar. Niektore veci su tam super a ine su proste blbosti. Boli k tomu seminare, ale ja si myslim, ze vela ludi to takto radikalne nevezme. Cest vynimkam.

autor
28. feb 2021

@jenny257 no ze ci to ma zmysel ... maly kase neznasa

autor
28. feb 2021

@jenny257 a tam je ze kase su najlepsie a to som bola aj na webinaroch

laila18
28. feb 2021

Bola som na webinari o prvých prikrmoch, pomohlo mi to ako prvorodičke mať aspoň predstavu. Šli sme podľa toho, prvý mesiac zelenina, potom kaše čisté, potom bliekoviny atď...moje dieťa jedli všetko, aj teraz je všetko má 1,5 roka. Ale od 12 mesiacov sme už prestali sa toho držať, možno tak na 50%. Snažím sa malému.co najviac zeleniny dávať, polievky má rád, surovú zeleninu už papá rôzne...ale má aj sladkosť (keď si ja dávam vždy sa podelíme), aj mlieko kravské aj iné veci... niektoré ženy a adminky to možno veľa prahanaju, ale každý podľa seba.

cookie29
28. feb 2021

No úprimne striktne nie. Je tam veľa dobrých veci. Aj nápadov. Ja som bola celkom rada pri začiatkoch prikrmovania a našla aj recepty, ktoré ma inspirovali. Dokonca aj mna dospelého. Ale teda ja som otvorená a už dávno sa krmim aj neštandardnými vecami. Lenže keď chceš ísť striktne podľa toho tak je to takmer “sektarske” a nie všetko je dobry nápad... povedala by som že určite je to dobre na inšpiráciu a pomáha to zaradiť ovocie a zeleninu do detského jedálnička čo nie je na škodu.
@basska_b no bola by si prekvapená taký mangold je fajn, ale mne chuti aj špenát. Ak Tebe nie tak sa niet čo čudovať. Niekedy sa netreba nechať odradiť prvým dojmom 😂

autor
28. feb 2021

@laila18 ved toto. Maly jedol aj pribinacka aj mu chutil 😀 ale samozrejme je zeleninu atd len nechce kase a tam je ze kase su najlepsie na rano. Raz som aj skusila varit podla toho ale mne to nechutilo ...

cookie29
28. feb 2021

Autorka veď nemusíš ísť dôsledne podľa toho ale brat to ako inšpiráciu. Mne napríklad niektoré kase chutia iné nie. Vyslovene neznášam škoricu, tak ju tam nebudem dávať keď mi nechuti. Posypem si radšej kakaom alebo orechmi.

jenny257
28. feb 2021

Môžeš mu zamaskovať do jogurtu kasu , ja tak jedávam , deti ju zjedia samotnú ale mna to nie vždy tak baví 😂 dám si tam ovocie , jogurt , arasidove maslo alebo čo ma napadne ... keď už chcú nejaku mnamku sladkú tak im urobím doma , je kopec receptov na domáci pribinacik, zmrzlinu a pod ... a keď nechce tak nechce , svet sa nezrúti

jarnajar
28. feb 2021

Dobrá inšpirácia, niečo som sa naučila, napr. kaše ráno, že k cvikle nedať mliečne a varit odkrytú, ako na strukoviny, atď. Celkovo ale podľa mňa tam z toho boli niektoré ženy dosť nervózne, čo tiež nie je dobré. Ak sa ako rodina stravujete pomerne zdravo, tak po roku podľa rozumu môžeš nastavovať na rodinnú stravu. Na druhej strane dnes vidím občas aj opačný extrém - sladkosti, sladké jogurty, keksíky už strašne skoro, aj skôr než v roku. Alebo že jedna sladkosť denne, podľa mňa je to veľa. Veď ani mne do dvoch rokov nedávali čokoládu a iné sladkosti a potom s len mierou a to som vyrastala v 80. rokoch, bežná rodina. Inak veľmi odporúčam pozrieť na fb Recepty od Katriony, zdravé, pestré a chutia super. Také reálne.

jarnajar
28. feb 2021

@cookie29 aj ja mám mangold rada, muž mal predsudky, ale za tie roky sa už všeličomu otvoril :D

ritalein
28. feb 2021

Inak nadpis dost zavadzajuci, kedze nechce jest len kase. Ako uz bolo spominane, treba si z toho zobrat, co ti vyhovuje. Ja som tiez absolvovala webinar, malemu tiez kase velmi nechutili, ale ako som do nej pridala zeleninu, spapa za velku misku. Napr. starsi syncek do 4r. papal rano kase, len ciste, max so skoricou, orieskami. Ale potom akoby udrelo a kase mu nechutia. Proste u deti sa chute menia, treba skúšať, ponukat, obmieňať. 😊 Hlavne nenutit a nestresovat.
A tiez je rozdiel, ci sa dieta od zaciatku stravuje podla CJZD (nemusi uplne striktne) alebo az casom, ked uz ochutnalo "normalnu" stravu, vtedy je prechod urcite tazsi.

autor
28. feb 2021

@ritalein ja som chcela od začiatku ísť podľa nich len mi t príde niekedy prehnané ...

sapetka
28. feb 2021

Nie, podla mna tato skupina choro prehana...

mondolina
28. feb 2021

bože veď ja ani neviem čo je mangold🤫🙊🙈

domak2
28. feb 2021

Neviem presne o čo ide v tejto skupine, ale podľa mňa je fakt od veci porovnavat dospelacke a detské chute. Veď práve pri deťoch máme šancu ich naučiť jesť zdravsie lebo ešte nemajú tak pokazený úsudok. Načo zbytocne pchat do batoliat cukor a prísady čo netreba. Veď sa toho ešte najedia dosť. Fajn im dať aspoň dobrý základ. Zas netreba odpadavat pri pohľade na kindervajce raz za čas (nie 3x do tyzdna) ale aspoň tie prvé roky sa to naozaj dá kontrolovat

shallimar
28. feb 2021

@oblecenie99 aj verim, že tá žena pomaly na toxikológiu volala, ja som tam zažila dva príklady, po ktorých som odišla.

