Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
DOTAZ k OL 😀
tak jsem zkusmo navlíkla nitě - každou jinou, takže to šlo bez problému. Mám ale dotaz - když třeba šijete tričko - jak děláte dolní lem a rukávy? Když koukám na kupovaný, tak mi přijde, že je to jen podehnutý a jedním vrzem ušité - zespodu OL a zvrchu dvoujehla...co to? copak je nějaký OL steh takový, že zvrchu má jen 2 rovné linie???
já teda mám střihové papíry. právě kvůli šířce, nesnáším něco dělat na části a slepovat. A na dospělácké věci je to teda nutnost. Navíc mám pečící papír nějaký do žluta a to fakt ani nic neobkreslím. Se střihovým problém nemám, ale se moc netrhá, jen to chce uchovávat dobře - mám šanon a v něm takové průhledné košilky - na každý střih jedna. A na něco, co šiju často, si dělám střihy z papundeklové krabice. Osvědčilo se mi to třeba u plín. A nebo překreslím na normální papíry A4 a slepím, takové ty staré potištěné, co jsou už k ničemu. Ale neřeší to problém, když překreslujete z archu.
A už nestříhám nic. Střih překreslím a vyříznu kolečkem. NA látku jen přiložím a taky rovnou řežu. Řezací kolečko a podložka jsou super.
Ale ta folie - já jeden čas používala průhledné pevné igelity, na to lihovku. Taky to není špatné
Tak čtu,kolik z vás řeže a nestříhá, přitom mám doma i podložku a kolečko...ale kolečko mám 45mm to je asi spíš na rovné řezy...? Jak velké kolečko používáte třeba na vyřezávání plenek, dětských kalhot apod.? Asi budu muset objednat při příštím rodičáku, úspora času by se hodila...nebo má někdo tip, jak natáhnout den na 50 hodin? 🙂
@ucitelka70 to zkusím, neumím si to představit 🙂
@boudova já když šiju dvoujehlou, tak si napětí horní nitě úplně povolim
@michamicha zjistím, kde se u mě upravuje napětí horní nitě a zkusím povolit při příštím a úplně myslíš jako co to de nejvíc?
@boudova já to právě taky nechápu 😅 😒 mno nic, radši to ani nechci pochopit, protože ho nepotřebuju a nikdy potřebovat nebudu 😀 ☹ tož to dneska zkusím ol a dvoujehla na rovnostehu...Jinak já teda kdybych nešpendlila, tak to mám všechno šišatý, křivý...nemám to vůbec v oku, takže všechno našpendlím, z dálky kontroluju jestli je to symetrický a ppak teprve šiju a i tak mám někdy něco křivě 😝
@crawler já to mám taky šišatý ( a víc než ty určitě ), ale mě to špendlení prostě nebaví, zdržuje mě to od hlavní činnosti.....já chci šít, šít, šít 🙂 ale zas je škoda, když to pak nevypadá dobře a teď s OL to může vypadat fakt profi, takže budu špendlit, žehlit a pak teprve šít.
jo, člověk to musí mít ve voku, když šije COLem, protože to zahnutí je dole, takže na to ani nevidí:/ ale když se podíváte na profi trika, tam jim to tam taky občas ujíždí, jako že jim tam plandá víc materiálu... ono to v podstatě nevadí, a případně se to dá opatrně malejma nůžtičkama ufiknout, aby to neplandalo moc...
@crawler no stříhat se snažím, patenty už mám střižené všechny 2 Fineriby a 2 výplňky, ale včera jsem byla extra nevyspaná, takže poledne padlo na spaní a k večeru manžel pochopil, že by měl jít hlídat malého do vedlejšího pokoje, pokud se v dohledné době chce zbavit těch kopic 🙂 tak jsem chvilku stříhala, ale nebylo to moc dlouho, tak snad už se mi povede lépe a šlápnu do toho. O víkendu jsem měla hlídání, ale museli jsme na oslavu narozenin, takže nula nula nic 🙂
tu je dnes aka skola sitia 😀 😀 akurat som vcera trosku ponadavala, ze nemam napr. uzsie rameno, aby sa mi tam vosiel aj uzky detsky rukav.. to zasitie vyzera na tom softshely brutalne :( na zips som si tiez ponadavala, take je to dookola poprepichovane, ze bude prefukovat nielen cez zubky, ale aj popri 😖 no nic.. ved clovek sa asi najlepsie nauci na vlastnych chybach.. na to koliesko ma tu uz dlhsie lamete 😝 😝 ale zakupim az po porode, resp.. par mesiacov po nom.. lebo predpokladam ze si potom tak skoro nepichnem 😒

OT -v sobotu budeme mať šteniatko huskyho - chlapček, tak navrhnite mená, díky