icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

janasrub
2. sep 2012

Na co je ta folie dobrá?

lenasss
2. sep 2012

@barcav ta folie se dá nahoru na látku,aby stehy zůstaly krásně nahoře a nezasekali se dovnitř jak se mi to občas stává ale myslím si že vlizelím musíš použít u úpletu aby se nekroutil.Je prý dobrá na froté a všechny mamteriály co mají smyčky

karchinka
2. sep 2012

holky, potřebuju poradit, nemáte někdo zkušenost s nosítky z Fleru? nechce se mi kupovat originál manducu, ta částka mi přijde šílená u nových i použitých, ale nějaké nosítko by se nám hodilo, malý jde v pondělí do školky a máme to za barákem, se mi nebude chtít furt vytahovat kočár... takže by to nosítko bylo takové občasné... na Fleru jsem jich viděla x, ale netuším, které by pro nás bylo to pravé, malý už má 8 kg a je to šikula, brzo lozíme... na šátek jsem strašně nešikovná, takže tato varianta nepřipadá v úvahu :D a s mým šitím to zatím není tak růžové, cítím se na pozici beginner a konečně se začínám blížit k elementary :D
jinak jsem teď šila pyžamka z climayarnu a jsou super, si tady někdo stěžoval, že se z toho nešije dobře, já si po tom bílém elastickém bambusu nestěžuju (to byl horor, navíc je to furt samá dírka), šlo to super a výsledek taky paráda, fotky dodám, až budem zase někde doma, dělají nám v bytě elektroinstalace, takže horší než okna i bourání stěn, bydlíme střídavě chata-babi-tchýně :( a do toho ta školky :(

lenasss
2. sep 2012

mi máme Mei Tai nosítko a je to super,šátek taky neovládám a tady to mám na sobě hned 😀

karchinka
2. sep 2012

@lenasss jsem se na to dívala, jsem se právě bála, ať to není moc "šátkovité", díky za radu 🙂 a je nějaké originál mei tai nebo ty šité na fleru budou stejně dobré? na jednu stranu mě straší, že nemá žádné utahovací spony, ale na druhou stranu mám z toho povolování spon a rozepínání vždycky šílené nervy :D

lenasss
2. sep 2012

@karchinka já těm sponám vůbec nevěřím a tady u toho je vše na uzly a to se mi právě líbí utáhnu kolem sebe uvážu na uzel na zádech udělám kříž a zase si pod prcinou to zavážu na uzel.Já si šila svoje doma a je funkční a dobré šila jsem ho i pro kamarádku a taky si ho chválila a to má doma i nanduku a tu nepoužívá 😅

veronik77
2. sep 2012
karchinka
2. sep 2012

@veronik77 díky za odkaz, už jsem koukala a je v uzkém výběru 🙂
@lenasss ještě jeden dotaz k mei tai nosítku - nemůže to mimi z toho vypadnout? je tam nějak "jištěné" na bocích, jsem teď koukala na obrázek jedné maminky s holčičkou v tom nosítku a přijde mi, že na bocích tam to mimi není nijak chycené, nemůže vypadnout? zvlášť, když ve školce budu na malého rvát papučky, a to bude boj :D a bylo to těžké ušít? byl třeba nějaký spešl materiál? bych to i zkusila, spíš pro radost, ale výsledek asi bude, že ho stejně pak někde objednám... a nebyla bys ochotna za nějaký poplatek poslat návod? 🙂

terezita
2. sep 2012

@karchinka tady mas asi to nejjednodussi, co se da usit http://exam.sweb.cz/Monika/meitai.htm (original tu http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/man-tai.sh... jsem sila i ja, je to jednoduche a relativne rychle. potrebujes jen nejakou pevnejsi latku, ja sila z dekoracnich z ikei, dala jsem 3 vrstvy, ale stacily by i dve. zakladem je holt dobre prosit 😉 naklady na tohle doma usite byly do 300,-. myslim, ze i tyhle prodavali na fleru, stavaly tam nejakych 600,-. mala mi teda nikdy nevypadla, ditko je tam totiz prevazane jeste pres zada, takze tam drzi fakt pevne. bat se toho nemusis 😉
a tady mas jeste jedno, vykrojene nozicky http://www.stilllearninglife.com/2008/01/diy-ho...

