icon

Ukončený 3 mesiac a príkrmy

milka1978
18. jan 2013

Ahojte maminky. Viem, že je tu strašne veľ takýchto tém, no v žiadnej mi neodpovedajú alebo sa týka staršých detí. Čítala som veľa článkov a diskusií, kedy môžu bábätká začať s príkrmami. jednom článku na nete som sa dočtala, že dieťatko s ukončeným 3 mesiacom môže už spapkať piškótku namočenú v čajíku alebo zeleninku uvarenú v čistej vode a rozmixovanú na kašu. V článku sa ďalej uvádza, že to môžu len jeden krát do dňa namiesto jedného kojenia. Čo si o tom myslíte? Kedy ste začali dávať okrem mliečka bábu aj niečo iné? Ďakujem za všetky názory.

Strana
z2
katkaseiner
18. jan 2013

@milka 1978 hlavne sa riad srdieckom a tym co sa malemu paci.... to je asi to naj. Ved vidis, my sme spavali na brusku a teraz sa odporuca na chrbte, lepok od roka a teraz takmer co najskor... ani lekari si nie su uplne isti. Isteze nedavas ani ty ani ja babo do sedacky na pol dna... to je jasne. Ja este fakt neviem ako odidem od malej ked je kojena, ale zial z lasky sa zit neda a tak to bude musiet byt. Zato som zacala tak skor s prikrmami a samozrejme aj preto, ze nam takmer jedlo vypapala z ust. :D Sledovala nas pri jedeni, a viem, ze babo sa este nevie oblyzovat, ale ako keby sa fakt oblyzovala :D

milka1978
autor
18. jan 2013

@katkaseiner to plne súhlasím, že z lásky nevyžiješ ... bohužiaľ krutá slovenská realita .... a presne to isté robí aj môj syn ... keď jem tak si a pzriem sa na drobca ako sa na mňa pozerá tými veľkými modrými očkami ako jem , že mi je ľúto, že mu nemôžem dať ochutnať ... a ešte aj tak otvára pusinku a robí z jazýčkom to čo ja keď jem, že je to až srandovné ... už by som mu aj niečo dala ochutnať ale neide to .... preto uvidím kedy začneme s príkrami ... čo sa pamätám tak prvému synovy som dala ochutnať chlieb a rožok do 5-teho mesiaca lebo aj lekárka mi poradila že sa zstí či nemá náhodou celiakiu či ako sa to píše ... a chvalabohu nemá .. potom nám odporúčila aby sme mu dávali papať chrumky Hamky a tie zbožňoval a papá ich dodnes ... a zeleninové polievočky miluje dodnes a pritom zeleninku jedol už v 4 mesiacoch aktívne 😀 čím myslím, že nebol den aby nemal zeleninku alebo aspoň výživku .... pritom starší syn mal pôrodné miery menšie ako tento mladší a aj váhovo v jednotlivých mesiacoh je tento mladší syn silnejší ako starší ... takže si myslím, že by nemal byť problém s jedením a príkrmami ... neviem či je to nejaká brzda v príkrmoch ale sme na UM proti rrefluxu .... a ked tak rozmýšľam tak takáto hustejšia strava mu len prospeje, keďže normálne UM nemôže musí byť zhustené aby v ňom ostalo .... takže tie príkrmy by mu mali len prospieť nie?

emmka9
18. jan 2013

.

evka4
18. jan 2013

@milka1978 deti na UM by sa mali zacat prikrmovat NAJSKOR po ukonceni 4.mesiaca. Zacat cistou zeleninou, ziadna sol ani maslo, pripadne piskoty, ako som sa tu docitala... ja by som skor urcite nezacinala, naco zbytocne zatazovat zaludok tak maleho babatka. Radsej pockaj o jeden mesiac dlhsie, mlieko 3-mesacnemu babatku urcite staci.

market26
18. jan 2013

@milka1978 ahojík já jsme začala úpo 4 ukončeném měsící, tak to chtěla i doktroka a tak se to všude píše

domak2
18. jan 2013

@milka1978 Ja fakt neviem ale existuje asi milion stranok ako zacat spravne s prikrmami, preco , naco , kedy, kolko....
http://najmama.aktuality.sk/clanok/224548/ked-u... toto je len napriklad. Ked viem ze to moze sposobit zdravotne tazkosti tak to nerobim nie? Tak ako som v tehotenstve nefajcila a nepila aby som znizila riziko roznych ochoreni, tak nebudem do 3 mesacneho dojcata pchat jedlo na ktore nie je ani trochu pripravene. Dieta sa ma zacat prikrmovat, ked vie samo sediet, zacina sa zaujimat o jedlo, dokaze to co chyti vlozit do ust a prehltat aj ine veci ako mlieko. Svetova zdravotnicka organizacia absolutne neodporuca davat detom cokolvek ine okrem mlieka prvych 17 tyzdnov zivota, lebo prisli na to ze to sposobuje radu ochoreni, ktore sa vlecu aj v dospelosti , tak preco to riskovat?

abbey1
18. jan 2013

Hlavne baby používajte aj rozum a neverte všetkému, čo výrobca napíše na balenie. Veď aj existujú "detské paštéty" a naozaj deti potrebujú jesť paštéty. Výrobca napíšee čkokoľvek mu zákon umožňuje a čo mu zvýši predaj. Myslíte, že jemu ide o zdravie dieťatka?
Začať pomaličky zeleninou, pridávať mäsko, ovocie. Na keksíky a piškótky majú času dosť. Ešte sa napapajú. Že niečo dáva suseda, nemusím aj ja. Nie je kam sa ponáhľať. Nič im neutečie, ba naopak ak budeme rozumné, deti sa vyhnú neskôr alergológom, diabetológom a podobne.
Len neviem, či tisíc tém tu na Mk niečo aj pomôže. Aj tak si každá začne ako chce. Väčšina tu len hľadá odobrenie toho, čo plánuje robiť. ☹ A nie dobré rady. ☹

careamell
18. jan 2013

jaj, kde sa toľko ponáhľať s tými príkrmami? Začni normálne od 4. mesiaca, ak nekojíš. Sa divím, že niektoré deti nejdú z pôrodnice s rožkom v puse. 🙂
@betuska22 by som povedala, že ti to iste poradila tvoja mama alebo babička, kojila si? a s čím si začínala?