Tiež som s nimi začínala a ozaj veľmi pomohli, ale raz tam priamo autorky boli podla mojho názoru veľmi nepríjemné na mamičku, čo sa pýtala, čím osladiť puding. PUDING!!! Sa do nej pustili akoby dieťaťu dávala jed. Samé chemikálie s kravskym mliekom. Jed s jedom

Druhý prípad bol, keď mamička dala fotku malého (už nie bábätká) ako je jablko so šupkou. Tiež neskutočný cirkus šupka je plná pesticídov a jedov, tu asi autorky vyjadrili, že možno je domáce, aspoň snaha o záchranu bola, ale diskusia pokračovala vo veľmi agresívnom duchu. Skončilo to tým, že šupka malému prepichne črevo a minimálne nahlásiť sociálke takú nezodpovednu mater, čo dala dieťaťu jablko so supkou.

Po pudingu a jablku si neviem predstavit aký rozruch spôsobila čokoláda.

Takže autorka treba sa inšpirovať, zobrať si to dobre, ale zachovať si zdravý rozum.

shallimar
28. feb 2021

Ale aby to nevyznelo len negatívne, podľa mňa tie ženy odvádzajú super prácu, fakt robia osvetu a aj mne ich stránka pomohla.

mondolina
28. feb 2021

@shallimar
šupka od jablka prepichne črevo 😂🙊🙈 Ježiš

dadada8388
28. feb 2021

@domak2 Presne, úplný súhlas. Vyjadrenie typu, že keď to nechuti mne tak nemoze ani dieťaťu je dosť nesprávne. Dieťa sa naučí na chute ktoré od mala spozná. A je jasné, že keď medzi prvým ochutna pribinacika tak mu čistá kaša chutiť nebude. Podľa mňa tento je tento projekt super a dá sa z neho naučiť mnoho základov pre správne začiatky. To, že dospelý človek je už na chute rozmaznany neznamená, že dieťa sa nedá naučiť zdravej strave. Véd ešte ma cely život, kedy sa bude potom napchavat jedlami, ktoré si samé zvolí.

sapetka
28. feb 2021

@shallimar tam su vsetky chore sektarky🙈

hundroska
28. feb 2021

U nás bola jedna súkromná škôlka, ktorá varila podľa nich, jedálny lístok zostavila autorka projektu. Neskutočné drahé stravné v už tak drahej škôlke. Deti to vôbec nechci jesť. A to tam mali deti myslím od 1 roka. Po čase museli zrušiť toto stravovanie a prejsť na pôvodného dodávateľa stravy. Ja som sa síce inšpirovala, ale takisto mi vadila atmosféra v skupine. Pripadali mi ako sekta a bežná bola útočná komunikácia. Tak som odišla z tej skupiny.

majka1921
28. feb 2021

Ako inspiracia a motivacia - za mna ano. Ale ak sa toho chce niekto striktne drzat, myslim ze celkovo musi rodina preferovat takyto ultra zdravy styl (ziadne mlieko, cukor, atd) inak mamicka scvokne 🙂 tiez mi pridu niektore reakcie v tej skupine prehnane - ale skor od premotivovanych mamiciek, nez od autoriek. U tych to treba brat tak, ze je to ich koncept/znacka tak sa toho budu drzat.

canis_lupus
28. feb 2021

Ja sa tiež pridávam, inšpirujem sa, ale vadí mi štýl, akým sa správajú a vedú tie skupiny. Ak požiadaš o radu, odkážu ťa na platený webinár. Ak pridáš recept, zaručene budeš za niečo zdrbaná 😆 Keď je už dieťa naučené na "klasické" jedlo, tak ich recepty pochybujem, že bude chcieť. O mne ľudia hovoria, že som biomatka - mám 2r a neje žiadne sladkosti z obchodu, Pribináčika, tavené syry, puding robím z rastlinného mlieka, mäso len kvalitné z domáceho chovu... ale ČJZD je už aj na mňa moc. Nechcem, aby syn jedol niečo iné ako ja, takže mu normálne dám aj domáci koláč s trstinovým cukrom a nejdem sa z toho zblázniť. Alebo mu dám do kaše ovocie, čo je podľa ČJZD zločin 😂 Zase na druhej strane, keby som mala možnosť dať dieťa do škôlky, kde majú jedlo podľa ČJZD, určite by som si radšej priplatila za to, ako keby mal jesť klasické škôlkárske jedlá.

evaachesa
28. feb 2021

@shallimar hah s tou šupkou má to celkom pobavilo 😂 a nebolo to preto že ju dala úplne malému dieťaťu? Lebo vo webinári stravovanie po roku sa niekto pýtal či treba stále šúpať ovocie ako jablká a prednášajúca až zhúkla že niee veď ročné už má papať aj šupku kde je najviac vitamínov 🤔 takže ako s tými pesticídmi? 😅

Strana
z2