icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

arius
3. máj 2012

boudova: U paní Kalců jsem byla na obou seminářích i o látkách i o galanterii a příští týden jsem přihlášená na seminář Šijeme s Burdou. Na semináři o látkách jsem byla na tom úplně prvním v Praze a bylo to fantastické. Na paní Kalců je vidět, že látkám rozumí, nic nečte z papíru a pozná o jaký se jedná druh, jen tak po hmatu. Na semnáři jsme dostali vzorník do kterého jsme si mohli nalepit všechny druhy látek o kterých nám povídala. Poprvé v životě jsem si sáhla a posléze i nalepila do vzorníku 100% kašmír a můžu říct, že je to opravdu látka látek. Na semináři se dozvíte jak poznat kvalitní látky a od kterých utíkat a světe div se nemusí být všechny luxusní ty nejdražší. Seminář trval skoro pět hodin a za celou dobu s námi měla paní Kalců trpělivost nám vše ukazovat a znovu a znovu vysvětlovat. Od té doby jsem se stala její pravidelnou zákaznicí a opustila jsem všechny zlevněnky typu Dům látek a Flextex nebo předražené Marlen. Všichni prodavači v jejích prodejnách jsou vzory prodavačů a nikde se nemusíte koukat na kyselé ksichty, nebo se jim vnucovat. Seminář o galanterii jsem v Praze propásla a jela na něj do nové obrovské prodejny do Brna a nelitovala jsem. V Brně se asi více šije, tak tam má neskutečně zásobenou galanterii (ne že by v Praze neměla,ale v Brně je ještě tak o 30% víc). Zase nám poctivě vysvětlila vše na co se používá a zase jsme dostali vzorník a do něj si mohli lepit vzorky. Vím, že asi všichni koukáte, ale paní Kalců to opravdu dělá úplně zadarmo a ještě si odnesete neocenitelné pomůcky ve vzornících.
@boudova

michamicha
3. máj 2012

čau, tak já dneska dělala opravy na té manželovo zimní bundě a 2 letních kraťasech a večer jsem se pustila znovu do té letní softshellky 🙂 už mi tam chybí jen olemovat rukávy, všít zip, našít kapsu a dole to založit... když to teď čtu tak je to skoro polovina práce na celé bundě 😅 a ještě teda musim dodělat kalhoty, ale to bude rychlý, do pasu patent a dole to jen olemuju lemovací gumičkou, dám tam tu limetkovou, je to vlastně jedno jestli to bude stejná barva jako vnitřek kapucy nebo ne 😝 a o víkendu bych chtěla našít Vojtovi pár letních tílek a asi ještě nějaký trička, aby byla dostatečná zásoba na dovolenou, protože tam nic v ruce přepírat nehodlám 😝
a teď už jdu spát, protože Vojta bude určitě vstávat zase kolem 6 ráno 😠 tak dobrou 🙂

kuna
4. máj 2012

@boudova je, to je hezky, nemohla bys to prosim vyfotit na sobe? Zajimalo by me, jak tento typ strihu sedi na nekom normalnim, ne v katalogu 🙂

lenasss
4. máj 2012

tak další raní počin

lillyzelvicka
4. máj 2012

@lenasss tebe ty aplikace chytli co ? 😀 pěkné 😉

boudova
4. máj 2012

@arius tak tos mě nalákala! škoda, že tu galanterii už nedělaj

boudova
4. máj 2012

@kuna mohla, ale podle mě to na té stěně vypadá líp 😎 ale včera mi ho mrňousek poblila, tak až se to vypere 😀

lenasss
4. máj 2012

@lillyzelvicka jj chytli když ty trička bez ničeho jsou taková holá a ted ikdyž to není dokonalé tak je to aspon veselejší jsem se ráno pokoušela o včelku máju ale nevyšlo to a letěla do koše 😀 😀 😀 😀

zuzanamolnarova
4. máj 2012

Ahojte, idem k Vám pre radu. Som totálny začiatočník s nulovou praxou šitia 😀 avšak by som sa to veeedľmi chcela naučiť. Dá sa to? Stroj zatial nemám ale uvažujem ho kúpiť. Aký by ste navrhovali? chcela by som sa pokúsiť ušiť malej kapsové plienočky, či vkladačky. Myslíte si že by sa to dalo zvládnuť? Podľa Vás ako začať? Za každé rady budem vďačná. ďakujem 🙂

ucitelka70
4. máj 2012

@lenasss to o koľkej ráno vstávaš, že stihneš aj aplikácie?čím ich robíš?

lenasss
4. máj 2012

@ucitelka70 o půl šesté to stává mimís na jídlo a jak usne já už stávám udělám si kafčo snídani sednu ke stroji 😀 jindy nemůžu tedy ještě po obědě ale to jak ted jsem měla trička ušitá jen jsem dělala ty aplikace dnes ušiju další trička a třeba zítra zase něco vymyslím 😝 ale ještě nevím co malej chce koalu a žížalu 😀 😀

lillyzelvicka
4. máj 2012

@lenasss ty aplikace jsou pěkné 😉 stáváš teda stéjně brzo jako já ale malý už neusne jen posnídá a už dělá pořádek v hračkách🙂 včera jsem se celý den patlala se svatebníma šatama a teda nejsem moc spokojená takže jak malý usne tak znovu 😝

lenasss
4. máj 2012

@lillyzelvicka tak ten můj malej má 2měsíce tak ještě spí dobře spí vlastně celou noc večer usíná kolem půl deváté a ráno stává o půl šesté nají se a spí tak do těch deseti 😅 a druhej stává kolem deváté ráno a po obědě si ještě dá tak dvě hodky 😝 😝 mám hodné děti hlavně spící a to je nejdůležitější já jak se nevyspím v noci tak se mnou nic celý den není

boudova
4. máj 2012

@lillyzelvicka ty šiješ svatební šaty? 😲 jaký?

