icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kuna
21. okt 2012

@caramilla ta dešťovka mě zajímá, nebojíš se pak, "aby bílá bílá byla"? 🙂 Já teda o tomto nic nevím a určitě budete mít nějaké sofistikovanější zařízení, než my před 20 lety na chatě, kde jsme ji taky chytali 🙂

jieff
21. okt 2012

@kuna to mi nedá nereagovat, asi měsíc už na dešťovku perem a super! Spotřeba vody v pračce nám pěkně vysušuje sklep a prádlo je vypraný parádně 🙂
Jinak chválim kukličku, vypadá moc pěkně! Obličejík si lemovala merinem přišitým poadobně jako se přišívá patent (na půl přehnutej)?
Já dneska taky něco pošila, ted už ale jdu spát, nějak nás ty "rýmičky" pořád kolí.

caramilla
21. okt 2012

@kuna takže jediné řešení je šít si sama 😀 A já se tak snažím, abych měla látky vysrážené a on se ten parchantník next nesnaží, jo? 😠
A ad látky - když tam, dám třeba 6m millera, to bude asi průser, co? Vytahnu uzel??? To mě zajímá tyhle velký kusy, je to použitelný???

@jieff a jak to máte řešeno v zimě, když mrzne? my právě dnes odpojili dešťovku z domu, my to máme vedené hadicí přes dvorek, takže jakmile začne mrznout, smolík pacholík ☹
A jinak kamarádi, co perou na dešťovku si to taky hrozně chválí, že prý dešťovka mnohel účinněji pere a prádlo je krásně měkkoučké 😎

jieff
21. okt 2012

My perem sice dešťovkou, ale nesbíráme jí z okapů, ale co se nám nasbírá do díry (studny) ve sklepě, je tam hodně vlhko když prší a když ne tak to přepnu na vodovod. Máme v koupelně dva kohoutky. Doted jsme tím jenom splachovali, ale letos je hodně mokro, tak se Jirka těšil jak si zase uspoříme😉

zojec
21. okt 2012

@caramilla s tym zrazanim pradla musim s @kuna suhlasit. 4 roky sme susili v irsku len v susicke a teda po roku som si tiez rozmyslela, co tam dam a co nie 😖 a pranie v dazdovej vode znie uplne skvele .. uz dlhsie s mm rozmyslame nad velkou nadrzou aby sme mali na polievanie zahrady, ale prat ma v tom naozaj nenapadlo .. vyborny napad, len netusim ako ju dostat do domu.. zima dlha, mozme po veceroch rozmyslat 😉 akurat, ze tu je uz 2 leto strasne sucho 😕

caramilla
21. okt 2012

@zojec ono se to nezda, ale staci maly desticek a mas obrovskou nadrz plnou, je to neskutecne mnozstvi vody a docela to vydrzi. Nejvic vodu zere zalejvani, splachovani je uplne prd a prani uplne dva prdy🙂 My to mame dobre, protoze mame 2 zachody, takze kdyby nahodou dosla destovka, tak mame kam curat 😀 A nebo to jde kdykoliv prepojit. Mame to letos od srpna a nikdy jsme nebyli na suchu, mame jen jednu nadrz a svadime vodu jen z malickate strechy garaze! A behem jedne prehanky je nadrz plna i z te prtave strechy a vydrzi ta voda dlouho. Takze bych se nebala, ze nebude voda 😉
A s tou susickou - co tam teda konkretne za obleceni radsi nedavate???

kamishek
21. okt 2012

když se tu řeší ty sušky... propočítávali jste někdo, jak moc velký rozdíl ve spotřebě je mezi třídou A-40% a A-50%? já to zkusila (ukecávám muže na sušku, tak potřebuju hodně argumentů 😀 ) a jestli mám výpočty správně, tak se víc vyplatí ta A-40%, což mě překvapilo...

jo, a prosím, majitelky sušiček, jak je to s čištěním filtrů? pochopila jsem, že skoro u všech se mají čistit 3 filtry a jenom u Bosch/Siemens 2, protože ten třetí se čistí sám... je to tak? čistíte 3 filtry? a jsou všechny v pohodě dostupné a jednoduché na vyčištění? já jsem celkem nalomená pořídit právě tu Bosch nebo Siemens (ale já celkově fandím těmhle 2 značkám, s myčkou od Bosche jsem spokojená už pár let)

kuna
21. okt 2012

@jieff děkuju, ano, přesně tak, lemovala jsem tím samým merinem. Je dost pružné, tak to šlo krásně.

