Rastie, či nerastie plod?

waspera
22. júl 2013

caute...tak bola som na sone nakolko som mala to spinenie a ustupili mi priznaky, ledva sa jej chcelo prezriet ma, nakoniec sa premohla....srdce bije, ale nejak ohrnala nos nad rastom plodu, somrala, ze jak meria tak meria srdce bije.... pytam sa-nerastie? uplne odvrkla, neodpovedala na otazku, len povedala, ze srdce bije. som stratila chut sa nieco pytat... asi vymenim gynekologicku...nemate s tym niekto skusenost, pred styrmi dnami som bola na pohotovsti so slabsim krvacanim a tam od posled navstevy gynekologa bol rozdiel vo velkosti plodu, cize rastol...ale teraz asi od toho stvrtka nenarastol... ani neviem co znamenali jej reakcie na ten rast, alebo nerast plodu...moze sa stat, ze nerastie par dni, alebo?... dakujem...

kazunomiya
22. júl 2013

@waspera skusenosti nemam ale tiez by som po takomto pristupe lekarky zvazila vymenit ju za niekoho kto komunikuje s pacientom profesionalnejsie a nevyvolava v tebe zbytocne pochybnosti a strach.
ja som lekarku vymenila hned ked som zistila, ze som tehotna, lebo som si hned pomyslela ako sa zatvari. a mala som pravdu, podla jej reakcie ked som prisla po kartu, to bol dobry napad.

martinami74
22. júl 2013

netráp sa a kľudne vymeň lekárku za lepšiu. V tehotenstve máš byť v kľude a lekárka ti má pomôcť pri odpovediach na otázky a nie stresovať ťa.
Si v 8 tt, a plod tak rýchlo nerastie. Podľa mňa je dobre, že mu bije srdiečko. Rásť bude neskor a rýchlejšie. 😉
Ja som tiež bola v nemocnici s krvácaním a može sa stať hocičo, ale lekár potvrdil, že srdiečko bije a tak som sa ukludnila.
Takže šup rýchlo si nájsť dobrú príjemnú novú lekárku. 😉

waspera
autor
22. júl 2013

nebavi sa so mnou od prvej navstevy poriadne.... je mi to neprijemne ako sa tvari, neochotne a stroho podava info, ma prejde vsetka chut sa pytat na nieco, este ja si pripadam ako hlupa, ze sa pytam... minule sa mi venovala ako tak, ponahlala si pozriet suknu vo vypredaji a dnes tam sachovala s jedalnym listkom, ze co a kde sa naje a ja tam jak primitiv cakam v jej ambulancii a bojim sa 🙄

grundia
22. júl 2013

Ja by som hneď vzala papiere a sla k inemu gynekologovy.
Ale aby som bola kludna ci rastie alebo nie,zasla by som na pohotovost.Tam ta aspoň skontroluju,opytas sa ci ma mat mimi taku velkost alebo aspoň približnu.

kykymora
22. júl 2013

Urcite by som vymenila lekara. Ja som poslednych 6 tyzdnov mala tiez problem. Medzi 36 - 38 tyzdnom som nic nepribrala, vtedy ma diet rychlo priberat, tak som poprosila dr. ze by malu premerala, odvtedy som bola pravidelne sledovana. Ale dr. ku ktoremu som chodila na sona 2x do tyzdna robil iba prietoky a ctg, ci je placenta a dieta ok. Povedal mi, ze merania sa maju robit s dvojtyzdnovym odstupom, lebo inak mozu byt skreslene. Porodnu vahu predpokladali 2700 g (aj to som bola rada, lebo predtym bola 2400 g). Nakoniec sa mala narodila 3 dni od posledneho merania s vahou 3330 g. Ale ak mas takeho neochotneho lekara, urcite si najdi ineho, ked uz na zaciatku tehu je neochotny.

waspera
autor
22. júl 2013

ale tak neviem, ona sa tak divne tvarila, ze akoby nenarastol za styri dni, ale uz mi neodpovedala ked som sa opytala ci nerastie...mohla aspon vysvetlit, ze preco asi nerastie, alebo aspon co si ona subjekt.mysli...nieco...ale nic... vsak ok, ked srdiecko bije, ale evidentne tam bol problem nejaky s rastom plodu za posledne dni aj to som vydedukovala z jej somrania a ked som sa opytala zvysila podrazdene hlas ze vsak srdce bije... teraz ako trubica rozmyslam, ja total laik, ze co moze znamenat ked je akcia, ale nenarastol plod, ci je to ok ked odstup je len 4dni no proste keby daco povedala, ale nic...vsak cista demencia.

