icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

barcav
10. júl 2012

páni koukám, že se tu nějak hromadně marodí, všem přeji brzké uzdravení 😵 😵 😵 😵
já jsem se pustila do voňavých levandulových pytlíčků z organzy, pak jsem kamarádovi ušila maskáčové pouzdro na mobil a na parádu pro Maxíka obal na zdravotní průkaz

animal
10. júl 2012

@crawler díky za info, já na ni telefon mám a poznamenala jsem si to, budu ji psát sms

beky52
10. júl 2012

@barcav ..si šikovná..samé užitočné vecičky 🙂

macin73
10. júl 2012

Ahoj holky, uf uf, tentokrát jsem se snažila i dočítat, ale bylo to přes 10 stran... jste děsně ukecaný 😀. Hlásím se do klubu těhotných marodů... od pátku jsem na ATB, jako akutní zánět hltanu s tím mým pupkem a v těch vedrech... fakt chuťovka. V noci se dusím kašlem a čekám, kdy hrdlo ten tlak nevydrží, břicho mě bolí jako blázen. Dneska dobírám poslední ATB a zatím jsem se pořádně nevyspala. No tak snad to bude mít nějaký doběh, když už do sebe ten sajrajt dostávám... Jinak mě pobavily zásoby, já jsem křeček největší, protože mám rozešitou PRVNÍ věc, ale zásoby jak na otevření malého krámku s látkami... No, nakonec jsem samozřejmě neodolala a mám v Mylly napsané aspoň ty hrochy a mix patentů, víc jsem si zakázala. Ale jinak mě odevšud nemilosrdně mažte, jinak mě vymaže mhd ze své občanky 😎. Jinak nástup na mateřskou se blíží, a já nemám připraveno NIC. A to jsem si malovala, kolik toho ušiju. Pořád mám rozešitou tu první fleesovou vestičku, to je tak, když si na sebe začátečník vezme moc velké sousto a je paličatý, že to dotáhne do konce (jen neví jak). A protože nerada začínám jiné věci, když jsem nedokončila první, jsem na sebe zvědavá... 😕. Jinak moc gratuluju @jieff ke krásné holčičce a přeji, ať je jí na světě krásně a dělá hlavně radost svým blízkým!!! A nemocným drobkům přeji brzké uzdravení 🤐

katka82
10. júl 2012

@caramilla 😀 😀 😀 se z tebe picnu 😀 😀
@crawler no mě bylo taky tak kolem pětadvacítky 😅 😀 a asi půlroku před tím jsem uklouzla a padla na zadek a teda bolelo to jako prase 😝 no a to byl asi prvotní impuls že pak dalo o sobě vědět 😝

lolelole
10. júl 2012

@barcav parádička - s tím obalem se nejspíš inspiruji 🙂

katka82
10. júl 2012

@barcav jůůůů ten obal na tu průkajdu je super nápad 😵 😵 to asi pajcnu 😀 já je mam oba v mikrotenovým pytlíku 😅 😅 😝 😀 😀 a zpevňovala jsi to něčím? třeba vlizelínem nebo je to jen látka?

michamicha
10. júl 2012

@caramilla no já se tady na MK setkala s jednou maminkou, které taky kožař napsal pro dítě kortikoidy na ekzém a údajně jim vůbec nedal instrukce jak s tou mastí zacházet, že musí dělat pauzy, takže ona to mazala furt a ono se to nelepšilo 😔 on asi největší problém u většiny doktorů je ten, že se nepídí po příčinách a prostě "něco" napíšou a když to nezabere, tak si má člověk přijít pro "něco" jinýho 😠 znám to bohužel z vlastní zkušenosti, 31-leté ☹ kdyby se už před těma 30 lety někdo z těch "mastičkářů" zaobíral potravinovýma alergiema (i když v té době byla léčba alergií asi ještě v plenkách 😅 ), tak jsem třeba atopák vůbec nemusela mít, že 😅 já jen doufám, že druhý dítě bude v tomto směru spíš po tatínkovi a nezdědí po mně nic špatnýho 😎

jam3
10. júl 2012

@barcav
Ten obal na průkaz je naprosto dokonalý. Nápad i provedení, takhle rovný bych to já nikdy neměla. 😀

@caramilla
U mě taky nepřibírání strašně řešili a já to vůbec nechápala, protože i před druhým těhotenstvím jsem měla kil víc než dost. Já zhubla přes 15 kilo a jak jsem dlouho nebyla schopná nic pozřít, tak když to pak šlo, tak tělo začalo okamžitě strašně ukládat a nezbavila jsem se toho doteď. A taky jsem radši blila doma, když jsem se po třetí vrátila z nemocnice a zase se to rozjelo, tak mi už manžel zařídil domácí péči a chodili mi kapačky s léky napichovat domů.