betuska22
19. jan 2013

@careamell mne nemusi nikto radit robim to co uznam za vhodne ako nechapem co riesis.

careamell
19. jan 2013

Nie, nemala som reagovať na tvoj príspevok, len ma nejak vždy vedia vytočiť takéto extrémy, keď už si myslím, že každá vie odkedy sa majú deti prikrmovať. Takéto ,,experimentovanie" s deťmi, čo sa týka stravy detí, či jej jedna- dve lyžičky uškodia alebo nie. Ako načo... 😖
@betuska22

lucinka58883
2. feb 2013

Moja malá mala 31.januára 3 mesiace a keď sme boli teraz na poradni tak nám doktorka povedala že o nejaký týždeň dva už môžeme začať papať zemiačik a mrkvu a to malú dojčím a pekne priberá. Vraj sa to teraz zase nejako menilo či čo

josenka
2. feb 2013

@lucinka58883 Dojčené dieťa sa má prikrmovať od ukončeného 6. mesiaca. Viac na mamila.sk.

lucinka58883
2. feb 2013

@josenka áno ja viem , teda tiež som si to tak myslím a ani malej ešte nejdem nič dávať ale , teraz som čítala aj na českom koníkovi, že tam to nejaká doktorka písala že teraz sa už aj na škole učí že dokrmovať od 4 mesiaca, že je to nejaká nová štúdia či čo kvoli nejakému imunologickému oknu či čo

lucilucik
4. feb 2013

@milka1978 ja som ju zacala prikrmovat uz od ukonceneho 3 mesiaca rozmixovanou mrkvou a v pohode lebo po UM mi je uz hladna :D

cawes
4. feb 2013

nechcem kritizovat ale varit v stipke soli este len 3 mesacnemu tak to uz mi rozum stoji. Moj maly bol tiez od narodenia väcsi, tiez sme na UM ale ziadny dr. mi nikdy nepovedal zacni v 3 mesiaci. Boli sme v KE u detskeho gastroendokrynologa a az tam po dokladnom skontrolovani nam povedala dr ze mozme zacat prikrmovat a to mal maly skoro 5 mesiacov. Zacali sme mrkvou 3dni potom brokolica tiez tri dni, karfiol 3dni, cuketa 3 dni potom som zacala miesat mrkva a brokolica takto natom bol zase 3 dni spravila som vsetky kombinacie a potom som az pridala zemiak. Ked som pridala zemiak vynechali sme obedne mliecko. Potom asi tyzden este na zelenine a zacali sme ovocim. Tiez domace rozmixovane. Teraz papa uz aj mäsko, aj avokado, aj ryzu, cestovinka bola len asi 3x (bezlepkova, bezvajicka) od zajtra zaciname lepkom

burina4
5. feb 2013

@milka1978 ja svoje dieťa prikrmujemod 3 mesiaca dávam mu uvarenú mrkvu, nadrhnuté jablčko, uvarený zemiak rozmixujem vo vode uvarenej a postupne aj kašičky od 4 mesiaca,už som aj dala polievku kuraciu bez soli a všetko rozmixovala aje spokojný 🙂 🙂 🙂

ivulik21
11. feb 2013

@junovka Blbost. My sme takto boli prikrmovaný a sme tu a žiadne alergie ani nič podobné nam nie je. Toto je môj názor..

junovka
12. feb 2013

@ivulik21 kedysi bola ina strava ako je dnes...dnes mas vo vsetkom samu chemiu.

gumidekmomo
17. feb 2013

mne tiez vravela doktorka ze uz pomaly mozem zacat s prikrmom ,ze ma vahu jak polrocny a to povedala este v januari ja som povedala ze pokial mu bude stacit moje mliecko tak to nebudem este riesit este aspon mesiac ma cas 😉

svetlusska
17. feb 2013

@milka1978 ahoj ja by som zacala az od 4 mesiaca....podla mna je to este trocha skoro.ale ako pises trocha vyssie spytaj sa najprv lekarky co ti na to povie....🙂

amouramour
17. feb 2013

my sme zacali od ukonceneho 4.mesiaca, skor by som nezacinala

aadulik2110
17. feb 2013

@milka1978
@gumidekmomo ahoj, malý má cez 8 mesiacov.... síce ešte kojím, ale s príkrmami sme začali keď mal 6,5 mesiaca. A neľutujem, že by som začala skôr. Pekne na prvý krát spapal 10 lyžičiek mrkvičky a postupne ostatnú zeleninku, mäsko, ovocie a ostatné papiny, čo už môže papať. Bol veľký už od narodenia, aj som chcela skôr začať - doktor mi odporučil počkať aspoň do ukončeného 5 mesiaca. Nakoniec sme dokončovali dom, sťahovali sa a tak sme začali až takto neskoro....

gumidekmomo
17. feb 2013

no ved uvidime co nam povie doktrorka za mesiac a hlavne ci malemu bude samotne mliecko este stacit ,potom sa rozhodnem ci dat uz pomalicky nejaku zeleninku alebo bude mame este vysavat zivot :DDD

Strana
z2