@caramilla průser to bude tak napůl v tom, že se to zatočí do sebe, takže to budeš muset vyžehlit. Já jsem teda největší kus měla necelých 5m.
Do sušky nedávám bavlněné oblečení, u kterého by mi vadilo, kdyby se srazilo o pár cm. To jsem ti toho řekla, co? 🙂 U mně jsou to úzké trička, džíny (ale pokud máš nějaké, co jsou větší a delší, tak je tam klidně vraz)...většinou u bavlněného oblečení je to jisté. Třeba košile (oblekové a kostýmkové) moje ani manželovy, protože tam ty krátké rukávy vypadají blbě, nebo nejdou zapnout přes prsa, pokud byly vypasované 🙂. Manželovy tríča slim střihu, protože by několika sušení by byly až moc slim a rýsovaly by se mu bradavky, což není žádoucí 😀 . Ono se to často nesrazí hned napoprvé, ale kousíček po kousíčku. Já jsem takhle měla dvě stejné trička, jedno jsem omylem vrazila jednou do sušky a přišlo mi stejné, tak jsem se zaradovala, že je tam můžu sušit obě. Ale pak jsem to pojala jako pokus, růžové sušila v sušce, modré na šňůře a po pár měsících byl ten rozdíl dost vidět.

Jo a povlečení je kapitola sama o sobě. Měla jsem jersery a flanelové, žádná tržnice (jedno z Bonatexu a druhé už nevím), myslela jsem jak je kvalitní...haha, po pár měsících bylo o 20cm kratší. Další jsem kupovala ve Scan Quilt, schválně jsem vzala prodlouženou délku, abych ho mohla dávat do sušky s tím, že se mi srazí na akorát a to se pro změnu ani nehlo, musela jsem ho co cca 3 praní dát na 90 stupňů, abych ho srazila aspoň trochu. Dneska, po dvou letech, už je skoro vysrážené 🙂

zojec
21. okt 2012

@caramilla este k tej dazdovke .. tu nadrz mate zakopanu v zemi? ja sa cim dalej tym viac na to namotavam.. mame k dispozicii 3 strechy 😉
do susicky som nedavala.. bav tricka bez elastanu, take co by mali byt ako tak priliehave, lebo po par suseniach boli aj 5cm kratsie a tolko aj sirsie, tie s elastanom len na kratko, alebo na setriaci program. mm neznasal rifle zo susicky, lebo sa potom do nich rval obuvakom,takze tie som davala na pol hodku a potom dosusovala prehodene cez stolicku.. niektore ponozky sa tiez dost scvrkli (kupovali sme vacsie cisla) podprsenky tiez nie.. ale susicka je skvlea vec na uteraky, postelne pradlo a kosele (nemusis zehlit) 😉

kuna
21. okt 2012

@kamishek mám Bosch a čistím 2, ten jeden po každém praní (je to spíš takové sítko umístěné u přední části bubnu, dobře přístupné), druhý jednou za rok 😀 , je taky dobře přístupný, vycvakne se páčkama, je to jednoduché.

zikie
21. okt 2012

@kuna kuklička je super. odkud máš střih?

zojec
21. okt 2012

@kuna vidis, tak s postelnym pradlom mam upne ine skusenosti.. ale v irsku vacsinou nebyva cisto bavlnene.. davajau tam cca 40% polyesteru.. mozno preto sa tak nezraza.. ja som robila jednym casom na hoteli aj v pracovni, tam mali tie obrovske susicky (cela ja by som sa tam vosla) postelne pradlo tam bolo suche za 15-20 minut . nikdy som nemala pocit, ze sa zbehlo ..

kuna
21. okt 2012

@zojec ja myslim (doufam), ze to hotelove drzi, protože je kvalitnější, je vyráběné na zátěž a časté praní. A u "domácího" to bude tou příměsí syntetiky, jak říkáš.

aerin
21. okt 2012

ahoj holky, mam dotaz, asi bych mela obleceni z mylly merina pred tim nez ho dam novorozene Dotce vyprat, ze...? ja jsem to u Z. priznam se vubec neresila a neprala to, ale pro toho novoska 😒

kuna
21. okt 2012

@aerin já bych určo vyprala..stejně to budeš po jednom nošení prát tak jako tak, ublinkne si, proteče plína... 😀

aerin
21. okt 2012

@kuna hele nestras, ja doufam v cistotny miminko jako byl Z., neblil, neprosiral se, nic takovyho 😀 a kdyz trochu protece curani, tak prece nebudu vlnu hned prat, vyvetram a jedu dal, neeee?? 😀 😀 😀

kuna
21. okt 2012

@aerin jen doufej, to je hezké 😀 J. měla hrozně hubený nožky a kakala při kojení, když ležela na boku...tam to bylo jeden čas skoro jistý, dávala jsem si pak pod ni ručník, abych furt neprala povlak na kojící polštář 🙂 Ale já jsem teda tehdy dávala papírovky, tak to se nedalo tak utáhnout, jak třeba novosklad.