ty jsi vyučená v oboru, že jo? potřebovala bych poradit ohledně přídavků na prsní záševky u střihů burda, kde to není. Poradiš?

arius
4. máj 2012

@boudova Já bych to tak černě neviděla paní Kalců psala v únoru, že seminář o látkách nebude opakovat a v červnu tuším bude, už nějaké deváté opakování. Docela přemýšlím, že bych si to zašla poslechnout ještě jednou, abych si osvěžila vše co jsem nestačila postřehnout. I když při každém nákupu se snažím vyloudit nějaké informace z prodavačů a jsou v tomto ohledu velmi příjemní.

veronik77
4. máj 2012

recy - harémky dle @caramilla 😀

palosek
4. máj 2012

@veronik77 ...jak využít starý džíny 😀 Super, taky to tak dělám
@lenasss koukám, že su libuješ v aplikacích 😀 Super ten sloník 😵
Holky...dnes mám Vánoce 😵 😵 😵 Objednala jsem si prostřihy z Dadky (bavlna, froté i jersey) a jsem nadšená. Přišly mi nádherné barvy...jersey pestré, froté pastelové a u bavlny všeho chuť. Možná proto, že jsem brala jen po 1kg (bavlna 2) na zkoušku. 😀 😀 😀

palosek
4. máj 2012

@sinala Díky (za dadku) 😀 😀 😀
Ale Mráz mě fakt štve. Slíbili do konce týdne...a nic... 😠 😠 😠 Pravda, nenapsali do konce kterého týdne.... 😀 😀 😀 😀

lillyzelvicka
4. máj 2012

@boudova jo jsem vyučená a tohle jsou moje první svatební, přídavky na prsní záševky se nedávají jen jak je to nakreslené tak oni se nevystříhavají a v tom naznačení se to pak sešije.

daisyr
4. máj 2012

@zdeann ještě mě napadlo, když bys nakonec brala nějaký ten přebytek, tak ti střih mohu poslat s tím...

komisakpd
4. máj 2012

@papajka7 aj ja by som nieco chcela z dumlatok..uz si objedavala

veronik77
4. máj 2012

@palosek oni nejsou tak úplně staré - ty mi paní nechala v sekáči za 50, Stradivarius... Ale jsou úžasně měkké 🙂

crawler
4. máj 2012

ahoj holky🙂 zde jsou dámské softky. střih jsem udělala sama a jsem na něj pyšná - sedí báječně. Modelkou je tchýně 😉

lenasss
4. máj 2012

@palosek mě přišly z DADKY minulý týden jersey odstřižky brala jsem 4kg a super krásné barvy takové pastelové dřív jsem brala froté ale to jednou přišlo krásné barevné a podruhé jen černé a hnědé ale ty jersey prostřihy paráda právě z nich šiju ty trička ale jsou takové nijaké tak vždycky tam něco prdnu a je to hnedle veselejší 😀 jen slon bude muset být víckrát protože ho malej nechce sundat 🙄

lenasss
4. máj 2012

@crawler tak ty jsou krásné šikovné ručičky máš já dnes dala jen jedny tepláky pro mě ale už pádím zase na nějaké trička máme jich nedostatek 😅

boudova
4. máj 2012

@lillyzelvicka no já bych si potřebovala zvětšit třeba střih 38 o řekněme 10 cm ale jen přes prsa....jde to? (ty čísla jsem střelila 🙂 ) trošku jsem si to četla v burda šití krok za krokem, ale není mi právě jasné o kolik a kde to zvětším.....pochopila jsem, že přední díl musím prodloužit - zřejmě o výšku toho záševku? pak se musí díl "ztloustnou" a to už netuším o kolik a vůbec netuším, kolik mám udělat ten záševek....

doufám, že pak šaty nafotíš 🙂

boudova
4. máj 2012

@crawler hustý, hustý, hustý....hustý!!!

crawler
4. máj 2012

@boudova 😀 sím tě 😀 zas takovej odvar to není 😀 prosím Tě, pošli mi do Ip adresu, kam mám poslat ten střih na mikču🙂 myslím na to, ale mám tolik restů, že jsem ještě neměla čas letět na poštu 😅 ale neboj, všechno bude 😉 jinak koukám, že si užíváš s OL 😉 právě ty softky díky tomu, že jsou šité na OL, tak byly za zlomek času oproti těm prvním pro muže, který jsou šitý jen na rovnostehu. Ted jen marně pátrám, co ušít pro sebe - odkud máš ty střihy na trička?máš jen obkreslené ty, co máš doma? Jinak já teda upravuju střih tak, že si obkreslím základ, pak se poměřím - z daného střihu to vystříhám či naopak dolepím novým papírem. přidám na švy a je to😉

komisakpd
4. máj 2012

@crawler krasa...pocuj ty ako dlho sijes?

crawler
4. máj 2012

@komisakpd nějakých 8 měsíců, ale oblečení až od konce října 2011. kéž bych se šití mohla věnovat víc, ale nemám čas 😢