jam3
10. júl 2012

@sufik1
Díky, já taky šiju v podstatě denně, když jsme doma a plínek a vkládaček jsem za poslední dobu našila habakuk, tak to má asi nárok. Jen teda se mi nechce přes celou Prahu, ykusím své oblíbené nožířství, jestli by to tam zvládli.

caramilla
10. júl 2012

@jieff Já gumičku zakončím jakoby z rubu. Přehnu přes ten rantl a podehrnu z rubu, hnusné je to z rubu, ale z lícu hezké. Pomáhá dobře našpendlit nebo nastehovat. A začátek si nechám volný a došiju to jakoby pak opačně po ušití. Tzn. na tom podehrnutí nezačínám, ale 2x končím. No, nejde to vůbec popsat 😀

caramilla
10. júl 2012

@macin73 tý jo, ani se mi nechce psát "vítej do klubu marodů", ale spíš, pryč s tebou, ať jsi zdravá!🙂 Na tvou první ušitou věc čekám, čekám 😀 😀 😀 No, ale teď máš na několik měsíců omluvenku 😀
@michamicha To je celkově pravda. Můj kožař taky moc příčiny nehledá. Jenže na druhou stranu já jsem strávila roky po alergologiích a všude furt hledali příčiny a samozřejmě alergií našli desítky a když mi zakázali jíst skoro všechno, ven nechodit, protože tam je pyl, doma nebýt, protože tam je prach, na chalupu nejezdit, protože tam je roztoč, tak se máma naštvala a řekla, že její dítě nebude žít ve skleníku, ale normálně a přestali jsme to řešit. Myslím, že moje alergie nejsou nějak vážné, dusím se jen po ořechách a zbytek rozdýchám, tak neberu žádné léky typu Zyrtec atp. Ale jen ty kortikoidy, protože moje ekzémy jsou podle mě zejména kontaktního druhu. Tzn. jdu umýt hrnek od čaje, vezmu do ruky houbičku a už to jede. Nebo krájím zeleninu nebo ovoce a šup. Kdybych měla všechno dělat v rukavicích, tak se zblázním, snažím se je používat na to nejhorší. Ale v rukavicích prostě nemám cit nakrájet rajčátka na malé kousky 😠 A navíc v těch rukavicích se mi ruce zapaří a je to dost podobný.... Takže já se na to hledání příčin vykašlala, nejím lískové ořechy, po čemž se dusím a na zbytek kašlu, kortikoidy sem tam máznu, když to má náběh na mokvání a drbání, tak to hned zarazím a je to 😀

petkasv
10. júl 2012

@caramilla my máme taky dva záchody, díky bohu 🙂 a já doufám, že mě nechají v klidu doma 🙂 to je dobře že Jasmí už nemá průjem, snad to začne ustupovat, zrovna jsem ti chtěla napsat ať jí nalíčíš, chuděrka stojí na těch fotkách a ani se neusměje ☹ je mi jí líto ☹

petkasv
10. júl 2012

Holky dodělala jsem AL. balonovou sukni, klobouček a tričko 🙂 ještě že tu máme @caramilla 🙂 díky moc 🙂 večer hodím foto 🙂 teď letím máme sraz z vejšky tak doufám, že když jsem tohle všechno ušila do jedný barvičky bude ta moje přrincezna z těch ddětí nejkrásnější 🙂 MUSÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tak jdu udělat něco se sebou ať tam já nejsem za největšího debila 🙂 hlavně že dítě bude vystrojený, což 🙂 magorrrrr jsem 🙂

barcav
10. júl 2012

@katka82
nene ničím to zpevňovaný není, je to z plátna-bavlny takže drží hezky 🙂

barcav
10. júl 2012

@jam3 já jsem si takovýchto obalů na knihy a diáře všimla na fleru a myslím, že jsem něco takového zahlédla i na ten průkaz, tak jsem se inspirovala, můj nápad jsou akorát ty kapsy a kapsičky 😀

ngvadi
10. júl 2012

@stassy tak já na tebe se strimou počkám, než si vzpomeneš... vzpomínej ale rychle :D

stassy
10. júl 2012

@ngvadi To jses hodna, dekuju. 🙂 Jestli to nevymyslim do vecera,tak na me prd, asi to nebude nic extra duleziteho. :D

boudova
10. júl 2012

holky, nemáte někdo recept na jáhly? mám tu jeden ležák a buď ho vyhodím a nebo zpracuju 😀

katkaela
10. júl 2012

ahoj holky, čo to tu je? 😕 samá choroba, nevolnosť, blití a pod...Všetkým těhulkám prajem nech nevolnosti rýchlo pominú nech sa možeme tešiť na mimča a marodom skoré vyzdravenie 🙂 U nás sa trochu ochladilo(na 29) tak som sa pustila trochu do šitia zase. Ušila som si letné tehu šatičky a z toho olivovo zeleného dadka jerseyu súpravičku pre mimiňousa od kámošky.