caramilla
21. okt 2012

@kuna ; @zojec No, tak z toho teda moc nadšená nejsem ☹ To mi teda přijde, že tam vlastně smím sušit jen ručníky a těch fakt ve 3 moc nespotřebujeme, takže mít sušičku na 4 sušení za rok? ☹ Já mám všechny rifle na těsto a manžel sice ne na těsno, ale kdyby se mu z nich staly na těsno, tak by mě vyhodil z baráku ☹ A hlavně ty rifle fakt neuschnou nikde. Nejhorší na sušní jsou bavlněné věci, ty schnou dlouho, ty umělé se ani sušit nemusí, to je suchý už z pračky (mám 1400 otáček). Ručníky mě zrovna netankují, těch fakt moc nemáme...
A není tam nějaký šetrný program proti srážení? 😀
Jedna paní ještě psala v recenci naHeuréce k té súše, co má Eva, že dřív měla problémy se srážením u starší sušičky, ale že u té sušičky jde zapnout nějaké "prodloužení" chladnějším vzduchem a že prádlo je pak méně zmuchlané a nesráží se... to je asi blbost, co...

aerin
21. okt 2012

@kuna tak uvidime, no 😀

caramilla
21. okt 2012

@aerin ja jsem teda asi prase na entou, ale ja jsem takovehle veci ani na novorozence neprala 😒 I co poslaly maminy z MMB vyprane a vyzehlene, tak pokud to nesmrdelo avivazi i pres obalku ve schrance, tak jsem to rovnou oblekala. Me to nejak prislo skoda energie a vody jen pro uzkoprsost. Ja jsem na tu hygienu vubec lezerni. Me projde, ze cim vic cisto kolem ditete je, tim vic pak ma problem zit normalne. Ja razim zasadu, ze dite se ma hned seznamit s normalnim svetem:D Takze mina ve 3 mesich byla v azylaci na dnu otevrenych deveri, v mistnosti asi s 20 romskyma detma z azylace 😀

jam3
21. okt 2012

@caramilla
Nikdy jsem neměla 6 metrů MM, max čtyři a když jsem po vyprání rozmotala uzel, tak už se v sušce nezamotal. Mám skoro tři roky AEG, dvířka přehodit u té naší nejdou, napojit na odpad by šla, ale do koupelny ani kuchyně se mi nevejde, na záchod tuplem ne a jinde odpad nemáme. 😀

A já teda hážu do sušky všechno, kromě vlny. Co nepřežije proces sušení, nemá nárok žít s námi ve společné domácnosti. 😀

aerin
21. okt 2012

@caramilla ja jsem taky prase 😀 mne se to jako deeesne prat nechce, kdyz si predstavim, jak dlouho to bude schnout 😖 jen prave nevim, jak moc je to treba "chemicky barveny" nebo tak

jam3
21. okt 2012

ad suška
Já teda zrovna na povlečení sušičku miluju. Ráno sundám, vyperu, usuším, odpo oblékám čisté a voňavé, ve skříni mám místo na další látky, neb nám stačí dvoje. Mám flanel a krep, 100% bavlna, 220cm a nesráží se.
Takže to bude možná někdy kus od kusu, i u toho oblečení mi to zatím tak strašné nepřijde, třeba ještě po pár letech. 😀

kuna
21. okt 2012

@jam3 a to ja ji taky na povleceni miluju, ja mam jedno oblibene a tocim ho furt , tak to by bez ni neslo 🙂. Ale nektere dokaze nemile prekvapit, ja fakt nechapu, ze vyrobci nesrazi poradne 😠 Krome toho scanu mam jeste krep od matejovskeho a ten se taky nehne, akorat se mi moc nelibi barevne.