katarinava
22. júl 2013

@waspera ahoj, myslím že odstup 4 dni je naozaj malý aby bolo vydieť nejaký výraznejší rast, záleží aj na kvalite sona, je možné že u nej to nezaznamenalo, aj keď bábo narástlo. my sme tiež krvácali v cca 8 týždni a hneď som dostala lieky na podporu udržania tehotenstva ( aj so skonštatovavaní, že pre istotu)
myslím, že problém je skôr v prístupe lekárky, si len na začiatku tehotenstva a to len uvidíš, koľko ďalších otázok budeš mať, a ak ti neodpovie lekár, tak kto potom. ak máš možnosť, tiež by som rozmýšľala o novom lekárovi. najskôr si nájdi nového, uisti sa že ťa zoberie a potom si k nej skoč pre kartu.

kazunomiya
22. júl 2013

@waspera vies po tom co popisujes, si myslim, ze nemas nad cim vahat. pohladaj si ineho lekara. si predstav ze tento pristup by si mala znasat este po cely zvysok tehotenstva.
je mozne, ze sa nic nedeje a len ta zbytocne vystrasila.

maminuska
22. júl 2013

@waspera ak ta môžem ukludnit tak mne povedali na ultrazvuku v 11 týždni pri dcére , že nevidí jednu nohu a aj mi dal debil do ruky ušte fotku z ultrazvuku , kde tá noha fakt nebola vidiet.
Celu noc som prerevala a ráno pálila k svojmu gynekologovi , ktorý nemal vtedy ultrazvuk a rozrevala som sa mu tam v ambulanciii . Bol neskutočne zlatý a povedlami že to na čom mi robili ultrazvuk je z roku pána a pošle ma na podrobný ultrazvuk do Heliosu.
Tam mi robil ultrazvuk Mudr.Krajčovič, a div sa svete noha nám dorástla 😀 .

kiki68
22. júl 2013

Vymenit lekarku, mojej znamej malo rastol plod,ale srdiecko bilo,tiez slabo krvacala, potom lezala tyzden v nemocnic,davali jej aj nejake vitaminy,no kadeco aby sa to male nejak nastartovalo dobre a teraz ma za mesiac termin,takze to nastastie vypiplali 🙂 Ale mala potom lekara vybaveneho po znamosti,co sa tomu zacal venovat, on prave robi v nemocnici na oddeleni a dobre to dopadne. Hlavne lekar je aj na to,aby tu buducu maminu ukludnil a nie sa tvaril iba kyslo...

waspera
autor
22. júl 2013

a neviete z akych pricin moze plod pomaly rast, resp je mozne, ze nerastie par dni, ale srdce bije, nerozumiem vobec..

waspera
autor
22. júl 2013

@kykymora hej, toto vravela, ale zas sama pre seba, nie mne 🙂 uz mi je to smiesne...

gabikkas
22. júl 2013

ahoj @waspera, vies co, ja som zhrozena co sa tu deje na tomto svete...kamoska bola u troch lekarov (2x (jej lekar a pohotovost) v MT, v RK (pohotovost)), pretoze zacala krvacat a vsetci jej povedali, ze ma ist na kyretaz, ze plod nezije...revala, bola z toho velmi nestastna, ale kedze islo uz o jej druhe teho, pri ktorom by mohla prist o dieta, tak este pred nastupenim kyretaze sa chcela dohodnut s doktorom Wallenfelsom, ktory riesi tehotenstva po opakovanych potratoch, pretoze samozrejme chcela sa pokusit o dalsie babo...zavolala mu a on jej povedal, nech okamzite pride k nej, ze to chce vidiet, aby mal obraz o tom, co sa tam deje..ze on na nu pocka v ambulancii...no a cuduj sa svete, dieta zilo, srdiecko bilo a teraz je uz v 20tt. Mala malo progesteronu, urobil jej testy, nasadil lieky a krvacanie preslo...takze nie na kyretaz ju posielali, ale na potrat!!!!....taki su nasi odbornici :(
Takze ak sa ti doktorka nezda, odporucila by som ti ju zmenit a to co najskor!!! A este z vlastnej skusenosti po rizikovom tehu ti poviem, ze cim menej vysetruju odspodu, tym lepsie...ono ma vyznam merat velkost plodu minimalne po tych 4t na zacaitku teho, pretoze take male babtko sa ani neda dobre zmerat, hlavne ked sa vrti o sto sest....ja si myslim, ze momentalne netreba riesit velkost plodu, ale zmenu lekara....

