icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ucitelka70
25. apr 2012

OT -v sobotu budeme mať šteniatko huskyho - chlapček, tak navrhnite mená, díky

crawler
25. apr 2012

DOTAZ k OL 😀

tak jsem zkusmo navlíkla nitě - každou jinou, takže to šlo bez problému. Mám ale dotaz - když třeba šijete tričko - jak děláte dolní lem a rukávy? Když koukám na kupovaný, tak mi přijde, že je to jen podehnutý a jedním vrzem ušité - zespodu OL a zvrchu dvoujehla...co to? copak je nějaký OL steh takový, že zvrchu má jen 2 rovné linie???

sufik1
25. apr 2012

já teda mám střihové papíry. právě kvůli šířce, nesnáším něco dělat na části a slepovat. A na dospělácké věci je to teda nutnost. Navíc mám pečící papír nějaký do žluta a to fakt ani nic neobkreslím. Se střihovým problém nemám, ale se moc netrhá, jen to chce uchovávat dobře - mám šanon a v něm takové průhledné košilky - na každý střih jedna. A na něco, co šiju často, si dělám střihy z papundeklové krabice. Osvědčilo se mi to třeba u plín. A nebo překreslím na normální papíry A4 a slepím, takové ty staré potištěné, co jsou už k ničemu. Ale neřeší to problém, když překreslujete z archu.
A už nestříhám nic. Střih překreslím a vyříznu kolečkem. NA látku jen přiložím a taky rovnou řežu. Řezací kolečko a podložka jsou super.

Ale ta folie - já jeden čas používala průhledné pevné igelity, na to lihovku. Taky to není špatné

sufik1
25. apr 2012

@crawler to je coverlock 😝 ošulíš to jak píšeš - overlock a přes to dvojjehla. Někomu se vede líp, někomu míň (třeba mně).

zdeann
25. apr 2012

Tak čtu,kolik z vás řeže a nestříhá, přitom mám doma i podložku a kolečko...ale kolečko mám 45mm to je asi spíš na rovné řezy...? Jak velké kolečko používáte třeba na vyřezávání plenek, dětských kalhot apod.? Asi budu muset objednat při příštím rodičáku, úspora času by se hodila...nebo má někdo tip, jak natáhnout den na 50 hodin? 🙂

boudova
25. apr 2012

@crawler jj, používám OL pro začištění, zahnu a přejedu dvojjehlou. ale asi mi to moc utahuje....nevím, jak přesně tu dvojjehnu nastavit.

sinala
25. apr 2012

@ucitelka70 to zkusím, neumím si to představit 🙂

animal
25. apr 2012

FM : no koukla jsem na vzorec u @caramilla a vzorec OK tak nevím, kde je chyba????

crawler
25. apr 2012

@sufik1 tak konečně chápu, co je přesně ten COL 😀 tady ho skoro nikdo nemá a Car z něj taky moc nadšená nebyla, takže vy to teda šijete tak, že obroubíte na OL spodek, pak podehnete, našpendlíte a vezmete dvoujehlou a je to? 😎

crawler
25. apr 2012

@boudova jako, že se Ti to pak vlní?

sinala
25. apr 2012

@zdeann mám kolečko 45 mm a používám na plenky i dětské kalhoty a jde to. Hodilo by se i 28 mm, ale v eshopu zrovna neměli, tak jsem si objednala 18 mm a měla jsem strach, že ho nevyužiju a pokud mi nejde něco vykroužit velkým, vezmu malé. 😀

veronik77
25. apr 2012

@animal díky moc! a kdy je prosím uzávěra?

animal
25. apr 2012

@veronik77 jejda to já nevím, to si řídí Terka a myslím, že už jen pár dní

boudova
25. apr 2012

@crawler je to moc utažený mi příde, jako kdyby to ta spodní nit tahala moc, něco musím povolit asi 🙂 vlní bych ani neřekla.

ngvadi
25. apr 2012

@crawler, já mám taky COL, nadšená z něj docela jsem 🙂 ale dá se to i s tím OL a dvojjehlou...