@caramilla tak abych te jen nestrasila, tak ti napisu, co vsechno do ni davam, jo? Takze to vyse zminovane povleceni, rucniky, uterky, synteticke teplaky, ponoky (na noze se pak vytahnou 🙂 ), bavlnene kalhotky (tady mi male srazeni neva, stejne se vytahaji), tricka na ven, ktere nejsou uple, tricka na doma, cokoliv, co je mi velke a nekter veci, o kterych proste vim, ze se nesrazi, protoze uz jsem je xkrat prala a nehnou se ani o pid, fleecove veci a jine umeliny typu softshell. A 99% Julikovych veci, ja ji tu vetsi velikost proste koupim o chvilku driv, pak zas tu dalsi o chvilku driv...a sedne jak ulite 🙂. A je taky super na perove bundy a kabaty, krasne to peri nacechra. Takze neboj, vyuziti tam je 🙂

kuna
21. okt 2012

Jo a co se tyce obleceni a prani, tak ja onosene z mmb oblecu zase jenom v pripade, ze z nej tu avivaz citim, protoze jsem si tim padem jista, ze to projelo prackou. Nejsem nijjak cimprlich antibakterialni matka, ale jednou jsem v obchodaku chytla svrab ze zkouseni obleceni a nic prijemneho to nebylo. Takze tohoto bych sve dite chtela usetrit. Staci, aby to mel nakazeny clovek chvilku na sobe, ony ty potvory maji dlouhou zivotnost a hezky si v tom tricku na raminku pockaji na dalsi obet 🙂.

Ovsem toto asi neplati pro mylly metraz, ale ja pro jistotu peru vse, neprala jsem jen softshell.

caramilla
21. okt 2012

@kuna ja myslim, ze vyprane pradlo se pozna. Na dotek je to proste jine, kdyz je to vyprane nez kdyz to je nevyprane. Ja treba poznam vec, co prijde z MMB a neni vyprana. Tak to peru taky. A nebo, kdyz je to strasne smradlave avivazi. A pozor - nektere matky ti poslou nevypranou vec a navoni to vonavkou, abys to nepoznala, stalo se mi to uz parkrat. Co kupuju v sekacich takovejch tech hrabacich a co treba podedime a dostaneme, co bylo na pude a tak, tak to i ja peru. Ja kupuju na MMB takove obleceni, u ktereho by byl prodej od rodiny, kde radi svrab, asi hodne nepravdepodobny. Ale stat se to muze. Tchyne svrab domu taky prinesla, z prace, delala socialni pracovnici 😖 Ale uz je to davno. Svagrova dela dnes a denne s bezdomovcema, takze tohle clovek vubec nemuze radsi domyslet. Prijde z prace a deti ji bezi na proti a vitaji se. A to mezi bezdakama jsou tuberaci, co na tuberu umiraji atp. Radsi nepremyslet, co vsechno se muze stat ☹
A jinak ja to schvaluju, ze to nekdo pere 😀 Až budu mít tu scvrkávací sušičku, tak to třeba taky budu prát, když to nebudu muste věšet a žehlit 😀

Btw. jsme teď koukali "Na hromnice o den vice" a to vubec neni spatny napad, vite, kolik bych toho stihla usit? A nebo prokecat 😀

kuna
22. okt 2012

@caramilla víš co, stejně mám pocit, že peru furt, takže nemám problém tam ten jeden dva kousky přihodit. A s tím svrabem jsem tehdy taky byla překvapená, nebyl to žádný sockový obchod, takový normál. S těma bezdomovcema je to risk, to radši fakt nepřemýšlet.

Jinak nechápu, že by někdo poslal nevypranou věc, jen navoněnou, fuj. toto naštěstí ale asi poznat jde. Já jsem teď přeprala dvě krabice oblečení, co šlo na MMB jen proto, že jsem to měla přes rok ve vakuových pytlích a hrozně to smrdělo plastem, mně by bylo blbý to někomu poslat sice čisté, ale smradlavé 😎

animal
22. okt 2012

@caramilla no svrab můžu dotáhnout z práce i já 😀 dokonce i jiné potvory, ale to nad tím nesmíš tolik přemýšlet.

petkasv
22. okt 2012

@aerin já bych to vyprala, jestli máš merino z poslední várky Mylly tak já to teda prala, nemám ráda vůňě, a tohle divně smrdělo 😖 hodila jsem to do pračky na 30 a je to 🙂 jinak látky které jsem musela vysrážet jsem už neprala, ale šité hadříky třeba z finu, nebo plyše jsem tam zase hodila 🙂

aerin
22. okt 2012

@petkasv tak ja prave vsechno bavlneny, vcetne finu, predepiram
a to merino jsem teda jeste nedala do pracky nikdy, veci co Z. nosi peru rucne, nejak se bojim😅 fakt to nezarve??? to by bylo ovsem bajecne!😀 tohle miluju na climu z mtx, ten peru normalne na 40 se vsem ostatnim, na normalni zdimani atd, a pohoda