waspera
autor
22. júl 2013
kazunomiya
22. júl 2013

@gabikkas tohto sa obavam ze sa deje dost casto, ze lekari poslu na kyretaz zenu ktorej dieta v skutocnosti zije. som z toho zhrozena.. uz som tu na fore o takych pripadoch pocula. keby sa mi to stalo, bola by som s kyretazou velmi opatrna.
nastastie myslim ze moj lekar je dost dobry, hoci, este ziadna komplikacia sa nastastie nevyskytla. ale pri nom si myslim ze by sa mi to nestalo.
tiez mi niekolko znamych povedalo hned na zaciatku tehotenstva ze ak mam blby pocit zo svojej lekarky, tak nech si hned najdem niekoho ineho. som rada, ze som to urobila.

beat
22. júl 2013

@kazunomiya Tak toto sa mi presne stalo. Podľa MS to bol 6tt a lekár nevidel po 2. UZV plod, tak sucho skonštatoval, že tam nie je akcia a mám ísť na čistenie. Ja som sa nedala a chcela som týždeň počkať. Po týždni zrazu doslova na nás vyskočil plod a reakcia lekára? Asi došlo k oplodneniu neskôr... Ale keby že poslúchnem ako ovca, tak by som dobrovoľne mala za sebou už potrat!!! Takže po týždni ma posunul znova späť na 6+6 tt a teraz mám termín namiesto 14.2. až 22.2.2014. A tiež si šomral, že je menšie ako čakal, tak preto sme ho nevideli.

huncut
22. júl 2013

@waspera aj podľa mňa je výmena lekára v tomto prípade vhodná, ved lekár je tam nato,aby informoval pacienta o všetkom a nie nato, aby len odpovedal na otázky :( ja som tiež pred pár rokmi mala takého lekára, ktorý povedal len dobrý deň a po vyšetrení dovidenia, keby som sa nepýtala nič neviem 😒 úplne zlý prístup... a ako píšu baby klavne kľud, nestresuj lebo bábu to nerobí dobre, pokiaľ srdiečko bije je všetko v poriadku

huncut
22. júl 2013

@beat no nie každé dieťatko v brušku rastie podľa nejakej tabuľky 😒 len gynekologovia všetko hodnotia tak tabuľkovo, neberú odhad nato, že každá žena je iná...dobre si urobila že si nešla na potrat

andy09
22. júl 2013

@waspera vôbec sa nestresuj rastom a cm zo začiatku bábätko rýchlo nerastie, dôležité je že bije srdiečko. Mne aj pri dcerke stále tvrdili že je maličká a má maličkú hlavičku, celé tehotenstvo som sa stresovala a nakoniec všetko bolo v poriadku. A teraz moja dr. vraví že je všetko OK akonáhle idem do nemocnice na tie predpísané soná v 10,20 tt tak mi povedal že je menšie ako má byť, bola som na 4D v HC tam mi dr. povedal že je v norme a na čo ma zbytočne stresujú takými rečami. Ak má Tvoja dr. takýto prístup, tak ju rýchlo zmeň, lebo sa budeš celé tehotenstvo zbytočne stresovať. Prajem Ti veľa štastia.

waspera
autor
22. júl 2013

@andy09 dakujem

waspera
autor
22. júl 2013

@katarinava dakujem ti, pomohla mi tvoja odpoved asi najviac...samozrejme vsetkym dakujem za ochotu a rady...

waspera
autor
22. júl 2013

to je sila...kokos...aj tato moja je taka, sucha, stroha, svojim chovanim vytvara vo mne pocit blbca, zaobera sa suknami vo vypredaji a obednym menu ked ja som tam, stale kontroluje ci ma este vela pacientok, aby si mohla odskocit niekam, potom ja sa citim este blbo, ze ju zdrzujem...mne uz to je smiesne...napr. co som bola na tej pohotovosti, tak tam bol ku mne privolany gynekolog, ktoreho odvolali priamo z oddelenia kde mal plno zien a asi vela prace, bolo vidiet ze je v casovom strese, napriek tomu to super zvladol, so zaujmom, informacie mi dal k veci co mam co nemam, dal lieky, prizvukoval co mozem a na co si dat pozor a vsetko sup sup a profesionalne a s citom... ta gynekologicka tam nema ziadne oddelenie, este je kysla ked vidi, ze v cakarni sme viac nez tri, ma dost casu na nas a kasle na to, musi ist pre suknu, potom zas do restiky... 🙂 fakt sila...vymenim jasne, vsak kto to ma znasat...dakujem vam...

mrkva1707
18. feb 2018

Ahojte baby vedela by mi niektora zvas pomoct,poradit??som 9tyzni tehotenstva vo stvrtok som bola na klasickej poradni pani dr mi povedala ze to nevizera dobre ze ako keby sa plod prestal vyvijat zobrala mi krv a z krvi vislo ze som tak ptiblizne 5 az 7 tt v stredu mam ist na dalsi odber strasne sa bojim nemala nahodou niektora zvas podobni problem??

pietrula
5. dec 2022

@waspera Ahoj, ako si vlastne dopadla?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre