Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@alinn no tady na té stránce co jsi dala link jsem nenašla vlastně z čeho to získávají když píšou divoké tak bych předpokládala že to bude z přírody ale to tam nemají ale jinak cena 1100 by i odpovídala ceně hedvábí.
Ono se fakt pravé hedvábí z bource morušového pozná podle ceny.Už ve škole nás to učili a i jsem byla na takovém pidi školení.
Jinak oni nepíšou že je umělé jen nenapíšou že není ani pravé to asi fakt až na dotaz
@alinn jo mají tam popis tohle:
Mírumilovné hedvábí se vyrábí, aniž by byly zabíjeny larvy hedvábného motýla, jež si z hedvábného vlákna staví kokon, ve kterém se posléze přeměňí na dospělého motýla. Na rozdíl od běžné konvenční výroby, při které jsou živé larvy usmrcovány ještě uvnitř kukly za účelem zachování co nejdelšího vlákna a snížení pracnosti následné výroby hedvábných látek (na 1 m2 konvenční hedvábné tkaniny je třeba usmrtit okolo 1500 larev), jsou v případě mírumilovného hedvábí používány kokony, z níž se dospělý motýl již vylíhl a opustil. Hedvábní motýli se tak nechávají prožít celý svůj přirozený životní cyklus. Hedvábná vlákna získávaná z porušených kokonů se musí kvůli jejich kratší délce odlišně a složitěji zpracovávat, čímž vzniká úplně nová, na první dotek rozpoznatelná kvalita hedvábných látek - jsou příjemnější, mnohem jemnější, měkčí a nadýchanější. Lépe také odvádí vlhkost od těla i tepelně izolují, než běžné hedvábí.
@lillyzelvicka a z čeho se vyrábí to umělé hedvábí?
@timkoemkamatko Trochu ju naťahujem , ale minimálne. nepoviem ti kolko lebo odstrihávam až po prišití, takže neviem 😅
@lillyzelvicka Tady to tenounké ne, to je mnohem levnější, než hedvábný satén nebo obecně ty vyšší gramáže. Tohle vypadá na úplně tenounký průhledný krep.
holky na kolovou sukni plátno nebo úplet? nebo je to jedno, ale každej materiál pozmění ráz té sukně?
tak "hedvábí" už mám doma a jsem z toho teda zklamaná ☹ na omak strašná umělotina a je to skoro průhledný 😅 tož si pod to budu muset vzít ještě černý tílko 😅
@michamicha a ptala ses jich jestli je to přírodní nebo umělý?
@alinn jo, teď jsem jim psala, tak čekam co odepíšou 🙂
@boudova pěkný látky 🙂 já ten sedací vak chci taky zkusit, když se mi povede, tak pak ušiju pár kousků k vánocům i pro příbuzenstvo 🙂
@michamicha mně se ty látky líbily i jen tak, ale na ten pytel mi to příde úplně geniální, pruhy od spoda nahoru na boky a tu druhou na spodek a vršek. Jen spotřeba látky je teda šílená, co jsem si to jen tak rychle čmárla a bude docela velkej zbytek - možná na kapsář 😀
Jen si nevím rady s tím kruhem 😅
@boudova Buď obkresníš hrnec, lavór nebo tak něco... a nebo provázek, na vzdálenost 20cm přivážeš tužku, držíš/připíchneš konec jako střed kružnice a obkroužíš tou přivázanou tužkou...
...tak můj laický zálesácký postup 🙂
@ivuska.h no když jsem si zjišťovala hedvábný šifon tak to bylo za metr k tisícovce.Satény a brokáty se šplhají výš to jo
HOLKY DÍKY!!!! To by mě fakt nenapadlo, ale když to říkáte všechny, tak to bude osvědčenej postup 😉
@lillyzelvicka V Biltexu v Brně měli tady ty "fáčoviny", či jak se to správně jmenuje, za 150-200 Kč/m, loni v létě... Ale samozřejmě nemůžu zaručit, že to bylo opravdu hedvábí, nicméně se to tak tvářilo.
@boudova kuk sem: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=3699 😉
@ivuska.h no já bych právě nevěřila že to je pravé hedvábí ale abych to zjistila musela bych udělat spalovací zkoušku 😀
@lillyzelvicka hele..normálně do obchodu naběhni se zapalovačem..a když budou prudit..tak jim řekni, že jsi inspekce 😉 😎
tak jsem si vzpomněla..nemáte někdo doma mikroskop na vyhození? teda jako že už ho nechcete ale funguje? a nebo nevíte kde se dá sehnat nějaký dobře fungující za rozumnou cenu? 🙂

@sinala já mejl obdržela..ale nejde mi otevřít tabulka (chyba je v mém připojení)..tak nevím jestli se mě ten problém týká,,mohla bys prosím kouknout? 😅 🙂