Strom, ktorý bude rásť spolu s dieťaťom
Ahojte narodila sa mi dcera a rad by som zasadil nejaky strom ktory by rastol snou(tzv birth tree) zahradu mam asi strednu ale nemam moznost dostredu vysadit len tak strom.
Vedel by mi niekto nieco odporucit co nerastie extremne rychlo?
Dakujem
Ceresna ktoru budes strihat a mozte spolu oberat
Ambrovnik. Máme ho druhý rok, rastie pomalšie ako platan a na jeseň bude krásny. Alebo tulipánovnik, ale ten bude veľký, ak ho nebudeš korigovat
Pajasen
Najkrajší strom je jabloň. Po ňom čerešňa.
My mame pre dcerky stlpovite mini jablone. Ta 9 rocna (jablon) ma teraz asi 120 cm. A kedze je stlpovita tak neide do sirky
My mame aj buk, nejaky ozdobny a rastie mi s detmi, teraz ma nadhernu korunu, ale vyskovo sme asi na 5-tich metroch, ma uz 15 rokov a rastie teda vcelku pomaly, zacinali sme na 2 metroch s mini korunkou, robi naviac nadherne sukromie, v lete trosku tien, ale nie natolko, aby pod nim nekvitlo
z okrasnych napr. jarabina je mensieho vzrastu. z ovocnych ringlota alebo dula.
Naša Tuja , zasdena pri prvej dcere , ma uz 25 rokov , mala asi 20cm, teraz ma cca 6 m., možno viac ...
Z ovocných je v podstate jedno, tam záleží skôr od výberu podpníka, napríklad ak chceš jabloň, ber podpnik M9, hruška podpnik dula (nie hruška planá), čerešňa podpnik gizela....od podpnika veľmi záleží, ako rýchlo strom bude rásť a aký bude veľký. Potom aj od rezu. Len pozor, zase tie menšie podpniky bývajú náročnejšie na pôdu, aby bola kvalitná humusová. Vyššie planky rastú divokejšie, rýchlejšie, ale zas bývajú menej náročné na pôdu.
A určite nekupuj tie stlpovite stromy,.to je celé len reklama, vyzerá to hrozne, a nikdy to nebude ako na obrázku, je to taký pahýľ.
Ginko biloba je krásny, rastie pomaly a neni tuctový, nemá ho hocikto
Ginko biloba je krásny, rastie pomaly a neni tuctový, nemá ho hocikto
@kukulienka999 presne tento som chcela poradit aj ja 🙂
Aj breza je krásny strom, sú aj zakrpatené, popozeraj
Aj breza je krásny strom, sú aj zakrpatené, popozeraj
@kukulienka999 len je to silný alergén 🙈ale sú krásne, máme ich 4
@fifenkoo mladšej dcére som zasadila čerešňu - normálnu ovocnú. Dá sa vybrať podpník podľa toho, aký veľký strom sa ti zmestí do záhrady. Na podpníku Gizela bude strom o cca 2/3 menší ako na podpníku čerešne vtáčej. Okolo polky októbra začína predaj volnokorenných stromov v záhradníctvach.
Mladší syn má v predzáhradke okrasnú jabloň - okrasné jablone sú tiež menšie stromy, podľa kultivaru majú rôzny tvar koruny, farbu kvetov aj farbu a trvanlivosť malých jabĺčok.
Veľmi pekný z tých menších stromov je aj mandla.
Z ovocných je v podstate jedno, tam záleží skôr od výberu podpníka, napríklad ak chceš jabloň, ber podpnik M9, hruška podpnik dula (nie hruška planá), čerešňa podpnik gizela....od podpnika veľmi záleží, ako rýchlo strom bude rásť a aký bude veľký. Potom aj od rezu. Len pozor, zase tie menšie podpniky bývajú náročnejšie na pôdu, aby bola kvalitná humusová. Vyššie planky rastú divokejšie, rýchlejšie, ale zas bývajú menej náročné na pôdu.
@anonym_b14b67 pri podpníku m9 musí človek počítať s tým, že strom musí mať celý (nie moc dlhý) život oporu, lebo tie korene sú veľmi slabé. To je za mňa velká nevýhoda.
Lipa
@anonym_b14b67 pri podpníku m9 musí človek počítať s tým, že strom musí mať celý (nie moc dlhý) život oporu, lebo tie korene sú veľmi slabé. To je za mňa velká nevýhoda.
@scila to je pravda, ale jabloň má veľa podnikov na výber, m9 je ten najslabšie rastúci, moze byť aj m26, nech pán popozerá. Aj tá čerešňa gizela samoopeliva môže byť dobrá voľba.
Lipa
@marca12 Moja, on hľadá malý strom do malej záhrady, lipa je obrovský stromisko.....
@kukulienka999 ginko biloba radšej nie, pretože plody pri dozrievaní veľmi smrdia, fakt nepríjemne.
@fifenkoo my sme nasadili morusu ale maly mal 5 rokov, vybral si ju sam. Ze on chce svoj strom. Pacili sa mu tie prehnute konáre dole. Dokonca prezila aj presadenie, ked sme sa sťahovali do noveho domu. Lebo Ved jeho strom tam nemozeme nechat.
Dakujem krasne za vsetky odpovede 🙂
@fifenkoo my sme nasadili morusu ale maly mal 5 rokov, vybral si ju sam. Ze on chce svoj strom. Pacili sa mu tie prehnute konáre dole. Dokonca prezila aj presadenie, ked sme sa sťahovali do noveho domu. Lebo Ved jeho strom tam nemozeme nechat.
@betulinka1 vidis, previsla morusa je super strom pre deti. mozu si pod nou spravit bunker.
Aj mne takto posadili strom, ked som sa narodila. Ja najmä odporucam nenároční drevinu odolnú škodcom, ktorá určite prezije, aby dieťa nebolo smutne, ak by sa s ním niečo stalo. Podľa mna úplne super myslienka a ešte kúpili aj alkohol s vyrobou v danom roku, ktorý sa mal otvorit na den mojej 18tky, ako 17rocna som naštvala strašne otca, tak ho od jedu otvoril, lebo iný alkohol doma nebol, takze sa mojej 18tky nedožil, ale tak aspoň je z toho vtipna historka
A na magnoliu mate aky nazor ?

Bonsaj