boudova
25. apr 2012

@crawler zásadně nešpendlím 😀 😀 😀 😀 to mě vůbec nebaví...ale asi začnu 😉

michamicha
25. apr 2012

@boudova já když šiju dvoujehlou, tak si napětí horní nitě úplně povolim

boudova
25. apr 2012

@ngvadi a jak to vlastně funguje ten COL? je tam nějakej nůž? nebo to musíš mít pořádně ustřižený? já to pořád studuju na profi tričkách a nemůžu na to přijít 🙂 to to maj tak perfektně střižený?

animal
25. apr 2012

@boudova COL je bez nože 😀

terezita
25. apr 2012

@veronik77 v patek vecer. pak z vas vytahnu zalohu a pristi tyden objednavam

boudova
25. apr 2012

@animal to mi neříkej, vždyť to maj tak krásně začištěný 😀

boudova
25. apr 2012

Tady jsem pochopila rozdíl mezi OL a COL 😉

boudova
25. apr 2012

@michamicha zjistím, kde se u mě upravuje napětí horní nitě a zkusím povolit při příštím a úplně myslíš jako co to de nejvíc?

crawler
25. apr 2012

@boudova já to právě taky nechápu 😅 😒 mno nic, radši to ani nechci pochopit, protože ho nepotřebuju a nikdy potřebovat nebudu 😀 ☹ tož to dneska zkusím ol a dvoujehla na rovnostehu...Jinak já teda kdybych nešpendlila, tak to mám všechno šišatý, křivý...nemám to vůbec v oku, takže všechno našpendlím, z dálky kontroluju jestli je to symetrický a ppak teprve šiju a i tak mám někdy něco křivě 😝

crawler
25. apr 2012

@boudova no tak stejně nechápu, když nemá col nůž, tak jak to může být oříznutý? 😅
@animal tak co? nastříháno? 😉 kdy myslíš tak budeš expedovat?

boudova
25. apr 2012

@crawler já to mám taky šišatý ( a víc než ty určitě ), ale mě to špendlení prostě nebaví, zdržuje mě to od hlavní činnosti.....já chci šít, šít, šít 🙂 ale zas je škoda, když to pak nevypadá dobře a teď s OL to může vypadat fakt profi, takže budu špendlit, žehlit a pak teprve šít.

boudova
25. apr 2012

@crawler asi to maj luxusně přesně nastříhaný a pak přejednou precizně COL, jinak to taky nechápu. já bych tam ten nůž brala 😎

ngvadi
25. apr 2012

jo, člověk to musí mít ve voku, když šije COLem, protože to zahnutí je dole, takže na to ani nevidí:/ ale když se podíváte na profi trika, tam jim to tam taky občas ujíždí, jako že jim tam plandá víc materiálu... ono to v podstatě nevadí, a případně se to dá opatrně malejma nůžtičkama ufiknout, aby to neplandalo moc...

animal
25. apr 2012

@crawler no stříhat se snažím, patenty už mám střižené všechny 2 Fineriby a 2 výplňky, ale včera jsem byla extra nevyspaná, takže poledne padlo na spaní a k večeru manžel pochopil, že by měl jít hlídat malého do vedlejšího pokoje, pokud se v dohledné době chce zbavit těch kopic 🙂 tak jsem chvilku stříhala, ale nebylo to moc dlouho, tak snad už se mi povede lépe a šlápnu do toho. O víkendu jsem měla hlídání, ale museli jsme na oslavu narozenin, takže nula nula nic 🙂

zojec
25. apr 2012

tu je dnes aka skola sitia 😀 😀 akurat som vcera trosku ponadavala, ze nemam napr. uzsie rameno, aby sa mi tam vosiel aj uzky detsky rukav.. to zasitie vyzera na tom softshely brutalne :( na zips som si tiez ponadavala, take je to dookola poprepichovane, ze bude prefukovat nielen cez zubky, ale aj popri 😖 no nic.. ved clovek sa asi najlepsie nauci na vlastnych chybach.. na to koliesko ma tu uz dlhsie lamete 😝 😝 ale zakupim az po porode, resp.. par mesiacov po nom.. lebo predpokladam ze si potom tak skoro nepichnem 😒