lenasss
2. sep 2012

@karchinka tak podle toho posledního odkazu jsem šila já a malej mi nikdy nevypadl a to ho vážu za svoje záda pak dám pod nožičky a zavážu pod prckou a včera jsem s ním i vytírala na čtyřech a strašně se tomu smál 😅 ale myslím si že s tou oporou pro hlavičku je lepší,když jsme venku a fouká nebo naopak svítí přetáhnu mu to přes hlavičku a je nebo když usne tak mu tím tu hlavičku zafixuji k sobě a nehne se

karchinka
2. sep 2012

@terezita to první vypadá fakt "jednoduše", to bych mohla zvládnout 🙂 zkusím to!!! tys teda šila z dekoracnich latek z ikey (jsem ani nevěděla, že v ikey mají látky :D)... než tam zajdu to prozkoumat, píšou tam kanafas a lehátkovina, dají se takové látky sehnat třeba v domělátek? abych měla představu, jak to vypadá.. a kdybych to chtěla vypolstrovat, aby to bylo pohodlné, co na to?
jste zlatíčka, holky!!! 🙂 budu se stydět, pokud to nakonec na tom fleru budu muset koupit :D ale první plínečka taky vypadala těžce a nakonec mi přijde, že je to strašně lehké, lehčí než ušít hezkou a dobře sedící čepičku 🙂

terezita
2. sep 2012

@karchinka ono je to pohodlne i tak, toho se neboj. polstrovat nemusis 😉
jojo, maj latky. kanafas nehledej, ten je zbytecne drahy. ty ikeacke te vyjdou o dost levnej. tezke to fakt usit neni, mas to jen rovne cary.. 😀 😀 😀
toz siti zdar!

lenasss
2. sep 2012

@karchinka souhlasím to šití je hračka mě nejvíc potrápilo to první jako vše co se šije prvně a potom to druhé jsem měla za chviličku ušité.Neboj se toho pokud bys chtěla můžu ti poslat střih toho mého ale podle toho odkazu to dáš taky jak píše terezita jsou to jen rovné čáry a pokud jsi zvládla plenku toto bude hračka 😉

kveta007
2. sep 2012

@crawler My máme tuhle sušku - AEG Lavatherm T75470AH a velká spokojenost. V létě suším venku, ale v zimě mi v bytě nic neuschne, takže i já ekolog jsem přistoupila k sušičce. Hlavně tedy když jsem látkový plínky sušila na radiátorech 3 dny... Tahle má už nějaké teplené čerpadlo či co, takže ani do místnosti ani nějak moc netopí a i na spotřebu el. je v pohodě. A hlavně je fajn, že nemusí být v koupelně, že to má zásobník na odchyt vody, takže mi ji máme v pracovně. Kdybys potřebovala víc info, napiš mi do IP.

laeela
2. sep 2012

ahoj holky, včera jsme dorazili z dovolené, nakonec se zadařilo i přes hrozbu neštovic, z kterých nakonec nic nebylo. Taky mi před odjezdem na dovču dorazil konečně pedál ke stroji, tak třebas zas něco i ušiju. Na dovolené jsem jen dokončila pletenou čepici, kdyby měl někdo zájem o návod, je zde:
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=6028

katkaela
2. sep 2012

Holky, predpierali ste nejako (v rukách, v pračke) ten mylly merino rib pred šitím?