monr
10. júl 2012

@boudova dobre že si spomenula, zajtra spravím jáhly (pšeno) na hubách.
inak zvyknem robiť nákyp s ovocím, a dlhšie sa chystám na pšenové maslo.
ak by si chcela nejaké konkr. recepty, tak mám knihu od Uhrina - Zdravá kuchyňa v praxi, a je tam asi 8 receptov na pšeno, ozvi sa a napíšem.
ešte prípadne nakuknem do vege receptov v pc.

boudova
10. júl 2012

@monr dííííííky!!!! a jak to chutná ty jáhly?

ngvadi
10. júl 2012

holky, nepamatujete si někdo, kolik stojí fleece z wendy?

caramilla
10. júl 2012

@petkasv ona byla i hodně unavená, bylo to těsně před tím, než jsem ji pak dala spát. Jinak se směje a hraje si. I když je ukňouraná, ale spíš asi byla dneska hodně unavená, jak jsme vstávaly k Dr. Tchýně mě dneska přesvědčovala, že se mi jen zdá, že je zelená jak stěna. Asi nejsem její matka nebo co a nevidím, když moje jindy růžový dítě se šťávou je zelený a bezbarvý ☹ Asi mě chtěla uklidnit. Jinak je Jasmí už v normálu, dietka a bez sr. Ale ta barva se mi právě nezdá, tak jsem zvědavá na zítřejší výsledky...
A jinak já taky vždycky parádím Mínku, aby byla nejkrásnější. Dneska jsme měly ty pestré sukýnky a jí fakt strašně sluší, nějaká paní v knihovně z toho byla úplně odvařená, stála a koukala a furt opakovala, že to je krásná sukýnka a jak strašně tý holčičce sluší. Tak hlavně úspěch - první obyvatelka benešova poznala, že je to holčička! Že by měla už konečně trochu vlasy? 😀 😀 😀
Byly jsme dneska v knihovně a byla úplně sladká, nesla si knížku pod paží úplně profi a štrádovala si to po chotbě, já jsem fakt padala smíchy 😀

@boudova Já moc jáhly nemám ráda, ale kvůli konzistenci, nemám ráda kaše a kuskus a tyhle mrňavý hnusy 😠 Jinak důležité je jáhly buď namáčet přes noc a pak propláchnout a nebo dobře spařit a propláchnout, aby nebyly nahořklé. Upravují se buď na sladko do kaše, což mi chutná víc. A nebo jako rýže či kuskus. Tzn. "jáhloto", zapečené jáhly (třeba i s kysaným zelím, kečupem...), jako zavářka do polévky...
Dobrou chuť! 😀 😀 😀

caramilla
10. júl 2012

a ještě dnešní odpolední počiny...

boudova
10. júl 2012

@caramilla tak teď nevím, jestli to s tou "dobrou chutí" myslíš upřímně 😀 nebo je to sarkasmus 🙂

monr
10. júl 2012

@boudova ak sa dobre neprepláchne v horúcej vode, tak je horký, ale inak je taký bezchuťový, aspoň pre mňa, podobá sa mi na pohánku, taká špecifická divná chuť. treba si zvyknúť. 😉
a jak píše @caramilla , tak dá sa ako rizoto spraviť so zeleninou, hlavne ak je taký sypký.

petkasv
10. júl 2012

@caramilla to je dobře, že je jí líp, já dneska oblílka Bětku do nového modelu na který jsem náležitě pyšná, je to můj druhý komplet a je děsně boží prostě pravá muchomůrka a byli jsme ve městě a všichni říkali jaká je to krásná holčička - taky mega úspěch, když jsem jí měla oblečenou v modrým klobouku, triku s panenkou a kalhotama byť všechno mělo na sobě kytičky tak to byl pro jednu paní prostě kluk, moje babička jí málem skočila po krku 😝 takže u nás taky mega úspěch, že máme doma konečně pořádnou a krásnou holčičku 🙂 fotky budou za chvíli 🙂

kuna
10. júl 2012

@petkon dekuju za tabulku!

Mate nekdo srovnani veluru z mylly a z batani? Slozeni je stejne, ale z batani je levnejsi...je horsi kvalitou?

@caramilla boze, to je barev, to uz by ani bohnice nepobraly. Kam s tebou? 🙂 🙂 🙂 🙂

@barcav ja jsem nedavno lepila novy obal na ZP, tvoje je hezci 😀

@macin ja se ti nedivim, ze nesijes, ja premyslim, ze toho na druhatko asi taky moc neposiju, pac nebudu mit, kdy 🙂

animal
10. júl 2012

@ngvadi čím víc vezmeš, tím levnější ho mají