jieff
2. sep 2012

@laeela ta je krásná a i ta fotka randovní paradox zimní čepice a polonahýho dítěte🙂

jieff
2. sep 2012

@katkaela já mám jen interlock a po radách odsud jsem nepředpírala

jieff
2. sep 2012

@karchinka tiki můžu taky doporučit, známe se a nosítka jsem viděla a jsou fakt vymakaný...svoje holky v nich nosí často. Nejspíš si pak taky nějaký pořídim, když se nerozhoupu k ušití...zatím stačí šátek

argo1
2. sep 2012

@karchinka Ahoj já mám z fleru tohle: http://www.fler.cz/zbozi/ergo-nositko-na-mimi-i... jen bez toho zmenšovacího zipu, protože jsme ho pořizovali později. A byla jsem maximálně spokojená.Je lehký, skladný, to zpracování nebylo úplně perfektní, ale velmi dobrý - nikde se nic nepáralo, ani neutrhlo. Používala jsem ho tak cca od 8 do 12 měsíců a ne každý den, teď už se nechce nosit. Takže za mě, to byla dobrá investice v poměru cena/výkon. Já bych si takový neušila a nový Beco nebo Manducu bych taky nekupovala.

beky52
2. sep 2012

@laeela čiapka je suprová...dík aj za návod🙂

palosek
2. sep 2012

@kveta007 ,@crawler ,@car.... taky máme AEG Lavatherm, kondenzační (ted nevím, jaké č., ale asi to bude starší typ s Bčkovou spotřebou, což mě štve)...teď bych šla do Ačkové, ikdyž je dražší.....časem 😉 . Máme starší dům a dost se tu drží vlhkost. Sušičku máme v bývalé ložnici, ted šatně, nejstudenější místnosti...takže ji vyhřeje a vysuší, aspon je stop plísním 😀 😀 😀 Suším v ní taky hlavně v zimě a když je třeba i v takovémhle počasí, jak je dnes, když je to nutné. Nestačím se divit, kolik vlhkosti byly nuceny naše stěny vstřebávat... Nastavování je jednoduché, ale pozor na šítky na oblečení...některé věci máme už jen k recyklaci 😀 😀 😀 😀 😀 A když sušičku...jedině jako samostaný přístroj, nikdy ne pračku+sušičku (2v1)....mimo jiné, v jednom přístroji už perete druhou várku, a v druhém už sušíte... 😉

crawler
2. sep 2012

@kveta007
@palosek díky moc holky za tip! kouknu na ní na heuréce. Já bych ji právě chtěla do kuchyně - máme starý barák a v prádelně je vlhkost a nechtěla bych, aby taková drahá mašina zbytečně trpěla😀 Jinak právě - ty plíny - starší má už jen na spaní, ale jak k tomu přibyde mimčo, tak to bude plen a já bych to prostě doma neusušila - používám ottiž i vícevrstvé a aio, takže by to dřív zplesnivělo než by to uschlo a návíc nám pak začla v pokojích plíseň a to naštve, když máme všechno nové ☹ takže letos už chci sušit v sušce, tak snad vybereme dobře... Ještě se chci zeptat - co všechno je k ní potřeba? jen přívod el.? A na provoz? vím o nějakých ježkokoulích, ale jinak nevím, zda má ještě nějaké potřeby?

katkaela
2. sep 2012

@jieff dík🙂, tak ja idem do toho strihnúť, bojim bojim 😖

zuzkaamato
2. sep 2012

ahojte, idem si ku vam po radu 🙂 nemate nahodou niektora navod na latkovy kosicek? taky na vselijake drobnosti. som tak trochu nemehlo 😅 , tak by sa mi zisiel nejaky postup. dakujem 🙂

jemi
2. sep 2012

@zuzkaamato sorry četla jsem látkové kostičky 🙂

zuzkaamato
2. sep 2012

@jemi nevadi, ale ten postup je super, ukladam si, dakujem 🙂 a na tie kosiky nemas nahodou nejaky postup?

veronik77
2. sep 2012

@crawler my máme 20let starou sušičku philco - stále suší 🙂
potřeba je jen elektřina (normální zásuvka), jinak o ničem nevím... časem taky chci novou, ale momentálně ještě odchází myčka, tož nevím nevím 😖

palosek
2. sep 2012

@crawler .já mám kondenzační a stačí jen elektrická zásuvka. Kdyby byl v blízkosti odpad, dá se na něj napojit. Nic víc. A tu vodu (když vychladne) používám k zalévání 😀 😀 a kytkám se daří 😀 😀 😀 Rozhodně investice nelituji, jen bych už šla do Ačka. 😅